ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Αντικομμουνισμός ... ως «δώρο» σε παιδιά ωδείου

Με έναν... «περίεργο» τρόπο «τίμησε» (για την ακρίβεια προσπαθεί να δηλητηριάσει με τη χολή του αντικομμουνισμού) τα παιδιά που βραβεύθηκαν σε μουσικούς διαγωνισμούς η δημοτική αρχή της Πετρούπολης. Σε τελετή που έγινε (30/4) στο Πνευματικό Κέντρο, δόθηκε ως βραβείο στα παιδιά το βιβλίο του Μ. Γρηγορίου «Μουσική για παιδιά και έξυπνους μεγάλους». Οι γονείς έκπληκτοι διάβασαν ένα κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «Η τέχνη και τα απολυταρχικά καθεστώτα», που εξαπολύει μια χοντροκομμένη αντισοβιετική, αντικομμουνιστική επίθεση, με... «παιδαγωγικές» «αλήθειες» του τύπου: «Η εξάρτηση των συνθετών στη διάρκεια του σταλινισμού ήταν τόσο μεγάλη ώστε δεν μπορούσαν να προμηθευτούν ούτε χαρτί παρτιτούρας για να γράψουν τη μουσική τους, αν δεν ακολουθούσαν την επίσημη γραμμή που καθόριζε η "Ενωση Σοβιετικών Συνθετών"»!!!

Οι γονείς ενός βραβευμένου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επέστρεψαν το βιβλίο και σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο Πετρούπολης, τους δημοτικούς συμβούλους, τις δημοτικές παρατάξεις και το Δημοτικό Ωδείο, καταγγέλλουν «τέτοιου είδους ενέργειες που δε διαπλάθουν χαρακτήρες, ούτε δημιουργούν ήθος (...) Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να διαμορφώσουν χαρακτήρα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των καταπιεστών».

Επισημαίνουν επίσης: «Σήμερα που ο αντικομμουνισμός είναι η βάση του ξαναγραψίματος της Ιστορίας και η κυριαρχία της υποκουλτούρας συνοδεύεται από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, το παράδειγμα της πολιτιστικής οικοδόμησης της ΕΣΣΔ είναι ικανό να φωτίσει το δρόμο στο πώς η Τέχνη μπορεί να βρεθεί στο πλευρό των καταπιεσμένων». Παραθέτουν μάλιστα και αποσπάσματα από κείμενο του Σοστακόβιτς, το 1935, στο οποίο ο κορυφαίος συνθέτης αποτύπωνε ξεκάθαρα την πολιτισμική αναγέννηση που έφερε η Οχτωβριανή Επανάσταση. Να σημειωθεί ότι ο Σοστακόβιτς είναι μεταξύ των Σοβιετικών συνθετών τους οποίους ο Μ. Γρηγορίου «περιλαμβάνει» στο βιβλίο του για να εξαπολύσει τον αντισοβιετισμό του.

Ιστορία αγάπης Τσέχοφ - Κνίπερ

Stefania Mizara

Ο θίασος «Πόλις» θα παρουσιάσει (26 - 29/5 (9.15μ.μ.) στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου την παράσταση «Αγαπημένε μου συγγραφέα.....Αγαπητή πρωταγωνίστρια...».

Η παράσταση βασίζεται στην ερωτική αλληλογραφία του Αντον Τσέχοφ με την ηθοποιό, μετέπειτα σύζυγό του Ολγα Κνίπερ. Το κείμενο αντλήθηκε από την ερωτική αλληλογραφία του ζευγαριού, τις βιογραφίες του συγγραφέα και της ηθοποιού και από το έργο της Κάρολ Ροκαμόρα: «Παίρνω το χέρι σας στο δικό μου...». Πρόκειται για μια αγάπη που καταγράφηκε σε 800 περίπου γράμματα.

Διάσημος συγγραφέας στα 38 χρόνια του ο Τσέχοφ γνωρίζει τη νέα ηθοποιό, ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου Τέχνης» της Μόσχας, Κνίπερ, τον Απρίλη του 1898, στην ανάγνωση του έργου του «Γλάρος». Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε φιλία, έρωτα και τέλος σε γάμο, που κράτησε μέχρι τον πρόωρο θάνατο του Τσέχοφ (1904), από φυματίωση. Η αρρώστια επιβάλλει στον Τσέχοφ να ζει στη Γιάλτα, ενώ το θέατρο επιβάλλει στην Κνίπερ να λείπει μακριά του. Ετσι, η αλληλογραφία μεταξύ του ζεύγους καταγράφει τη ζωή τους, τους υπέροχους χαρακτήρες τους, την αγάπη τους, την αλληλονοσταλγία τους, το αίσθημα της μοναξιάς που τους βασανίζει, την αγωνία της Κνίπερ για την υγεία του συζύγου της και το μεγαλειώδες ψυχικό σθένος εκείνου, προκειμένου να μη γίνει η καλπάζουσα ασθένειά του εμπόδιο στην καλλιτεχνική πορεία της γυναίκας του.

Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου, δραματουργική επεξεργασία «Πόλις», μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνικά - κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ, κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου, μουσική: Μάρθα Μαυροειδή. Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Κωσταντής Μιζάρας.

Η παράσταση θα περιοδεύσει το φθινόπωρο και θα παιχθεί στην Αθήνα (στο Κέντρο Τέχνης και Λόγου, Θεμιστοκλέους 104), κάθε Δευτέρα και Τρίτη (Ιανουάριος - Μάρτιος 2011).

Μνήμη Κωστή Μοσκώφ

Το Μορφωτικό Κέντρο της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Αθήνα διοργανώνει αύριο (8μμ), στην πρεσβεία (Βασ. Σοφίας 3), εκδήλωση τιμής και μνήμης του ιστορικού, δοκιμιογράφου, ποιητή, μεταφραστή Κωστή Μοσκώφ, ο οποίος ως Μορφωτικός Σύμβουλος της Ελλάδας στην Αίγυπτο θεμελίωσε, βάζοντας ανεξίτηλα τη «σφραγίδα» του, την ανάπτυξη σημαντικών πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Επί δέκα χρόνια, ο αλησμόνητος Κωστής Μοσκώφ, από τη θέση αυτή αναζωογόνησε παλιούς και δημιούργησε νέους διαύλους πολιτιστικής επικοινωνίας, ανταλλαγής και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Λ. χ. δημιούργησε τον ετήσιο ποιητικό θεσμό «Καβάφεια», το βραβείο «Κ. Καβάφη», μετέφρασε και γνώρισε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, σημαντικούς προοδευτικούς Αραβες ποιητές.

Βραβεία αρχαιολογικής ταινίας

Με την απονομή των βραβείων του έληξε (16/5) η 8η Διεθνής Συνάντηση Aρχαιολογικής Tαινίας του Mεσογειακού Xώρου «Αγών». Απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία: Σκηνοθεσίας: «Οταν οι Αιγύπτιοι διέπλευσαν την Ερυθρά θάλασσα» του Στεφάν Μπεγκουάν. Αρτιότερης παραγωγής: «Αποκρυπρογραφώντας τους Μάγια» του Ντέιβιντ Λεμπρούν. Αρχαιολογίας: «Η αποκάλυψη του Χέοπα» της Φλοράνς Τραν. Σεναρίου: «Το καρτέλ του μπρούντζου» των Φραντς Σμέλτσερ - Γκέχαρντ Ρέκελ. Φωτογραφίας: «Κυνηγώντας θησαυρούς στο βυθό» των Κέι Ζίρινγκ - Μαρκ Μπρας. Εκπαιδευτικής ταινίας: «Διολκός για 1.500 χρόνια» των Θεοδόση Τάσσιου - Γιώργου Πολύζου. Αρχαιολογικού ρεπορτάζ: «Θεοί για πούλημα» του Μισέλ Μπρεντ. Πρωτότυπης σύλληψης: «Ερκολάνο: Ημερολόγια από σκοτάδι και φως» του Μαρτσελίνο ντε Μπάτζις.

Τα βραβεία του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες» πήραν: «Ερευνώντας τη γη των νεκρών» του Ντομινίκ Αντ. «Ο Μίλλερ της Νεμέας» της Λένας Βουδούρη. «ΤΟ.ΡΑ.ΚΕ.» του Φίλιππου Κουτσάφτη.

Επαινοι δόθηκαν στις ταινίες «Ανασκάπτοντας τη Σαλαμίνα της Κύπρου. 1952 - 1974: 34 χρόνια μετά» του Πασχάλη Παπαπέτρου. «Γράμμα για το αύριο» του Χακάν Αϋτεκίν. «Zanzibarmusical club» των Φιλίπ Γκανιέ - Πατρίκ Νεζάν. Το Βραβείο Κοινού «Αθηναίων Εφήβων» πήρε η ταινία «Το κάλεσμα του βουνού» του Στέλιου Αποστολόπουλου. Εύφημος μνεία δόθηκε στην ταινία «Στην εξορία» της Καλλιόπης Λεγάκη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου

Εγκαινιάστηκε χτες το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου. Το κτίριο κατασκευάστηκε μεταξύ 2003-2005 και το εκθεσιακό μέρος ολοκληρώθηκε το 2009. Εχει εμβαδό 2.500 τ.μ. (από αυτά τα 1.500 τ.μ. εκθεσιακοί χώροι) και φιλοξενεί 3.000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), που προέρχονται από σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου και στην ύπαιθρο χώρα.

Με τα αντικείμενα παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της υπαίθρου από την 5/4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. και καταδεικνύεται η σπουδαία θέση του νησιού στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα. Εξάλλου με τα εκθέματα και τα προγραμματιζόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα θα παρουσιασθούν στους μαθητές οι σπουδαίες πτυχές της ιστορίας του τόπου και του μοναδικού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε σ' αυτή τη γωνιά της Ιωνίας.

Πλεονέκτημα του μουσείου είναι η χωροθέτησή του πλάι σε έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου, αλλά και της σύγχρονης πόλης του Πυθαγορείου.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανακοίνωσε ότι λόγω της απεργίας στις 20/5 αναβάλλεται η συναυλία του συγκροτήματος μουσικής δωματίου «Νικόλαος Μάντζαρος», που θα γινόταν στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης, τροποποιείται το πρόγραμμα της συναυλίας της ΚΟΑ, στις 21/5. Θα περιλαμβάνει έργα Μπετόβεν, Βέμπερ και Σούμαν, με σολίστ τον Αλέξανδρο Οικονόμου (φαγκότο) και μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό.

Ενα πρόγραμμα, που, με μεράκι και γνώση της κρητικής μουσικής παράδοσης, παντρεύει το παλιό με το νέο, με ήχους λύρας, μαντολίνου και λαούτου, παρουσιάζει ο Πάρις Περυσινάκης (19 και 26/5) στην «Αυλαία». Τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Πάρι Περυσινάκη θα συνυπάρχουν αρμονικά με παλιές και αγαπημένες κρητικές μελωδίες. Μαζί του δύο νέες κρητικές φωνές, οι Νικόλας Καράτζης και Μαρίνα Δακανάλη. Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Πάρις Περυσινάκης. Παίζουν: Πάρις Περυσινάκης (λύρα, λυράκι, λαούτο), Νικόλας Καράτζης (μαντολίνο), Αντώνης Παπαδάκης (λαούτο), Αρης Χατζησταύρου (κιθάρα).

Εργα Ελλήνων δημιουργών, των Ν. Σκαλκώτα, Κ. Κυδωνιάτη, Δημ. Δραγατάκη, Γ. Κωνσταντινίδη, Ντ. Κωνσταντινίδη κ.ά. περιλαμβάνει η συναυλία των Χρήστου Ηλ. Κολοβού (βιολονίστας - ερευνητής), Μαρίνας Κολοβού (α΄ τσέλλο της ΕΛΣ) και Τίτου Γουβέλη (πιανίστας), στις 23/5, στο Μουσείο Χέιλβινκ του Αμστερντάμ της Ολλανδίας. Η συναυλία πραγματοποιείται με τη χορηγία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του εισπρακτικού οργανισμού Ελλήνων Μουσικών «Απόλλων».

Στα πλαίσια της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το ΚΘΒΕ θα δώσει σήμερα τρεις παραστάσεις σε μουσεία της Θεσσαλονίκης με το έργο του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος και ...Εκείνος». Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στη 1μμ, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η δεύτερη στις 5.45μμ στο «Τελλόγλειο Ιδρυμα» του ΑΠΘ και η τρίτη στις 8.45μμ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Παίζουν Γιάννης Ηλιόπουλος, Γιώργος Καύκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ