ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπορεί να είναι νικηφόρος ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ

Με αφορμή την 35η επέτειο από τη νίκη του βιετναμέζικου λαού επί του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε μήνυμα προς την ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, ανήμερα της επετείου την περασμένη Παρασκευή. Το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ευκαιρία της 35ης επετείου από την μεγάλη νίκη του βιετναμέζικου λαού επί του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στις 30 Απρίλη 1975, που οδήγησε στην καθολική απελευθέρωση και την επανένωση του Βιετνάμ, σας απευθύνουμε θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς. Αποτίνουμε φόρο τιμής στα εκατομμύρια θύματα, στους πεσόντες, τους τραυματίες, τους βετεράνους αυτού του τιτάνιου αγώνα. Θέλουμε ιδιαίτερα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα του πορτοκαλί παράγοντα που ακόμα βιώνουν τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που απαιτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι υπεύθυνες χημικές βιομηχανίες να αποζημιώσουν πλήρως τα θύματα. Η περήφανη αυτή νίκη του Βιετναμέζικου λαού, με την καθοδήγηση του ΚΚ Βιετνάμ και του Προέδρου Χο Τσι Μινχ, με τη στήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και άλλων σοσιαλιστικών χωρών και των μαζικών κινημάτων αλληλεγγύης στον καπιταλιστικό κόσμο, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια καταπιεσμένους στον κόσμο. Εδειξε πως ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό μπορεί να είναι νικηφόρος και αποτελεσματικός όταν συνδέεται με το σοσιαλισμό. Δείχνει και σήμερα το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί απέναντι στην καπιταλιστική κρίση και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα: Το δρόμο της ανυπακοής, του ταξικού αγώνα, του σοσιαλισμού».

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Ανείπωτη καταστροφή

Τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, από την ασυδοσία των πολυεθνικών του πετρελαίου
Τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, από την ασυδοσία των πολυεθνικών του πετρελαίου
ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.--

Δύο ολόκληρες βδομάδες μετά την έκρηξη της 20ής Απριλίου στην πλατφόρμα Deepwater Horizon ιδιοκτησίας της Transocean Ltd και εκμετάλλευσης της βρετανικών συμφερόντων πολεθνικής του πετρελαίου ΒΡ και τη βύθισή της 48 ώρες αργότερα στον Κόλπο του Μεξικού, οι 11 εργαζόμενοι που αγνοούνται από την πρώτη μέρα θεωρούνται νεκροί αλλά φυσικά δεν έχουν βρεθεί ίχνη τους ενώ τέσσερις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απειλεί και άλλες με οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Η καταστροφή ακόμη δεν μπορεί καν να υπολογιστεί καθώς η πετρελαιοκηλίδα έχει έκταση άνω των 200 επί 100 χλμ. και την ίδια ώρα συνεχίζεται η διαρροή από τη γεώτρηση στον βυθό όπου υπολογίζεται ότι αναβλύζουν καθημερινά 25.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Τέλεγκραφ. Μετά τη Λουιζιάνα, και οι Πολιτείες του Μισισίπι, της Αλαμπάμα και της Φλόριντα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μια ανεξέλεγκτη και συνεχιζόμενη εκροή πετρελαίου, που κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 90 ημέρες, θα δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σενάριο για ολόκληρες περιοχές που εκτείνονται μέχρι τον Ατλαντικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα που επισκέφτηκε την Κυριακή τις πληγείσες περιοχές στην Λουιζιάνα, δήλωσε με στόμφο ότι: «η ΒΡ είναι υπεύθυνη για τη διαρροή αυτή. Η ΒΡ θα πληρώσει». Εντούτοις μάλλον πρόκειται για μία πολύ καθυστερημένη και εξαιρετικά ανεπαρκή δήλωση... Εξάλλου επί δύο βδομάδες ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις της πολυεθνικής δίχως κάν να ασκεί οποιαδήποτε πίεση. Κάτι που θυμίζει πολύ την άλλη τεράστια καταστροφή του κυκλώνα «Κατρίνα» το 2005 όπου η περιοχή της Νέας Ορλεάνης αφέθηκε στην μοίρα της.

Τώρα δύο σχεδόν βδομάδες από την βύθιση της πλατφόρμας η ΒΡ «προτίθεται να τοποθετήσει» στις επόμενες 6-8 ημέρες με τη βοήθεια τεσσάρων υποβρύχιων ρομπότ ένα «καπάκι» βάρους 70 τόνων ώστε να κλείσουν οι στρόφιγγες της εξέδρας που βρίσκονται σε βάθος 1.800 μέτρων και να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα ενώ τα χημικά που χρησιμοποιεί από την Πέμπτη για να διαλύσει την πετρελαιοκηλίδα, σύμφωνα με ειδικούς, αναμένεται να έχουν επίσης σοβαρότατες συνέπειες στο περιβάλλον.

Τέλος, η κρατική Εταιρεία Γεωτρήσεων του Ιράν προσφέρθηκε να βοηθήσει για να αποτραπεί μια «οικολογική καταστροφή» από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Πιέσεις στο Ιράν για «συμμόρφωση»...

ΗNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ._ Ξεκίνησε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη η ετήσια σύνοδος των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών (NPΤ) με τον γγ του ΟΗΕ , Μπαν Γκι Μουν, να προκαλεί το Ιράν να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού και να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου ώστε να αποδείξει με σαφήνεια πως δεν επιδιώκει και δεν έχει πυρηνικά όπλα. Ο Μπαν κάλεσε ακολούθως όλες τις χώρες «να επαναβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων» και να υπογράψουν τη συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών όσες χώρες δεν το έχουν κάνει ακόμη, λέγοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση «θα έχει γίνει ένα βήμα πίσω»...

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ που είναι και ο μόνος ηγέτης που συμμετείχε στη σύνοδο του ΟΗΕ για τα πυρηνικά (και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα), προκάλεσε τους επικριτές της Τεχεράνης να αποδείξουν τις κατηγορίες τους. Οπως είπε δεν διαθέτουν «ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο, ούτε μία απόδειξη». Στη συνέχεια επέπληξε τις ΗΠΑ, που όπως θύμισε είναι η μόνη χώρα διεθνώς που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα, διότι αρνούνται να αποκλείσουν τη μελλοντική χρήση των ατομικών όπλων. Προκάλεσε μάλιστα τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα «να ενταχθεί στο ανθρώπινο κίνημα που επιζητεί διεθνή κατάργηση των πυρηνικών όπλων».

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε πως ο οργανισμός δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό και ότι διενεργεί ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι τα δηλωθέντα πυρηνικά υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς αντιδρώντας στην ομιλία Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι ήταν «αναμενόμενη και γεμάτη παρανοϊκές κατηγορίες». Προέβλεψε ότι το Ιράν «θα απομονωθεί και άλλο απ' τη διεθνή κοινότητα».

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων αναμένεται να εγκριθεί ένα σχέδιο «δράσης», με στόχο την παγκόσμια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων ως το 2030.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αμείωτες συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν, από τα αμερικανο - ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Το Σάββατο στην επαρχία Ζαμπούλ, κατοχικά στρατεύματα σκότωσαν δύο γυναίκες και ένα κορίτσι, με τη δικαιολογία ότι «νόμιζαν πως επρόκειτο για Ταλιμπάν», ενώ ακόμα οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής από νάρκη «Ταλιμπάν» στη Ζουρμάτ. Χτες ένας άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση καμικάζι στην επαρχία Χοστ.

Στο Πακιστάν καμικάζι ανατινάχθηκε χτες στην σε αγορά της κοιλάδας Σουάτ, σκοτώνοντας τρεις αμάχους τουλάχιστον και τραυματίζοντας 10 ακόμα, ενώ τέσσερις ακόμα άνθρωποι, που φέρονται ως «αντάρτες των Ταλιμπάν», έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή των φυλών από επιθέσεις μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών. Οι επιθέσεις στην κοιλάδα Σουάτ συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη φιλολογία για ανασύνταξη των Ταλιμπάν στην περιοχή και επιστροφή στις συγκρούσεις...

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν συνεχίζονται οι συγκρούσεις του κυβερνητικού στρατού με δυνάμεις «ανταρτών», στο πλαίσιο των «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι στις χτεσινές μάχες έχασαν τη ζωή τους «29 μαχητές των Ταλιμπάν», χωρίς να επιβεβαιώνεται η ταυτότητα των θυμάτων από ανεξάρτητες πηγές.

Εν τω μεταξύ ζωντανός εμφανίζεται να είναι ο Χακιμουλάχ Μεχσούντ, που υποτίθεται ότι είχε σκοτωθεί σε αμερικανική επίθεση στις αρχές του χρόνου στο Πακιστάν, σύμφωνα και με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Παράλληλα, δυνάμεις των Ταλιμπάν του Πακιστάν εμφανίζονται να απειλούν με αιματηρές επιθέσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ