ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
1949: Το τέλος του εμφυλίου πολέμου

Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σε πορεία
Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σε πορεία
Στις 25 Αυγούστου 1949 και ώρα 5.30' το πρωί άρχισε η τελική φάση της μάχης στο Γράμμο ανάμεσα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στο στρατό της κυβέρνησης των Αθηνών. Ο κυβερνητικός στρατός παρέταξε απέναντι στον αντίπαλό του μια ισχυρότατη και άκρως επιβλητική δύναμη αποτελούμενη από πέντε μεραρχίες (I, VIII, IX, XV, III καταδρομών), μια ανεξάρτητη ταξιαρχία, 4 ελαφρά συντάγματα ελαφρού πεζικού, 120 πυροβόλα (5 συντάγματα πεδινού πυροβολικού, 3 μοίρες μέσου και 5 μοίρες ορειβατικού πυροβολικού), άφθονα θωρακισμένα και το σύνολο της αεροπορίας, στο οποίο προστέθηκε μια μοίρα ελαφρών βομβαρδιστικών καθέτου εφορμήσεως «Χελντάιβερς» που μόλις είχε συγκροτηθεί. Αντίθετα, η δύναμη του ΔΣΕ ήταν αρκετά ισχνή. Το έμψυχο υλικό του δεν ήταν πάνω από 12.500 μαχητές και μαχήτριες και ο εξοπλισμός του πάρα πολύ φτωχός, αν τον συγκρίνει κανείς μ' αυτόν του αντιπάλου του. Και μόνο αυτά τα στοιχεία, αν λάβει κανείς υπόψη του, αντιλαμβάνεται πως το αποτέλεσμα της μάχης δεν μπορούσε παρά να είναι εις βάρος των ανταρτών.

Στις 26 Αυγούστου η 9η Μεραρχία του κυβερνητικού στρατού υπερκέρασε τη γραμμή άμυνας του ΔΣΕ, εισχώρησε στα μετόπισθεν και αναπτύχθηκε κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων, πράγμα που σήμαινε ότι ο κίνδυνος εγκλωβισμού και αιχμαλωσίας των ανταρτών ήταν κάτι παραπάνω από ορατός. Οι μάχες των επόμενων ημερών ήταν πολύ σκληρές. Οι αντάρτες αγωνίζονταν μέχρις εσχάτων εναντίον του εχθρού, για να επιβραδύνουν την προέλασή του, να αποφύγουν τον εγκλωβισμό και να βοηθήσουν τις υπόλοιπες δυνάμεις τους να συμπτυχθούν.

Στις 29 με 30 Αυγούστου έπεσε και το ύψωμα Κάμενικ, οπότε ο Δημοκρατικός Στρατός υποχρεώθηκε να υποχωρήσει προς το αλβανικό έδαφος.

Ο τρίχρονος ένοπλος αγώνας του για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική πρόοδο στην Ελλάδα τελείωνε με μια οδυνηρή γι' αυτόν και το λαϊκό κίνημα της χώρας ήττα. Ομως ηθικά νικητές ήταν οι αντάρτες, των οποίων οι θυσίες δικαιώνονται πλήρως, αν αναλογιστεί κανείς τις πράξεις των αντιπάλων τους. Δικαίωση για το Δημοκρατικό Στρατό ήταν το ίδιο το καθεστώς της ανελευθερίας, της ιμπεριαλιστικής, βρετανοαμερικανικής επικυριαρχίας, της στυγνής ταξικής δικτατορίας που επιβλήθηκε αμέσως μετά τη λήξη του Β` Παγκόσμιου πολέμου και που συνεχίστηκε αμείωτα τόσο στον εμφύλιο όσο και στη μετεμφυλιακή περίοδο.

Καιρός

Στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και πιθανόν στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και της Θεσσαλίας, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά νότιοι με την ίδια ένταση που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους μέτριους και προς το βράδυ στο Αιγαίο θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 31 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και αργότερα βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1975 Πεθαίνει ο Εϊμον ντε Βαλέρα. Ιρλανδός πολιτικός, πρωτεργάτης των αγώνων για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας του από τη βρετανική κυριαρχία, πρόεδρος της επαναστατημένης Ιρλανδίας (1918 - '22), πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ημιανεξάρτητου Ελεύθερου Κράτους της Ιρλανδίας (1932 - '37), τρεις φορές πρωθυπουργός στο διάστημα 1937 - 1959 και Πρόεδρος Δημοκρατίας (1959 - 1973) της ανεξάρτητης Ιρλανδίας.

Ο Ντε Βαλέρα παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα σε σχέση με τον αγώνα του λαού της Ιρλανδίας για την ανεξαρτησία του. Στην αρχή της πολιτικής του δράσης υπήρξε ανυποχώρητος υπερασπιστής της πλήρους ανεξαρτησίας και πολέμιος της συμβιβαστικής ρύθμισης του 1922. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως Πρόεδρος άσκησε μια γενικά φιλολαϊκή πολιτική. Στη συνέχεια όμως, ακολούθησε πολιτική εξευμενισμού της Βρετανίας και στο εσωτερικό αυταρχική πολιτική. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου υποστήριξε την ουδετερότητα της Ιρλανδίας.

«ΤΑ ΚΡΥΦΑ ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας» του Λ. Ζαμόισκι συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες ο «Ριζοσπάστης», το οποίο παρά το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στις αρχές του '80, εξακολουθεί να είναι άκρως επίκαιρο. Σήμερα διαβάστε το 12ο μέρος (σελίδα 8)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ τη δημοσίευση των ομιλιών όλων των εκπροσώπων που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 23-25 του Ιούνη, όπου αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός στην κατεύθυνση της κοινής δράσης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα την ομιλία του Αλ. Παούνοφ, Πρώτου Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Βουλγαρίας (σελίδα 12)

ΜΕ ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ρυθμούς συνεχίζονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς, ενόψει της μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη στις 8 το βράδυ στην πλατεία ΧΑΝΘ και αναμένεται να αποτελέσει δείγμα των διαθέσεων των εργαζομένων και του λαού της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Μακεδονίας απέναντι στις αναμενόμενες νέες αντιλαϊκές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της 65ης Διεθνούς Εκθεσης (σελίδες 16 - 17)

ΒΑΘΙΑ το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν και φέτος οι γονείς προκειμένου να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με τα απαραίτητα σχολικά είδη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ηδη οι αυξήσεις στα τετράδια, είδη σχεδίου και γενικά σε ό,τι έχει ως βάση το χαρτί, κινούνται γύρω στο 10%, ενώ μικρότερες είναι οι αυξήσεις στις τσάντες, τις κασετίνες και γραφική ύλη (σελίδα 20)

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ του νόστου, η αγάπη της πατρίδας, η αδελφική αγάπη, το καθήκον του ηρωικού ανθρώπου, είναι μοτίβα που εναλλάσσονται μέσα στην Ευριπίδεια τραγωδία, γοητεύουν και συγκινούν. Την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη παρουσιάζει, αύριο, στο Ηρώδειο, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (σελίδα 24)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1956 Η Κύπρος κηρύχτηκε «κοινή αγγλο - γαλλική βάση» για να χρησιμοποιηθεί κατά της Αιγύπτου.

1966 Χάος επικρατεί στο Πεκίνο, όπου πολίτες συγκρούονται με «Ερυθρούς Φρουρούς», οι οποίοι πολιορκούν τη σοβιετική πρεσβεία και κακοποιούν διπλωμάτες της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Την επομένη, 17 βαριά εξοπλισμένες σοβιετικές μεραρχίες αναπτύσσονται κατά μήκος των σινοσοβιετικών συνόρων.

1975 Τεθωρακισμένα και στρατό στέλνει στην Κορσική η γαλλική κυβέρνηση, μετά τις συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και αυτονομιστών στην πρωτεύουσα Μπαστιά και το θάνατο δυο αστυνομικών.

1977 Πειράματα σε καταδίκους, που προκάλεσαν το θάνατο σε δυο τουλάχιστον άτομα, πραγματοποιούσε η CIA από το 1948 ως το 1973 σε ερευνητικά ιδρύματα και κρατικά νοσοκομεία των ΗΠΑ και του Καναδά, αποκαλύπτει ο νέος αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στόχος των πειραμάτων, που στοίχισαν συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η ανακάλυψη τρόπων ελέγχου της διανοητικής κατάστασης του ανθρώπου.

1981 Μεγάλες απώλειες του άμαχου πληθυσμού αναφέρει η κυβέρνηση της Αγγόλας, κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του στρατού της Νότιας Αφρικής που έχει εισβάλει στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ