ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Κουσνέρ απαγορεύει την είσοδο σε Σέρβους αξιωματούχους...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, διέταξε χτες το ΝΑΤΟ να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο τεσσάρων Σέρβων αξιωματούχων, θεωρώντας τους «πιθανή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, το νόμο και την τάξη».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της διοίκησης του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Σούζαν Μανουέλ, οι τέσσερις Σέρβοι αξιωματούχοι είναι ο Ζιβοράντ Ιγκιτς, επικεφαλής του τομέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ντραγκουτίν Μάρκβοτις και ο Ντραγκουτίν Μιλοβάνοβιτς, και οι δύο ανώτερα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος και τέλος ο Νόβακ Μπζέλιτς, διευθυντής του χυτηρίου σιδήρου στο Ζβετσάν του Κοσσυφοπεδίου. Η Μανουέλ πρόσθεσε πως ο Κουσνέρ ζήτησε την απαγόρευση εισόδου των τεσσάρων Σέρβων στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα μέχρις ότου καταλαγιάσει η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά την πρόσφατη επιχείρηση ανδρών της «ΚΦΟΡ» που οδήγησε στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Λίγη ώρα προ των ανακοινώσεων της εκπροσώπου της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ένας στρατιώτης της «ΚΦΟΡ», από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυροβόλησε και σκότωσε έναν 54χρονο Κοσσοβάρο Αλβανό και τραυμάτισε το 21χρονο γιο του, επειδή, όπως υποστήριξε ο στρατιώτης, οι δύο «επέδειξαν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά» σε φυλάκιο της πολυεθνικής δύναμης που βρισκόταν μόλις πέντε χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Συνελήφθη ο διοικητής του «UCPMB»;

ΝΑΤΟικός αξιωματούχος ανακοίνωσε χτες πως δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» συνέλαβαν νωρίς το πρωί τέσσερις Κοσσοβάρους Αλβανούς ως ύποπτους για την πρόσφατη υπόθεση απαγωγής δύο Σέρβων. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως και οι τέσσερις άνδρες «είναι μέλη της ένοπλης αυτονομιστικής ομάδας "UCPMB" («Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μέντεβο και Μπουγένοβατς»), κάτι που διαπιστώθηκε μετά από έρευνα που διενεργήθηκε στα αρχεία της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Κόσσοβο, Καμπ Μπόντστιλ»... Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων φέρουν να είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες ο Σεφκέτ Μουσλιού, διοικητής του «UCPMB», της οργάνωσης - παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ», που διεκδικεί την...«απελευθέρωση» της σερβικής κοιλάδας στο Πρέσεβο. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν είχε επιβεβαιωθεί έως νωρίς χτες το απόγευμα από επίσημες πηγές.

ΗΠΑ
Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ενόψει εκλογών...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απάντηση στις λοιδορίες για την κατάσταση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκτόξευσε τη Δευτέρα ο υποψήφιος των Ρεμπουμπλικανών για την Προεδρία των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, έδωσε χτες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ. Μ' αυτή την αφορμή, ο Γκορ όχι μόνο παραδέχτηκε την υπεροπλία των ΗΠΑ ή τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες της κυβέρνησής του, αλλά και διαβεβαίωσε πως... θα παραμείνει πιστός στην ίδια πολιτική εφόσον, βεβαίως, εκλεγεί το Νοέμβρη, Πρόεδρος των ΗΠΑ...

Οι παραπάνω διαβεβαιώσεις του Αλ Γκορ δόθηκαν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης Αμερικανών Βετεράνων Πολέμου στο Μιλγουόκι. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και νυν αντιπρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες του αντιπάλου του πως υπό τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Κλίντον μέσα στην τελευταία επταετία «παραμελήθηκαν οι ανάγκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων», υποστηρίζοντας πως μέσα σ' αυτό το διάστημα «αυξήθηκαν κατά πολύ οι στρατιωτικές δαπάνες». Δεν απέφυγε μάλιστα τον πειρασμό... να υποσχεθεί πως εάν εκλεγεί πρόεδρος «θα χρησιμοποιήσει την ευημερία των ΗΠΑ, για να διατηρήσει ισχυρό το στρατό, λέγοντας: «Αγαπώ αυτή τη χώρα, και σας διαβεβαιώ ότι ο στρατός μας θα εξακολουθήσει να είναι ο καλύτερα εκπαιδευμένος, ο καλύτερα εξοπλισμένος και η καλύτερη σε μάχιμη ικανότητα δύναμη στον κόσμο... Οι ΗΠΑ έχουν τις πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και έχουν κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις για τη διατήρηση της δύναμής τους απ' ό,τι έχουν δαπανήσει συνολικά για τις ένοπλες δυνάμεις οι επόμενες 10 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου»...

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο υποψήφιος των Ρεμπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί -και αυτός...- ενώπιον όσων ήταν παρόντες στις προχτεσινές εργασίες της διάσκεψης των βετεράνων στο Μιλγουόκι πως «όταν νικήσει θα αναθεωρηθεί μαζικά η συμμετοχή και η αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στο εξωτερικό και θα αυξηθούν κατά πολύ οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, μιας που ο επόμενος πρόεδρος θα κληρονομήσει ένα στρατό σε παρακμή». Οσον δε αφορά στην προεκλογική υπόσχεση του Μπους πώς θα αυξήσει ετησίως τους μισθούς των στρατιωτών κατά 1 δισ. δολάρια (κατά μέση αύξηση περίπου 750 δολαρίων στο μισθό κάθε στρατιώτη και αξιωματικού); Ο εκπρόσωπος του Αλ Γκορ, Νταγκ Χάταγουεϊ ανταπάντησε πως «ο Μπους μιλά σκληρά δίχως όμως να έχει την παραμικρή ιδέα, αλλά ούτε και ένα πραγματικό σχέδιο σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες».

«Μίνι περιοδεία » του Ιορδανού μονάρχη σε Ραμάλα και Τελ Αβίβ

Ο Γ.Αραφατ με τον Ιορδανό μονάρχη

Associated Press

Ο Γ.Αραφατ με τον Ιορδανό μονάρχη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Επίσκεψη στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ και διαδοχικές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, πραγματοποίησε χτες ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα. Ο Ιορδανός μονάρχης, επιχειρώντας να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του ενόψει των συνομιλιών με στόχο την επανέναρξη μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό, επανέλαβε την υποστήριξη του Αμάν στις παλαιστινιακές θέσεις για την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους και το καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους Ισραηλινούς πως «έχουν στο πλάι τους σταθερούς σύμμαχους, ικανούς για συνύπαρξη και αλληλεπίδραση».

Μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνάντησης του Ιορδανού βασιλιά με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Ραμάλα, δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις από τους δύο άνδρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπούντ - λαχ Κατίμπ, ο βασιλιάς Αμπντάλα εξέφρασε «την υποστήριξή του για μία πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους στα (κατεχόμενα από το Ισραήλ) εδάφη της ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Λίγη ώρα μετά, ο μονάρχης Αμπντάλα μετέβη στο Τελ Αβίβ όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ. Ο μεν πρώτος διαβεβαίωσε πως «είναι ειλικρινείς οι προθέσεις των Παλαιστινίων για μία ειρηνική διευθέτηση» στην περιοχή, ο δε δεύτερος ζήτησε περισσότερα από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ισχυριζόμενος πως «το Ισραήλ έχει ήδη κάνει επώδυνους συμβιβασμούς για την ειρήνη»...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Kρίσεις άσθματος μπορεί να προκαλέσει το φαγητό των φαστ φουντ!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Ενοχη», μεταξύ πολλών άλλων, και για την εκδήλωση παιδικού άσθματος είναι η συχνή κατανάλωση τροφών σε ταχυφαγεία. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν χτες ειδικοί επιστήμονες στο Λονδίνο, μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν σε Σκοτία και Σαουδική Αραβία, «η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού από παιδιά στα ανά τον κόσμο ταχυφαγεία ευθύνεται εν μέρει και για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων άσθματος και διαφόρων αλλεργιών».

Στην έκθεση των επιστημόνων αναφέρεται συγκεκριμένα πως η συχνότητα γευμάτων ενός παιδιού σε ένα φαστφουντάδικο έχει μεγάλη σχέση αναλογίας με την εκδήλωση άσθματος ή διαφόρων αλλεργιών. Οι ειδικοί αποφάσισαν να διενεργήσουν την παραπάνω έρευνα σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν γιατί το ένα στα επτά παιδιά που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Βρετανίας πάσχει από άσθμα και γιατί έχει διπλασιαστεί, σε λιγότερο από μία δεκαετία, ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε αστικά κέντρα και εκδηλώνουν την παραπάνω ασθένεια λίγο πριν συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια...

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των επιστημόνων, στη Σαουδική Αραβία, οι ερευνητές διαπίστωσαν εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των παιδιών που ζουν σε αστικά κέντρα ή σε αγροτικές περιοχές. Τα παιδιά που συνηθίζουν να διατρέφονται με τα υποπροϊόντα των ταχυφαγειών έχουν διατροφή φτωχή σε λαχανικά, γάλα, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε, διατρέχουν αυξημένους κινδύνους να προσβληθούν από άσθμα. Αντίθετα, ο παραπάνω κίνδυνος είναι αισθητά μειωμένος σε παιδιά που ακολουθούν μία ισορροπημένη και - κατά το δυνατόν...-ορθολογικότερη διατροφή.

ΒΟΣΝΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις γύρω από την σύλληψη Κάρατζιτς

ΧΑΓΗ.-

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, παραμένει ασύλληπτος... εξαιτίας της «έλλειψης επικοινωνίας ανάμεσα στις γαλλικές και αμερικανικές μονάδες της πολυεθνικής δύναμης στη Βοσνία»! Αυτή την... εξήγηση έδωσε χτες σε συνέντευξή της προς τη βρετανική εφημερίδα «ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» η εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντε Πόντε.

Δηλώνοντας «απογοητευμένη» για το γεγονός πως ο Κάρατζιτς παραμένει ασύλληπτος, η ντε Πόντε εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την «προσήλωση» των αμερικανικών δυνάμεων στις προσπάθειες καταδίωξης και σύλληψης των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, σχολιάζοντας πως «οι Αμερικανοί δε θέλουν να διακινδυνεύσουν, κάτι που είναι αδύνατο αν θέλεις να συλλάβεις έναν εγκληματία»... Εντούτοις, η εισαγγελέας εξέφρασε την πεποίθηση πως μέσα στο τρέχον 12μηνο θα έχουν συλληφθεί «δύο ή τρεις» πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων, που κατηγορούνται από το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ