ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μπαράζ εκβιασμών και παραπλάνησης

Βασική της προτεραιότητα να εμποδίσει με κάθε τρόπο την ολόπλευρη ενίσχυση των ταξικών αγώνων

Οργανωμένοι στα ταξικά συνδικάτα οι εργάτες μπορούν να απαντήσουν στην αντιασφαλιστική επίθεση
Οργανωμένοι στα ταξικά συνδικάτα οι εργάτες μπορούν να απαντήσουν στην αντιασφαλιστική επίθεση
Σε ένα μπαράζ εκβιασμών και παραπλάνησης των εργαζομένων καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει και να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τα αντεργατικά μέτρα του μνημονίου. Τον εκβιασμό αυτό υπηρετεί και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η οποία εμφανίζεται δήθεν να αντιμάχεται τους όρους που έχει συνυπογράψει με την «τρόικα» για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί ούτε ένα «νι» από τους όρους του μνημονίου. Οι λεονταρισμοί του Α. Λοβέρδου στις τηλεοπτικές οθόνες προετοιμάζουν το έδαφος για να επιβληθούν οι ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση με τις οποίες καταργείται η δημόσια κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις αλλά και να σαρωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα (απελευθέρωση απολύσεων, αποζημιώσεις, κατώτεροι μισθοί, συλλογικές συμβάσεις).

Τα μέτρα που προωθούνται με το μνημόνιο αποτελούν ένα ισχυρό αντεργατικό κοκτέιλ που θα καταρρακώσουν τη ζωή της εργατικής οικογένειας. Και αυτό γιατί οι ανατροπές στο ασφαλιστικό συνδυασμένες με την αγορά εργασίας που θα χειροτερεύσει δραματικά θα οδηγήσουν επί της ουσίας το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης σε αδυναμία κατοχύρωσης κάποιος ανθρώπινης σύνταξης.

Ενας στους τέσσερις δε μαζεύει ούτε 129 ένσημα!

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της χώρας μας θα υποχρεώνονται να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΚΑ (2008) για την Απασχόληση, θα πρέπει να δουλεύουν, κατά μέσο όρο, σαράντα οχτώ ολόκληρα χρόνια για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, που αντιστοιχεί σε 35 χρόνια εργασίας. Σε αυτά προσδιορίζεται ο αριθμός των ασφαλισμένων και το σύνολο ημερών εργασίας, για όλες τις κοινές επιχειρήσεις (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές).

Σύμφωνα με αυτά, το σύνολο των εργαζομένων (2.432.927), εργάζεται για 532.925.564 ημέρες ασφάλισης (ένσημα), καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ετσι, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο ένας εργαζόμενος συγκεντρώνει 219 ένσημα το χρόνο!

Δηλαδή κατά μέσο όρο για να εξασφαλίσει ένας εργαζόμενος πλήρη σύνταξη με 35 χρόνια εργασίας (10.500 ημέρες ασφάλισης) πρέπει να βρίσκεται στην παραγωγή 48 ολόκληρα χρόνια. Επιπλέον, το 23% των εργαζομένων μαζεύουν λιγότερα από 129 ένσημα το χρόνο: άρα ακόμη και μετά από 35 χρόνια στην παραγωγή δε θα έχει «κολλήσει» τα απαιτούμενα 4.500 ένσημα!

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική σε κλάδους όπως οι Κατασκευές. Είναι ενδεικτικό ότι ένας οικοδόμος, στην καλύτερη περίπτωση, κάνει ... 150 μεροκάματα το χρόνο. Μάλιστα ένα μεγάλο κομμάτι των εργατών του κλάδου δε συμπληρώνει καν τα 100 ένσημα που απαιτούνται πλέον για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ
Την ανάγκη να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία ανέδειξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό.

Μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος δήλωσε:

«Για μας που υποστηρίζουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, πολύ σημαντικά και άμεσης δράσης αιτήματα είναι: Να μην γίνουν οι περικοπές στα νοσοκομεία, και όχι μόνο, πρέπει να αυξηθεί το κονδύλι. Να διοριστούν στις θέσεις που είναι κενές - και είναι χιλιάδες - γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Πάνω απ' όλα, για μας, εξυγίανση στο κύκλωμα του φαρμάκου και στην πολυφαρμακία είναι το κράτος να αγοράζει απευθείας από τις επιχειρήσεις τα φάρμακα, χωρίς ενδιάμεσους, και βεβαίως να διαμορφωθεί ένα δημόσιο σύστημα παραγωγής φαρμάκων εκεί που μπορούμε.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή εργασιακής σχέσης που μετατρέπει είτε τους γιατρούς, είτε τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε σύγχρονους δούλους. Με εργασιακές σχέσεις κάτω από εργολάβους, με εφημερίες ατέλειωτες, που μάλιστα μπορεί και να μην πληρώνονται. Από αυτή την άποψη δεν συμφωνούμε με την κυβέρνηση η οποία έχει βάλει και τον τομέα της Υγείας μέσα στον Προκρούστη του δημοσίου και αντιμετωπίζει κάθε νοσοκομείο, κάθε οργανωμένο φορέα Υγείας, σαν ένα είδος επιχείρησης με έσοδα, έξοδα, ζημιές και κέρδη.

Πολύ περισσότερο είμαστε αντίθετοι στην μεταφορά των νοσοκομείων στην περιφέρεια, με το λεγόμενο "Καλλικράτη", όπου εκεί κάθε επιχείρηση θα αυτονομηθεί πλήρως. Θα μπει πιο αποφασιστικά και πιο βαθιά στους νόμους της αγοράς είτε με συνενώσεις, είτε με συγχωνεύσεις που θα υπηρετούν τους νόμους της αγοράς και όχι έναν σωστό εξορθολογισμό. Ο κίνδυνος να βρεθούμε σε μια δημόσια Υγεία που θα εξασφαλίζει ελάχιστα για τους πολλούς είναι πολύ μεγάλος. Και οι πολλοί να μένουν χωρίς υπηρεσίες Υγείας αφού με την επιδείνωση της ζωής του λαού θα είναι πολύ δύσκολο να συμπληρώνουν τις ανάγκες τους από τον ιδιωτικό τομέα, του οποίου βεβαίως αμφισβητούμε και την ποιότητα των υπηρεσιών - όχι γιατί δεν υπάρχουν εκεί καλοί γιατροί - αλλά γιατί εκεί η επιχειρηματική δράση είναι 150%».

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των γιατρών υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να στηριχτούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία υποβαθμίζονται και μαστίζονται απ' τα προβλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που απευθύνονται σε αυτά, αλλά και για τους εργαζόμενους και γιατρούς. Τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με τα απαραίτητα ποσά για να μπορούν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν και να εφημερεύουν με ασφάλεια 365 μέρες το χρόνο. Επισήμαναν ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε γιατρούς και κατήγγειλαν ότι απ' τις 2.000 προσλήψεις γιατρών που προβλέπονταν για το 2009 δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του 2010. Επίσης ότι το μειωμένο κονδύλι των εφημεριών που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε συνδυασμό με την πρόβλεψη εκταμίευσής του κατά 8% κάθε μήνα (31,6 εκατ. ευρώ έναντι 39,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, μείωση 20%) καθιστούν αδύνατη την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών για όλο το μήνα.

Θα πληρώσει μέχρι ... Μάρτη, λέει το υπουργείο

Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι εγκρίθηκε απ' το υπουργείο Οικονομικών «η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του Μαρτίου καθώς και το τελευταίο υπόλοιπο του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται το ύψος του κονδυλίου που εγκρίθηκε. Απ' ό,τι προκύπτει όμως και το κονδύλι αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τις ανάγκες.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι και γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας προχωρούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι - μεταξύ άλλων - γιατί το κονδύλι που εγκρίθηκε για τις εφημερίες και υπερωρίες του Μάρτη, είναι μειωμένο κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Και χτες, κατά την εφημερία του νοσοκομείου όπως και την περασμένη Κυριακή εξυπηρετήθηκαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά καθώς το προσωπικό πραγματοποιεί επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την άμεση καταβολή των εφημεριών. Την περασμένη Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας δεσμεύθηκε στους εργαζόμενους πως θα καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες υπερωρίες αλλά τελικά εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι. Παράλληλα καταγγέλλουν την τρομερή έλλειψη προσωπικού καθώς για δεκαετίες δεν γίνονται οι απαιτούμενες προσλήψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού, την ελλειπέστατη υλικοτεχνική υποδομή και γενικότερα την ασκούμενη πολιτική που εμπορευματοποιεί τη δημόσια Υγεία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Τριπλασίασαν τον τζίρο τους

Στο 37% των συνολικών δαπανών για την Υγεία, ο τζίρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων

Τον τριπλασιασμό του τζίρου τους μέσα σε μια δεκαετία κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική στήριξης που τους προσφέρει η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και η συνειδητή υποβάθμιση - υπονόμευση του δημόσιου τομέα Υγείας από τις κυβερνήσεις το ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της ICAP που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και σύμφωνα με την οποία το μερίδιο των δαπανών στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, έφτασε ήδη στο 37,1% της συνολικής δαπάνης. Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας (Δεκέμβρης 2009), η σχετική δαπάνη το 2000 ήταν της τάξης του 20%! Ετσι, παρά το γεγονός ότι στο κομμάτι της έρευνας της ICAP που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνονται μόνο ποσοστά και όχι απόλυτοι αριθμοί, ο καθένας καταλαβαίνει τη ραγδαία εξάπλωση των επιχειρήσεων στον τομέα της Υγείας και κατ' επέκταση το μέγεθος της οικονομικής αφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, που καλούνται να χρυσοπληρώσουν την κερδοφορία των ιδιωτών για υπηρεσίες που κανονικά οφείλει να παρέχει εντελώς δωρεάν το δημόσιο.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τη δεκαετία 1998-2008, η λεγόμενη αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας παρουσίασε συνολικά, μέση ετήσια αύξηση 13,2%. Ειδικότερα, κατά κατηγορία υπηρεσιών και με βάση τις δαπάνες που έκαναν οι ενδιαφερόμενοι, η μέση ετήσια αύξηση ήταν:

  • Για τις γενικές κλινικές 16,3%.
  • Για τις μαιευτικές - γυναικολογικές κλινικές 9,6%.
  • Για τα διαγνωστικά κέντρα 8,4%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2007 καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 14.707 κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια επί συνόλου 53.888 κλινών.

Η διάρθρωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας δείχνει ότι κυριαρχούν οι γενικές κλινικές που αντιπροσωπεύουν το 67% του συνόλου της αγοράς, ενώ ακολουθούν οι μαιευτικές κλινικές με μερίδιο αγοράς 13,9%, ενώ το υπόλοιπο 19,1% το μοιράζονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία ξεπέρασαν ήδη τα 400.

Το έτος 2008 συνεχίστηκαν οι προσπάθειες συγχώνευσης και εξαγορών με παράλληλη εντατικοποίηση των προσπαθειών για περαιτέρω επέκταση των επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού, αλλά και σε νέους τομείς ιατρικών υπηρεσιών.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Με ευθύνη της κυβέρνησης οι άπιαστες τιμές

Ως «φιλολαϊκή πολιτική» επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση την τακτική περιορισμού της «φαρμακευτικής δαπάνης» και την κατάργηση από τη λίστα των φαρμάκων εκατοντάδων αναγκαίων σκευασμάτων για την υγεία των εργαζομένων. Αυτό ισχυρίζονται οι κυβερνώντες με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με την οποία επιχειρείται να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τις αντιλαϊκές επιλογές τους. Ετσι, ενώ ουσιαστικά η κυβέρνηση προωθεί με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την εμπορευματοποίηση της υγείας και την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα που προορίζονται για χρηματοδότηση της υγείας, το υπουργείο κάνει λόγο για «περιορισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων», κάτι που επιχειρείται να γίνει μέσα από τον περιορισμό των καλύψεων που παρέχονται και σε κάθε περίπτωση όχι με τον έλεγχο των τιμών που επιβάλουν στα φάρμακα οι φαρμακοβιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή, προκαλούν εντύπωση και ερωτηματικά οι υπαινιγμοί που αφήνονται στην ανακοίνωση για τον τρόπο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα ο νόμος για τη διαμόρφωση των τιμών στα φάρμακα. Σύμφωνα με το νόμο οι τιμές θα έπρεπε να καθορίζονται με βάση το μέσο όρο των τριών φτηνότερων τιμών που υπάρχουν στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Η εντύπωση που προκαλείται είναι ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, σε μια προσπάθεια να μετατεθούν οι ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση «στα περισσότερα φύλλα έρευνας τιμής φαρμάκων χρησιμοποιούνταν μέχρι 5 το πολύ χώρες, οι οποίες τυχαίνει να είναι και οι ακριβότερες». Τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν με τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ενώ υποτίθεται πως διαπιστώνει ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τον τρόπο καθορισμού των τιμών στα φάρμακα, εξακολουθεί να συνδιαλέγεται με τους φαρμακοβιομήχανους, μην τυχόν και θιγούν τα κέρδη και τα συμφέροντά τους.

Είναι γνωστό στους πάντες ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκαναν διαχρονικά ό,τι πέρναγε από το χέρι τους για να ενισχύσουν τις φαρμακοβιομηχανίες, τις φαρμακαποθήκες και τους εισαγωγείς φαρμάκων, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους ταμείων. Ωστόσο, με τη διατύπωση που υπάρχει στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, αποκαλύπτεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πέρα από την πολιτική που γενικά στηρίζει και ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι κυβερνώντες μέχρι και σήμερα δεν εφαρμόζουν καν τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αιμορραγία των Ταμείων και οδηγώντας τα στην κατάσταση που στη συνέχεια επικαλούνται για να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους στα δικαιώματα των ασφαλισμένων - εργαζομένων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Κατάσταση τραγική για ασθενείς και εργαζόμενους

Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Αμεση λήψη μέτρων για το νοσοκομείο Λευκάδας, απαίτησε χτες με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, καταγγέλλοντας τις ελλείψεις προσωπικού, την ανυπαρξία υποδομών και την κατάσταση του κτιρίου, για να λάβει όμως γενικόλογες και αόριστες απαντήσεις από την υπουργό Υγείας.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση για τη δημιουργία νέου κτιρίου όπου η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι «το έχουμε ενταγμένο στις γενικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ», ενώ αρκέστηκε να δηλώσει ότι προωθείται η έγκριση κονδυλίου 2.400.000 ευρώ για διορθώσεις στο υπάρχον κτίριο που έχει σοβαρά προβλήματα μετά το σεισμό του 2003. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ελλείψεις», επισήμανε η υπουργός, αρκούμενη να δηλώσει ότι «αναμένεται η κρίση για 5 θέσεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού» και «4 θέσεις βρίσκονται στο στάδιο της επαναπροκήρυξης» και ειδικά για τους θερινούς μήνες σημείωσε «θα έχουμε την ετοιμότητα για θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού».

«Είναι τραγική η κατάσταση που επικρατεί. Οδεύει για κλείσιμο το νοσοκομείο», σημείωσε παίρνοντας το λόγο ο Ν. Μωραΐτης, σημειώνοντας πως «η λειτουργία οφείλεται στον ηρωισμό των εργαζομένων». Οπως είπε, «έχουμε ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ξεπερνούν το 50%» και παράλληλα «έχουμε εφημερίες απλήρωτες για μήνες και είχαμε ομαδική παραίτηση 10 γιατρών». Συνέχισε, λέγοντας ότι υπάρχουν «καθαρίστριες με εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα», ενώ το νοσοκομείο «στεγάζεται σε κτίριο που έχει κατασκευαστεί εδώ και μισόν αιώνα» και «δεν έχουν γίνει επιδιορθώσεις μέχρι σήμερα». Ενδεικτικά ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η αιμοκάθαρση γίνεται σε κοντέινερ» και συνολικά «αναγκάζονται ασθενείς να μεταφέρονται στην Πρέβεζα και στην Πάτρα» και στη συνέχεια «βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τα λαϊκά νοικοκυριά».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απειλούν και παραπλανούν το λαό

Απαντώντας σε χτεσινή ερώτηση δημοσιογράφου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε σχέση με το μνημόνιο ΕΕ - ΔΝΤ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε:

«Δεν υπάρχει διαφοροποίηση, υπάρχει μία μέθοδος: Απειλούν το λαό ότι θα καταστραφεί, αν δε δεχτεί την αυτοκαταστροφή του. Και υπάρχει και η άλλη μορφή παραπλάνησης του λαού: Οτι είναι αποφασισμένοι να πέσουν ηρωικά μαχόμενοι υπέρ του μνημονίου και εναντίον του λαού».

Να απειλούν συνεχίζουν οι προμηθευτές

Ενώ η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική που εμπορευματοποιεί το Φάρμακο, οι φαρμακοβιομήχανοι τροφοδοτούν αμείωτα την προσπάθεια να γίνει ο λαός «μπαλάκι».

Την αναστολή παραδόσεων υλικών στα νοσοκομεία από το σύνολο των μελών του από την 1η Ιούνη ανακοίνωσε στο μεταξύ χτες ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (τα μέλη του διακινούν κάθε είδους υγειονομικό υλικό, πλην φαρμάκων). Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα συσσωρευμένα για μια εξαετία χρέη των νοσοκομείων προς τα 185 μέλη του Συνδέσμου ανέρχονται σήμερα σε 3 δισ. ευρώ. Ακόμα ότι «κατά τη διάρκεια της αποχής παραδόσεων, θα υπάρξει μηχανισμός ασφαλείας για την πλήρη κάλυψη των επειγόντων περιστατικών».

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ανακοίνωνε ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της αγορανομικής διάταξης περί προσωρινής οριζόντιας μείωσης των τιμών των φαρμάκων, ως αντισυνταγματικής. Ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές του φαρμάκου ζητάει να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος που προβλέπει διαμόρφωση της τιμής με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ