ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ιμπεριαλιστικό δόγμα «εθνικής ασφάλειας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε αλλαγή τακτικής και όχι φυσικά στρατηγικής προχωρά ο «Λευκός Οίκος» όσον αφορά την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών του επιδιώξεων μέσω και του νέου στρατηγικού δόγματος για την εθνική ασφάλεια, καθώς και επισήμως πλέον αποσύρεται ο όρος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ο όρος «εγχώρια τρομοκρατία». Επίσης υιοθετείται και επισήμως η πλέον γνωστή προσέγγιση περί «ενίσχυσης δεσμών με τους παραδοσιακούς συμμάχους» και τη δημιουργία «νέων συμμαχιών με αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία».

Η Αλ Κάιντα παραμένει ο Νο1 εχθρός των ΗΠΑ σύμφωνα με το «Ρόιτερς». «Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός συγκεκριμένου δικτύου - της Αλ Κάιντα - και των τρομοκρατών που συνδέονται με αυτήν, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να επιτεθούν εναντίον των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους», τονίζεται στο κείμενο. Ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για ζητήματα τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας, περιέγραψε τη νέα στρατηγική κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον ως αντίδραση «στη νέα φάση των τρομοκρατικών απειλών που δεν περιορίζονται πλέον σε επιθέσεις ανάλογες με αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου». Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας διέρρευσε προς τα ΜΜΕ διαβαθμισμένο μνημόνιο, που αναφέρει ότι ο αριθμός των αποπειρών για επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ, από «εγχώριες» αλλά και ξένες εξτρεμιστικές ομάδες, αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους εννιά μήνες, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το CNN.

Το νέο δόγμα, σύμφωνα με ό,τι διαρρεόταν, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, συνοψίζεται στους άξονες: 1. Ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας μέσω της ενδυνάμωσης των κοινοτήτων να αποτρέψουν τη «ριζοσπαστικοποίηση», που ναι μεν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πρόκειται για τον «ισλαμικό ισλαμισμό», αλλά ο όρος είναι ευρύτερος και θα χρησιμεύσει πολλαπλώς φυσικά. 2. Εξάλειψη της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και οπουδήποτε αλλού. 3. Προβολή της «πυρηνικής απειλής» του Ιράν και της ΛΔ Κορέας. 4. Για τη Μέση Ανατολή σημειώνεται η «διασφάλιση ενός ασφαλούς Ισραήλ», «ένα παλαιστινιακό κράτος και ένα σταθερό Ιράκ».

Επίσης, στο νέο στρατηγικό δόγμα αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση της οικονομίας στις ΗΠΑ. «Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας τοποθετούμε τη δέσμευση να ανανεώσουμε την οικονομία μας, την πηγή της αμερικανικής ισχύος ανά τον κόσμο», όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

Τέλος, το νέο δόγμα αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη σύζευξης διπλωματικής συνεργασίας, οικονομικής πειθαρχίας και στρατιωτικής δύναμης για την ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο. Οπερ τονίζεται και η ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών οργάνων και της συλλογικής δράσης για την «εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων», δηλαδή των πολυεθνικών μονοπωλίων.

ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία για το συνταξιοδοτικό

Από τη χτεσινή απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι ενάντια στην επίθεση στις συντάξεις
Από τη χτεσινή απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι ενάντια στην επίθεση στις συντάξεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκεντρώσεις στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις πραγματοποίησαν, χτες, κατά κύριο λόγο, οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε διάφορους τομείς, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από 60 στα 62 ή 63 χρόνια. Η απεργία, κατά τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Επίσης, χαρακτηρίστηκε ως «πρώτο βήμα» ενόψει της πανεργατικής απεργίας που προετοιμάζεται για τις 20 Ιουνίου, μία μέρα πριν την παρουσίαση των κυβερνητικών προτάσεων. Κατά τους περισσότερους συνδικαλιστές, οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν με αιχμή το Σεπτέμβρη, οπότε και θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει, ήδη, ξεκινήσει εκστρατεία «προετοιμασίας του εδάφους» προκειμένου να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη και να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις έναντι της προοπτικής αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Ο ένας μετά τον άλλον υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν ότι η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από τα 60 χρόνια στα 62 ή 63, είναι «μία πολύ λογική επιλογή που εξετάζεται» στο πλαίσιο της αποδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιχειρείται με τη γνωστή, πλέον, σε όλη την ΕΕ επωδό της «απειλής κατάρρευσης των συνταξιοδοτικών ταμείων».

Βέβαια, προς το παρόν, σπεύδουν όλοι να συμπληρώσουν ότι «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί». Επιπλέον, προχωρώντας σ' έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα ελιγμό, όπως διαρρέεται, από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα εξαιρούνται οι κλάδοι που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, κάτι που σημαίνει ότι μερικοί από τους πλέον μαχητικούς κλάδους, όπως είναι οι σιδηροδρομικοί, βρίσκονται αίφνης απέναντι σε όλους τους άλλους εργαζομένους, καθώς τα συνταξιοδοτικά τους κεκτημένα δε θίγονται!

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την παράταση του άτυπου μορατόριουμ και την αναστολή όλων των αιτήσεων για υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική ως το 2011, ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της ΒΡ υπό το σκεπτικό ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν τις τεχνολογικές δυνατότητες» να αντιμετωπίσουν την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία πλέον σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει ξεπεράσει την πετρελαιοκηλίδα από το ατύχημα του Εξον Βαλντές, στην Αλάσκα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Λιγότερα από 225 πυρηνικά όπλα διαθέτει η Μεγάλη Βρετανία, εκ των οποίων τα 160 βρίσκονται σε επιχειρησιακή κατάσταση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

ΛΙΜΑ.-- Ο Αλμπέρτο Πισάνγκο, ηγέτης των ιθαγενών της Περουβιανής Αμαζονίας- AIDESEP, συνελήφθη κατά την επιστροφή του στο Περού από τη Νικαράγουα, όπου βρισκόταν αυτοεξόριστος τους τελευταίους 11 μήνες. Ο Πισάνγκο θα οδηγηθεί σε δικαστήριο που αντιμετωπίζει κατηγορίες για «στάση», «συνωμοσία» και «υποκίνηση» υπονομευτικών ενεργειών εναντίον της κυβέρνησης και του κράτους.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Η Γερουσία του Μεξικού καταδίκασε την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για αποστολή επιπλέον 1.200 μελών της Εθνοφρουράς για τη φύλαξη των συνόρων των δύο χωρών, ενώ στην απόφαση τονίζεται ότι η «αποστολή δεν προσφέρει τίποτα όσον αφορά την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων και αντιθέτως αποτελεί κίνδυνο για τους μετανάστες που διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 205 παιδιά έπεσαν θύματα βιαιοτήτων σεξουαλικών ή μη, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών σε γερμανικά ιδρύματα που καθοδηγούν Ιησουίτες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

ΠΕΚΙΝΟ._ Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί η Ινδή πρόεδρος, Πρατίμπα Πατίλ, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών των δύο χωρών, που είχαν να ανταλλάξουν επίσημη επίσκεψη πάνω από μία δεκαετία.

ΧΑΡΤΟΥΜ._ Ορκίστηκε χτες για μία ακόμη πενταετή θητεία ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._ Η ΕΕ ετοιμάζεται να καταργήσει τις βίζες για τη Βοσνία και την Αλβανία ανακοίνωσε χτες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες απειλές από το Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ακόμη και διά της βίας,τα πλοιάρια των οργανώσεων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα απομακρυνθούν από τα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας, διεμήνυσαν, χτες, οι ισραηλινές δυνάμεις. Το ισραηλινό ναυτικό έχει, ήδη, πάρει θέσεις για να τα υποχρεώσει να κατευθυνθούν προς το ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ, όπου, μάλιστα, έχουν στηθεί και σκηνές για να κρατηθούν οι ακτιβιστές.

Οπως δηλώνεται, όσοι από τους περίπου 700 συμμετέχοντες έχουν ισραηλινή υπηκοότητα θα συλληφθούν, όσοι έχουν παλαιστινιακή θα ανακριθούν από τις μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού - Σιν Μπετ - και όσοι είναι ξένης υπηκοότητας θα απελαθούν. Οσο για τους τουλάχιστον 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και οικοδομικών υλικών που μεταφέρουν τα εννιά πλοιάρια, οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι, αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι δεν εμπεριέχει κανένα προϊόν που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη «Χαμάς» κατά του Ισραήλ, θα παραδοθούν στον ΟΗΕ για να διανεμηθούν στη Λωρίδα.

Η ισραηλινή πλευρά κατήγγειλε τους διοργανωτές της διεθνούς αποστολής βοήθειας ότι αγνόησαν τις αλλεπάλληλες ισραηλινές συστάσεις να μεταφέρουν τη βοήθεια στο Ισραήλ ή στην Αίγυπτο.

Μεταξύ των 700 ακτιβιστών βρίσκονται υπήκοοι από 50 χώρες, βουλευτές ευρωπαϊκών χωρών, Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες και Νομπελίστες.

Κατηγορούνται ως κατάσκοποι

Κατηγορίες για κατασκοπία υπέρ της «Χεζμπολάχ» απήγγειλαν χτες, δικαστήρια της Χάιφα και της Ναζαρέτ στους Ισραηλινούς Αραβες Αμίρ Μακχούλ και Ομάρ Σαγίντ, αντιστοίχως, που συνελήφθησαν στα τέλη Απρίλη. Ο Μακχούλ είναι πρόεδρος της «Ενωσης Οργανώσεων Βάσης της Αραβικής Κοινότητας» και αδελφός του στελέχους του ΚΚ Ισραήλ Ισάμ Μακχούλ, και ο Σαγίντ είναι βουλευτής του αραβικού κόμματος «Μπάλαντ». Το Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Αραβικής Μειονότητας - Αντάλα - που έχει αναλάβει την υπεράσπισή τους κατήγγειλε ότι οι «δήθεν» ομολογίες τους αποσπάστηκαν κάτω από βασανιστήρια και απεχθείς τακτικές ανάκρισης.

KINA
Συνεχίζονται οι απόπειρες αυτοκτονίας

ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ.--

Συνεχίζονται οι απόπειρες αυτοκτονίας στο εργοστάσιο της εταιρείας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας «Foxconn», στην νότια Κίνα, στην πόλη Σενζέν. Μετά τις αυτοκτονίες της Τρίτης και της Τετάρτης, όπου δύο ακόμα εργαζόμενοι έδωσαν τέλος στη ζωή τους πηδώντας στο κενό από το κτήριο του εργοστασίου, χτες ένας ακόμα εργαζόμενος αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του κόβοντας τις φλέβες του. Η έγκαιρη μεταφορά του στο νοσοκομείο απέτρεψε τα χειρότερα, εντείνοντας ωστόσο την ανησυχία για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, με την ανοχή των κρατικών αρχών.

Η εταιρεία που ανακοίνωσε «μέτρα ασφαλείας» - όπως η υπογραφή δήλωσης ότι ο εργαζόμενος δε θα αυτοκτονήσει ή δίχτυα ασφαλείας γύρω απ τις εγκαταστάσεις - ανέφερε ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή στην τήρησή τους ενισχύοντας την επιτήρηση στους χώρους εργασίας, ενώ προσπάθησε να πείσει για τις καλές συνθήκες εργασίας, ανοίγοντας τις εγκαταστάσεις της στους δημοσιογράφους και επιδεικνύοντας πισίνες, όπου «έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώνουν οι εργαζόμενοι»!

Ο θόρυβος που προκάλεσαν οι μαζικές αυτοκτονίες εργαζομένων, στο 2010, έκαναν την «Apple», την «Dell», τη «HP», κ.ά. να «ανησυχήσουν» κυρίως για τα κέρδη τους από τον αντίκτυπο του σκανδάλου στο καταναλωτικό κοινό και να ανακοινώσουν ετεροχρονισμένα ότι θα πραγματοποιήσουν έρευνες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στις μονάδες της «Foxconn»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ