ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΜΑΗ
Πλατύ άνοιγμα από τις Κομματικές Οργανώσεις

Καθημερινές εξορμήσεις για να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Αθήνας

Η αφίσα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ
Η αφίσα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ
Πλατύ κάλεσμα στους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα να συστρατευθούν με το ΚΚΕ και να δώσουν ηχηρή και δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή λαίλαπα που προωθεί η κυβέρνηση με τη συναίνεση ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και να διατρανώσουν διέξοδο υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων, απευθύνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.

Σταθμός αυτής της καμπάνιας εκλαΐκευσης και προβολής της πρότασης του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση, είναι το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ που προγραμματίζεται για το Σάββατο 15 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στον Πεδίο του Αρεως, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ προγραμματίζει τις επόμενες μέρες πλήθος περιοδειών και εξορμήσεων. Μεταξύ άλλων, περιοδείες θα γίνουν σήμερα σήμερα, Πέμπτη 6 Μάη, στα εξής σημεία:

Στους εργάτες Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας (6 π.μ.), στο Τμήμα Μηχανικών Κατασκευών του ΟΣΕ (8 π.μ.), στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (10 π.μ.), στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Π. Ράλλη (9 π.μ.), στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στον Κόκκινο Μύλο (7.30 π.μ.), στο νοσοκομείο «Σωτηρία» (8 π.μ.), στο ΙΚΑ πλατείας Θεάτρου (9.30 π.μ.), στο 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ (8.30 π.μ.), στο ΨΝΑ (9.30 π.μ.), στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (8 π.μ.), στο Ογκολογικό Κηφισιάς (8 π.μ.), στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» (9 π.μ.), στο ΚΕΑΤ (10 π.μ.), στον ΟΑΕΔ-ΑμΕΑ Γαλατσίου (10.30 π.μ.), στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (11 π.μ.), στα πολυκαταστήματα «ZARA» και «HONDOS» στην Καλλιθέα (6 μ.μ.), στα πολυκαταστήματα «Μαρινόπουλος» και «Electroworld» στη Ν. Σμύρνη (11 π.μ.), στα εμπορικά καταστήματα της οδού Μακρυγιάννη στο Μοσχάτο (6.30 μ.μ.) και στις σχολές «ΟΜΗΡΟΣ» στη Ν. Ιωνία (6.30 μ.μ.).

Χέρι βοήθειας από τα κοράκια της ΕΕ

Συνδράμουν την καταστροφολογία και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης σε βάρος του λαού

Χέρι βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση για να καθυποτάξει τις λαϊκές αντιδράσεις, έσπευσαν να δώσουν τα κοράκια της ΕΕ, συμμετέχοντας στην επιχείρηση συκοφάντησης και εκβιασμού των εργατικών αγώνων, με αιχμή τα χτεσινά επεισόδια στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε χτες ότι «είμαστε όλοι ανήσυχοι από την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή, σκεπτόμαστε τα ανθρώπινα θύματα στην Αθήνα». Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πιέρ Λελούς και ο Γερμανός ομόλογός του, Βέρνε Χόγιεν, πρόκειται να έρθουν προσεχώς στην Αθήνα «για να δηλώσουν την αλληλεγγύη των δύο χωρών τους στην Ελλάδα, κυρίως μετά τις σημερινές βίαιες διαδηλώσεις».

Η υπόθεση της Ελλάδας αποτελεί αφορμή για να παίξουν το χαρτί τους και διάφοροι γνωστοί υπηρέτες της σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο ηγέτης των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Ελλάδα «είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν» και να προσθέσει «είστε τελείως τρελοί» απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το θέμα αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Αυτό, είπε, που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σχεδόν αδύνατο» για να το αιτιολογήσει επισημαίνοντας ότι «δε δίνουμε χρόνο στον Παπανδρέου για να επιτύχει συναίνεση». Οσο για τη «βοήθεια» στην Ελλάδα παραδέχθηκε ότι είναι δάνειο με υψηλά επιτόκια. «Κερδίσαμε, είπε, χρήματα σε βάρος της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο».

Στο πνεύμα της κινδυνολογίας, η βουλγαρική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αποφύγουν να επισκέπτονται την Ελλάδα. Στη Μ. Βρετανία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε άμεση ενημέρωση, συνιστώντας στους Βρετανούς υπηκόους να επιδεικνύουν προσοχή γύρω από τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων όπου λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις.

Στο Βερολίνο η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian, από νωρίς χθες το πρωί και πριν εξελιχθούν τα γεγονότα ανέφερε ότι ειδικοί για θέματα ασφαλιστικών εταιρειών συμβούλευαν Γερμανούς ταξιδιώτες ότι έχουν δικαίωμα πλήρους επιστροφής των χρημάτων τους εάν ακυρώσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, εάν θεωρούσαν ότι οι διακοπές τους θα διακινδύνευαν ή εάν θεωρούσαν ότι μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια η ζωή τους εξαιτίας της γενικής απεργίας και των κινητοποιήσεων στην Ελλάδα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη της ουσίας των μέτρων

Για λόγους επικοινωνιακών ελιγμών, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι θα τα καταψηφίσει επί της αρχής, θα τα εφαρμόσει όμως αν κυβερνήσει

Σταθερά προσηλωμένη στο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων είναι η ΝΔ, παρά τη δημαγωγική απόφαση του Α. Σαμαρά να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ. Η αντίθεση του προέδρου της ΝΔ, όπως προκύπτει από την ίδια τη δήλωσή του, δεν αφορά την ουσία των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά δεσμεύεται ότι θα πειθαρχήσει και θα βάλει πλάτες για να υλοποιηθούν.

Ανακοινώνοντας αργά το βράδυ της Τρίτης την απόφασή του κόμματός του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τη συμφωνία χρηματοδότησης από το μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ, ο Α. Σαμαράς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αμφισβήτηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά έχει να κάνει με τη δικομματική διαμάχη για την εξουσία και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Αυτό που φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο Α. Σαμαράς ήταν πρώτον ότι δεσμεύεται από τη συμφωνία που υπογράφει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ - ΕΕ και δεύτερον ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, που σαρώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. «Ασφαλώς εμείς δεσμευόμαστε από τις συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό κράτος, ακόμα κι όταν διαφωνούμε. Η ελληνική πολιτεία έχει συνέχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να γίνουν όλες οι απαραίτητες τομές και όλες οι απαραίτητες προσαρμογές». Δικαιολογώντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου, είπε ότι δε θέλει να δώσει ψήφο ανοχής στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της συστράτευσης και «σφυρηλάτησης της εθνικής ενότητας», ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό χτες στη Βουλή συμφώνησαν να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα «σταθερότητας» του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η απόφαση πάντως για καταψήφιση του νομοσχεδίου προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις, καθώς ομάδα βουλευτών με επικεφαλής την Ντ. Μπακογιάννη είχαν ζητήσει την υπερψήφιση, τουλάχιστον επί της αρχής, του νομοσχεδίου. Η Ρηγίλλης διαμήνυε χτες ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, όπου η «γραμμή» αναμένεται να είναι «κατά» επί της αρχής, αλλά υπερψήφιση μιας σειράς άρθρων με τα οποία συμφωνεί. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τη δήλωση του Α. Σαμαρά, δε δίστασε να εκφράσει τη διαφωνία του, λέγοντας ότι είναι πιθανό να ψηφίσει κατά συνείδηση.

ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Στις 9 Μάη η 27η Πορεία Ειρήνης

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ καλούν όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, ιδιαίτερα τη νεολαία και τους εργαζόμενους, να πάρουν μέρος στην 27η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης και σε όλες τις εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

- 5.30 μ.μ.: Εναρξη εκδηλώσεων στην Κερασίτσα, στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

- 6.30 μ.μ.: Συγκέντρωση στην οδό Σπάρτης έξω από το ΙΚΑ και πορεία στην Τρίπολη.

- 7.30 μ.μ.: Συγκέντρωση και συναυλία στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ