ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Νέα αρνητικά ρεκόρ

Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2000 έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης, με συνολικές απώλειες της τάξης του 38,6% από την αρχή του χρόνου

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος όχι μόνο βρέθηκε αλλά έκλεισε κιόλας στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Μετά από τις απώλειες του 1,98% που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης o Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 3.558,99 μονάδες. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί την Παρασκευή που μας πέρασε (3.615) μονάδες, ενώ οι συνολικές πλέον απώλειες του Γενικού Δείκτη από την αρχή της χρονιάς φτάνουν το 38,58%!

Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες φέρνουν στην επιφάνεια τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, που πέρσι τέτοιο καιρό από το βήμα της ΔΕΘ, ούτε λίγο-ούτε πολύ, υποσχόταν καλύτερες μέρες για τους τζογαδόρους της οδού Σοφοκλέους. Το κακό είναι ότι η κυβερνητική τακτική λειτούργησε ουσιαστικά και πρακτικά ως παραίνεση να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους στην οδό Σοφοκλέους εκατοντάδες χιλιάδες απλοί πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τώρα το όνειρο για εύκολο κέρδος να μετατρέπεται σε εφιάλτη που ξεκοκαλίζει τις οικονομίες τους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση έφερε με απόλυτη επιτυχία σε πέρας την αποστολή που της έχει ανατεθεί, να μετατρέψει δηλαδή το Χρηματιστήριο σε χώρο άντλησης φτηνών, σχεδόν τζάμπα, κεφαλαίων για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, μόνο πέρσι 100-130 επιχειρηματικοί και τραπεζικοί όμιλοι άρπαξαν 4,6 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Ενδεικτικές της ιδιαίτερα άσχημης κατάστασης που επικρατεί στην οδό Σοφοκλέους είναι οι συνολικές απώλειες που παρουσιάζει το σύνολο των κλαδικών δεικτών του Χρηματιστηρίου. Στο σχετικό πίνακα, που είναι με βάση το χτεσινό κλείσιμο των τιμών, φαίνεται ότι τις μεγαλύτερες απώλειες τις είχε ο δείκτης της παράλληλης αγοράς με -65%, ενώ τις μικρότερες ο τραπεζικός δείκτης με -34,7%. Στην πραγματικότητα, για μεγάλο αριθμό μετοχών οι απώλειες είναι αισθητά μεγαλύτερες, κάτι που δεν απεικονίζεται στους δείκτες επειδή ακριβώς δε συμμετέχουν στη διαμόρφωσή του.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών έκλεισαν με απώλειες, ενώ δεκάδες μετοχές βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών του χρόνου. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 315 μετοχές έκλεισαν με ζημιές, 7 παρέμειναν σταθερές, ενώ 26 μετοχές διασώθηκαν από το γενικό κλίμα και σημείωσαν κέρδη. Σε χαμηλά επίπεδα ήταν και ο όγκος των συναλλαγών που έφτασε μόλις τα 44,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ
Ακριβά θα τα πληρώσουν και φέτος οι γονείς

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν και φέτος οι γονείς προκειμένου να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με τα απαραίτητα σχολικά είδη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ηδη οι αυξήσεις στα τετράδια, είδη σχεδίου και γενικά σε ό,τι έχει ως βάση το χαρτί κινούνται γύρω στο 10%, ενώ μικρότερες είναι οι αυξήσεις στις τσάντες, τις κασετίνες και γραφική ύλη.

Την ίδια στιγμή η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη, κινούμενη στην πεπατημένη και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, είχε χτες επαφή με εκπροσώπους της αγοράς με αντικείμενο τις αυξήσεις σ' αυτά τα είδη προκειμένου να τους «πείσει» να συγκρατήσουν τις αυξήσεις. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας, του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και του Συνδέσμου Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών συμφώνησαν οι αυξήσεις να είναι «περιορισμένες», δεν παρέλειψαν, όμως, να επικαλεστούν την αύξηση της τιμής του χαρτιού στην οποία αποδίδουν τις αυξήσεις στις λιανικές τιμές των τετραδίων, μπλοκ κλπ.

Ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το κόστος της μόρφωσης των παιδιών, για τους γονείς που θα πληρώσουν ιδιωτικά σχολεία, για τα δίδακτρα των οποίων οι φετινές αυξήσεις, με βάση τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα είναι 2,5%. Το ίδιο ποσοστό αύξησης ισχύει και για όλους τους κλάδους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Αναμένονται νέες αυξήσεις

Νέα μεγάλη αύξηση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο στην τιμή του πετρελαίου, ενώ σημαντικές θα είναι και οι αυξήσεις στις βενζίνες. Σύμφωνα με τα δεδομένα που επικρατούσαν χτες στη διεθνή αγορά πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ισοτιμία του δολαρίου που χτες διαμορφώθηκε πάνω από 375 δρχ., τα Ελληνικά Πετρέλαια προσανατολίζονται σε αυξήσεις κατά 7 δρχ. το λίτρο στο ντίζελ κίνησης και κατά 3 δρχ. στις βενζίνες -σούπερ και αμόλυβδη. Ας σημειωθεί ότι ήδη τις τελευταίες τρεις βδομάδες η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί κατά 12,3 δρχ. το λίτρο. Εάν σ' αυτές προστεθεί η αυριανή αύξηση, τότε σε τέσσερις βδομάδες το πετρέλαιο κίνησης θα έχει αυξηθεί πάνω από 19 δρχ. το λίτρο.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης με σχετικές δηλώσεις του είπε ότι για το θέμα των τιμών των καυσίμων επικρατεί προβληματισμός σε όλη την Ευρώπη και πως μόνη διέξοδος στην ανοδική πορεία των τελευταίων βδομάδων μπορεί να υπάρξει από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Ο ίδιος επανέλαβε ότι από την 1η Σεπτέμβρη θα ισχύσει η έκδοση του δελτίου «ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης» των καυσίμων σε καθημερινή βάση, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα γίνονται έλεγχοι για την παράνομη διακίνηση καυσίμων.

«Βραχυπρόθεσμο» πετσόκομα των αγροτών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και στη λειτουργία πολλών συνεταιρισμών θα προκαλέσει η 102/14-6-2000 εγκύκλιος της ΑΤΕ, όπως επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ ΓιάννηςΠατάκης, ΣπύροςΣτριφτάρης, ΣταύροςΣκοπελίτης, ΝίκοςΓκατζής, ΑγγελοςΤζέκης και ΠαναγιώτηςΚοσιώνης.

Οπως εξηγούν οι βουλευτές του Κόμματος: «Με πρόφαση τη διασφάλιση των δανείων, η εγκύκλιος καταργεί την αλληλέγγυα ευθύνη, ως στοιχείο διασφάλισης κάθε δανειοδότησης ανεξάρτητα από το ύψος και την κατηγορία, τόσο προς τους συνεταιρισμένους αγρότες - που έπαιρναν δάνειο, είτε με τη μεσολάβηση και την εγγύηση της συνεταιριστικής οργάνωσης, είτε μέσω αυτής που με εντολή της ΑΤΕ ασκούσε αυτοτελή αγροτική πίστη - όσο και προς τους συνεταιρισμούς και τις εταιρίες τους».

«Η απόφαση αυτή, που κινείται στα πλαίσια ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), θα περιορίσει δραστικά το βραχυπρόθεσμο δανεισμό των περισσότερων μικρομεσαίων αγροτών, με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Πολλούς μικρομεσαίους αγρότες θα τους κάνει θύματα των διαφόρων τοκογλύφων και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους συνεταιρισμούς και στο προσωπικό τους, που έχουν σαν αντικείμενο εργασίας την άσκηση της αγροτικής πίστης», τονίζεται στην Ερώτηση.

Επειδή είναι ελάχιστο το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, όπου είναι απαραίτητη ειδικά η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας:

  • Τι ενέργειες θα κάνει για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Τι ενέργειες θα κάνει για να αποτρέψει το κλείσιμο πολλών συνεταιρισμών και τις επαπειλούμενες απολύσεις του προσωπικού που ασχολείται με την αγροτική πίστη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ