ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εσωκομματικοί ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις

Το ενδεχόμενο της οριστικής ρήξης βλέπουν στελέχη του χώρου στη συγκέντρωση που διοργανώνουν συνιστώσες προσκείμενες στον Αλ. Αλαβάνο

Κλίμα αναμονής επικρατεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις τις οποίες ενδέχεται να πυροδοτήσει η συγκέντρωση που διοργανώνει η εσωκομματική συσπείρωση Αλαβάνου, αύριο Πέμπτη, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, με ομιλητές τον ίδιο και στελέχη της ΚΟΕ και της ΔΕΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελέσει την επισημοποίηση του ρήγματος στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τροφή» στη σχετική φημολογία δίνουν τα στελέχη των συνιστωσών που έχουν συμπαραταχθεί με τον Αλ. Αλαβάνο, αλλά και ο ίδιος. Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα σηματοδοτήσει η συγκέντρωση της Πέμπτης, σε συνέντευξή του στην «Real News», δήλωσε: «Θα έχει πολύ ενδιαφέρον».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλ. Αλαβάνος σχολίασε τη στάση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ ως εξής: «Αλλο πρόσωπα ή συλλογικότητες που εμπνέονται από αρχές και αξίες, ακόμη κι αν διαφωνείς, κι άλλο καριέρες και δημόσιες σχέσεις». Σε ανακοίνωση της εσωκομματικής συσπείρωσή Αλαβάνου, σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, καθώς «δεν εμφανίζεται με ξεκάθαρη άποψη και στάση, λειτουργεί μέσα σε μια παραλυτική κατάσταση που προέρχεται από τις ισορροπίες των τάσεων του ΣΥΝ που μεταφέρονται και στο ΣΥΡΙΖΑ».

Εκατέρωθεν καταγγελίες

Για «έλλειμμα πολιτικής και ηγεσίας» στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΔΕΑ, σε συνέντευξή του στην «Εποχή», κάνοντας λόγο για «δύο κατευθύνσεις που εκπέμπονται απ' την κοινοβουλευτική ομάδα» και πολιτικές «κωλοτούμπες». Ωστόσο, απορρίπτει σαν «πλαστή» την καταγγελία ότι ετοιμάζονται για αποχώρηση απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι «δεν έχει καμία βάση».

Στο ίδιο πνεύμα ο Ν. Γαλάνης, απ' την ΚΟΕ, σε συνέντευξή του στην «Αυγή», προσάπτει στον ΣΥΝ την ευθύνη που ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει πολιτικό στίγμα», αλλά και για τις «διαφορετικές εκφωνήσεις που θυμίζουν σούπα». Υπερασπίζεται τον Αλ. Αλαβάνο και αφήνει σαφή υπονοούμενα εναντίον του Α. Τσίπρα, λέγοντας ότι «ηγετικές επιδιώξεις εμφανίζουν διάφορα golden boys που αντιλαμβάνονται με λάθος τρόπο την αριστερά, η αριστερά δεν είναι εταιρεία». Και αφού διαπιστώνει ότι «η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός», ζητά «να σταματήσει ένας πόλεμος "ξεκατινιάσματος"».

Ειρωνικά, πάντως, σχολιάζονται οι τοποθετήσεις των συνιστωσών που συσπειρώνονται στο «Μέτωπο» - όπως το αποκαλούν - Αλαβάνου, από στελέχη άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Τους προσάπτουν «διπλωματικότητα στις διατυπώσεις», ασάφεια στις στοχεύσεις, προσπάθεια προβολής της δικής τους σημαίας βάζοντας σε δοκιμασία τον ΣΥΡΙΖΑ και τους απευθύνουν το ερώτημα: «Το "μέτωπο αλλαγής" θα διαδεχθεί το "μέτωπο ανατροπής"; Το "μέτωπο ανατροπής" θα συμπράξει με άλλες δυνάμεις εντός του "μετώπου αλλαγής"; Και ποια θα είναι η σχέση όλων αυτών με τον ΣΥΡΙΖΑ;».

Στο φόρτε οι αντεγκλήσεις

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας στην «Αυγή» αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει μετατραπεί σε πεδίο ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδίων (...) να ξεκαθαρίσουμε αν έχουμε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο, που το υπηρετούμε όλοι ή πολλά αποκλίνοντα και ενδεχομένως ανταγωνιστικά».

Σχολιάζοντας τη συγκέντρωση του Αλ. Αλαβάνου, αναφέρει ότι «η διοργάνωση μιας συγκέντρωσης από ορισμένες συνιστώσες δεν αποτελεί από μόνη της πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ποια πολιτική εξυπηρετεί η κάθε εκδήλωση. Υπηρετεί την πολιτική της ενότητας; Πάει το συμμαχικό μας σχήμα πιο μπροστά ή λειτουργεί αντίστροφα; Πιστεύω ότι από μόνο του το γεγονός ότι διαφαίνεται μια τάση μετασχηματισμού του σχήματος σε διπολικό, και μάλιστα όχι με όρους πολιτικής συνεννόησης, αλλά με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ένα σοβαρό ζήτημα (...) πρόκειται για έναν μετασχηματισμό που εγκυμονεί κινδύνους για το ενωτικό εγχείρημα».

Σε ό,τι αφορά στα του ΣΥΝ ενόψει και του Συνεδρίου, ο Αλ. Τσίπρας διατυπώνει εκ νέου την έκπληξή του για τη μεθόδευση αποκλεισμού του Φ. Κουβέλη και καλεί τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΝ «να μιλήσουν καθαρά για το ποιο πολιτικό σχέδιο προτείνουν, με ποιες συμμαχίες και σε ποιο στρατηγικό ορίζοντα».

Εκφράζει την άποψη ότι «η κυβέρνηση δε θα αντέξει» και σε αδρές γραμμές περιγράφει την πολιτική πρόταση του ΣΥΝ, ζητώντας «να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτό που λέμε νέα μεταπολίτευση», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «η έξοδος απ' το ευρώ δεν είναι επιλογή μας».

ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει αντεργατικές μεθοδεύσεις σε τοπικά ΜΜΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει αντεργατικές μεθοδεύσεις σε συγκεκριμένα συγκροτήματα των ΜΜΕ και εφημερίδες του νησιού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι σ' αυτά μένουν για μήνες απλήρωτοι, εκβιάζονται καθημερινά ώστε να μειώσουν το εργασιακό τους ωράριο και γενικότερα την εργασιακή τους σχέση, απολύονται ή απειλούνται με απολύσεις αν δεν υποκύψουν, μειώνονται οι μισθοί τους και δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, δεν καταβάλλονται οι νόμιμες αποζημιώσεις και όλα αυτά υπό το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης.

Η κατάσταση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της ολέθριας πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έχει ανοίξει την όρεξη και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι εργοδότες να τσαλαπατούν και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων κατά τα πρότυπα των όσων γίνονται στο δημόσιο τομέα. Δείχνει το τι πρόκειται να ακολουθήσει με τα νέα άθλια κυβερνητικά μέτρα, που αφορούν στην παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, ατομικές συμβάσεις εργασίας έναντι των συλλογικών, νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις κ.λπ.».

Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα, ώστε να μην προχωρήσει καμιά απόλυση, να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να μη θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα και οι υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις. «Το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα στέκεται αλληλέγγυο στο πλευρό τους και καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, στη λογική του "διαίρει και βασίλευε", αλλά να παλέψουν ενωμένοι σαν μια γροθιά για την αξιοπρέπειά τους και για τα δίκαια αιτήματά τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ανακάλυψε το ΠΑΜΕ!

Η Χ. Κοψίνη είναι δημοσιογράφος της «Καθημερινής», του εφοπλιστή Αλαφούζου. Οι αναγνώστες της εφημερίδας την ξέρουν από το «εργατικό» ρεπορτάζ. Στην έως τώρα σταδιοδρομία της ασχολείται αποκλειστικά με το υπουργείο Εργασίας και με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Με άλλα λόγια, το «εργατικό» ρεπορτάζ που κάνει, δεν είχε ποτέ χώρο για το ΠΑΜΕ, τις κινητοποιήσεις του, τις συνεντεύξεις Τύπου, τους χιλιάδες μικρούς και μεγάλους αγώνες που έδωσε την τελευταία δεκαετία. Να, όμως, που οι εποχές αλλάζουν και η Χ. Κοψίνη αποφάσισε να ασχοληθεί με το ΠΑΜΕ! Για να πει στους αναγνώστες της ότι στο ΠΑΜΕ επικρατούν «λογικές από άλλη εποχή» και ότι στο εσωτερικό του αναμετρούνται «η σκληρή και η πιο μετριοπαθής τάση».

Λέει και άλλα η δημοσιογράφος της «Καθημερινής», ορμώμενη από τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας. Οτι «οι συγκεντρωμένοι με το ΚΚΕ γύρω από την Ομόνοια δεν ακολούθησαν τα συνδικάτα που πορεύτηκαν προς τη Βουλή και προτίμησαν να διαλυθούν ησύχως προς Θησείο (...) Μέλη της ΚΝΕ απέκλεισαν την είσοδο των ξενοδοχείων στην πλατεία Συντάγματος, παρότι στο εσωτερικό ελάχιστοι εργαζόμενοι απεργούσαν... με το ΠΑΜΕ (...) Σε ό,τι αφορά τη στάση στους συνδικαλιστικούς χώρους, δύο είναι βασικότερες τάσεις στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με την πιο "σκληρή", οι αποφάσεις των σωματείων δεν έχουν καμία αξία αν δεν ταυτίζονται πλήρως με την κομματική γραμμή (...) Γι' αυτήν τη σεχταριστική αντίληψη περί συνδικαλισμού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η αυτονομία των συνδικάτων και επιβάλλεται με όρους κομματικής πειθαρχίας η απόλυτη αλήθεια του ενός και μοναδικού κόμματος (...) Φαίνεται δε ότι στο εσωτερικό του ΚΚΕ όλο και περισσότεροι δυσανασχετούν με λογικές του μεσοπολέμου. Διαφωνίες που βρίσκουν ανταπόκριση και σε στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής (...) Διότι παρά τις εντυπώσεις που προκαλεί η αύξηση των νέων στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει, το "πουκάμισο" στους χώρους εργασίας του ιδιωτικού τομέα παραμένει σχεδόν άδειο».

Αξιέπαινη η προσπάθεια της Κοψίνη να ανταποκριθεί στην αντιΠΑΜΕ και αντιΚΚΕ προπαγάνδα, που θέτει ως καθήκον η εφημερίδα της. Για το φαίνεσθαι, ωστόσο, θα ήταν καλύτερο την επόμενη φορά η «Καθημερινή» να αναθέσει μια τόσο απαιτητική αποστολή σε κάποιον δημοσιογράφο που να κάνει πιο αληθοφανή στο γραφτό του την αντιΠΑΜΕ και αντιΚΚΕ προπαγάνδα. Γιατί καλές οι παραγγελίες, αλλά χρειάζονται και γνώση στα του συνδικαλιστικού κινήματος. 'Η τουλάχιστον όχι και τόσο ξεφωνημένη αδυναμία πολιτικοϊδεολογικής αντιπαράθεσης. Γιατί δεν κομίζει «γλαύκαν ες Αθήνας», με τα περί «αυτονομίας των συνδικάτων» (άλλωστε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καλεί σε πάλη στήριξης της κυβέρνησης από τις κερδοσκοπικές πιέσεις, δηλαδή σε κίνημα στήριξης του ΠΑΣΟΚ, τέτοια αυτονομία, ενώ ανάλογη αντίληψη περί αυτονομίας έχει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), ούτε με τα περί σεχταρισμού (μας τα έχουν πει κατ' επανάληψη οι ηγέτες της εργατικής αριστοκρατίας σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, και οι συμπαρομαρτούντες αριστερούτσικοι συνδικαλιστές). Οσο για τις πολιτικές μεσοπολέμου, μάλλον κρίνει εκ των συμφερόντων της τάξης που υπηρετεί η εφημερίδα της και το δημοσίευμά της τα αλλότρια, αφού η επίθεση στην εργατική τάξη για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση, ανεξάρτητα από δοσολογία, επαναλαμβάνεται σε κάθε περίοδο κρίσης του καπιταλισμού. Εκτός και αν υπερασπίζεται τη σοσιαλδημοκρατία, ο αντικομμουνισμός της οποίας στην περίοδο του μεσοπολέμου, ως στοιχείο σωτηρίας του καπιταλισμού, ενίσχυσε το φασισμό, απότοκο του καπιταλισμού επίσης. Μήπως τώρα ο ΛΑ.Ο.Σ. δε βγάζει τη βρώμικη δουλειά για την κυβέρνηση, και με προβοκάτσιες;


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ