ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 2010
Σελ. /48
Ο λαός θα πει την τελευταία λέξη

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου

Η αποφασιστική, υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ συμβάλλει στην ανάπτυξη της οργανωμένης, συλλογικής και περιφρουρημένης πάλης. Σε αυτή την πάλη μπορεί να ακουμπήσει η εργατική τάξη, να ακουμπήσουν τα λαϊκά στρώματα, να της δώσουν νέα δύναμη οι νέοι και οι νέες

*

Η αποφασιστική, υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ συμβάλλει στην ανάπτυξη της οργανωμένης, συλλογικής και περιφρουρημένης πάλης. Σε αυτή την πάλη μπορεί να ακουμπήσει η εργατική τάξη, να ακουμπήσουν τα λαϊκά στρώματα, να της δώσουν νέα δύναμη οι νέοι και οι νέες
Στη διαχρονική καταλήστευση του ιδρώτα των εργαζομένων που μετατρέπεται σε πλούτο για το κεφάλαιο αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «το ΑΕΠ αυξήθηκε 5,5 φορές από το 1990 μέχρι το 2007. Τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν 28 φορές σε αυτά τα χρόνια και το μεροκάματο μία φορά. Πού πήγαν λοιπόν αυτές οι θυσίες και ζητάτε σήμερα θυσίες του εργαζόμενου;».

Συνέχισε αναρωτώμενος ρητορικά: «Πού πάει το χρέος της Ελλάδας; Ποιος το έχει; Οι τράπεζες, δηλαδή το κεφάλαιο, οι ελληνικές, οι γερμανικές, οι γαλλικές τράπεζες. Ποιοι είναι οι τοκογλύφοι και οι κερδοσκόποι που λέτε στο λαό; Αυτοί δεν είναι; Οι ίδιοι δεν είναι που κάνουν τους εκβιασμούς, που αποταμιεύουν, επενδύουν και επανεπενδύουν το μόχθο και τον ιδρώτα του εργαζόμενου λαού και τον εκμεταλλεύονται διπλά και τριπλά;».

Απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης για «καταστροφική πολιτική» από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης ήταν σαφής, τονίζοντας: «Η δική σας πολιτική είναι δημιουργική γι' αυτούς που θα θησαυρίσουν και πάλι. Η δική μας πολιτική είναι καταστροφική γι' αυτούς που λυμαίνονται τον πλούτο και είναι ωφέλιμη γι' αυτούς που παράγουν τον πλούτο».

Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: «Οσες συκοφαντίες και αν εξαπολύσετε για το ΚΚΕ, έχει καθαρό πρόσωπο και λέει στα ίσια και στη Βουλή και παντού ότι παλεύει για να πείσει την πλειοψηφία του κόσμου. Οσες προβοκάτσιες και αν στήσουν φασιστοειδή και υπηρεσίες θα τις αντιμετωπίσει ο ίδιος ο κόσμος. Δε φοβόμαστε γι' αυτό. Το ΚΚΕ θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να αναπτυχθεί το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Θα υπερασπίσει τα συμφέροντά του και οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν αυτή την πολιτική».

Εσπασαν τα μούτρα τους οι συκοφάντες

Στη λαϊκή πάλη και στο ρόλο του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος. Οπως είπε, «μέσα από τους μεγάλους αγώνες και αυτής της περιόδου, μέσα από τους χτεσινούς (σ.σ. προχτεσινούς) αγώνες διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά η αποφασιστική, υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ που συμβάλλει στην ανάπτυξη της οργανωμένης, συλλογικής και περιφρουρημένης πάλης. Σε αυτή την πάλη μπορεί να ακουμπήσει η εργατική τάξη, να ακουμπήσουν τα λαϊκά στρώματα, να της δώσουν νέα δύναμη οι νέοι και οι νέες».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων, ο Γ. Μαρίνος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή η προσπάθεια έσπασε τα μούτρα της και θα σπάσει τα μούτρα της κάθε προσπάθεια αξιοποίησης του άδικου θανάτου των τριών εργαζομένων για να περάσει σιγή νεκροταφείου».

Ειδικά για το κυβερνητικό νομοσχέδιο ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι «ισοπεδώνει το σύνολο των δικαιωμάτων, γυρίζει την εργατική τάξη πολλά χρόνια πίσω και διαμορφώνει συνθήκες της πιο σκληρής μισθωτής σκλαβιάς». «Αυτή είναι η βία της αστικής τάξης», σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είναι η βία των εργατικών ατυχημάτων, των εγκλημάτων που σκοτώνουν ή σακατεύουν εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Και εσείς καταργείτε τα βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι η βία της εργοδοτικής τρομοκρατίας, η βία των απολύσεων, της καταστολής, είναι η βία της ανεργίας».

Σχετικά με το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης υπέρ του νομοθετήματος ο Γ. Μαρίνος ανέφερε: «Ο ισχυρισμός ότι παίρνει μέτρα για τη σωτηρία της πατρίδας είναι ψεύτικος, είναι παραπλανητικός. Συνειδητά υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου. Η πολιτική της του δίνει δύναμη, το ισχυροποιεί». Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δημιούργησαν τα ελλείμματα και το χρέος. Το κάνατε για να ενισχύσετε και οι δύο σας την πλουτοκρατία».

«Ανάπτυξη» σε βάρος του λαού

Τη θέση που προβάλλεται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα ότι «όλα τα κόμματα είναι ίδια, όλοι έχουν τις ίδιες ευθύνες» σχολίασε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαυρίκος. Οπως είπε, «είναι μεγάλο ψέμα. Το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με τη "Ζήμενς", δεν έχει καμία σχέση με το Βατοπέδι, δεν έχει καμία σχέση με το δομημένο ομόλογο, δεν έχει καμία σχέση με το κόλπο του Χρηματιστηρίου, δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου. Αρα, λοιπόν, δεν είναι όλα τα κόμματα ίδια και το ξέρει ο ελληνικός λαός».

Παράλληλα, απάντησε στο επιχείρημα ότι «φταίει το ΔΝΤ, κυρίως από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, για να βρεθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στο απυρόβλητο. Εχετε ευθύνες όλες οι πολιτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑ.Ο.Σ., είστε συνένοχοι γιατί συμφωνήσατε με το Μάαστριχτ και σήμερα επιχειρείτε, κύριοι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, να κρύψετε τις ευθύνες της ΕΕ και προσπαθείτε με ταχυδακτυλουργικό τρόπο τάχα να μας πείτε ότι φταίνε οι τοκογλύφοι και οι τραπεζίτες».

«Παραμύθι» χαρακτήρισε ο Γ. Μαυρίκος την προπαγάνδα ότι από τη βοήθεια που θα λάβει η χώρα θα προκύψει ανάπτυξη, σημειώνοντας: «Οποια ανάπτυξη και αν προκύψει θα είναι πάνω σε ματωμένους εργάτες, πάνω σε ερείπια κοινωνικά, αυτά που διαμορφώνετε μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, και αυτοί που θα τα καρπωθούν, αυτοί που θα κερδοσκοπήσουν, θα λεηλατήσουν και αυτά τα δάνεια είναι αυτοί που έφταιξαν και φταίνε μέχρι σήμερα, μαζί με τις πολιτικές σας, και οδήγησαν τα πράγματα εκεί που τα έχουν οδηγήσει».

Προσχεδιασμένα τα μέτρα

«Τα μέτρα αυτά που ζητάτε σήμερα να ψηφιστούν από τη Βουλή θυσιάζουν τη ζωή και το μέλλον της λαϊκής οικογένειας, του νέου ανθρώπου στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως είπε, «είναι προσχεδιασμένη η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της τρόικας. Αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, όχι τυχαία, η κυβέρνηση συνειδητά εργάστηκε συστηματικά πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μέσω της προσφυγής παραχωρεί, μεταβιβάζει ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες και δικαιώματα σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς».

Δεν υπάρχει στόχος που να σχετίζεται με την πληρωμή μισθών ή συντάξεων, επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι «το ύψος των μισθών και των συντάξεων είναι πολύ λιγότερο ποσοστιαία από τα τακτικά έσοδα που προβλέπονταν χωρίς τις αναθεωρήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010. Στόχος απλά και μόνο είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των διαφόρων εγχώριων και εξωχώριων πιστωτών που έχουν στα χέρια τους τα κρατικά ομόλογα των διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε, αναφερόμενος στις διατάξεις του προτεινόμενου νόμου, ότι οι ανατροπές στην εισοδηματική πολιτική και στην Κοινωνική Ασφάλιση στόχο έχουν «να αποτελέσουν στήριγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών».

«Τυπική» δημοκρατία, «ουσιαστική» σαπίλα

Οταν αισθάνονται την ανάσα του λαού στο σβέρκο τους, χάνουν την ψυχραιμία τους και αποκαλύπτονται. Ο συνταγματολόγος (!) υπουργός της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, ισχυρίστηκε χτες ότι η δημοκρατία μπορεί να είναι δυο ειδών: τυπική και ουσιαστική. Το ισχυρίστηκε αυτό, για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί το απόλυτα αιτιολογημένο αίτημα του ΚΚΕ να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία η ψηφοφορία για το αντιλαϊκό μνημόνιο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση, όμως, είχε άλλη άποψη. Διά του Βενιζέλου, εφηύρε μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα ένα δεύτερο Σύνταγμα, το οποίο ονόμασε «ουσιαστικό», για να απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ, η οποία, σύμφωνα με την άποψη της κυβέρνησης, εμπίπτει στο «τυπικό» Σύνταγμα! Αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ για τη συνεπή κριτική του απέναντι στο Σύνταγμα, είναι οι ίδιοι που το κάνουν λάστιχο και το ερμηνεύουν «κατά δοκούν» των συμφερόντων του κεφαλαίου. Για να χτυπήσουν το λαό και τα δικαιώματά του. Υπηρετούν την υποκρισία της αστικής δημοκρατίας για να αποφασίζουν πολιτική σε βάρος του λαού, των δικαιωμάτων του και των σύγχρονων αναγκών του. Αυτοί και το σάπιο σύστημά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ