ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η επιστολή Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και η απάντηση του «Ρ»

Mε επιστολή που στάλθηκε πριν λίγες μέρες προς τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, η Κολυμβητική Ομοσπονδία απάντησε στο δημοσίευμα της 16 Απρίλη 2010, με τίτλο «Για να συμμετάσχουν οι αθλητές θα πρέπει να πληρώσουν πανάκριβα» και αφορούσε επί της ουσίας το κόστος για συμμετοχή των σωματείων και των αθλητών στην επερχόμενη διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος κολύμβησης που ξεκίνησε χτες στην Κέρκυρα.

Στην απάντησή της, για το συγκεκριμένο ζήτημα η ΚΟΕ γνωστοποιεί, μεταξύ άλλων, ότι «έχει το δικαίωμα να ορίζει ξενοδοχεία διαμονής, αφού καλύπτει όλα τα έξοδα για το 60% με 65% των συμμετασχόντων» καθώς και το γεγονός «ότι δεν υποχρεώνει κανένα σωματείο να μείνει στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο». Διευκρινίζει ότι προτείνει τη διαμονή σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο, με το σκεπτικό ότι έχει επέλθει συμφωνία τόσο για το κόστος της διαμονής όσο και για μια σειρά άλλων ζητημάτων όπως το επίπεδο διατροφής. Μεταξύ άλλων η ΚΟΕ αναφέρει:

«Οι τιμές για τις οποίες αναφέρεστε στο δημοσίευμά σας δεν αφορούν μόνο διαμονή - διατροφή αλλά συμπεριλαμβάνουν και όλες τις μεταφορές από το Αεροδρόμιο στα ξενοδοχεία και αντίστροφα. Ως και όλες τις μετακινήσεις (4 καθημερινά) από τα ξενοδοχεία στο Κολυμβητήριο τις 3 ημέρες των αγώνων και αντίστροφα όπως επίσης και την παραμονή 6/5 (ημέρα προπόνησης). Εάν με τα σημερινά δεδομένα και γνωρίζοντας τις τιμές της πιάτσας όλα αυτά αποτελούν πανάκριβη διαμονή - διατροφή - μετακίνηση μας δίνετε την εντύπωση ότι εμείς ζούμε σε άλλη χώρα»

Κατ' αρχήν, θα πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα του «Ρ» δεν έκρινε σαν ακριβό το κόστος με βάση τις τιμές της πιάτσας (όπως ορίζει η ΚΟΕ) αλλά με βάση την τσέπη της λαϊκής οικογένειας. Αλλωστε, στις περισσότερες περιπτώσεις των συμμετοχών των αθλητών εκεί πέφτει το βάρος κάλυψης των εξόδων, με δεδομένο την οικονομική κατάσταση των περισσότερων σωματείων που φυτοζωούν από την καθυστέρηση των κρατικών επιχορηγήσεων. Επιχορηγήσεις οι οποίες μάλιστα όταν δίνονται δεν φθάνουν ούτε για να καλύψουν τα υποτυπώδη έξοδα λειτουργίας (και φυσικά αυτό το γνωρίζει η ΚΟΕ). Με αυτό το σκεπτικό, τα περίπου 400 ευρώ που είναι το κόστος διαμονής κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσό μπορεί να θεωρηθεί. Παράλληλα, το γεγονός ότι η κάλυψη των εξόδων από την Ομοσπονδία αφορά μόνο αθλητές που θα διακριθούν εντός οκτάδας οδηγεί πολλά σωματεία στο να κόψουν συμμετοχές αθλητών με λιγοστές ελπίδες διάκρισης.

Ολα αυτά είναι φυσικό να μετατρέπουν μια διοργάνωση πανελληνίου πρωταθλήματος σε μια υπόθεση για όσους έχουν οικονομική άνεση ή ελπίδες διάκρισης. Αυτή δυστυχώς είναι η μόνη πραγματικότητα και αυτή ακριβώς έθιγε το θέμα του ρεπορτάζ.

Επίσης η ΚΟΕ ενημερώνει ότι μέσα στις τιμές είναι και η μετακίνηση από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, αλλά δεν αναφέρει στο ποιος καλύπτει τα έξοδα για να βρεθούν οι αθλητές στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας από τον τόπο διαμονής τους. Ας σημειωθεί παράλληλα ότι επιλογή της ΚΟΕ είναι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο που βρίσκεται 20 χλμ. μακριά από τον τόπο διεξαγωγής του αγώνων, με συνέπεια να δημιουργείται η ανάγκη των μετακινήσεων.

Οσο για την τελευταία παράγραφο της επιστολής, όπου γνωστοποιείται η έκπληξη της ομοσπονδίας γιατί ανάλογα δημοσιεύματα «δεν έγιναν και για την περσινή διοργάνωση στην Πτολεμαΐδα ή την προπέρσινη στην Τρίπολη με τιμές ξενοδοχείων ανάλογες ή και μεγαλύτερες από τις φετινές στην Κέρκυρα σημειώνουμε τα εξής:

Οτι από μόνη της η σύγκριση και κοστολόγηση των διοργανώσεων (τις οποίες η ΚΟΕ... μπερδεύει λίγο στην επιστολή της, αφού η περσινή έγινε στην Αθήνα, το 2008 στην Πτολεμαΐδα και πριν τρία χρόνια στην Τρίπολη) με χαρακτηρισμούς λιγότερο ακριβή - πιο ακριβή - ακριβότερη είναι πιο χρήσιμη να φανερώσει την στυγνή πραγματικότητα του σημερινού αθλητισμού επί πληρωμή, πρακτική που στην ουσία αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό.

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ - ΠΛΕΪ ΟΦ
Κρίσιμα ματς

Μετά από διαβουλεύσεις επί... διαβουλεύσεων ο Ολυμπιακός και ο Αρης τελικά έκαναν πίσω και έτσι οι αγώνες της 3ης αγωνιστικής των πλέι οφ θα γίνουν αύριο (ήθελαν να γίνει η 4η αγωνιστική). Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Αρη στις 16.45(ΣΚΑΪ). Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναφερόμενος στον αγώνα τόνισε μεταξύ άλλων: «Η νίκη είναι για μας μονόδρομος ώστε να διατηρήσουμε τις έστω λιγοστές ελπίδες για κάτι καλύτερο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τεχνικός των Σαλονικιών Εκτορ Ραούλ Κούπερ δηλώνει: «Πάμε στην Αθήνα για τη νίκη. Παρά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας πιστεύω ότι σε αυτό το κρίσιμο ματς θα βρούμε τον καλό ρυθμό μας».

Στο ματς κορυφής στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό (19.00 ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ). Ο Φερνάντο Σάντος είπε: «Αν πάρουμε το τρίποντο θα έχουμε το πάνω χέρι όχι μόνο βαθμολογικά αλλά και ψυχολογικά». Αποφασισμένοι για νίκη είναι και στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο με τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς να υπογραμμίζει: «Πάμε στη Θεσσαλονίκη χωρίς άγχος. Αν παίξουμε όπως μπορούμε είμαστε κοντά στο θετικό αποτέλεσμα».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΡΤΙΖΑΝ 83 - 80 (παράταση)
Πρόκριση - θρίλερ

Σε έναν αγώνα γκραν γκινιόλ και ασφαλώς ακατάλληλο για... καρδιακούς ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση για τον τελικό του φάιναλ φορ αφού κέρδισε στην παράταση την Παρτιζάν με 83-80. Το ματς τα είχε όλα. Μεγάλες ανατροπές και από τις δυο πλευρές αλλά πάνω απ' όλα πάθος και στρατηγική από τους δύο πάγκους.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης προσπάθησε να... τρέξει τον αγώνα, όμως ο συνάδελφός του, Μτούσκο Βουγιόσεβιτς, θέλησε να κρατήσει αργούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα ήταν από αυτό το... μείγμα μια ο ένας μια ο άλλος να παίρνει ισχνή διαφορά, με αποτέλεσμα όλα να κριθούν στις λεπτομέρειες. Στον κανονικό αγώνα οι δύο μονομάχοι ήρθαν ισόπαλοι 67-67. Ολα τα... λεφτά ήταν στην παράταση όπου η αδρεναλίνη χτύπησε κόκκινο. Κλειδί σε αυτή τη στιγμή ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης, που με τρία επιθετικά ριμπάουντ και δυο βολές κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό. Σημαντική ήταν και η παρουσία του Τσίλνερς και του Κλέιζα που πήραν... μπροστά στο τέλος και βοήθησαν τα μέγιστα στη νίκη.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη νίκη και αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες που είχαν τη δύναμη να βρουν αυτοσυγκέντρωση ώστε στα δύσκολα να γυρίσουν το ματς. Πάμε στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα με καλό ηθικό και πιστεύω ότι αν διορθώσουμε ορισμένα λάθη κυρίως στην άμυνα μπορούμε να πάρουμε τον τίτλο».

Από την πλευρά του ο τεχνικός των Σέρβων, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, είπε: «Ηταν ένας αγώνας που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Εγινε ένα εξαιρετικό ματς με πολλές εναλλαγές στο σκορ. Στο τέλος ο Ολυμπιακός στάθηκε και πιο τυχερός και έφτασε στη νίκη».

Αύριο θα γίνει ο μεγάλος τελικός στις 22.00 μεταξύ Ολυμπιακού-Μπαρτσελόνα ενώ στις 19.00 θα γίνει ο μικρός τελικός ανάμεσα σε Παρτίζαν και ΤΣΣΚΣ Μόσχας. Οι θα καλυφθούν τηλεοπτικά από το ΣΚΑΙ.

ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ
Τελευταία ευκαιρία

Με στόχο την ευρεία νίκη - και την ελπίδα πως αυτή θα αποδειχτεί ικανή να της δώσει την πρόκριση - η Εθνική Νέων αντιμετωπίζει σήμερα (14:00) την αντίστοιχη της Ρουμανίας, στην αυλαία του 2ου ομίλου της ενδιάμεσης φάσης για το οικείο EURO 2010. Στο άλλο παιχνίδι η Πορτογαλία θα παίξει με την Ουγγαρία. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ουγγαρία, Ελλάδα, Πορτογαλία 4, Ρουμανία 0. Την πρόκριση εξασφαλίζει η πρώτη ομάδα του ομίλου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, μετράει η διαφορά τερμάτων και μετά ή καλύτερη επίθεση.

ΠΑΛΗ

Υπό προσωρινή διοίκηση βρίσκεται από χτες η Ομοσπονδία Πάλης. Το Πρωτοδικείο έκανε χτες αποδεκτή την προσφυγή σωματείων με αίτημα τον ορισμό Διοικούσας Επιτροπής που θα οδηγήσει την ΕΟΦΠ σε εκλογές. Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ορίστηκε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος και μέλη οι Στέλιος Μηγιάκης, Κώστας Θάνος, Ηρακλής Δεσκουλίδης. Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή για να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Τη νίκη - που θα του εξασφαλίσει το (δεύτερο συνεχόμενο) τίτλο, μία αγωνιστική πριν το τέλος των πλέι οφ στην Α1 κατηγορία ανδρών του χάντμπολ - στοχεύει σήμερα ο ΠΑΟΚ απέναντι στο Φίλιππο Βέροιας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Θέσεις 1-4: ΑΣΕ Δούκα - ΑΕΚ, ΠΑΟΚ - Φίλιππος Βέροιας (17:00). Θέσεις 5-8: Πανελλήνιος - Διομήδης Αργους, Βριλήσσια - Ζαφειράκης Νάουσας (18:00). Θέσεις 9-12: Αερωπός Εδεσσας - ΓΑΣ Κιλκίς (18:00), Κύδων Χανίων - Θερμαϊκός 10-0 (α.α.).

ΒΟΛΕΪ
Βαριά καμπάνα σε Χριστοφιδέλη

Βαρύς ήταν τελικά ο πέλεκυς της αθλητικής Δικαιοσύνης στον παίκτη του Παναθηναϊκού Κώστα Χριστοφιδέλη που τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα και πρόστιμο 3.000 ευρώ αφού είχε βρεθεί θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας «χοριακή γοναδοτροπίνη» (hCG).

  • Μετά από δύο αναβολές, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να διεξαχθεί η δεύτερη πράξη στον τελικό της Α1 ανδρών με τον Ολυμπιακό να φιλοξενεί στο κλειστό του Ρέντη (19.00 ΝΟΒΑ) τον Παναθηναϊκό που προηγείται ήδη 1-0 στις νίκες μετά την επικράτηση στο πρώτο αγώνα με 3-2.
ΠΟΛΟ - Α1

Το Σάββατο αρχίζει και πάλι το Πρωτάθλημα της Α1 ανδρών (μετά τις υποχρεώσεις της Εθνικής για τα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού) με τη μάχη για την είσοδο στα πλέι οφ να «φουντώνει» για τα καλά. «Αντώνης Πεπανός» (17:00): ΝΟΠ-Πανιώνιος, «Ποσειδώνιο» (17:00): ΠΑΟΚ-ΝΕΠ, «Ρέστειο» κολυμβητήριο (17:00): Παλαιό Φάληρο-Παναθηναϊκός, «Ιλίσιο» ο (17:00): Ποσειδώνας Ιλισίων-Βουλιαγμένη, Λάρισας (17:00): Λάρισα-Ολυμπιακός.

  • Το Σάββατο ξεκινάει η Α' φάση των πλέι οφ της Α1 γυναικών με τους αγώνες Ηρακλής-ΝΕΠ (15.30) και Εθνικός-Πανιώνιος (21.00).
ΕΠΟ
Απόφαση πρόκληση

Για γέλια ή για κλάματα; Οπως κι αν το δει κανείς, η υπόθεση αποδεικνύει ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο. Η Πειθαρχική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά την τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να επιβάλλει στις ΠΑΕ Καβάλα και ΠΑΕ Αρης χρηματική ποινή 35.000 ευρώ στην κάθε μία. Η ποινή επεβλήθη στις δύο ομάδες για το μεταξύ τους αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, που είχε γίνει στις 25/3.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 64-54
Νίκησε με... άμυνα

Σπουδαίο μπάσκετ δεν παίχτηκε, οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο αλλά το αποτέλεσμα μετράει για την Μπαρτσελόνα που πήρε ρεβάνς από την ΤΣΣΚΑ για τον περυσινό χαμένο ημιτελικό, τη νίκησε με 64-54 και προκρίθηκε στον τελικό της Κυριακής.

Η ρωσική ομάδα έμεινε εκτός τελικού για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, ενώ η Μπάρτσα έχει πλέον την ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο για πρώτη φορά μετά το 2003.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης των Καταλανών ήταν ο Ρίκι Ρούμπιο που είχε 10 πόντους, 8 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα. .

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπαζίλε, Ρούμπιο 10 (2), Λάκοβιτς 3 (1), Ναβάρο 10 (2), Βάσκεθ 11, Εντονγκ 9, Μόρις 2, Λόρμπεκ 7 (1), Μάικλ 8, Γκριμάου 4

ΤΣΣΚΑ: Σμόντις, Σισκάουσκας 19 (2), Χόλντεν 7 (1), Μενσά-Μπονσού, Πονκράσοφ 2, Βορόντσεβιτς, Λάνγκντον 12 (2), Κάουν 9, Κριάπα 5 (1), Πλάνινιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ