ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Το ΚΚΕ καταψηφίζει το αντιλαϊκό νομοσχέδιο

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Το αντιλαϊκό κατασκεύασμα «Καλλικράτης», που διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως μεγάλη μεταρρύθμιση αλλά στην πράξη διαμορφώνει μηχανισμούς για την καλύτερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και σύντομα παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου, το χαρακτήρισε ξένο με τις προσδοκίες του συνόλου του ελληνικού λαού και κατήγγειλε ότι είναι «χρυσοποίκιλτα» ντυμένο για να μείνουν αθέατες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις και το τσαλάκωμα των λαϊκών κατακτήσεων. Πίσω, είπε, από τα κούφια λόγια, όπως «πρώτα ο πολίτης», γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η διαιώνιση της αντιλαϊκής πολιτικής και να εξαφανιστούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πίσω από την αφηρημένη έννοια «πολίτες». Το σχέδιο «Καλλικράτης» - συνέχισε - είναι κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και με το οποίο επιχειρείται η πλέον βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.

Είμαστε, τόνισε, αντίθετοι στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Παιδείας που επιχειρείται μέσα από το νομοσχέδιο με την καθιέρωση του «αυτόνομου και αποκεντρωμένου» σχολείου. Ζητάμε, είπε, δημόσιο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα, με ενιαίο πανελλαδικό πρόγραμμα που θα παρέχει στους μαθητές τη θεμελιώδη παιδεία. Το ίδιο ισχύει, είπε, και με τον τομέα Υγείας, όπου ζητάμε αυτή να παρέχεται δωρεάν μέσα από ένα ενιαίο πανελλαδικό δίκτυο και όχι να οδηγηθούμε μέσα από τη δήθεν αποκέντρωσή της στην πλήρη εμπορευματοποίησή της.

Στην ουσία, συνέχισε, έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια ισχυροποίησης του κράτους με όλους τους κρίκους του, κεντρικούς και περιφερειακούς, προκειμένου να διευκολύνεται το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Τέλος, ζήτησε από τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες να αντισταθούν στο κύμα απολύσεων, στο ψαλίδισμα παροχών και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Υπερασπιζόμενος τον «Καλλικράτη» ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή του θα αλλάξει συνολικά το κράτος όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ισχυρίστηκε ότι ο «Καλλικράτης» έχει κοινωνική αποδοχή αφού, όπως είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παλεύει χρόνια για την καθιέρωσή του και η σημερινή κυβέρνηση ενσωμάτωσε περίπου το 95% των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σχέδιο «Καλλικράτης». Ο υπουργός είπε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις θα μειωθούν από 6.000 σε λιγότερες από 2.000 και έτσι θα επέλθει μείωση των δαπανών τους κατά 25% αφού οι 325 νέοι δήμοι δε θα μπορούν να έχουν πάνω από δύο δημοτικές επιχειρήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Από τη ΝΔ ο Χ. Ζώης είπε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι όραμα και του κόμματός του αλλά δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει αφού ο «Καλλικράτης» αποτελεί μια ψευδεπίγραφη προσπάθεια μεταρρύθμισης που συναντάει βασικές επιφυλάξεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Ο Ν. Μαρκάκης, από το ΛΑ.Ο.Σ., δε διευκρίνισε την τελική στάση του κόμματός του, ενώ ο Ν. Τσούκαλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε κατά, παρότι αναγνώρισε τον οραματικό χαρακτήρα της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου, ο οποίος όμως, όπως είπε, ακυρώνεται στα επιμέρους άρθρα...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΗ «ΜΑΡΦΙΝ»
Στοχοποιεί όσους αγωνίζονται

Eurokinissi

Επιστολή προς όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας «Marfin Popular Bank» απέστειλε χτες ο μη εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου, Ανδρέας Βγενόπουλος, με αφορμή τον τραγικό θάνατο που βρήκαν οι τρεις εργαζόμενοι στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου από επίθεση προβοκατόρων. Μέσω της επιστολής, επιχειρεί να απαντήσει στις κατηγορίες πως η διοίκηση της εταιρείας φέρει ευθύνη για το θάνατο των εργαζομένων, ενώ, ταυτόχρονα, παρουσιάζει την τράπεζα σαν μια ...«οικογένεια», όπου όλοι (εργάτες και εργοδοσία) αγωνίζονται για το καλό της! Και σε αυτήν την επιστολή, δε χάνει την ευκαιρία να επιτεθεί σε όσους διαδηλώνουν και παλεύουν για να μην υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο Α. Βγενόπουλος ισχυρίζεται πως στην τράπεζα το δικαίωμα στην απεργία δεν έχει εμποδιστεί, πως δεν εξανάγκασε η εργοδοσία κανέναν εργαζόμενο να δουλέψει, ούτε και το υποκατάστημα να λειτουργήσει. Ισχυρίζεται ακόμα ότι υπήρχαν «όλα τα από τον νόμο προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, πυρανίχνευση, πυρασφάλεια με 16 πυροσβεστήρες, έξοδος κινδύνου, ενισχυμένα τζάμια, με τους περιορισμούς όμως ενός διατηρητέου κτιρίου, που δεν μπορούσε από την υφιστάμενη νομοθεσία να μετατραπεί σε φρούριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιστολή δημοσιοποιείται πριν εκδοθούν τα σχετικά πορίσματα από τους αρμόδιους φορείς - μεταξύ αυτών και η Πυροσβεστική - που ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε τα τραγικό συμβάν. Επιπλέον, τίθεται το εξής ερώτημα, με βάση όσα ισχυρίζεται ο Α. Βγενόπουλος: Μπορούσε να στεγαστεί σε ένα διατηρητέο κτίριο υποκατάστημα τράπεζας στο οποίο δούλευαν άνθρωποι και να πληρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας;

Ωστόσο, η εργοδοσία δε μένει σε αυτά. Μιλά, για μια ακόμη φορά, για «ηθικούς αυτουργούς» και δηλώνει: «Οσο για τους ηθικούς αυτουργούς και τους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς που τους συντηρούν και τους φανατίζουν, ας λογοδοτήσουν στην οικογένειά τους, στην κοινωνία και στο θεό»! Ο μεγαλοτραπεζίτης της «ΜΑΡΦΙΝ» συνεχίζει το «ίδιο βιολί» που είχε ξεκινήσει την αμέσως επόμενη στιγμή από τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων, όταν με τότε επιστολή δήλωνε: «Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δε θα τιμωρηθούν ποτέ».

Επιχειρεί και πάλι να δημιουργήσει συνειρμούς πως ευθύνονται όσοι διαδηλώνουν! Και, μάλιστα, αυτή τη φορά, πάει ακόμη πιο πέρα μιλώντας για «κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς», βάλλοντας ευθέως κατά οποιουδήποτε αμφισβητεί ή έστω τολμά να αμφισβητήσει την εξουσία του κεφαλαίου. Και αυτό ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι ηθικοί αυτουργοί είναι οι κρατικοί μηχανισμοί και υπηρεσίες, φανερές και μυστικές, που στήνουν ή χρησιμοποιούν προβοκατόρικους μηχανισμούς.

Κύκλωμα δουλεμπόρων

Το όνειρο οικονομικών μεταναστών για μια καλύτερη ζωή εκμεταλλεύονταν τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την Αστυνομία, αφού περνούσαν τους μετανάστες στη χώρα μας μέσω Τουρκίας, τους κρατούσαν έγκλειστους σε σπίτι της Αθήνας και ζητούσαν με χρήση βίας και με απειλές κατά της ζωής τους χρήματα προκειμένου να τους ελευθερώσουν. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις εξανάγκαζαν ακόμα και τους οικείους τους να καταβάλλουν το χρηματικό ποσό. Μαζί με τους τέσσερις κατηγορούμενους, συνελήφθησαν 13 μετανάστες, κυρίως ασιατικής καταγωγής, για παράνομη είσοδο στη χώρα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν αγροτικές καλλιέργειες από την ανεμοθύελλα και τη δυνατή βροχόπτωση στο Δήμο Πλαστήρα Καρδίτσας και στη Μελιβοία Λάρισας.

Συγκεκριμένα, στα τοπικά διαμερίσματα του Μοσχάτου, του Μεσενικόλα και του Μορφοβουνίου του Δήμου Πλαστήρα από την έντονη ανεμοθύελλα χτυπήθηκαν εκατοντάδες στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας. Επίσης υπέστησαν ζημιές ελαιόδεντρα που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, κερασιές, αμυγδαλιές που έχασαν μέρος των καρπών τους.

Στη Μελιβοία καταστράφηκαν οι πρώιμες ποικιλίες κερασιού δεκάδων παραγωγών. Οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι προκάλεσαν πολλά προβλήματα στους παραλιακούς οικισμούς του Πηλίου, ιδιαίτερα στους Δήμους Αγριάς, Μηλεών, Αφετών, Αργαλαστής και Σηπιάδος.

  • Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 65χρονος από το Πεδινό Καρδίτσας όταν κινούμενος με δίκυκλο μοτοποδήλατο σε αγροτική οδό, κι ενώ στην περιοχή έπνεε ισχυρός άνεμος, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, συγκρούσθηκε με επίμηκες εξάρτημα αρδευτικού συγκροτήματος (βέργα καρουλιού), το οποίο προφανώς λόγω του ανέμου μετακινήθηκε εκτός των ορίων του αγροκτήματος.

Το πτώμα 38χρονου Νιγηριανού, θύμα τροχαίου ατυχήματος, παραμένει από τις 23 Απριλίου στο νεκροτομείο Κοζάνης γιατί δε βρέθηκαν τα χρήματα που θα καλύψουν την δαπάνη μεταφοράς στην πατρίδα του. Ο άτυχος μετανάστης έχασε τη ζωή του σε τροχαίο που έγινε στο 7ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Δημητρίου - Ποντοκώμης, μεταξύ Κλείτου και Δρεπάνου. Οι προσπάθειες της Τροχαίας Πτολεμαΐδας που επιλήφθηκε των συνθηκών του τροχαίου και ανέλαβε την επικοινωνία με την πρεσβεία της Νιγηρίας στην Αθήνα ώστε να αναλάβει αυτή τα έξοδα δεν απέδωσαν. Κατόπιν τούτου, ομοεθνείς και φίλοι του νεκρού μετανάστη επιδόθηκαν σε έναν αγώνα συγκέντρωσης του απαιτούμενου ποσού χωρίς όμως να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα. Για τη μεταφορά της σορού στη Νιγηρία απαιτούνται 3.500 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ