ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 2010
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Προσηλωμένοι στον «Καλλικράτη»

Την προσήλωσή τους στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση επανέλαβαν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, χτες, στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) για τον «Καλλικράτη», συναινώντας έτσι στα νέα δεινά που επιφέρει στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, επιχειρήθηκε να προβληθεί η ...αναγκαιότητα ομοψυχίας και αλληλεγγύης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναπαράγοντας έτσι την κυρίαρχη αντίληψη περί αναγκαίων θυσιών από τον ελληνικό λαό για να βγει η χώρα από την κρίση.

Οι δυνάμεις του δικομματισμού επανέλαβαν τη στήριξή τους στη μεταρρύθμιση, με την παράταξη της ΝΔ να αρνείται να την εγκρίνει, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του δεν κατοχυρώνουν την επιτυχία του εγχειρήματος. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε ένθερμα τον «Καλλικράτη», εγκαλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την πλειοψηφία για «μικροκομματικά οφέλη». Από κοντά και η παράταξη του ΣΥΝ, η οποία δήλωσε ότι δεν ικανοποιούνται βασικές προϋποθέσεις, όπως αρμοδιότητες, φορολογική αποκέντρωση, πόροι, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συναίνεση του κόμματός του στη βασική φιλοσοφία του «Καλλικράτη». Τελικά, το συνέδριο αποφάσισε να καταγραφούν όλες οι θέσεις επί του σχεδίου και να καλέσει την κυβέρνηση αυτές να γίνουν αποδεκτές.

Στον αντίποδα η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» κατέθεσε ψήφισμα, καλώντας το λαό να απορρίψει τον «Καλλικράτη» και να παλέψει για δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για άλλες κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις συνεχώς διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Εκ μέρους της ΝΑΣ, ο Ν. Στεφανίδης υπογράμμισε ότι ο «Καλλικράτης» «είναι αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος σταθερότητας. Είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και πολιτικής ζωής». Κατήγγειλε τις υπόλοιπες παρατάξεις για «χαρακτηριστική συναίνεση» σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που έφεραν το λαό σε αυτή τη δεινή κατάσταση.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Χαιρετίζοντας εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, η Α. Τσατσούλη, τόνισε ότι «οι εξελίξεις που ζούμε, η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο λαϊκός κόσμος, κάνουν, κατά τη γνώμη μας, για όλους πιο διάφανους και τους αντιδραστικούς στόχους και σκοπούς που φιλοδοξεί για το αστικό πολιτικό σύστημα να υπηρετήσει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση.

Αλλωστε, δεν μπορεί να είναι τυχαία ενέργεια και ούτε κανένας μπορεί να έχει μία τέτοια αυταπάτη, ότι από τη μεριά της κυβέρνησης έρχεται να ψηφιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το σχέδιο αυτό συνδέεται άμεσα, είναι κρίκος στην ενιαία αλυσίδα της αντιλαϊκής επίθεσης, είναι εργαλείο προώθησης του Προγράμματος Σταθερότητας, ζήτημα που το δηλώνει απ' ευθείας και με παρρησία η κυβέρνηση ως κρίσιμο μάλιστα ζήτημα. Και φυσικά όταν μιλάμε για Πρόγραμμα Σταθερότητας μιλάμε για πρόγραμμα καταλήστευσης του λαού και των αναγκών του.

Εμείς, ως ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε ενάντια στη διοικητική μεταρρύθμιση. Αν κάποιοι ψελλίζουν αυταπάτες για έναν καλύτερο δήθεν "Καλλικράτη", σίγουρα δεν είναι παραπλανημένοι. Απλά αποπροσανατολίζουν. Αναφερόμαστε σε πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που αφαιρείται από την πραγματικότητα που υπάρχει στο επίπεδο της οικονομίας, γιατί όπως λέει ο λαός μας "όταν δεν θέλεις να χτυπήσεις το γάιδαρο, χτυπάς το σαμάρι"».

ΤΕΜΠΗ
«Ανοιξαν» με περισσότερα και πιο ακριβά διόδια

Από σήμερα τα μεσάνυχτα παραδίδεται οριστικά στην κυκλοφορία το τμήμα της Κοιλάδας των Τεμπών της Εθνικής Οδού, αλλά με περισσότερους σταθμούς διοδίων (δύο ακόμη μετωπικοί και δύο πλευρικοί) και με αυξημένα χαράτσια από 42,3% έως 56,8%, ως αποτέλεσμα της ληστρικής σύμβασης παραχώρησης που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιδιωτικής εταιρείας «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου», οι εργασίες προστασίας των πρανών από τις φονικές βραχοπτώσεις που στοίχισαν τη ζωή σε έναν εργαζόμενο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, συντομότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Οι νέες τιμές των διοδίων στους πέντε μετωπικούς σταθμούς διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τις μοτοσικλέτες: 1,70 ευρώ στην Πελασγία, 1,90 ευρώ στο Μοσχοχώρι, 0,70 ευρώ στο Μακρυχώρι, 1,50 ευρώ στον Πυργετό και 2 ευρώ στη Λεπτοκαρυά. Δηλαδή, τώρα για ολόκληρη τη διαδρομή από τις Ράχες Φθιώτιδας ως το Κλειδί Ημαθίας οι μοτοσικλετιστές θα πληρώνουν 7,80 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που πληρώνουν σήμερα.
  • Για τα ΙΧ: 2,40 ευρώ στην Πελασγία, 2,70 ευρώ στο Μοσχοχώρι, 1 ευρώ στο Μακρυχώρι, 2,20 ευρώ στον Πυργετό και 2,80 ευρώ στη Λεπτοκαρυά. Για τη συνολική διαδρομή, οι οδηγοί θα πληρώνουν τώρα 10,10 ευρώ, από 7,10 ευρώ.
  • Για τα φορτηγά έως 3 άξονες: 5,90 ευρώ στην Πελασγία, 6,80 ευρώ στο Μοσχοχώρι, 2,40 ευρώ στο Μακρυχώρι, 5,40 ευρώ στον Πυργετό και 7,10 ευρώ στη Λεπτοκαρυά. Για όλη τη διαδρομή θα πληρώνουν 27,60 ευρώ, από 17,60 ευρώ.
  • Για τα φορτηγά με 4 άξονες και πάνω: 8,30 ευρώ στην Πελασγία, 9,60 ευρώ στο Μοσχοχώρι, 3,30 ευρώ στο Μακρυχώρι, 7,60 ευρώ στον Πυργετό και 10 ευρώ στη Λεπτοκαρυά. Για όλη τη διαδρομή θα πληρώνουν 38,80 ευρώ, από 24,80 ευρώ σήμερα.

Επιπλέον προστίθενται και δύο πλευρικοί σταθμοί στη Γυρτώνη και το Μακρυχώρι, με αποτέλεσμα να πληρώνουν διόδια και όσοι πραγματοποιούν τοπικές διαδρομές (δουλειά - σπίτι). Αντίστοιχα, στους σταθμούς αυτούς το αντίτιμο για τις μοτοσικλέτες θα είναι 0,30 ευρώ και 0,50 ευρώ, για τα ΙΧ 0,50 ευρώ και 0,80 ευρώ, για τα φορτηγά έως 3 άξονες 1,20 ευρώ και 1,90 ευρώ και για τα φορτηγά με 4 άξονες και πάνω 1,70 ευρώ και 2,70 ευρώ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το παιχνίδι των εντυπώσεων «έπαιξε» για ακόμη μια φορά χτες, κατά την κατάθεση αστυνομικού φίλου του Β. Σαραλιώτη, ο συνήγορος υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας, στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών στην Αμφισσα. Κατά την εξέταση του αστυνομικού - ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Α.Τ. Εξαρχείων, όχι όμως την περίοδο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος - ο Αλ. Κούγιας προσπάθησε να τον εξετάσει για τα επεισόδια την ημέρα της Πανελλαδικής Απεργίας(!) και ν' αναπτύξει την άποψη της υπεράσπισης περί εγκληματιών που ξεκινάνε από τα Εξάρχεια και να φτάσει μέχρι τον Σεϊσίδη, τις «μολότωφ» κ.ά. Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την εξέταση.

Επίσης, την Τετάρτη, ημέρα της Πανελλαδικής Απεργίας, κατέθεσε η σύζυγος του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα. Κατά την εξέτασή της διαφάνηκε ότι, οι προηγούμενοι δικηγόροι των δύο ειδικών φρουρών, είχαν μείνει το βράδυ της δολοφονίας από τις 12 μέχρι τις 3 το πρωί στην ΓΑΔΑ. Να σημειωθεί ότι εκείνο το βράδυ θα γινόταν η αυτοψία στο περιπολικό, ετοιμάζονταν να καταθέσουν οι διμοιρίτες που βρίσκονταν στα Εξάρχεια και θ' απολογούνταν οι Επ. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης.

ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ γενετικού υλικού του Συμεών Σεϊσίδη με αυτό που είχε βρεθεί μετά την κλοπή του όπλου από τον φρουρό του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου στη Γλυφάδα, προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας. Παράλληλα, γενετικό υλικό του ίδιου ατόμου ταυτοποιήθηκε με αυτό που είχε βρεθεί μετά τη ληστεία που είχαν διαπράξει οι «ληστές με τα μαύρα» στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Σόλωνος, στις 16 Ιανουαρίου 2006.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ: Νόμιμη και συνταγματική έκρινε το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθήνας την έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η ΝΔ με το νόμο 3758/2009. Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι συνταγματική (δεν προσκρούει στο άρθρο 78 του Συντάγματος) και πως δεν έχει αναδρομική ισχύ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ»
Ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Κρήνης

Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για «τη βάρβαρη οικονομική επίθεση της κυβέρνησης, της ληστοσυμμορίας του ΔΝΤ και της ΕΕ στο εισόδημα και στη ζωή μας», διοργανώνει η «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας». Η συγκέντρωση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κρήνης. Θα μιλήσει ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), στις 9 Μαΐου 2010, τιμά τους Διακόσιους ήρωες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μάη 1944, με κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Καλεί όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, τους απογόνους και φίλους της, να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση με τα λάβαρά τους. Προσυγκέντρωση στο Παλιό Δημαρχείο Καισαριανής, ώρα 9.30 πμ.

  • Για την 65η Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και την επέτειο των 68 χρόνων από τότε που, στην Καλύβα του Στεφανή, άναψε η φλόγα της αντίστασης του ελληνικού λαού μέσα από τον ΕΛΑΣ, αφού εκεί, το 1942, δημιουργήθηκε η πρώτη ένοπλη αντάρτικη ομάδα του με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαμίας, διοργανώνει, την Κυριακή 9 Μάη, εκδήλωση τιμής, στην Καλύβα Στεφανή στην Σπερχειάδα στις 11 π.μ.
  • Το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, πραγματοποιεί, την Κυριακή 9 Μάη στις 11 το πρωί, μπροστά στο άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωση τιμής για την 65η Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
Εκλογοαπολογιστική της ΠΕΑΦΕ

Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί τη Δευτέρα 31 Μάη 2010 η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), ώρα 6 μμ στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Για την υποβολή υποψηφιοτήτων στα γραφεία της Ενωσης (Πειραιώς 6, 5ος όροφος, γραφείο 1) ή στα τηλέφωνα: 210.6211.300 (Μυρτώ Σταματάτου) και 210.2750.444(Ελένη Μωραΐτου).

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το ΔΣΕ στο Γηροκομείο

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, πραγματοποιεί την Κυριακή 9 Μάη, στις 10 το πρωί, στον τόπο εκτελέσεων στο Γηροκομείο, εκδήλωση τιμής στους αλύγιστους κομμουνιστές και κομμουνίστριες, στους μαχητές του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν στο χώρο του Γηροκομείου την περίοδο 1946-1949 από τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και τις αστικές κυβερνήσεις της εποχής. Εκτελέστηκαν γιατί έμειναν πιστοί στον αγώνα, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την πλουτοκρατία, για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ