ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΘ
Ψήφο στην «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ»

Το υποψήφιο σχήμα με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Μαργαρίτη, στηρίζουν η ΔΗΠΑΚ, το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ στις εκλογές που γίνονται σήμερα

Ο υποψήφιος πρύτανης στο σχήμα «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ», Γιώργος Μαργαρίτης
Ο υποψήφιος πρύτανης στο σχήμα «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ», Γιώργος Μαργαρίτης
Με την ψήφο της, σήμερα, η πανεπιστημιακή κοινότητα να σηματοδοτήσει την απόφασή της να παλέψει ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη παρθεί και αυτά που θα ακολουθήσουν, την απόφασή της να ενώσει τον αγώνα της με τον αγώνα του λαού για να ζει και να διαφεντεύει την εργασία του, να θεμελιώσει για τα παιδιά του ζωή και δικαιώματα.

Αυτό το κάλεσμα απευθύνει η «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ», μπροστά στη μάχη των πρυτανικών εκλογών που γίνονται σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ» υποστηρίζεται από τη ΔΗΠΑΚ, το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ, με υποψήφιο πρύτανη τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους: Νίκο Νικολάου, καθηγητή Γεωπονικής Σχολής, Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Γιώργο Τσακλίδη, αναπληρωτή καθηγητή Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Η εκλογική διαδικασία ξεκινά στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7.30 το απόγευμα. Εάν κατά την πρώτη ψηφοφορία κανένας από τους 7 υποψήφιους συνδυασμούς, που συμμετέχουν στις εκλογές, δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων μελών του εκλεκτορικού σώματος ή εάν υπάρξει ισοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επομένη μέρα, δηλαδή αύριο Πέμπτη 27 Μάη και πάλι από τις 9 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ, μεταξύ των δύο ψηφοδελτίων που πλειοψήφησαν κατά την πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας θα διενεργηθεί κλήρωση από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Το σώμα των εκλεκτόρων απαρτίζεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, των φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) και των βοηθών, επιστημονικών συνεργατών, επιμελητών, των μελών του ΕΕΔΙΠ, των μελών του ΕΤΕΠ, και του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Οι εκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου και η εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο των πιο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ, στο πλαίσιο της ολομέτωπης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει ενάντια στον εργαζόμενο λαό και τις κατακτήσεις του.

Σ' αυτή, λοιπόν, την περίοδο που παράλληλα το εργατικό - λαϊκό κίνημα οργανώνει την αντεπίθεσή του, έχει σημασία και η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών.

Οπως δήλωσε στον «Ρ», ο Γιώργος Μαργαρίτης, «το ψηφοδέλτιο της Πανεπιστημιακής Αγωνιστικής Παρέμβασης έδωσε το δικό του στίγμα στον προεκλογικό αγώνα. Στίγμα αντίστασης σε αυτά που σχεδιάζουν για μας οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας. Το κάλεσμά μας βρήκε ευμενή απήχηση σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά στους εργαζόμενους του ΑΠΘ και σε φοιτητές. Επιδιώκουμε το εκλογικό αποτέλεσμα να αποτελέσει βάση για κλιμάκωση και ενίσχυση των αγώνων μας. Η πανεπιστημιακή κοινότητα με την ψήφο της να σηματοδοτήσει την απόφασή της να σπάσει τα σύννεφα καπνού που περιτυλίγουν τις πολιτικές τους οι κυρίαρχες δυνάμεις, να μπει μπροστά και να εξηγήσει τι συμβαίνει, να αποδείξει ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων σε όφελος του εργαζόμενου λαού».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Οχι στα πλαστά διλήμματα

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ καλούν σε άκυρο, «λευκό» ή αποχή στις πρυτανικές εκλογές σε Πανεπιστήμιο Αθήνας και ΕΜ Πολυτεχνείο και στις εκλογές διευθυντών σχολών στα ΤΕΙ

Σήμερα πραγματοποιούνται πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και στις 31 Μάη στο ΕΜ Πολυτεχνείο. Επίσης, χτες, διεξήχθησαν οι εκλογές διευθυντών σχολών στο ΤΕΙ Αθήνας, ενώ σήμερα γίνονται εκλογές για διευθυντές στο ΤΕΙ Πειραιά. Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ, στις αντίστοιχες σχολές, με ανακοινώσεις τους για κάθε ίδρυμα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί, με την «άνευ προηγουμένου επίθεση από την ΕΕ, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο», αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια με την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων και την προώθηση νέων αντιδραστικών μέτρων.

Τονίζουν ότι τα πρυτανικά σχήματα - και οι διευθυντές των σχολών στα ΤΕΙ - που θα εκλεγούν «θα κληθούν να συμβάλουν πιο ουσιαστικά στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ολοι οι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές έχουν γνωστή διαδρομή, προσανατολισμό και συμμάχους. Εχουν τη στήριξη των κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού στηρίζουν τις ευρωενωσιακές επιταγές στην εκπαίδευση. Ανήκουν και έχουν τη στήριξη των μελών ΔΕΠ και ΕΠ που έχουν ή επιδιώκουν διασυνδέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα».

Στις ανακοινώσεις τονίζεται ότι «η καπιταλιστική κρίση διαλύει τις αυταπάτες», ενώ «πρέπει να επιλέξουμε με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε». Σημειώνεται ότι σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται ένα αγωνιστικό πρυτανικό σχήμα που «να συγκρούεται, να μην υπακούει στις αντιδραστικές επιλογές του κεφαλαίου, του πολιτικού προσωπικού του που θέλει την Παιδεία εμπόρευμα με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος».

Επισημαίνεται, δε, ότι στις συνθήκες αυτές δε στάθηκε δυνατή η κατάρτιση ενός αγωνιστικού σχήματος στη βάση αυτών των προϋποθέσεων. Σύμφωνα και με τα παραπάνω καλούν τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, τους εργαζόμενους, τα μέλη ΔΕΠ και ΕΠ «να ψηφίσουν άκυρο, λευκό ή αποχή, να μην μπουν σε πλαστά διλήμματα, να μην διαλέξουν το "μη χείρον βέλτιστον", να μην υποκύψουν σε πιέσεις, εκβιασμούς, ρουσφέτια».

Μέτωπο ανυπακοής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ καλούν όσους συναντήθηκαν μαζί τους στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να πυκνώσουν τις γραμμές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του ΠΑΜΕ, της ΔΗΠΑΚ. «Παλεύουμε για τη διαμόρφωση σταθερής συσπείρωσης στη γραμμή της ανυπακοής στην ΕΕ και στα μονοπωλιακά συμφέροντα. Στη γραμμή ανυπακοής στην πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, ενάντια στον επιζήμιο ρόλο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Στη γραμμή της αντεπίθεσης απέναντι στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που προωθούν».

Τους καλούν σε συγκρότηση μετώπου ανυπακοής και αντεπίθεσης στο επιχειρηματικό ΤΕΙ - Πανεπιστήμιο, που θα παλέψει πριν και μετά τις πρυτανικές ή εκλογές διευθυντών «ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη παρθεί και αυτά που θα ακολουθήσουν. Που θα ενώσει τον αγώνα μας για την Παιδεία με τον αγώνα όλου του λαού και των παιδιών του να ζουν, να δουλεύουν και να σπουδάζουν με δικαιώματα, σε μια κοινωνία χτισμένη στη βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που θα κάνει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι λαϊκή περιουσία».

Βιβλιοπαρουσίαση στα Γιάννενα

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Παιδαγωγικό ποίημα, ο δρόμος προς τη ζωή» του Α. Μακαρένκο πραγματοποιεί το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» στα Γιάννενα, τη Δευτέρα 31 Μάη και ώρα 8 μ.μ. στο Καμπέρειο Θέατρο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα προβληθεί η σχετική ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα (1955)».

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Τελευταίος μήνας ο Μάης για τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» για φέτος και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη: Προβολή ταινίας «Allons enfants». Ωρα 9.30 μ.μ.

Παρασκευή 28/5: Συναυλία με το συγκρότημα «Γόρδιος Δεσμός».

Σάββατο 29/5: Συναυλία με τα συγκροτήματα «Ταξιδευτές» και «Solaris».

Κυριακή 30/5: Αποχαιρετιστήριο πάρτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ