ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Κλείνουμε τα μαγαζιά την Πέμπτη
  • Αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ
  • Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 9.30 το πρωί, η συγκέντρωση των ΕΒΕ της Αθήνας

Να κλείσουν τα μαγαζιά τους, μεθαύριο Πέμπτη 20 του Μάη, και να διαδηλώσουν μαζί με τις ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους και αυτοκινητιστές η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), υπογραμμίζοντας: «Η αντιλαϊκή επέλαση δεν έχει τέλος!!! Σειρά έχει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα. Απαιτούμε τα αυτονόητα. Μια ανθρώπινη ζωή σήμερα και ένα αξιοπρεπές αύριο όταν θα κλείνει ο εργασιακός μας βίος. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας και στις γενιές που έρχονται. Καλούμε τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες σε αντίσταση!!!». Η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει ότι «ο αγώνας μας θα είναι διαρκής και ανυποχώρητος. Η κρίση είναι δημιούργημα της πλουτοκρατίας και αυτή θα πρέπει να πληρώσει. Ο πλούτος που παράγουμε μας ανήκει» και καλεί στην Αθήνα σε συγκέντρωση, στις 9.30 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος.

Στο αγωνιστικό της κάλεσμα, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Η επίθεση από τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους υπηρέτες ενάντια στο δικαίωμα για μια ανθρώπινη ζωή, για μας και τις οικογένειές μας, είναι πρωτοφανής.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι υπογραφής του "μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ" από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ., με την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ, η κυβέρνηση φέρνει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα με το οποίο:

  • Μειώνει δραματικά τις συντάξεις.
  • Αυξάνει τον εργάσιμο βίο στα 40 χρόνια.
  • Καταδικάζει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στη δουλειά μέχρι τον τάφο.
  • Αφαιρεί από τη νέα γενιά το δικαίωμα να ελπίζει σε κάποια σύνταξη στο μέλλον.

Η κρατική χρηματοδότηση στην Κοινωνική Ασφάλιση περιορίζεται στην προνοιακή σύνταξη, στη λεγόμενη "βασική", στο εξευτελιστικό ποσό των 360 ευρώ. Ομως, και αυτό θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο - δηλαδή θα μειώνεται - ανάλογα με το πόσα χρόνια θα ζούμε.

Το τμήμα της "ανταποδοτικής σύνταξης" όχι μόνο δε θα χρηματοδοτείται από το κράτος, αλλά παύει να έχει πλέον την οποιαδήποτε εγγύηση του κράτους. Καταργείται η ασφάλιση σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους:

Ο τρόπος υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης μειώνει δραματικά τις συντάξεις. Το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται μεσοσταθμικά στο 1,2% ετησίως, αντί του 3,5% που είναι για το πρώην ΤΕΒΕ σήμερα. Ανάλογες μειώσεις γίνονται και στα πρώην ΤΑΕ και ΤΣΑ.

Το άθροισμα και των δύο "συντάξεων" θα οδηγήσει σε μειωμένες συντάξεις μέχρι και 50% από τις σημερινές. Είναι κοροϊδία αυτό που λένε η κυβέρνηση και τα "παπαγαλάκια της" ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις , θα είναι ελάχιστες και θα αφορούν έναν πολύ μικρό αριθμό».

Η ΠΑΣΕΒΕ καταλήγει: «Το έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι διαρκές και προσχεδιασμένο. Λένε ψέματα ότι θέλουν να σώσουν τα Ταμεία από τη χρεοκοπία. Στόχος είναι να απαλλάξουν το κράτος από την υποχρέωσή του, να καλύπτει τις ανάγκες της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος τους είναι να τα πάρουν από τα λαϊκά στρώματα και να τα δώσουν στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές και τους μεγαλέμπορους, με νέες επιδοτήσεις και προνόμια, με νέο ζεστό χρήμα.

Συνάδελφοι

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ τρόμαξαν από την επιτυχία του Πανελλαδικού κλεισίματος στις 5 ΜΑΗ και τώρα σπεύδουν να τα μαζέψουν και να επανέλθουν στη θέση του υποταγμένου κοινωνικού εταίρου. Η μεν ΓΣΕΒΕΕ στη πρόσφατη ΓΣ "αποκήρυξε" κάθε αγωνιστική κινητοποίηση και ξεκίνησε πάλι τα γνωστά "σουλάτσα" από υπουργείο σε υπουργείο. Η δε ΕΣΕΕ, με δηλώσεις του προέδρου της, το μόνο που εκτίμησε είναι ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο "είναι ηπιότερο σε σχέση με όσα προβλέπει το μνημόνιο της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ" και ότι "εξακολουθεί να εμπεριέχει αδιευκρίνιστα σημεία"...».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Ολοι στις κινητοποιήσεις ΠΑΣΕΒΕ και ΠΑΜΕ

Αγωνιστικές αποφάσεις από τις Ομοσπονδίες Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων και Κουρέων - Κομμωτών Ελλάδας

Σε δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από ΠΑΣΕΒΕ και ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 20 του Μάη, «ώστε να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά - αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης», καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ), με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής της.

Στο αγωνιστικό της κάλεσμα στις απεργιακές κινητοποιήσεις, η ΠΟΒΕΣΑ σημειώνει: «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και στηρίζονται από Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ για το ασφαλιστικό - φορολογικό και την οικονομική κρίση, καταληστεύουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και βεβαίως τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, μειώνοντας σημαντικά τις συντάξεις και το εισόδημά μας».

Επίσης, η Ομοσπονδία εκφράζει «τη θλίψη της για τον άδικο χαμό των τεσσάρων ανθρώπων από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν από εντεταλμένους - κατά τη γνώμη μας - με μοναδικό στόχο την καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Είναι σίγουρο ότι τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες δεν εκφράζουν το συνδικαλιστικό κίνημα που κατεβαίνει στους δρόμους για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε φορά».

  • Απόφαση για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και κλείσιμο των μαγαζιών έλαβε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Κουρέων - Κομμωτών Ελλάδας
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΕΕ
Απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις

Απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων το πρωί της Πέμπτης, 20 του Μάη, μέρα πανεργατικής απεργίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, έλαβε η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Η απόφαση προέκυψε μετά από πρόταση των αγωνιστικών δυνάμεων των ΕΒΕ και κάτω από την πίεση της βάσης των εμπόρων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία πλήττονται βάναυσα από τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, όπως και οι εργαζόμενοι.

Η διοίκηση της ΕΣΕΕ, που δεν είχε καν θέμα κινητοποιήσεων στην ημερήσια διάταξη, γνωστοποίησε χτες την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με έγγραφο προς τα μέλη της, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Συστήνει επίσης - λόγω της στενότητας χρόνου και αδυναμίας σύγκλησης του ΔΣ ώστε να προετοιμάσει την κινητοποίηση - να αποφασίσουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι το πλαίσιο και τη χρονική διάρκεια της κινητοποίησης.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Στα 576 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο

Η οικονομική δυσπραγία μείωσε τα «φέσια»

Κοντά στα 6 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα φτάνει η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, σε μια εξέλιξη που επιτείνει την ασφυξία και τα αδιέξοδα για τις μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, τους αδύναμους κρίκους, στους οποίους μετακυλίονται όλα τα σπασμένα και οι εκδηλώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο τα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επαγγελματιών όπως και άλλων δανειοληπτών, ενώ τα μέτρα δήθεν προστασίας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στην πραγματικότητα είναι σε όφελος μόνο των τραπεζών.

Τα «φέσια» στο 4μηνο Γενάρη - Απρίλη 2010 εμφανίζουν τα παρακάτω:

Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους έφτασε σε 504,85 εκατ. ευρώ (από 984,1 εκατ. ευρώ πέρσι). Η εμφανιζόμενη υποχώρηση σε ποσοστό 48,7% έχει να κάνει με τη ραγδαία πτώση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και των δοσοληψιών, όπως και με την πολύ υψηλή βάση υπoλογισμού που καταγράφηκε στο α' τετράμηνο του 2009. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν σε 52.423 (από 98.245 πέρσι).

Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους έφτασε σε 71,2 εκατ. ευρώ (από 75,2 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας μείωση 5,3%.

Η συνολική αξία (ακάλυπτες επιταγές - συναλλαγματικές) διαμορφώνεται σε 576 εκατ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Μεγαλοοφειλέτης» ο Βοσκόπουλος

Χρωστάει στην εφορία 5,5 εκατ. ευρώ

Στην περίπτωση Βοσκόπουλου, «όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλοοφειλέτη, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», σημειώνεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιβεβαιώνεται δημοσίευμα χτεσινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο γνωστός τραγουδιστής, φέρεται να χρωστάει στην Εφορία 5,5 εκατομμύρια ευρώ από φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η κυβέρνηση, που άρπαξε την ευκαιρία για να δείξει ότι δεν κάνει διακρίσεις, ακόμα και σε οφειλέτες - συγγενείς μελών της κυβέρνησης, έσπευσε να διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν παραλείψεων από την υπηρεσία, ωστόσο εκτιμά ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την πληρωμή του χρέους «προφανώς δεν υπήρξαν επαρκή». Το υπουργείο πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην αρμόδια ΔΟΥ για τις άμεσες ενέργειες προς αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων μέσω πλειστηριασμών».

Για την υπόθεση των οφειλών Βοσκόπουλου η αρμόδια Εφορία έχει εγγράψει πέντε υποθήκες σε ακίνητα ιδιοκτησίας του, ενώ έχουν ασκηθεί και δύο ποινικές διώξεις, που δεν εξετάστηκαν ποτέ λόγω αναβολών στα δικαστήρια.

ΕΤΑ ΑΕ
Στον εισαγγελέα πόρισμα για κακή διαχείριση

Προετοιμάζοντας την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) για ένα νέο «γύρο» ξεπουλήματος της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, η κυβέρνηση «κλείνει τους λογαριασμούς» της με την προηγούμενη περίοδο της διοίκησης από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, για θέματα διοικητικού χαρακτήρα. Η ίδια η διαδικασία παράδοσης στους ιδιώτες των «φιλέτων», πολλές φορές ανακαινισμένων, του ΕΟΤ μένει φυσικά στο απυρόβλητο, ως «αναπτυξιακή» πολιτική...

Το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού στέλνει στον εισαγγελέα το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, για το διοικητικό έλεγχο που έγινε σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας και έργου των τελευταίων 5 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου έχει διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων: η εταιρεία υπέγραφε συμβάσεις έργου με απευθείας ανάθεση για επείγουσες ή εξειδικευμένες ανάγκες, οι οποίες «ενέπιπταν στο συνήθη κύκλο εργασιών της εταιρείας». Συνεργάστηκε «με 36 δικηγορικά γραφεία και με 19 δικηγόρους με ανάθεση εξωδίκου έργου ορισμένου χρόνου πέραν των δικηγόρων που εργάζονταν με πάγια αντιμισθία. Για τους τελευταίους δε το πόρισμα ανέφερε ότι από το 2005 τίθεται ζήτημα εγκυρότητας ως προς τις προσλήψεις τους».

Επίσης, εντοπίστηκαν στοιχεία κακοδιαχείρισης όπως στο υποκατάστημα της Αιδηψού όπου 3 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν το καλοκαίρι του 2009 δεν είχαν εμφανιστεί σ' αυτό, τουλάχιστον μέχρι τη διενέργεια του ελέγχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ