ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συναίνεση στον «Καλλικράτη» με επιμέρους διαφοροποιήσεις

Με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ξανά την προσήλωσή τους στην αναγκαιότητα του «Καλλικράτη» και την ίδια ώρα να διαφοροποιούνται σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου, εξυπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες, εξελίχθηκαν χτες οι εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να συνεχιστεί η διαβούλευση για τουλάχιστον 15 μέρες και ακολούθως να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, όπου θα διατυπωθεί η τελική θέση της ΚΕΔΚΕ.

Εκ μέρους της πλειοψηφίας (ΝΔ) ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, επιχείρησε εκ νέου να πείσει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτό το κυβερνητικό νομοσχέδιο» αν δεν αποδεχθεί η κυβέρνηση ορισμένες παρατηρήσεις μας. Οπως συμπλήρωσε, «αν τα αποτελέσματα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε και επιδιώκουμε, τότε η κυβέρνηση ας προχωρήσει μόνη της αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες της». Ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κοιμήσης, υπεραμύνθηκε του «Καλλικράτη» και απαντώντας στον Ν. Κακλαμάνη είπε ότι «εάν κάποια επιμέρους ζητήματα αποτελέσουν πρόσχημα για την απόρριψη του νομοσχεδίου για λόγους μικροκομματικούς, αυτό εμάς θα μας βρει αντιμέτωπους». Ο Θ. Γκοτσόπουλος (ΣΥΝ) είπε ότι ο «Καλλικράτης» δεν είναι η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που ονειρεύτηκε η Αυτοδιοίκηση και ζήτησε εκ νέου περισσότερες αρμοδιότητες προς τους δήμους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών της χώρας, που έλαβαν το λόγο, καθώς στάθηκαν σε ζητήματα που αφορούν το χωροταξικό από τη μία και τη λειτουργικότητα του «Καλλικράτη» από την άλλη, ζητώντας πόρους και κοστολόγηση αρμοδιοτήτων.

ΔΑΣ: Κατηγορηματικό «όχι»

Στον αντίποδα, η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ), η οποία, διά του εκπροσώπου της, Χρ. Τέγου, έκανε σαφές ότι «απαντάμε κατηγορηματικά όχι στον "Καλλικράτη". Οφείλουμε - συμπλήρωσε - να προστατεύσουμε το λαό από τη φτώχεια και όχι να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Και κατήγγειλε τα νέα κυβερνητικά μέτρα που στέλνουν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην απόλυτη ανέχεια». Σε απόλυτη σχέση με τα μέτρα και την κυβερνητική επιλογή στήριξης της πλουτοκρατίας είναι το πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο - όπως είπε ο Χρ. Τέγος - είναι «αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας. Διαμορφώνει μηχανισμούς για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, με όχημα την Τοπική Διοίκηση».

Ο Χρ. Τέγος αναφέρθηκε στις σημαντικές ευθύνες που φέρουν και οι τοπικές αρχές (δημοτικές - νομαρχιακές), για την άσχημη κατάσταση που βιώνει η ΤΑ, καθώς «έδωσαν χείρα βοηθείας στη γενική πολιτική με διάφορους τρόπους και κυρίως υλοποιώντας την πολιτική επιβολής φόρων, εμπορευματοποίησης κοινωνικών δομών, δεν ύψωσαν ανάστημα στα μεγάλα χρέη που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις στην ΤΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών συμβιβάστηκαν με τις παρακρατήσεις ποσών που το κράτος εισπράττει και δεν απέδωσε στους δήμους. Η αντίσταση και αντίδραση των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων έχει προοπτική και αποτέλεσμα εφόσον πρώτα και κύρια είναι πολιτική απόρριψης της αντιλαϊκής πολιτικής ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό εκφραστή του και όχι με τη λογική "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω"».

Σε ψήφισμα που κατέθεσε η ΔΑΣ υπογραμμίζεται ότι «ο "Καλλικράτης" δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού» και καλεί το λαό να απορρίψει τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, να παλέψει για κοινωνικές παροχές, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Ενημέρωση στην κοινοβουλευτική επιτροπή

Για τη νέα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α` και Β` βαθμού) («σχέδιο Καλλικράτης»), που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, ενημέρωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στα πλαίσια «της διαβούλευσης». Με το νέο σχέδιο ευνοούνται μεταξύ άλλων τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού μεγάλοι δήμοι και μεγάλες περιφέρειες σημαίνουν μεγάλες αγορές, στις οποίες τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αναπτύσσουν ακόμα μεγαλύτερες κερδοφόρες δραστηριότητες. Κατά τον Γ. Ραγκούση, το «σχέδιο Καλλικράτης» κινείται στα πλαίσια των «μεγάλων τομών» που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο, όπως είπε, το χτύπημα του «σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους» και τη δημιουργία ενός «επιτελικού και αποκεντρωμένου κράτους που θα σέβεται τα χρήματα του λαού».

Με το προωθούμενο σχέδιο, είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, προωθείται η ισχυροποίηση του κρατικού μηχανισμού σε όλους τους κρίκους, από την κεντρική μέχρι και την περιφερειακή διοίκηση. Αυτός ο συγκεντρωτισμός, τόνισε, είναι αναγκαιότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στα περιφερειακά όργανα που συγκροτούνται θα ακολουθείται η αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής διοίκησης. Η ανταγωνιστικότητα, η επιχειρηματικότητα και η επιδίωξη αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου θα διαχέονται σε όλο τον κρατικό μηχανισμό (κεντρικό ή τοπικό), είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, καταγγέλλοντας ότι, εκτός των άλλων, θα τσαλαπατηθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις και θα υπάρξει επέλαση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Εξέφρασε την αντίθεσή του στον κατακερματισμό της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας, που χάνουν τον ενιαίο χαρακτήρα τους και θα καθορίζονται από την οικονομική δυνατότητα κάθε δήμου.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Απολύσεις και μετατάξεις εργαζομένων

Απολύσεις και μετατάξεις εκατοντάδων εργαζομένων προοιωνίζονται τα νέα μέτρα για τις συγχωνεύσεις διαφόρων δημόσιων οργανισμών, που υπάγονται στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων. Οπως δήλωσε χτες ο Δ. Ρέππας κατά τη διάρκεια Ημερίδας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών «το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή», προχωρώντας στη συγχώνευση:

  • Φορέων του «ομίλου ΟΣΕ». Συγκεκριμένα προχωρούμε στη συγχώνευση του ΟΣΕ, της ΓΑΙΑΟΣΕ και του ΕΔΙΣΥ, μειώνοντας έτσι τους φορείς των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών από πέντε σε τρεις.
  • Των φορέων αστικών συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς (ΤΡΑΜ, ΑΜΕΛ και ΗΣΑΠ) και εκείνων μη σταθερής τροχιάς (ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ), μειώνοντας έτσι τους φορείς με αρμοδιότητα τις αστικές συγκοινωνίες από έξι σε τρεις.
  • Των τεσσάρων κατασκευαστικών εταιρειών του δημοσίου: ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ και ΟΕΚ (κατασκευαστικό τμήμα) σε μία ΑΕ του Δημοσίου.

Βέβαια, απολύσεις δε θα επιφέρουν μόνο οι συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων και οργανισμών. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε απολύσεις ακόμη και από οργανισμούς που δε θα συγχωνευτούν. Ειδικότερα όσον αφορά το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων προγραμματίζονται στις εταιρείες «Εγνατία ΑΕ» και «Αττικό Μετρό ΑΕ». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του και σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, μίλησε για ...«ανάγκη απόλυσης 150 εργαζομένων» στην επιχείρηση!

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), στις 9 Μαΐου 2010, τιμά τους Διακόσιους ήρωες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μάη 1944, με κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Καλεί όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, τους απογόνους και φίλους της, να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση με τα λάβαρά τους. Προσυγκέντρωση στο Παλιό Δημαρχείο Καισαριανής, ώρα 9.30 π.μ.

- Την Κυριακή στις 9 Μάη συμπληρώνονται 65 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τότε που η κόκκινη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης υψώθηκε στο Ράιχσταγκ και σήμανε τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Συμπληρώνονται όμως και 68 χρόνια από τότε που, στην Καλύβα του Στεφανή, άναψε η φλόγα της αντίστασης του ελληνικού λαού μέσα από τον ΕΛΑΣ, αφού εκεί, το 1942, δημιουργήθηκε η πρώτη ένοπλη αντάρτικη ομάδα του με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη.

Με αφορμή αυτές τις σημαντικές επετείους σας καλούμε στην εκδήλωση που πραγματοποιούμε την Κυριακή 9 Μάη στην Καλύβα Στεφανή στην Σπερχειάδα στις 11 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ