ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Εσπασε «ρεκόρ» 12ετίας !

Απογείωση σε 4,8% τον Απρίλη. Ερχονται και οι ανατιμήσεις από το τελευταίο πακέτο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. με τη συνεργασία της ΝΔ

Μαζικές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης φέρνουν τα προγράμματα στήριξης στην πλουτοκρατία, τα μνημόνια συνεργασίας με ΕΕ - ΔΝΤ. Ηδη η λαϊκή κατανάλωση επιβαρύνεται από την πρώτη δόση αύξησης του ΦΠΑ, τις ανατιμήσεις σε όλους τους ειδικούς φόρους, ενώ για τη συνέχεια αναμένονται και οι επιβαρύνσεις από το πρόσθετο πακέτο φόρων που ψήφισαν προχτές ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. με τη στήριξη της ΝΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) το μήνα Απρίλη του 2010 ο επίσημος πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σε 4,8%, επίπεδο που αποτελεί και «ρεκόρ» για την τελευταία 12ετία (από το Σεπτέμβρη του 1998)! Οπως προκύπτει, η επίθεση απέναντι στο λαϊκό εισόδημα είναι πολύπλευρη. Τόσο σε επίπεδο μισθού, σύνταξης, μεροκάματου, όπως και από την πλευρά των φόρων και των ανατιμήσεων που φορτώνουν στα παραγόμενα εμπορεύματα οι μερίδες της πλουτοκρατίας. Την ίδια στιγμή και ενώ ο επίσημος πληθωρισμός δυναμιτίζει το λαϊκό εισόδημα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας, προχωρώντας στο κόψιμο ακόμη και των ονομαστικών μισθών και συντάξεων. Με την κατάπτυστη συμφωνία τους με ΕΕ - ΔΝΤ υπόσχονται να καρατομήσουν ακόμη και αυτές τις κατώτατες προβλεπόμενες απολαβές και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ανατιμήσεις που εμφανίζει η στατιστική υπηρεσία (σύγκριση Απρίλη 2010 με Απρίλη 2009) στις επιμέρους κατηγορίες έχουν ως εξής: Στέγαση: 7,3%, Μεταφορές: 18,5%, Αλκοολούχα ποτά και καπνός: 9,8%, Επικοινωνίες: 3,5%, Εκπαίδευση: 3%, Ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια 3% κ.ά. Να σημειωθεί ακόμη πως ο επίσημος πληθωρισμός είναι απόλυτα ξεκομμένος από την πραγματικότητα των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού που εξαναγκάζονται να ξοδεύουν το σύνολο του εισοδήματος στα απολύτως απαραίτητα είδη της καθημερινότητας.

Τρανταχτές ανατιμήσεις καταγράφουν και τα παρακάτω:

Τέλη κυκλοφορίας - διόδια: 28,4%, Υπεραστικά τρένα: 36,6%, Ταξί: 22,4%, Κινητή τηλεφωνία: 9,2%, Ψάρια: 5,4%, Κατσίκι και αρνί: 5,4%, Αλκοολούχα ποτά: 8,4%, Καπνός: 10,1%, Πετρέλαιο: 39,6%, Νοσοκομειακή περίθαλψη: 4,3%, Δίδακτρα: 3%, Νοίκια: 2,9% κ.ά.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς

Η Δ. Μανωλάκου κατάγγειλε στη Βουλή τους αντιλαϊκούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής

Νέα κέρδη για τα μονοπώλια και καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς! Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσει η ΕΕ για τους αγρότες επισήμανε χθες η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά την διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013. Από την πλευρά της κυβέρνησης η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή αρκέστηκε να επισημάνει ότι το θέμα είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν οι επιδοτήσεις.

Αναφερόμενη στο μέλλον της ΚΑΠ η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι «έχει στρωθεί ήδη το χαλί, δε θα γίνει κάτι ξαφνικό. Αυτό προετοιμάζουν όλες οι αναθεωρήσεις και τα μέτρα του έλεγχου υγείας από το 2007. Εχει καταστραφεί ένας σημαντικός αριθμός μικρών και φτωχών αγροτών. Δεν τους θεωρείτε αγρότες και τυπικά πια και μέχρι το 2013 θα καταστραφούν κι άλλοι. Αυτό , μήπως, δεν κάνετε κι εσείς με ένα απ' τα εργαλεία σας, το μητρώο αγροτών που ήταν αίτημα και των μεγαλοαγροτών; Το κριτήριο δεν είναι ποιος καλλιεργεί τη γη και τι παράγει. Αντίθετα, διαστρέφετε την παραγωγική διαδικασία για τα τρόφιμα. Συμπεριλαμβάνετε στους αγρότες και τους επιχειρηματίες, αυτούς που καλλιεργούν φωτοβολταϊκά». Πρόσθεσε μάλιστα αναφορικά με την αύξηση της παραγωγικότητας στην γεωργία που υποστηρίζει η κυβέρνηση, ότι θα υπάρξει, πως «τον παράγοντα γη, υψηλής παραγωγικότητας δεν τον αξιοποιείτε για τρόφιμα αλλά για τα φωτοβολταϊκά. Τόσο άφθονη παραγωγική γη έχουμε που υπάρχει και περίσσευμα; Τα φωτοβολταϊκά είναι γνωστό ότι 3-4 μονοπώλια τα έχουν στην Ευρώπη. Αυτούς εξυπηρετείτε». Σχολίασε μάλιστα ότι «η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, τι είναι; Αντιπαραγωγική διαδικασία. Απλώς, τώρα, φτάνει σε ένα άλλο επίπεδο αφού το χρησιμοποιήσατε για να φύγει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων, μικρομεσαίων αγροτών».

Η Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρθηκε και στην φιλολογία περί της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποκιλότητας τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι αγρότες αφού «διατροφική ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια της ΕΕ. Τα μονοπώλια μόνο για το κέρδος παράγουν κι αυτό το επιβεβαιώνουν και τα διατροφικά σκάνδαλα. Εμείς, λέμε καθαρά, ότι και η μικρομεσαία αγροτιά μετά το 2013 οδηγείται πιο έντονα στη χρεοκοπία, όπως κι όλος ο εργαζόμενος λαός. Τα μέτρα είναι εξοντωτικά, χειρότερες μέρες προγραμματίζονται».

Τέλος αναφερόμενη στην θέση του ΚΚΕ σημείωσε ότι «για μας η κοινωνικοποίηση της βιομηχανίας, του τραπεζικού συστήματος, το κρατικό εμπόριο και ο παραγωγικός συνεταιρισμός με κεντρικό σχεδιασμό, είναι μονόδρομος για παραγωγή ποιοτικών , ασφαλών και φθηνών τροφίμων και γι' αυτό θα αγωνιστούμε. Αφέντης θα είναι ο λαός και όχι τα μονοπώλια».

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης για την ΚΑΠ μετά το 2013 είναι «οι πόροι να μην μειωθούν ως κοινοτική εισροή στη χώρα μας και το δεύτερο, να συζητήσουμε την ανακατανομή, διότι εκεί είναι η προστιθέμενη αξία και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας αγροτικής πολιτικής». Πρόσθεσε όμως ότι «εφόσον θα πέσει το ΑΕΠ σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, όσο μειώνεται το ποσοστό επί του ΑΕΠ, αυτόματα σημαίνει και μία μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού».

Τους φταίνε οι διαδηλώσεις

Οι μεγάλοι επιχειρηματίες του τουρισμού, αποτιμώντας την αξία της Ιστορίας, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος αποκλειστικά σε ευρώ, φαίνεται πως επέλεξαν το δρόμο της συκοφαντίας των λαϊκών κινητοποιήσεων, επικαλούμενοι αυτές ακριβώς τις έννοιες, για κάποιους πελάτες που υποστηρίζουν πως έχασαν εξαιτίας των λαϊκών αγώνων. Εξόχως αντιδραστικοί και αυθαίρετοι, αξιώνουν σιωπή και υποταγή, γνωρίζοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα σημαίνουν εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μετά το παραλήρημα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής εκφράζει με ανακοίνωσή της την ...«απογοήτευσή» της, επειδή οι ειρηνικές πορείες και διαμαρτυρίες «καταλήγουν σε βανδαλισμούς και πράξεις βίας». Κι αφού ταυτίζει τις διαδηλώσεις με τη βία, προσθέτει, με σαφή παραπομπή στο μήνυμα αντίστασης που έστειλαν οι κομμουνιστές προς τους λαούς της Ευρώπης από την Ακρόπολη, ότι «στον πολιτισμό μας δεν ταιριάζει να "χρησιμοποιούμε" ή να καταστρέφουμε τα ιερά σύμβολα της πόλης και της χώρας».

Πίσω από τις «ευαισθησίες» των ξενοδόχων της Αθήνας, βρίσκεται μόνο το οικονομικό συμφέρον και καμία άλλη «υψηλή» αξία. Κάνουν πως αγνοούν τις επιπτώσεις που δέχεται ο τουρισμός, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει και τους άλλους λαούς της Ευρώπης και μένουν να υποστηρίζουν ότι κατέγραψαν 5.800 ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, από το 10% των μονάδων της Αττικής, λόγω κινητοποιήσεων και μιλούν για «χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τον τουρισμό μας», αναγορεύοντας τα δικά τους κέρδη, σε... «εθνική» επιδίωξη.

Η διαρκώς εντεινόμενη επιθετικότητα των τουριστικών επιχειρηματιών, που εκφράστηκε ιδιαίτερα τις προηγούμενες μέρες και με την λυσσαλέα επίθεση στο καμποτάζ στην κρουαζιέρα και στους ναυτεργάτες που αγωνίζονται για τη διατήρησή του, τροφοδοτείται επαρκώς από την κυβέρνηση. Μάλιστα, σε μια υπολογισμένη επίδειξη στήριξης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δέχτηκε χτες για άλλη μια φορά τον ΣΕΤΕ και του ζήτησε να ορίσει εκπρόσωπο στην Επιτροπή Διαχείρισης της Κρίσης που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΤ, προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και «να συμβάλουν στην κατάρτιση σχεδίου για ενδεχόμενες έκτακτες καταστάσεις στο μέλλον». Η «κρίση» που επικαλείται το υπουργείο είναι αυτή που εκτιμούν ότι προκύπτει από τις... κινητοποιήσεις και τα «γεγονότα» στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για στενή συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και δηλώνει ότι θα καταγράφει καθημερινά τις ακυρώσεις και τα διαφυγόντα κέρδη, προετοιμάζοντας ενδεχομένως επιπρόσθετες παροχές προς το τουριστικό κεφάλαιο, ενώ ήδη κινείται στην κατεύθυνση άμεσης αποπληρωμής των χρεών του ΕΟΤ σε διεθνή ΜΜΕ για την προβολή της χώρας, μιλά για «ευέλικτο μηχανισμό» και ετοιμάζεται για νέα έξοδα προβολής υπέρ των επιχειρηματιών.


Γ. Φ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Προθεσμίες για μισθωτούς - συνταξιούχους

Παράταση 15 ημερών δόθηκε στις προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2009) στους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το νέο πρόγραμμα με βάση το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ διαμορφώνεται ως εξής :

  • Μέχρι 20 Μάη: Ψηφίο 1
  • Μέχρι 25 Μάη: 2
  • Μέχρι 27 Μάη: 3
  • Μέχρι 31 Μάη: 4
  • Μέχρι 2 Ιούνη: 5
  • Μέχρι 4 Ιούνη: 6
  • Μέχρι 8 Ιούνη: 7
  • Μέχρι 10 Ιούνη: 8
  • Μέχρι 14 Ιούνη: 9
  • Μέχρι 16 Ιούνη: 10, 20, 30, 40, 50
  • Μέχρι 18 Ιούνη: 60, 70, 80, 90, 00.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ