ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Προσαρμογή του αστικού κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο η συζήτηση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου

Ξεκίνησε χτες, και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση με την ονομασία «Καλλικράτης». Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν επί της αρχής μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές. Το νομοσχέδιο «είναι αναπόσπαστο κομμάτι και εργαλείο του προγράμματος σταθερότητας, του Μνημονίου Συνεργασίας με Ευρωπαϊκή Ενωση - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε, στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου. Οπως είπε, οι ρυθμίσεις του «δίνουν πολιτική προστασία στα ταξικά προνόμια των ιδιοτελών κοινωνικών δυνάμεων, των βαθύπλουτων και των μεγιστάνων του κεφαλαίου», τονίζοντας πως «αυτά είναι τα θεμελιώδη γνωρίσματα που εμποτίζουν τις θεσμικές - λειτουργικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου».

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι βασικός στόχος του νομοθετήματος είναι «η προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού, ώστε να διαμορφώνει ευνοϊκότερο πλαίσιο δράσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις, να συγκροτεί κερδοφόρα πεδία εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Να διευκολύνει ταχύτερα τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου». Στη λογική αυτή, σημείωσε, «η περιφερειακή και δημοτική συγκρότηση, η περιλάλητη χωροταξία και οι συνενώσεις των δήμων πραγματοποιούνται με βάση τα κριτήρια της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της ανταποδοτικότητας και της εμπορευσιμότητας».

Οσον αφορά το θέμα των πόρων της τοπικής διοίκησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «στράγγισμα της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης, τη σύνδεσή τους με την αντιλαϊκή φορολόγηση των έμμεσων φόρων», καθώς και την «επιπρόσθετη διπλό - τριπλό - φορολόγηση των λαϊκών οικογενειών». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην «αύξηση του ΦΠΑ και του ΦΑΠ ως τοπικό έσοδο», την «επιβολή τέλους πολιτισμού», καθώς και στους πόρους του περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης «με αφετηρία την επιβολή, βεβαίωση, είσπραξης τελών, δικαιωμάτων και εισφορών». Παράλληλα, ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι υφίσταται η «επιβολή του προγράμματος σταθερότητας για τους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες ως μηχανισμός τιμωρίας του λαού». Επιπρόσθετα, σημείωσε πως «το νομοσχέδιο πραγματοποιεί ζεύξεις ανάμεσα στους επιχειρηματικούς παίκτες και τον κρατικό διοικητικό μηχανισμό», παραθέτοντας τις ρυθμίσεις για τις προγραμματικές συμβάσεις, τις συμβάσεις παραχώρησης, τις ΣΔΙΤ ή τις ομάδες διοίκησης έργου στους Δήμους.

Ο Ν. Παπακωσταντίνου στάθηκε ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας, τονίζοντας ότι «αντί για συγκρότηση ενός αποκλειστικά δημόσιου πανελλαδικού δικτύου δομών και υποδομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πρόνοιας - Ψυχικής Υγείας με κατάργηση της κερδοσκοπικής δράσης, έχουμε την εποπτεία, ρύθμιση, αδειοδότηση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων περίθαλψης ηλικιωμένων και ανίατων κινητικής αναπηρίας». Στην ίδια λογική, σημείωσε, είναι και οι ρυθμίσεις στην Παιδεία, αφού «αντί για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο» έχουμε «την προώθηση του αυτόνομου αποκεντρωμένου σχολείου της αγοράς και των αναλώσιμων δεξιοτήτων» και την «προώθηση συγκρότησης υποδοχέων για προγράμματα διά βίου μάθησης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε εκτεταμένη αναφορά και στα όσα προωθούνται για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μιλώντας για «τσαλαπάτημα της μονιμότητας στις δημόσιες υπηρεσίες και κύμα απολύσεων», καθώς και για «γενίκευση στις δημόσιες υπηρεσίες των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των συμβάσεων έργου, της μερικής απασχόλησης, των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, των εκτάκτων, των εποχιακών και με δελτίο παροχής υπηρεσιών εργαζομένων».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «η ΝΔ συμφωνεί με την αιτιολογική έκθεση», «ο ΛΑ.Ο.Σ. εκφράζει ομονοούσα γνώμη» και «ο ΣΥΡΙΖΑ «αισθάνεται συγκινημένος με το όραμα της αιτιολογικής έκθεσης, αλλά απογοητευμένος κατά τη νομοτεχνική διατύπωση».

Θωράκιση του αστικού κράτους

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια μεταρρύθμιση, την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες με στόχο να «βγει η χώρα από τα αδιέξοδα» και πρόσθεσε ότι πρέπει το κράτος να είναι αποτελεσματικό για να δώσει τεράστια αποθέματα στην οικονομία. Με άλλα λόγια, ο «Καλλικράτης» είναι χρήσιμος στο πλαίσιο της θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος και αποτελεί ζωτική ανάγκη για το αστικό κράτος και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, η μείωση του αριθμού των δήμων και των περιφερειών γίνεται ώστε με την ισχυρότερη κρατική παρέμβαση να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι όροι για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα νέα λιγότερα σε αριθμό σχήματα, αλλά με μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση που ευνοεί την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και την πρόσβαση σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Ενσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε η ΝΔ, η οποία και απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με το σκεπτικό ότι παραβιάζονται τα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν το «τεκμήριο διοικητικής αρμοδιότητας των ΟΤΑ».

Σχολιάζοντας την πρόταση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε πως «το ΚΚΕ δεν εστιάζει τη κριτική του στο θέμα της αντισυνταγματικότητας». «Εμείς - είπε - είμαστε αντίθετοι στο νομοσχέδιο, γιατί είναι μια αναπροσαρμογή του κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου». Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Ζώης έκανε λόγο για «τρικ και τεχνάσματα» και «διαδικασίες εξπρές», δηλώνοντας σύμφωνος στην ανάγκη αλλαγής της διοικητικής δομής. Για προεκλογικές σκοπιμότητες ενόψει των τοπικών εκλογών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Π. Μαρκάκης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης σημείωσε ότι συμφωνεί με το «όραμα της διοικητικής μεταρρύθμισης», λέγοντας ότι στην κυβέρνηση «δεν ασχολείστε με τη διαφθορά που καλλιέργησε ο δικομματισμός» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«ΡΙΚΟΜΕΞ»
Ευθύνες και αποζημιώσεις μετά από 11 χρόνια

Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια, από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, όταν το κτίριο της «Ρικομέξ» κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος, καταπλακώνοντας 39 ανθρώπους, για να αποδοθούν κάποιες ευθύνες στις πολεοδομικές υπηρεσίες για παραλείψεις και πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

Το Β' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 1703/2010 απόφασή του έκρινε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής δε μερίμνησαν για την εφαρμογή των πολεοδομικών κανόνων στο στάδιο της ανέγερσης του κτιρίου, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να καταπλακώσει τους εργαζόμενους και έναν εκ των ιδιοκτητών. Να σημειωθεί επίσης ότι και από τότε που κατατέθηκαν οι σχετικές αγωγές πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Ετσι, τώρα το ΣτΕ υποχρεώνει τη Νομαρχία να καταβάλει αποζημιώσεις που κυμαίνονται από 50.000 μέχρι 150.000 ευρώ σε καθέναν από τους συγγενείς των 39 θυμάτων του χάρτινου κτιρίου της «Ρικομέξ».

Στην απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνεται ότι η Πολεοδομία ήταν υποχρεωμένη να διενεργεί αυτοψία κατά τη διάρκεια κατασκευής του κτιρίου. Η παράλειψη αυτοψίας και η διακοπή των εργασιών είχαν ως αποτέλεσμα να ανεγερθεί οικοδομή πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, η οποία πλησιάζει σε έντονο πρανές του ρέματος, όπου η επικινδυνότητα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Στην περίπτωση της «Ρικομέξ» η Πολεοδομία δε διαπίστωσε τα προβλήματα στη στατική μελέτη, καθώς άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά της και δεν έκανε ούτε μια αυτοψία. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία στηρίζεται και στα πορίσματα των επιτροπών που διενήργησαν ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι από τα 32 υποστυλώματα που προέβλεπε η άδεια οικοδομής υπήρχαν μόνο 24, το εμβαδόν του οικοπέδου παρουσιάστηκε, κατά την έκδοση της άδειας τριπλάσιο του πραγματικού, υπήρξε ελλιπής και πλημμελής σιδηροπλισμός κ.λπ.

Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ «βγάζει λάδι» τις αστυνομικές αρχές. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απορρίπτει ευθύνες των αστυνομικών, ότι δηλαδή παρέλειψαν να διακόψουν τις οικοδομικές εργασίες που γίνονταν χωρίς να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα με τη σχετική οικοδομική άδεια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Σε 24ωρη απεργία σήμερα

Σε μαζική συμμετοχή στη προσυγκέντρωση, στις 11.30 π.μ. σήμερα στην πλατεία Συντάγματος καλούν οι ταξικές δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων σε Νομαρχίες και Περιφέρειες, αλλά και της στάσης εργασίας στην οποία προχωρούν οι εργαζόμενοι στους δήμους, από τις 11 π.μ. ως το τέλος της βάρδιας.

«Με τον "Καλλικράτη" η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, επιβολή νέων φόρων, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, παράδοση του περιβάλλοντος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Ενώ το «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο» στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας συμπληρώνει: «Οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα θα είναι τεράστιες, όσο το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν προτάσσει στην πάλη του έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ