ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Στρώνει το έδαφος για μείωση των μισθών

Βήμα - βήμα αποκαλύπτονται στο σύνολό τους οι επαχθείς σχεδιασμοί σε βάρος των εργαζομένων

Εκατομμύρια μεροκαματιάρηδες στον ιδιωτικό τομέα στοχοποιεί η κυβέρνηση, για να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα» των αφεντικών
Εκατομμύρια μεροκαματιάρηδες στον ιδιωτικό τομέα στοχοποιεί η κυβέρνηση, για να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα» των αφεντικών
Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο μείωσης των ονομαστικών μισθών και στον ιδιωτικό τομέα ο υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Εκοφίν, μόλις μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της Συνόδου του Εκοφίν, αλλά συμφώνησε με την άποψη ότι η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, περνάει μέσα από το περιβόητο «εργασιακό κόστος».

Ο Στρος Καν, μιλώντας προχτές στο τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews» και αναφερόμενος στην χαμηλή, όπως τη θεωρούν, ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας , είπε ότι «για το λόγο αυτό πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, κάτι το οποίο είναι οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο (...) Είναι ο μοναδικός τρόπος να πουλήσει αυτά που παράγει, όταν οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές».

Ερωτώμενος για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες, άφησε όμως το ζήτημα παντελώς ανοικτό. Συγκεκριμένα απάντησε: «Η Ελλάδα έχει πράγματι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα ανταγωνιστικότητας. Το μεγάλο ζήτημα αυτό είναι, κυρίως, θέμα διαρθρωτικό, είναι θέμα θεσμών, είναι θέμα και τιμών. Σε ένα βαθμό έχει να κάνει και με το μισθολογικό κόστος, το οποίο, όμως, έτσι και αλλιώς θα είναι συγκρατημένο για τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας και των μειώσεων στο Δημόσιο τομέα, αλλά και των ευρύτερων αλλαγών που προωθούνται, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Επιβεβαιώνει δηλαδή, ότι η κυβέρνηση θεωρεί ακόμα και αυτούς τους πενιχρούς σημερινούς μισθούς σαν τροχοπέδη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, γι' αυτό ετοιμάζεται να επιτεθεί και στο εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, όπως αναγκάζεται να ομολογήσει ο υπουργός, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, θα πληγούν, έτσι κι αλλιώς, από την γενικότερη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου συνέχισε λέγοντας ότι «το θέμα της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα, δεν περνάει μόνο από τους μισθούς. Περνάει από μία σειρά άλλα πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι και το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων» και διαπιστώνοντας ότι «έτσι και αλλιώς, θα υπάρξει και από τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα μια επίπτωση και στο μισθολογικό κόστος και στον ιδιωτικό τομέα»!

Δάνεια και νέα μέτρα

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έλαβε τα πρώτα 14,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τα 10 δισ. θα διατεθούν για την ενίσχυση των τραπεζών) ενώ έκανε γνωστό, ότι τον ερχόμενο Ιούνη, η τρόικα θα ξανάρθει στην Ελλάδα, για να ελέγξει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας στα πλαίσια της τριμηνιαίας αξιολόγησης της χώρας, όπως έχει συναποφασιστεί.

Τον Ιούλη η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει με τη σειρά της έκθεση στην τρόικα για την πορεία της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η οποία θα αξιολογηθεί από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. Οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί οργανισμοί θα συντάξουν τη δική τους έκθεση προόδου, ενώ τα συμβούλια Εκοφίν και Γιουρογκρούπ θα αποφανθούν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να εκταμιευθεί περί το Φθινόπωρο, η δεύτερη δόση του δανείου ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ.

Προαναγγέλλοντας νέες αντιλαϊκές ανατροπές προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις των δανείων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης και νέων μέτρων, σημειώνοντας ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΚΟΦΙΝ
Τσάκισμα των λαών με νέα ασφυκτικά μέτρα

Αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών και των προγραμμάτων λιτότητας αξιώνει το κεφάλαιο από τα κράτη - μέλη

Σε αποφάσεις που σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό των λαών της Ευρώπης κατέληξε, όπως και αναμενόταν, το ΕΚΟΦΙΝ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών υιοθέτησαν σε γενικές γραμμές τις θέσεις που είχαν υποβάλει η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εφαρμογή μίας ακόμα σκληρότερης εκδοχής του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», για σύνταξη και εποπτεία των εθνικών κρατικών προϋπολογισμών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την καθιέρωση ενός πλαισίου για τη διαχείριση των κρίσεων εντός της Ευρωζώνης, αλλά και τη συνταγματική κατοχύρωση των πολιτικών αποφάσεων που αφορούν στη δημοσιονομική πολιτική! Με άλλα λόγια, η πρόβλεψη για τη διατήρηση των ελλειμμάτων σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα αποκτήσει πλέον και συνταγματική ισχύ.

Για όλα αυτά τα θέματα έχει προγραμματιστεί έκτακτο συμβούλιο του Γιουρογκρούπ, την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, υπό τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Την ίδια ώρα, η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαγγέλλουν σκληρά προγράμματα λιτότητας, που προβλέπουν περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και αυξήσεις φόρων, στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους, που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο «δημοσιονομικός εκτροχιασμός» οφείλεται στην ακραία φιλομονοπωλιακή πολιτική που ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς τεράστια ποσά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς διοχετεύτηκαν για τη στήριξη και μεγέθυνση του κεφαλαίου.

Ηδη η Ισπανία και η Πορτογαλία παρουσίασαν στο ΕΚΟΦΙΝ τα μέτρα λιτότητας για το 2010 και το 2011, ενώ μεγάλες περικοπές δαπανών έχουν ανακοινώσει και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η γερμανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο κύμα της επίθεσης, που εκδηλώνεται αμέσως μετά την οικονομική κρίση. Το 2008 - 2009 φόρτωσαν στους κρατικούς προϋπολογισμούς ζημίες των επιχειρήσεων ύψους τρισ. ευρώ - στο όνομα της «διάσωσης» δήθεν της ευρωπαϊκής οικονομίας - και σήμερα επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας, επικαλούμενοι την ανάγκη αποφυγής της χρεοκοπίας, αλλά και της στήριξης του ευρώ, η ισοτιμία του οποίου τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οξύνεται η κρίση στην ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ και τις εξελίξεις στην ΕΕ

Σε σχόλιο για τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ και τις εξελίξεις στην ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι η κρίση στην ΕΕ είναι βαθιά και οξύνεται, όπως οξύνονται και οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα με κορυφαίο παράδειγμα τον "πόλεμο" δολαρίου - ευρώ. Αποδεικνύεται επίσης ότι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τόσο τα νέα βάρη της κρίσης όσο και την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι τα λαϊκά στρώματα. Καμιά θυσία δεν πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Αντεπίθεση για τα λαϊκά δικαιώματα, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, τη λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ