ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑ ΔΑΣΗ ΔΕΝ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ
Η κυβερνητική πολιτική βάζει το προσάναμμα

Τις πταίει; Αυτό το ρητορικό ερώτημα που είχε απευθύνει πριν από ενάμιση αιώνα περίπου ο Χ. Τρικούπης, απευθύνεται και σήμερα προς την κυβέρνηση. Ποιος έχει την ευθύνη για τους δώδεκα νεκρούς, τα εκατομμύρια στρέμματα κατεστραμμένων δασών και καλλιεργειών, τις περιουσίες που χάθηκαν; Το ερώτημα αυτό έχει διατυπωθεί πολλές φορές, αλλά ποτέ δε βρήκε απάντηση, γιατί όσοι εξουσιάζουν αυτή τη χώρα, φέρουν την ταμπέλα του «ανευθυνοϋπεύθυνου».

Ομως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πίσω από αυτή την ταμπέλα, τους ισχυρισμούς για τις κακές καιρικές συνθήκες, τους υπαινιγμούς για τις σκοτεινές δυνάμεις που δρουν ανεξέλεγκτα, κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει την πολιτική της που είναι η ενίσχυση της κερδοσκοπίας της γης, η εγκατάλειψη των δασών, η υποβάθμιση του συστήματος πυρόσβεσης. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν «παρούσες». Ξέχασε όμως να εξηγήσει γιατί ήταν αναποτελεσματικές. Γιατί, παρά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, οι καταστροφές αυξάνουν. Γιατί εδώ και 30 χρόνια οι πυρκαγιές στα δάση έχουν στόχο περιοχές που έχουν υψηλές οικοπεδικές αξίες, αντιμετωπίζουν έντονες οικιστικές πιέσεις ή το «αναπτυξιακό» ενδιαφέρον επιχειρηματιών.

Κάθε τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες «παρελαύνουν» στα κανάλια και τονίζουν πως κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Και πράγματι το κάνουν φτιάχνοντας δασοκτόνους νόμους, αφήνοντας ασύδοτα τα κυκλώματα των μεγαλοκαταπατητών και μεγαλοεργολάβων, υποβαθμίζοντας τη Δασική Υπηρεσία.

Το είπε με λίγα λόγια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Η δική μας γνώμη είναι ότι ανεξάρτητα από τις ειδικές αιτίες, τις τοπικές, που προκαλούν την έκταση των πυρκαγιών, υπάρχει πρόβλημα κερδοσκοπίας γης, εγκατάλειψης των δασών. Οταν οι άνθρωποι ζούσαν από τα δάση και τα προϊόντα των δασών, τα δάση δεν καίγονταν. Επομένως, το πρόβλημα για μας είναι η εγκατάλειψη των δασών, η κερδοσκοπία γης και η ανεπάρκεια που υπάρχει στο σύστημα πυρόσβεσης. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση ευθύνεται, χωρίς να υποτιμούμε το ρόλο που παίζει ο αέρας, ένα μεμονωμένο φαινόμενο».

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Είναι αίτημα ζωής και για τα δάση της χώρας ώστε να πάψουν να αποτελούν πεδίο κερδοσκοπίας και να είναι κοινωνικό αγαθό που θα προσφέρεται στον πολίτη.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στο Μαίναλο (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 14,15) η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Βλέποντας τις καταστροφές, αισθάνθηκα το ίδιο, όπως όταν ακούω ότι "η εγχείριση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε". Και αναφέρομαι στο ότι "η εγχείριση πέτυχε" με βάση αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, πως έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την πρόληψη και την καταστολή.

Η δική μας γνώμη είναι ότι ανεξάρτητα από τις ειδικές αιτίες, τις τοπικές, που προκαλούν την έκταση των πυρκαγιών, υπάρχει πρόβλημα κερδοσκοπίας γης, εγκατάλειψης των δασών. Οταν οι άνθρωποι ζούσαν από τα δάση και τα προϊόντα των δασών, τα δάση δεν καίγονταν. Επομένως, το πρόβλημα για μας είναι η εγκατάλειψη των δασών, η κερδοσκοπία γης και η ανεπάρκεια που υπάρχει στο σύστημα πυρόσβεσης.

Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση ευθύνεται, χωρίς να υποτιμούμε το ρόλο που παίζει ο αέρας, ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Είμαστε αποφασισμένοι να ζητήσουμε συζήτηση στη Βουλή, όχι για λόγους εντυπώσεων, αλλά για λόγους ουσίας. Να βγουν συμπεράσματα, για το τι φταίει. Να γίνει ένας ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, παίρνοντας και σαν βάση το προηγούμενο ψήφισμα της διακομματικής επιτροπής.

Εν πάση περιπτώσει πρέπει να πάρουμε όλοι τις ευθύνες μας, διότι περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν. Τις ευθύνες τους πρέπει να πάρουν και αυτοί που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απύθμενο θράσος ενόχων

Φταίνε οι νεκροί που κάηκαν! Αυτή, ουσιαστικά, είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις χωρίς ίχνος ντροπής δηλώσεις Ρέππα

Αγία Μαρίνα. Πάνω στο σύνορο. Λίγο μετά τις τρεις κηδείες. Και πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει ότι έφταιγαν οι νεκροί που κάηκαν...
Αγία Μαρίνα. Πάνω στο σύνορο. Λίγο μετά τις τρεις κηδείες. Και πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει ότι έφταιγαν οι νεκροί που κάηκαν...
Ποιος ευθύνεται; Για τους νεκρούς, για τις καμένες δασικές εκτάσεις, τις καλλιέργειες που έγιναν στάχτη, τα ζωντανά που χάθηκαν, τις περιουσίες που έπνιξαν οι φλόγες; Ολοι οι άλλοι, εκτός από την κυβέρνηση. Αυτό υποστήριξε χτες ο Δ. Ρέππας.

Απαντώντας στα παραπάνω αμείλικτα ερωτήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε κυνικά: Πολλοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους γιατί αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολα την πρόταση ή την προτροπή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο κακές καιρικές συνθήκες φταίνε για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Καταστροφικές πυρκαγιές συμβαίνουν και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Εμπρηστές, αλλά και διάφορες δυνάμεις που ήθελαν να προκαλέσουν βλάβη στην Ηπειρο.

«Παρούσα». Αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει στην κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ξέρει ότι έχει πέσει κάτω από τη βάση και δικαιολογείται με φτηνό τρόπο. Σαν τον μαθητή που πάει αδιάβαστος στο διαγώνισμα και του φταίει το μάθημα και ο καθηγητής. Ετσι δηλώνει «παρούσα» νομίζοντας ότι δίνει λευκή κόλλα. Η κόλλα αυτή όμως έχει το φαιό χρώμα των απανθρακωμένων πτωμάτων των γερόντων που ο Δ. Ρέππας θεωρεί ότι «πολύ δύσκολα αντιμετωπίζουν την πρόταση ή την προτροπή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους». Ο Δ. Ρέππας αγνοεί ότι αυτοί οι άνθρωποι έζησαν για χρόνια μέσα στη φτώχεια, πως ό,τι δημιούργησαν το έκαναν με πόνο σώματος και ψυχής. Είναι όλη τους η ζωή. Η καθημερινή τους επιβίωση. Τα ζώα τους, οι ελιές τους, το σπίτι τους, είναι πράγματα ζωντανά γι' αυτούς. Είναι κομμάτι της ύπαρξής τους. Στη δύση της ζωής τους ποιος άνθρωπος αντέχει να τη βλέπει να γίνεται στάχτη μέσα σε λίγη ώρα; Κανείς, εκτός από αυτούς που έχουν πολλά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε τις μεγάλες καταστροφές στις κακές καιρικές συνθήκες. Αναφερόμενος στις καταγγελίες ότι η φωτιά στα Γιάννενα σιγόκαιγε εδώ και 20 μέρες χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί, είπε ότι «δε θα σχολιάσουμε τη στάση και τους λόγους των συμπολιτών μας που ευρισκόμενοι σε απόγνωση και το κατανοούμε αυτό, πολλές φορές διατυπώνουν ισχυρισμούς που δεν έχουν αντίκρισμα αλήθειας». Με άλλα λόγια ο Δ. Ρέππας είναι σα να λέει: «Είναι τρελαμένοι από το κακό που τους βρήκε και έχουν το ακαταλόγιστο». Το είπε, μάλιστα, με εύσχημο τρόπο υποστηρίζοντας ότι «βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση όπου μπορεί κανείς πέρα από την κατανόηση να δικαιολογήσει κιόλας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται και μιλούν».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στον «"ανθρώπινο παράγοντα" που έχει βάλει το χέρι του για να οδηγηθούμε σε αυτή την τραγική κατάσταση», εννοώντας τους εμπρηστές. Σε ερώτηση δημοσιογράφου να αναφέρει πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δασικές πυρκαγιές σε άλλες μεσογειακές χώρες, δήλωσε ότι «αν αυτό είναι το στοιχείο, από το οποίο θέλετε να βγάλετε ένα τελικό συμπέρασμα, σας παρακαλώ μη βιάζεστε».

Nεκροί στις πυρκαγιές

Οι νεκροί των πυρκαγιών:

2000: Ηλίας Γκάτσος, αξιωματικός της Πυροσβεστικής. Σκοτώθηκε στις 14 Ιουνίου κατά τη διάρκεια επιχείρησης πυρόσβεσης στον Ταΰγετο. Ενας βράχος που αποκολλήθηκε, τον είχε τραυματίσει σοβαρά. Πέθανε στις 23 Ιουλίου.

Μαρία Ελευθερίου, 92 χρόνων. Εχασε τη ζωή της στο χωριό Μαυρατζαίοι, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς της Σάμου τον περασμένο Ιούλιο.

Γιάννης Μυλωνάς, Γιάννης Καρασάββας, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στο Πήλιο τον περασμένο Ιούλιο.

Θανάσης Μπεσλεμές, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Σκοτώθηκε στις 7 Αυγούστου ενώ επιχειρούσε με το αεροπλάνο του να σβήσει φωτιά σε περιοχή της Κέρκυρας.

Χριστόφορος Κυρίτσης, 83 χρόνων, Μαρία Κυρίτση, 78 χρόνων και Πολυξένη Πρέντζου, 78 χρόνων. Βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο χωριό Αγ. Μαρίνα στις 24/25 Αυγούστου.

Αθανασία Μάκκα, 83 χρόνων, βρέθηκε νεκρή στο χωριό Ριζό.

Σταματίνα Παπαγεωργίου, 76 χρόνων, Παρασκευή Αλεξίου, 75 χρόνων και Μαρία Μάντη, 73 χρόνων, βρέθηκαν απανθρακωμένες στο χωριό Κ. Λάβδανη.

1999: Οι εποχικοί πυροσβέστες Γιάννα Τασσοπούλου και Σταύρος Καρβουνιάρης, σκοτώθηκαν πολεμώντας τη δασική πυρκαγιά στη Χίο.

1998: οι πυροσβέστες Αλ. Διαβολής, Θεμ. Μαυραειδής και Δ. Μαλούκος και ο εθελοντής Δ. Καραμολέγκος βρήκαν τραγικό θάνατο σε φωτιά στον Καρέα Υμηττού. Στην Πεντέλη σκοτώθηκε ο γιατρός Κ. Μιχαηλίδης. Ο κτηνοτρόφος Δημ. Τσίμπος, 82 χρόνων, έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά στην Εύβοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ