ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Μήνυμα για την Αντιφασιστική Νίκη των λαών

Εκδήλωση στο Βερολίνο διοργανώνεται σήμερα, με τη συμμετοχή και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

Κάλεσμα στο λαό για ένταση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την αντιιμπεριαλιστική νίκη των λαών.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας στην οποία πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με την καθιέρωση της 9ης Μάη ως «Μέρα της Ευρώπης», με τα ψηφίσματα ταύτισης κομμουνισμού - ναζισμού, με την επιχείρηση ξαναγραψίματος της ιστορίας. «Οι ενέργειες αυτές μαρτυρούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το φόβο των ιμπεριαλιστών μπροστά στη μαζική δράση των λαών ενάντια στον πόλεμο και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ» σημειώνει.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης «να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρύτατου, μαχητικού, δυναμικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα αντιμάχεται τον πόλεμο και τη βάρβαρη πολιτική της Νέας Τάξης. Που θα αντιστέκεται στον αντικομμουνισμό και στην παραχάραξη της ιστορίας, στην επιχείρηση αμαύρωσης της αντιφασιστικής πάλης των λαών, της καθοριστικής συμβολής της Σοβιετικής Ενωσης στην αντιφασιστική νίκη και στην κοινωνική πρόοδο».

Καλεί μαζικά το λαό «να αγωνιστεί για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων, για την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να μην αποδεχτεί καμία παραχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και να ακυρώσει όλες τις δεσμεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Αιγαίο, το Κυπριακό και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Να μην αποδεχτεί στην πράξη το πρόσφατα ψηφισμένο μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας-ΔΝΤ-ΕΕ που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΛΑ.Ο.Σ. με τη συμπαράσταση και της ΝΔ, που κατεδαφίζει λαϊκές κατακτήσεις χρόνων και περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας».

Εκδηλώσεις στο Βερολίνο

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) από κοινού με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ειρήνης και τον Σύνδεσμο για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη (πρώην αξιωματούχοι της DDR) οργανώνουν στο Βερολίνο εκδήλωση για τα 65 χρόνια από τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό και την απελευθέρωση της Γερμανίας και της Ευρώπης από τον Κόκκινο Στρατό.

Η εκδήλωση γίνεται σήμερα 8 Μάη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ρωσίας (στο Βερολίνο) ενώ την επόμενη μέρα θα διεξαχθούν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο μνημείο του Κόκκινου Στρατού στο «Τreptower Park». Στις εκδηλώσεις του Βερολίνου θα μιλήσουν βετεράνοι και αγωνιστές από Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία ενώ εκ μέρους του ΠΣΕ θα μιλήσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του.

Εκδηλώσεις για την 9η του Μάη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από τους ντόπιους φασίστες, συνδιοργανώνουν η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ και η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σήμερα Σάββατο, με αφορμή τα 65χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει, στις 11 το πρωί, με πολιτικό μνημόσυνο στο παλιό νεκροταφείο της Νέας Ιωνίας, όπου βρίσκονται οι ομαδικοί τάφοι των εκτελεσμένων και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς το «Σπίτι του Καλούμενου» (Δορυλαίου - Ικονίου), όπου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει εκδήλωση.

  • Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ και το ΝΣ Ζακύνθου της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση - αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο και την Αντιφασιστική Νίκη, αύριο Κυριακή 9 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Φώσκολος».
  • Εκδήλωση για το γιορτασμό της 65ης επετείου της Νίκης των Λαών κατά του φασιστικού «Αξονα» Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας, που κόστισε 50 εκατομμύρια νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, καθώς και το γιορτασμό της θρυλικής ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που αποτέλεσε την πιο μαζική και δυναμική Εθνική Αντίσταση στην Ευρώπη, διοργανώνει το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο Κυριακή 9 Μάη, στις 12 μ. στο Θέρισσο (Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης).
  • Το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιεί, την Κυριακή 9 Μάη, στις 11 το πρωί, μπροστά στο άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωση τιμής για την 65η Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
«Βήμα» για να σταθεί η προβοκάτσια

Υπό τον τίτλο «Πρακτικές συκοφάντησης», το χτεσινό «Βήμα» αναφέρεται στις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις προβοκάτσιες στη διάρκεια της απεργίας την Τετάρτη, γράφοντας: «Ανάλογες αναίτιες επιθέσεις έκανε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, με άψογη ενορχήστρωση και επιμονή άλλοτε διέσπειρε υποψίες και άλλοτε κατηγορούσε ευθέως τους συνασπισμένους ως εμπνευστές αν όχι καθοδηγητές των εμπρησμών, σήμερα λούζεται αυτά που η ίδια έκανε. Τέτοιες ατεκμηρίωτες επιθέσεις δεν οδηγούν πουθενά». Το «Βήμα» προσπαθεί να δημιουργήσει άθλιες εντυπώσεις και επί τις ουσίας να ακυρώσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τους προβοκατόρικους μηχανισμούς που εχθρεύονται το κίνημα. Είναι χοντροκομμένο ψέμα ο ισχυρισμός ότι το ΚΚΕ το 2008 απέδιδε στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την καθοδήγηση ή την ενορχήστρωση των εμπρησμών και των επεισοδίων. Το Δεκέμβρη του 2008, το ΚΚΕ είπε καθαρά το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τ' αυτιά των κουκουλοφόρων. Το αν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ χάιδευε τέτοια αυτιά, είναι εύκολο να το ελέγξει το «Βήμα», αφού οι τότε δηλώσεις των στελεχών του είναι καταγεγραμμένες.

«

Η "κουκούλα" και η "πέτρα" είναι μητρικά ουσιαστικά στο λεξικό της εξέγερσης (...) δε θα μπορούσε να το κάνει μόνος του (σ.σ. ο αναρχικός - αντιεξουσιαστικός "χώρος"), χωρίς τη μαζική συμμετοχή της Αριστεράς στον ξεσηκωμό και τη συντροφική στάση απέναντι στο "μπλακ μπλοκ" που αυτή - ορθά - επέδειξε», έγραφε ο Ν. Γιαννόπουλος, στην εφημερίδα «Εποχή» της ΑΚΟΑ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή 21 Δεκέμβρη. «Παλιότερα οι εργάτες έσπαγαν τις μηχανές, τώρα οι νέοι σπάνε βιτρίνες», δήλωνε ο Γ. Δραγασάκης, τότε βουλευτής του ΣΥΝ. Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος διαφήμιζε τη «μεγάλη αγκαλιά» τους που «χωράει τους πάντες». Ο Δ. Στρατούλης καυχιόταν «εμείς δεν κάνουμε αποστειρωμένες πορείες, όπως κάνει το ΚΚΕ, που κάνει πορείες - παρελάσεις μόνο του, όπως γίνονταν στον υπαρκτό σοσιαλισμό στην Κόκκινη Πλατεία. Εμείς διαδηλώνουμε με τον κόσμο, με τους πολίτες, με τη νεολαία». Υπερασπιζόταν το μπάχαλο σαν «κοινωνικό κίνημα και κοινωνική εξέγερση», καθώς «τμήματα της νεολαίας, λόγω της οργής που έχουν, πολύ εύκολα φοράνε την κουκούλα, γιατί νομίζουν ότι τους απελευθερώνει». Ο Αλ. Τσίπρας επικροτούσε το «νέο ιδιότυπο κίνημα» και η ΚΟΕ τη «νεολαιίστικη έκρηξη». Αυτά σχολίαζε το ΚΚΕ. Το «Βήμα» ξέρει την αλήθεια, αλλά τη βιάζει, παραπλανώντας τους αναγνώστες του.

Το «Βήμα» ξέρει επίσης ότι προβοκατόρικοι μηχανισμοί υπάρχουν. Και πως ο καθοδηγητής τους ή το ποιος τους ανέχεται, κρίνεται από το ποιος σε τελική ανάλυση ωφελείται από τη δράση τους. Από αυτή τη σκοπιά είναι τουλάχιστον προκλητικό να λέει ότι δε στέκουν οι ισχυρισμοί του ΚΚΕ επειδή βασίζονται στο «λουκ» τους και στο ότι «ήταν, λέει, φουσκωτοί άρα ακροδεξιοί». Από εκεί προκύπτει και το ειρωνικό σχόλιο πως, για το ΚΚΕ, «φαίνεται η ιδεολογία στα μούτρα και τα μούσκουλα του καθενός». Το ΚΚΕ δεν αρκέστηκε σε αόριστες καταγγελίες. Δεν προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Γι' αυτό ο «Ριζοσπάστης» της Πέμπτης είχε «καρέ - καρέ» το σκηνικό της προβοκάτσιας και αποκαλυπτικά στοιχεία που την ξεσκέπαζαν. Είχε μαρτυρίες - από φασιστικές ιστοσελίδες - που περιέγραφαν τη συμμετοχή τους στην προβοκάτσια. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε δηλώσεις της την ίδια μέρα, την Τετάρτη, μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία. Οσοι ήταν παρόντες, ακόμα και δημοσιογράφοι αστικών ΜΜΕ, δεν μπόρεσαν παρά να παραδεχτούν και την προβοκάτσια από «φουσκωτούς» και τα άριστα αντανακλαστικά της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ που την απέτρεψε. Το «Βήμα» επιχειρεί όλα αυτά να τα κρύψει. Σαν να μην έγιναν ποτέ. Ποιον ωφελεί μια τέτοια προσέγγιση και ποιους αθωώνει; Ας το σκεφτούν καλύτερα οι αναγνώστες του.


Β. Π.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Σύσκεψη Επιτροπών Ειρήνης

Σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και άλλων κοινωνικών φορέων από την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας πραγματοποιείται σήμερα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας. Στη σύσκεψη με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή και η καμπάνια της ΕΕΔΥΕ για επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων και συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές αποστολές» θα παραβρεθεί και θα μιλήσει η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Αύριο η 27η Πορεία Ειρήνης

Εκκίνηση στις 5.30 μ.μ., από το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ καλούν όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, ιδιαίτερα τη νεολαία και τους εργαζόμενους, να πάρουν μέρος στην 27η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, που θα γίνει αύριο Κυριακή, και σε όλες τις εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

- 5.30 μ.μ.: Εναρξη εκδηλώσεων στην Κερασίτσα, στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

- 6.30 μ.μ.: Συγκέντρωση στην οδό Σπάρτης έξω από το ΙΚΑ και πορεία στην Τρίπολη.

- 7.30 μ.μ.: Συγκέντρωση και συναυλία στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ