ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεχωριστά στιγμιότυπα στον Πειραιά

Ανθρώπινο ποτάμι η διαδήλωση. Κλειστά ήταν τα μικρομάγαζα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης

*

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά ήταν η απεργιακή διαδήλωση και στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Συντάραξε ολόκληρο το πρώτο λιμάνι της χώρας και έφερε ακόμα πιο κοντά την προοπτική της αντεπίθεσης. Η πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού όπου είχε καθοριστεί η απεργιακή συγκέντρωση, αποδείχθηκε αυτή τη φορά πολύ μικρή. Δεν κατάφερε να χωρέσει όλον αυτό τον κόσμο που κατέφτανε από παντού. Από κάθε εργατογειτονιά της Πειραιώτικης περιφέρειας, από τα εργοστάσια, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τις οικοδομές, τα καράβια, το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στο Ικόνιο, όπου δόθηκε με αποφασιστικότητα η μάχη της περιφρούρησης, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα σχολειά. Τα στιγμιότυπα που καταγράφηκαν ήταν μοναδικά.

Οι εργάτες της σοκολατοβιομηχανίας «ΙΟΝ» για πρώτη φορά ύψωσαν το ανάστημά τους στην εργοδοσία και έσπασαν το γκέτο. Εκλεισαν το εργοστάσιο και κατέβηκαν στη διαδήλωση. Το εργοστάσιο της «ΠΙΤΣΟΣ» επίσης για πρώτη φορά έμεινε κλειστό. Οι εργάτες, κόντρα στην ανοιχτή απεργοσπασία από την πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της διοίκησης του σωματείου τους και έχοντας στο πλευρό τους τις απεργιακές φρουρές του ΠΑΜΕ, απήργησαν καθολικά. Οι εργάτριες της μεταλλουργικής επιχείρησης «ΝΤΟΜΟΥΣ», τσαλαπατώντας τρομοκρατία και απειλές, κατέβηκαν συγκροτημένα στην απεργιακή συγκέντρωση. Οι εμποροϋπαλλήλισσες του σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» στη λεωφόρο Αθηνών κατέβασαν τα ρολά και πήραν τη δική τους θέση στα απεργιακά μπλοκ.


Το σκηνικό του ξεσηκωμού συμπλήρωναν τα κλειστά καταστήματα σε όλους τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Την απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισε ο Ηλίας Πατίδης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά. Ενώ κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Σάββας Τσιμπόγλου.

Η πορεία που ξεκίνησε ήταν ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι. Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, εργάτες της θάλασσας, εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τον τόνο να δίνουν τα μπλοκ των παιδιών τους, των φοιτητών, των σπουδαστών και μαθητών, της εργαζόμενης νεολαίας, περιφρουρημένα, οργανωμένα, με τα πανό και τα συνθήματά τους περικύκλωσαν το πρώτο λιμάνι. Μυριόστομο το σύνθημα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», αλλά και το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη». Ενώ επισφράγισμα αυτών ήταν το πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ στην προμετωπίδα της συγκέντρωσης με τις φράσεις - γροθιά: «Στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ, απαντάμε με αντεπίθεση - συσπείρωση - οργάνωση - ρήξη - ανατροπή»..

Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι ενισχύοντας τις ομάδες περιφρούρησης της απεργίας στα καράβια.

Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος τους ΠΓ.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σήμαναν ξεσηκωμό!

Στη Νάουσα
Στη Νάουσα
Με μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, απάντησε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία στο αντεργατικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος του. Παντού, μαζί με τους εργάτες και τους υπάλληλους από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πήραν τη θέση τους και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές και οι σπουδαστές.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Κοζάνη, Κατερίνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, Βέροια, Ορμύλια Χαλκιδικής, Δράμα, Αλεξανδρούπολη.

Πρωτόγνωρα μαζική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση στη Νάουσα, με ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή των άνεργων κλωστοϋφαντουργών, αλλά και των εργαζομένων στο εργοστάσιο του «Μπουτάρη», τους πυροσβέστες και τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους οικοδόμους, αλλά και τους ΕΒΕ που έκλεισαν τα καταστήματά τους μέχρι το μεσημέρι.

Στις Σέρρες, οι σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ από νωρίς το πρωί απέκλεισαν το ΤΕΙ, και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση. Μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα δικαστήρια όπου δικάζονταν οι 11 κάτοικοι του Παλαιόκαστρου που συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΥ στην περιοχή Νεράιδα.

Στην Ξάνθη πριν από τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός του καταστήματος «HONDOS».

Στην Καβάλα, δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Οι ναυτεργάτες απέκλεισαν τους καταπέλτες των πλοίων από τη μεριά της Θάσου και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από το Λιμάνι της Κεραμωτής. Κανένα δρομολόγιο δεν πραγματοποιήθηκε χτες, παρά τη λυσσασμένη αντίδραση των εφοπλιστών. Στο ενδιάμεσο πραγματοποιήθηκε η μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην πόλη της Καβάλας.


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
«Λάθη» βλέπουν οι εργατοπατέρες

Τελάληδες του κεφαλαίου αναδείχτηκαν ακόμα μια φορά οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες

Λογικές ανώδυνες για τους κεφαλαιοκράτες και τις πολιτικές δυνάμεις τους πρόβαλλαν και χτες οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως.

Στη συγκέντρωση μίλησε μεταξύ άλλων ο Τζ. Μονκ, γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (το μακρύ χέρι της Κομισιόν), εμφανίζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση όχι ως έναν από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς των μονοπωλίων, αλλά ως έναν ουδέτερο οργανισμό που κάνει «λάθη»! Είπε μεταξύ άλλων ότι «η απάντηση της ΕΕ στην ελληνική κρίση ήταν αδέξια και διστακτική, τώρα όμως έγινε επικίνδυνη για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη» και σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα λάθη της τη ...συμβούλεψε λέγοντας ότι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση «αρκεί να πληρώσουν όλοι αυτό που τους αναλογεί». Ακόμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, αναλώθηκε σε αγωνιστικές κορόνες κενές περιεχομένου για να προβάλει ως διέξοδο «να μπουν οι κλέφτες στη φυλακή» και «να μη ζητά το πολιτικό σύστημα μόνο από τους εργαζόμενους».

Επιβεβαιώθηκε δηλαδή ακόμα μια φορά η ανάγκη μαζικά οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις και ηγεσίες, που το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν καταφύγιο σε όσους αυξάνουν τα προβλήματα του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ