ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΔΙΑ
Ερχονται νέες αυξήσεις και στην Αττική Οδό

Οι μεγαλοεργολάβοι της Αττικής Οδού θα αυξήσουν το χαράτσι των διοδίων. Το αίτημα του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των διοδίων είναι αναγκαίο (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στη Μεταμόρφωση)
Οι μεγαλοεργολάβοι της Αττικής Οδού θα αυξήσουν το χαράτσι των διοδίων. Το αίτημα του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των διοδίων είναι αναγκαίο (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στη Μεταμόρφωση)
Από τον Ιούλη έρχονται νέες αυξήσεις στις ήδη πανάκριβες τιμές των διοδίων, λόγω αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ στο 23% από 21%. Αύξηση θα γίνει και στην τιμή των διοδίων της Αττικής Οδού, γιατί όπως ισχυρίζονται οι μεγαλοεργολάβοι, που διαχειρίζονται το έργο, θα χρεώσουν αυτή την αύξηση στους οδηγούς, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο 4μηνο του 2010 παρατηρείται μια μείωση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο που φτάνει το 5% (περίπου 15.000 αυτοκίνητα λιγότερα την ημέρα).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τελικά μάλλον εγκαταλείπεται η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευση των «συμβάσεων παραχώρησης» που θα επέφεραν μείωση των αυξήσεων των διοδίων στην Εθνική Οδό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με τη βεβαιότητα ότι στην περίπτωση της επαναδιαπραγμάτευσης, οι τράπεζες που έχουν δανειοδοτήσει τα έργα θα διεκδικούσαν πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο έχουν δανείσει ήδη τους κατασκευαστικούς ομίλους. Αν τελικά συμβεί αυτό, θα έχουμε και νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις που ψήφισαν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ...

Στο μεταξύ το νέο σταθμό των διοδίων κοντά στο Αιγίνιο (Κλειδί Ημαθίας) αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα ο όμιλος «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», εκτός αν τελικά συμφωνήσει να παίρνει μέρος των εισπράξεων από το σταθμό που λειτουργεί ήδη στα Μάλγαρα. Πάντως, ο ίδιος όμιλος εξακολουθεί να διεκδικεί γύρω στα 18 εκατομμύρια ευρώ ως διαφυγόντα κέρδη λόγω του κλεισίματος της Εθνικής Οδού εξαιτίας της φονικής κατολίσθησης στο ύψος των Τεμπών! Το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στη δικαστική διαιτησία.

Αξίζει, τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι διόδια θα αρχίσουν να πληρώνουν από τον άλλο μήνα και όσοι θα κινούνται στην Εγνατία οδό. Ο «Γολγοθάς» των οδηγών και των λαϊκών οικογενειών δεν έχει τέλος...

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Νέα σειρά αιτημάτων από το συνήγορο του ειδικού φρουρού

(Της απεσταλμένης μας Παντίας ΚΑΖΑΝΤΖΗ).--

Σε ένα «μπαράζ» αιτημάτων προς το δικαστήριο προχώρησε χτες ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας, στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών, στην Αμφισσα, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Η συγκεκριμένη νομική «απαίτηση» έκανε τους συνηγόρους της οικογένειας του δολοφονημένου παιδιού, Νίκο και Ζωή Κωνσταντοπούλου, να πουν ότι ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την επανέναρξη της δίκης.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Κούγιας ζήτησε να γίνει νέα αυτοψία στο χώρο του εγκλήματος ώστε το δικαστήριο να έχει άποψη ιδίοις όμμασι και να επαναληφθεί η βλητική και βαλλιστική έρευνα. Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου, όταν ανέλαβαν την υπόθεση της δολοφονίας, είχαν ζητήσει να γίνει μια αυτοψία και τότε ο Αλ. Κούγιας είχε θέσει θέμα κινδύνου της ζωής του, αν πήγαινε στο σημείο της δολοφονίας. Επιπρόσθετα, ο συνήγορος του ειδικού φρουρού ζήτησε, πριν προλάβει να βγάλει λέξη, όπως χαρακτηριστικά είπε στο δικαστήριο, ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Γρηγορόπουλου (σ.σ. καταθέτει την Πέμπτη), να εξεταστούν αυτοί που συνέταξαν τη βλητική και βαλλιστική εξέταση. Επανέφερε το θέμα της επανάκλησης και επανεξέτασης (κατά μόνας ή κατά αντιπαράσταση) μιας σειράς μαρτύρων που έχουν καταθέσει, μεταξύ αυτών και του ιατροδικαστή Λευκίδη, ζητώντας από το δικαστήριο να απαντήσει άμεσα, γιατί επί της ουσίας έτσι θα αποκατασταθεί η δικονομική τάξη...

Ολοκληρώνοντας τα αιτήματά του, ο συνήγορος Κορκονέα απέδωσε πρόθεση συνεργασίας των συνηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου με την αστυνομία, για να μην έρθει να καταθέσει ο αυτόπτης μάρτυρας κι αδελφικός φίλος του δολοφονημένου παιδιού, που ο ίδιος ο Αλ. Κούγιας του έχει προσάψει ασέβεια προς τους θεσμούς, δικαστήριο και αστυνομία...

Στο άκουσμα των παραπάνω, οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, εμμέσως πλην σαφώς, μίλησαν για προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας, αναρωτώμενοι «αν θα ζητηθεί τελικά η επανάκληση της ανάκρισης, η επανάληψη της διαδικασίας, η επανέναρξη της δίκης». Καταλόγισαν στο συνήγορο του ειδικού φρουρού προσπάθεια αμφισβήτησης του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας και εκ προοιμίου καθύβριση, γιατί όπως είπαν ο Αλ. Κούγιας δε θέλει να καταθέσει ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας. Ενώ, όπως σημείωσαν οι συνήγοροι, οι τεχνικοί σύμβουλοι ορίζονται από το νόμο και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία (σ.σ. ο Αλ. Κούγιας αποκαλεί τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας έμμισθο υπάλληλο). Οι συνήγοροι, επίσης, μίλησαν για υποκρισία και δραματοποιημένη έκφραση της υπεράσπισης Κορκονέα, γιατί ενώ δεν προσβάλλει τη βλητική και εργαστηριακή διερεύνηση, θέτει θέμα επανάληψης της βλητικής και βαλλιστικής έρευνας και του ζήτησαν να καταθέσει αν αμφισβητεί τη διερεύνηση.

Κατά την εξέταση του Α. Κωνσταντίνου, οικογενειακού φίλου του δολοφονημένου παιδιού, ο Αλ. Κούγιας ζήτησε να γίνει άρση απορρήτου του κινητού του νεκρού Αλ. Γρηγορόπουλου για να δουν με ποιους μίλησε εκείνο το βράδυ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΣΩΠΟΣ: Τη στιγμή που τα προβλήματα των κατοίκων από την ασύδοτη μόλυνση του Ασωπού λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των βιομηχάνων παραμένει, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χτες για τρίτη φορά ότι υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), σύμφωνα με την οποία: Καταργείται η απόφαση του 1969 που μετέτρεπε τον Ασωπό σε αγωγό λυμάτων. Θεσπίζονται «περιβαλλοντικά ποιοτικά πρότυπα» και ορίζονται ανώτατες οριακές τιμές για την απόρριψη αποβλήτων από τις βιομηχανίες της περιοχής. Το ανώτατο όριο για το εξασθενές χρώμιο ορίζεται στα 3 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Οι βιομηχανίες υποχρεώνονται να λάβουν αναθεωρημένες περιβαλλοντικές άδειες, αλλά μέχρι το 2011.

ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ προς το παρόν όλες οι εργασίες για την επέκταση και ανακατασκευή του εστιατορίου «Μποσκέτο» που βρίσκεται στο δασάκι του «Ευαγγελισμού». Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας «πάγωσε» την οικοδομική άδεια, την οποία εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αφέθηκε χτες ο διευθυντής επενδύσεων της North Asset Management Γ. Παπαμαρκάκης μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή Γ. Λέκκα για την υπόθεση των ομόλογων, υπό την προϋπόθεση, όμως, της καταβολής εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ. Ο Γ. Παπαμαρκάκης κατηγορείται για εμπλοκή στο δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ το οποίο κατέληξε υπερτιμολογημένο σε τέσσερα ασφαλιστικά Ταμεία (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΣΕΥΠ και ΤΕΑΥΠΕ).

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

-- Το ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών καλεί τα μέλη του Συλλόγου, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που γίνεται την Τετάρτη 19 Μάη 2010, ώρα 5 μμ στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Ανακοινώνεται ότι η επίσκεψη στο ΤΡΙΚΕΡΙ θα πραγματοποιηθεί στις 11,12,13 και 14 Ιούνη 2010. Στα παραπάνω τηλέφωνα μπορεί να δηλώνονται και συμμετοχές.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ΧΥΤΑ

Κοινή ανακοίνωση ΝΑΣ και αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων

Συγκέντρωση ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό έκαναν την περασμένη Κυριακή το πρωί κάτοικοι και φορείς της Βορειοανατολικής Αττικής με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί. Κάτοικοι και φορείς συγκεντρώθηκαν στη Νέα Μάκρη στη συμβολή της Λ. Διονύσου και Μαραθώνος και απέκλεισαν τη δεύτερη συμβολικά στέλνοντας μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΑ. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Νίκος Στεφανίδης και ο Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος, νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Αν. Αττικής και μέλη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μαραθώνα» και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Νέας Μάκρης».

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις αγωνιστικές κινήσεις χαιρετίζουν τον αγώνα των κατοίκων επισημαίνοντας όμως: «Ο αγώνας αυτός θα πρέπει να έχει πιο συγκεκριμένους στόχους, να μην περιορίζεται μόνο στην κατασκευή των ΧΥΤΑ που αποφάσισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να μη μένει μόνο στα όρια του νέου Δήμου του Μαραθώνα. Ο αγώνας μας θα πρέπει να έχει στόχο να μην προωθηθεί η καρκινογόνος καύση, η πλήρης διαχείριση των απορριμμάτων από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Με τον "Καλλικράτη", που στήριξαν δήμαρχοι και νομάρχες που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ. και Οικολόγους Πράσινους, στη διαχείριση των απορριμμάτων εκτός από το ιδιωτικό κεφάλαιο που θα εμπλέκεται, αποφασιστικό ρόλο θα έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Σήμερα, οι κάτοικοι του Γραμματικού, της Κερατέας και άλλων δήμων της περιοχής που το προηγούμενο διάστημα κράτησαν στάση συμβιβασμού ή και αποχής από τις τελευταίες εκλογές πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ