ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΕΣΠΕΣ
Με φιέστες δε σώζεται ο τόπος

Η αυλαία των εκδηλώσεων «Πρέσπεια 2000» έκλεισε χωρίς να απαντηθεί και φέτος το μεγάλο ερώτημα, το πώς δηλαδή θα σταματήσει η ερήμωση και θα συγκρατηθεί ο πληθυσμός των Πρεσπών, όσο και γενικότερα του Νομού Φλώρινας. Χρήσιμες για άλλη μια φορά οι υπουργικές συναντήσεις και συμφωνίες καθώς και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν τόσο στη Φλώρινα όσο και στο νησάκι μέσα στις Πρέσπες, τον Αγιο Αχίλλειο, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα. Οι Πρέσπες όμως από σήμερα είναι και πάλι εγκαταλειμμένες. Η πλωτή πεζογέφυρα στον Αγιο Αχίλλειο, που έγινε μέσα σε εννιά μήνες, δεν αποτελεί παρά μια εξαίρεση στον κανόνα.

Εργα υποδομής απαραίτητα για την αναπτυξιακή πορεία του νομού απλά εξαγγέλλονται πολλά χρόνια τώρα, ενώ άλλα ξεκίνησαν για να σταματήσουν. Τα φράγματα Τριανταφυλλιάς και του Κλεινού, απολύτως απαραίτητα για την υδροδότηση του κάμπου, συνεχώς εξαγγέλλονται χωρίς να υλοποιούνται. Αλλά και συντήρηση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου δε γίνεται, οι αποστραγγιστικές τάφροι έχουν ήδη φρακάρει και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση το έργο θα καταστραφεί. Αγνοείται από τις αρμόδιες αρχές το αίτημα να γίνει ένα ξηραντήριο, συσκευαστήριο και διαλογητήριο φασολιών, μια και η πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού του νομού ασχολείται με το προϊόν αυτό. Οσον αφορά στην ίδια την πόλη της Φλώρινας το νοσοκομείο συνεχίζει να έχει τις ίδιες μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα, ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται αξονικό τομογράφο αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Πτολεμαΐδα και τη Θεσσαλονίκη. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις έργων στην πόλη που κατασκευάστηκαν και αποδείχτηκαν στη συνέχεια «ότι δεν ήταν χρηστικά». Για παράδειγμα, το «Πατουλίδειο» Γυμναστήριο, για το οποίο δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά σπάνια λειτουργεί - στις εξαιρετικές περιπτώσεις που λειτουργούν προγράμματα.

Ειδικότερα για την περιοχή των Πρεσπών κρίνεται απαραίτητο να αναβαθμιστεί πραγματικά ο εθνικός δρόμος που συνδέει την περιοχή με τη Φλώρινα κι όχι να γίνονται απλά «μπαλώματα» στα σημεία της οδού που έχουν καταστραφεί. Κάτοικοι και φορείς ζητούν να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας, ενώ στο χωριό Ψαράδες, που βρίσκεται στη μεγάλη λίμνη, δεν έχει γίνει η απαραίτητη διαμόρφωση του χώρου ώστε να μπορεί να δεχτεί το χωριό τους επισκέπτες. Επιγραμματικά δεν υπάρχουν προγράμματα για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και τη γενικότερη τουριστική ανάπτυξη ενός πανέμορφου τόπου. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει το νομό και που επιδεινώνεται μετά τις τελευταίες απολύσεις στον ΑΗΣ Μελίτης και τις απειλές της εργοδοσίας στο ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο «Βαρβούτης», ότι θα απολυθούν πολλοί εργαζόμενοι. Ετσι οι εκδηλώσεις αυτές θα έπρεπε να χαράζουν, δίνοντας κάθε φορά ένα συγκεκριμένο στίγμα, την πορεία που θα έπρεπε να ακολουθεί ο τόπος για να βγαίνει χρόνο με το χρόνο από την ερήμωση.

Οι πολιτικές συναντήσεις

Το Σάββατο το απόγευμα έγινε συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Β. Παπανδρέου με την Ντόστα Ντιμόφσκα, αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ καθώς και τη Μ. Τσέκο, αντιπρόεδρο και υπουργό Εργασίας της Αλβανίας. Η Β. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τις χρονοβόρες διαδικασίες για την έκδοση βίζας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά την ίδρυση προξενείου στο Μοναστήρι. Επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φυλακών στην Αλβανία, ενώ από τη μεριά της η υπουργός της Αλβανίας επισήμανε ότι «μια θλιβερή μειοψηφία που διαπράττει εγκλήματα δεν μπορεί να ταυτιστεί με την πλειοψηφία των Αλβανών μεταναστών που εργάζονται, είναι οικογενειάρχες και βοηθούν την ελληνική οικονομία».

Την Κυριακή το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος είχε συνάντηση με τους ομολόγους του από Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Κύπρο, στη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας διασυνοριακής πορείας της Ολυμπιακής φλόγας μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Στο καλλιτεχνικό μέρος ξεχωριστές στιγμές χάρισαν στους χιλιάδες επισκέπτες ο Δ. Μητροπάνος που ξεσήκωσε το κοινό με τη μεγάλη συναυλία στο γήπεδο της Φλώρινας, καθώς και η Μ. Φαραντούρη, η Ελλη Πασπαλά και η Σ. Γιαννάτου με τη συναυλία στον Αγιο Αχίλλειο.


Απόστολος ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού

ΜΑΡΚΟ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗ

Μαθηματικό

ο οποίος πέθανε στις 28 Αυγούστου 2000, κηδεύουμε αύριο Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 5.00 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Κατίνα Ζουριδάκη

Τα παιδιά: Νίκος, Ειρήνη, Μανώλης, Εύα

Τα εγγόνια, οι λοιποί συγγενείς

* * *

φωτό

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό, εξάδελφο και θείο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Ζ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ετών 86

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 29/8/2000 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Κατίνα. Τα τέκνα: Βίκυ και Αργύρης. Τα εγγόνια: Νικόλας και Κατερίνα. Ο αδελφός: Αντρέας. Οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΓΙΩΡΓΗ Φ. ΚΟΝΤΑΛΩΝΗ

Αρχικαπετάνιο του Μοριά - Συνταγματάρχη Ε.Α.

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 29-8-2000 στη γενέτειρά του Καρυές (Αράχοβα Λακωνίας) από τον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα, ώρα 1 μ.μ. Προηγήθηκε νεκρώσιμος ακολουθία χτες Δευτέρα 28-8-2000 και ώρα 5 μ.μ. στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Ηρακλείου Αττικής.

Η σύζυγος. Τα παιδιά. Τα εγγόνια: Γιώργης, Ξανθή. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν σε ευαγή ιδρύματα. Για τη μεταβίβαση στις Καρυές θα υπάρξουν πούλμαν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στα τηλέφωνα 094/4356.210, 093/2539.761, 2812.524.

* * *

Τον αγαπημένο μας

ΧΡΗΣΤΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΝΙΚΟΛΟΤΣΕΑ

ιατρό

κηδεύουμε αύριο Τετάρτη 30/8/2000 στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία Χώρας Εξωχωρίου Καρδαμύλης και ώρα 2 μ.μ.

Τα αδέλφια: Δημήτρης και Βαρβάρα Νικολιτσέα, Σταυρούλα και Δημήτρης Φελεκέας. Τα ανίψια. Και όλοι οι φίλοι του.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να δοθούν δωρεές στην οικογένειά του για τον εξοπλισμό του σχολείου της Στούπας. (Υπόψιν Μιχάλη Πελεκέα, 25ης Μαρτίου 85, Πετρούπολη 132 31).

«ΦΑΛΚΟΝ»
Παραδόθηκε μεταφρασμένο το πόρισμα

Στον αρμόδιο εισαγγελέα και στο Συμβούλιο Αεροπορικών Ατυχημάτων παραδόθηκε μεταφρασμένο στα ελληνικά το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό «Φάλκον» στις 14 Σεπτέμβρη 1999, που στοίχισε τη ζωή σε επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το δυστύχημα αποδίδεται σε τεχνική βλάβη του αεροσκάφους και λανθασμένη πλοήγηση. Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης (Γάλλοι, Αμερικάνοι, Γερμανοί και Εγγλέζοι) ως κύριες αιτίες του δυστυχήματος αναφέρουν: Τη λανθασμένη εκτίμηση του κινδύνου από τη βλάβη στο σύστημα του πηδαλίου ανόδου - καθόδου. Την παρέμβαση του πληρώματος στον αυτόματο πιλότο. Τις λανθασμένες εντολές σε περίπτωση μεγάλων ταχυτήτων και βλάβη του αντισταθμιστή, που είχαν ως επακόλουθο να εμφανιστούν οι ταλαντεύσεις. Τη μη χρήση ζωνών ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ταλαντεύσεων.

Απολογούνται οι επιχειρηματίες της κοκαΐνης

Προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα πήραν χτες από την 8η ειδική ανακρίτρια Αθηνών Τριαντ. Δρακοπούλου οι έξι συλληφθέντες επιχειρηματίες, που φέρονται ως μέλη διεθνούς σπείρας λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Πρόκειται για τους Αγγ. Κανάκη, πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρίας «Callisti Maritime» που εδρεύει στον Πειραιά, Ιω. Λαιμό, ιδιοκτήτη της εταιρίας αυτής, Φ. Μακρή, πλοιοκτήτη, Θ. Φάτση και Ν. Μαυριδόγλου, ναυτιλιακούς πράκτορες και Κ. Αθανασίου, πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού και αρχιπλοίαρχο της εν λόγω εταιρίας. Το έβδομο μέλος της σπείρας, ο Ηλίας Λαιμός, που θεωρείται και ως εγκέφαλος και οργανωτής της μεταφοράς οχτώ τόνων κοκαΐνης από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, συνελήφθη στη Γαλλία και πρόκειται να εκδοθεί στη χώρα μας μετά από σχετικό αίτημα των δικαστικών αρχών.

Οι παραπάνω συνελήφθησαν ύστερα από επτάμηνη παρακολούθηση από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, άνδρες του Λιμενικού Σώματος και του ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ιταλίας και Βενεζουέλας. Η επιχείρηση των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών είχε σαν αποτέλεσμα την εξάρθρωση του συγκεκριμένου διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και την κατάσχεση στη Βενεζουέλα οχτώ περίπου τόνων κοκαΐνης, την ώρα που οι λαθρέμποροι επιχειρούσαν να φορτώσουν σε πλοίο Ελλήνων εφοπλιστών.

Αποφυλακίστηκε ο πρώην δασάρχης Πεντέλης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών ο πρώην δασάρχης Πεντέλης Νίκος Παπακώστας, ο οποίος είχε προφυλακιστεί τον περασμένο Μάη, μετά την απολογία του στον 9ο ειδικό ανακριτή Αθηνών για υπόθεση καταπάτησης και εκποίησης 20.292 τετρ. μέτρων δημόσιας δασικής και αναδασωτέας έκτασης στην περιοχή «Κρεβατάκια» του Δίλοφου Βάρης. Ειδικότερα, ο πρώην δασάρχης αντιμετωπίζει την κατηγορία της κακουργηματικής έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης (ότι η έκταση δεν ήταν δασική), με σκοπό να προσπορίσει σε τρίτους παράνομο όφελος, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκανε δεκτή τη δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης τού Ν. Παπακώστα, παίρνοντας υπόψη την οικογενειακή του κατάσταση (χήρος με ανήλικο παιδί) και το γεγονός ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο. Του επέβαλε όμως χρηματική εγγυοδοσία 10 εκατ. δρχ., απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας του. Σημειωτέον ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας Ι. Καραΐσκος είχε προτείνει στα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου την απόρριψη της αίτησης του πρώην δασάρχη, με το σκεπτικό ότι «από το μεθοδευμένο και συστηματικό τρόπο της εκτέλεσης, αλλά και με βάση την οργάνωση του σχεδίου που χρησιμοποίησε, μετατράπηκε σε υποστηρικτή άνομων συμφερόντων, χωρίς να αναλογιστεί ότι κατείχε σημαντικότατη θέση, αφού ήταν προϊστάμενος της μεγαλύτερης δασικής υπηρεσίας της χώρας». Για την ίδια υπόθεση παραμένει κρατούμενος στη φυλακή ο Βασ. Οικονομήτσιος, εκπρόσωπος της «Κτηματικής Επενδυτικής Τεχνικής Τουριστικής ΑΕ» (ΚΕΤΕΤ), που είχε καταπατήσει την επίδικη δασική έκταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ