ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
65η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Ενάντια στις προσπάθειες αναθεώρησης της Ιστορίας

Διακήρυξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών / Αντιφασιστών (FIR)

Από την κατάθεση στεφανιού από το διοίκηση της FIR στο Μνημείου του Σοβιετικού Απελευθερωτή
Από την κατάθεση στεφανιού από το διοίκηση της FIR στο Μνημείου του Σοβιετικού Απελευθερωτή
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών / Αντιφασιστών (FIR) καταγγέλλει τις προσπάθειες αναθεώρησης της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, «τιμώντας όλους τους πατριώτες, τη συμβολή της αντιφασιστικής συμμαχίας και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των λαών που συνέβαλαν στη νίκη κατά του φασισμού». Τα παραπάνω τονίζονται στη Διακήρυξη της FIR για την 65η επέτειο της Νίκης των Λαών, την 9η Μάη.

Στη σχετική διακήρυξη της FIR, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνονται και τα παρακάτω:

«Η FIR, με τις 65 Ομοσπονδίες - μέλη της στην Ευρώπη και στο Ισραήλ, τοποθετείται ενάντια σε όλες τις προσπάθειες να υιοθετηθεί μια αντιδραστική ιστορική θεώρηση - βασισμένη στο δόγμα του ολοκληρωτισμού και στην παραποίηση της Ιστορίας - στην Ευρώπη.

Κι αυτό καθώς διαπιστώνεται ότι: «Η ιστορική αλήθεια όλο και περισσότερο παραποιείται. Τα εγκλήματα του φασισμού σχετικοποιούνται, οι συνεργάτες του αποκαθίστανται ή αναγνωρίζονται ως "ήρωες της ελευθερίας"!».

Και ...«σήμερα, ως αποτέλεσμα των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, το "δίκαιο του ισχυρότερου" επανεισάγεται στις διεθνείς σχέσεις. (Ενώ) οι διεθνείς συμφωνίες και οι κανόνες που υιοθετήθηκαν (τότε) κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, τώρα καταλύονται και καταργούνται».

«Για το λόγο αυτό - προβάλλεται - πρέπει να αντιτείνουμε την πάλη μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και απειλές, ενάντια στη στρατιωτικοποίηση και να επαναφέρουμε τους διεθνείς νόμους και αποφάσεις σε ισχύ. Η κοινή ιδέα όλων των αντιφασιστών εκφράστηκε, τότε, "ποτέ ξανά!". Είναι μια υποχρέωση για το σήμερα και το αύριο».

Και η διακήρυξη της FIR καταλήγει:

Στη βάση της κοινής πάλης ενάντια στο βάρβαρο φασισμό, οι οργανώσεις - μέλη της FIR σήμερα αγωνίζονται, εκτός των άλλων:

  • Ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην ξενοφοβία, στο ρατσισμό, στον αντισημιτισμό
  • Ενάντια στον πόλεμο και στην τρομοκρατία όπως και ενάντια στις κοινωνικές τους ρίζες
  • Για την ειρήνη και τον αφοπλισμό
  • Για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
ΣΕΡΡΕΣ
Καταδίκη 12 κατοίκων που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ

Δώδεκα κάτοικοι του νομού Σερρών που εναντιώνονταν στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους καταδικάστηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία από το Τριμελές Πρωτοδικείο σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή, με τη συνήθη κατηγορία της απειλής, βίας κλπ. Οι καταδικασμένοι μετά την απόφαση άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Είχαν προηγηθεί την Τρίτη εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του Παλαιοκάστρου στο χώρο που προορίζεται για τη δημιουργία ΧΥΤΑ και η αστυνομία τους συνέλαβε, τους κράτησε για πολλές ώρες στα κρατητήρια και την Τετάρτη τους οδήγησε στο Αυτόφωρο.

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων του Παλαιοκάστρου και ολόκληρης της περιοχής «που εναντιώνονται, όπως τονίζει, δικαιολογημένα στη δημιουργία ΧΥΤΥ (που στην πραγματικότητα θα λειτουργήσει σαν ΧΥΤΑ) στην περιοχή "Νεράιδα"». Παράλληλα, καταγγέλλει, «τις πολιτικές που χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Ν.Α. που έχει καταντήσει βασικός μηχανισμός του αστικού κράτους προσπαθούν και επιβάλλουν, για να εξυπηρετήσουν βασικά τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων».

«Χρησιμοποιούν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους και να κατευνάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Ενώ από τη μία ομολογούν ότι το έργο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την υλοποίησή του, από την άλλη προχωρούν αδίστακτα σπέρνοντας την τρομοκρατία και φυλακίζοντας τους κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για το δίκιο τους. Δε διστάζουν στο βωμό του κέρδους να θυσιάζουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Απαιτούμε να αποφυλακιστούν άμεσα οι συλληφθέντες παρανόμως κάτοικοι της περιοχής.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να συνεχίσουν πιο δυναμικά και μαζικά τον αγώνα τους και να συμμετέχουν στους αγώνες της εργατιάς, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων για να μην περάσουν πολιτικές και μέτρα της κυβέρνησης που στέλνουν το λαό πολλά χρόνια πίσω», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία ασκήθηκε εις βάρος του Αρη Σειρηνίδη, μετά την ταυτοποίηση - σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας - DNA του κατηγορουμένου με βιολογικό υλικό που εντοπίστηκε στις 10 Ιούλη 2009, έξω από τα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όταν άγνωστος είχε πυροβολήσει κατά κλούβας των ΜΑΤ. Χτες, απολογήθηκε στον ανακριτή μόνο για την αρχική κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος. Σύμφωνα με την συνήγορό του Χρ. Πετσιμέρη, ο Αρ. Σειρινίδης αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστηρίζει ότι την επίμαχη μέρα βρισκόταν εκτός Αθηνών.

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας στους πέντε συλληφθέντες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Αθήνα, προχτές Πέμπτη. Οι κατηγορίες αφορούν: Απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών εις βάρος αστυνομικών κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης, εξύβριση λόγω και έργω. Οι πέντε παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Ελεύθεροι με περιοριστικό όρο αφέθηκαν χτες, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι τρεις συλληφθέντες των επεισοδίων τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας, που είχαν παραπεμφθεί με τις επιβαρυντικές διατάξεις του «κουκουλονόμου».

«ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ»: Περίπου 14.000 υποθηκευμένα ακίνητα από την ASPIS Bank θα ασφαλιστούν στην «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ», καθώς είχαν βρεθεί χωρίς ασφαλιστική κάλυψη για σεισμό και πυρκαγιά, λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ». Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενέκρινε τη διαβίβαση των στοιχείων των δανειοληπτών της ΑΣΠΙΣ Bank και πλέον τα ακίνητά τους ασφαλίζονται στην «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ», με την οποία η τράπεζα θα συνάψει σύμβαση συνεργασίας.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ. Οι δικαστές και εισαγγελείς - μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ψηφίζουν αύριο για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Αύριο προσέρχονται στις κάλπες οι δικαστές της Περιφέρειας και την ερχόμενη Κυριακή οι δικαστές της Αθήνας.

Συγκέντρωση για την Παιδεία

Συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε για το «νέο σχολείο» και τα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, διοργανώνουν φορείς της Ανατολικής Αττικής, την Τρίτη 11 Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Μενιδίου.

Οι φορείς που το διοργανώνουν είναι: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Αττικής, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Μενιδίου, Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου, Σύνδεσμος Επαγγελματοβιοτεχνών Μενιδίου και Σωματείο Συνταξιούχων Μενιδίου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Για την 65η Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και την επέτειο των 68 χρόνων από τότε που, στην Καλύβα του Στεφανή, άναψε η φλόγα της αντίστασης του ελληνικού λαού μέσα από τον ΕΛΑΣ, αφού εκεί, το 1942, δημιουργήθηκε η πρώτη ένοπλη αντάρτικη ομάδα του με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαμίας διοργανώνει, την Κυριακή 9 Μάη, εκδήλωση τιμής στην Καλύβα Στεφανή στην Σπερχειάδα στις 11 π.μ.
  • Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γαλατσίου πραγματοποιεί, τη Δευτέρα 10 Μάη ώρα 6 μμ την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση στα γραφεία της (Αρτέμιδος 7-9, Γαλάτσι). Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης θα υπάρξει μίνι συνεστίαση με σπιτικά εδέσματα προσφορά των αντιστασιακών.
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ»
Συγκέντρωση στην πλατεία Κρήνης

Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για «τη βάρβαρη οικονομική επίθεση της κυβέρνησης, της ληστοσυμμορίας του ΔΝΤ και της ΕΕ στο εισόδημα και στη ζωή μας», διοργανώνει η «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας». Η συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κρήνης. Θα μιλήσει ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος.

Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις

Ψηφίσματα ΕΛΜΕ ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών που απήργησαν στις 21 Απρίλη

Τις προσπάθειες εκφοβισμού και δίωξης εκπαιδευτικών που απήργησαν στις 21 Απρίλη μαζί με το ΠΑΜΕ, καταγγέλλουν με ψηφίσματα της γενικής τους συνέλευσης η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης και η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου στην Κω.

Με αφορμή έγγραφα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Αιγαίου, που κάλεσαν σε απολογία εκπαιδευτικούς που απήργησαν, οι Ενώσεις των καθηγητών καλούν, ανάμεσα σε άλλα, τους εκπαιδευτικούς «να μην παραβρεθούν σε καμία απολογία. Για την πράξη τους και τη στάση τους δεν έχουν να απολογηθούν για τίποτα και σε κανέναν. Η επιλογή στην απεργία είναι υπόθεση συλλογική όπως και ατομική, είναι επιλογή συνείδησης, κι όταν κάποιος δηλώνει απεργία οφείλουμε τουλάχιστον να το σεβαστούμε, πόσο μάλλον που εκείνη την ημέρα με τον έναν ή άλλον τρόπο είχαν κηρύξει απεργία 17 ΕΛΜΕ και Σύλλογοι σε όλη τη χώρα», αναφέρεται στα ψηφίσματα.

Καλούν να αποσυρθεί η εγκύκλιος της ντροπής και των διώξεων. «Η υπεράσπιση του δικαιώματος ενός ανθρώπου να δηλώνει "απεργός" είναι υπόθεση όλων», σημειώνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ