ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΗΠΑ
Εν κρυπτώ και παραβύστω!
Την ελληνο-αμερικανική συμφωνία,  με τον παραπλανητικό τίτλο «αστυνομική συνεργασία», η οποία θα υπογραφεί αρχές Σεπτέμβρη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, δεν πρόκειται να  τη φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, για επικύρωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ηπεριλάλητη συμφωνία «αστυνομικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή! Το ομολόγησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως τη σχετική αποκάλυψη στην οποία είχε προβεί ο «Ρ», στις 8 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του Δ. Ρέππα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 7 και 8 Σεπτέμβρη, πρόκειται να υπογράψει τη σχετική συμφωνία, που υποτίθεται θα... συνεισφέρει στις προσπάθειες για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»... Οπως ανέφερε ο Δ. Ρέππας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης κατά τη μετάβασή του στις ΗΠΑ «θα συνομιλήσει με τους αρμόδιους της αμερικανικής κυβέρνησης και θα έχει τη δυνατότητα να υπογράψει ένα μνημόνιο καλής συνεργασίας με την υπουργό της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που είναι αρμόδια για τα θέματα αυτά, την κ. Ρίνο». Και στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρόσθεσε: «Αυτό το μνημόνιο κατανόησης και καλής συνεργασίας θα δοθεί, ασφαλώς, στη δημοσιότητα. Θα δοθεί και στη Βουλή. Δεν αποτελεί - όμως - διακρατική συμφωνία, γι' αυτό δεν απαιτείται ψήφιση από τη Βουλή»!

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ως τώρα επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η οποία ισχυριζόταν πως... δε θα είχε αντίρρηση (!) να προωθήσει τη συμφωνία για επικύρωση στο Κοινοβούλιο. Παρ' όλα αυτά, όταν χτες ζητήθηκαν διευκρινίσεις από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για αυτή τη στροφή 180 μοιρών, με την ίδια ευκολία που πριν έλεγαν ότι η συμφωνία θα κυρωθεί στη Βουλή, τώρα πια ισχυρίζονταν ότι «αυτή η θέση άλλαξε γιατί τώρα δε θέλαμε»... Ταυτόχρονα, ήθελαν να προσπεράσουν τον «εν κρυπτώ και παραβύστω» χαρακτήρα με τον οποίο θα προωθηθεί η επερχόμενη δέσμευση της χώρας, υποκρινόμενοι ότι αυτή η μεθόδευση διευκολύνει τα... εθνικά συμφέροντα! Ετσι, κατά τους ισχυρισμούς ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, το γεγονός ότι η συμφωνία δε θα έχει χαρακτήρα διακρατικής... διευκολύνει την κυβέρνηση γιατί, υποτίθεται, ότι θα δεσμεύει τη χώρα μόνο... «ηθικά» (!) και όχι πολιτικά ή νομικά (!), όπως έλεγαν... Συμπλήρωναν, δε, ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ήδη έτοιμο, αλλά χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τις διατάξεις που περιλαμβάνει (μήπως δεν τους έχουν ακόμα ενημερώσει οι ΗΠΑ;...) και περιορίζονταν να πουν ότι θα είναι «αντίστοιχο με το περιεχόμενο των 34 αντίστοιχων συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα με άλλες χώρες»...

Εκείνο που προφανώς... διευκολύνεται με την παραπάνω εξέλιξη, είναι η διασφάλιση στους Αμερικανούς ακόμα μεγαλύτερης ασυδοσίας κατά την «τρομοκρατική» έφοδό τους στα εσωτερικά πράγματα της χώρας. Μια έφοδος που θα συντελεστεί στο όνομα πάντα της «αντιτρομοκρατικής δράσης» και στα πλαίσια ενός κλίματος καλλιέργειας μιας γενικευμένης «τρομοκρατοφοβίας». Και όλα αυτά χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα, με μια - τυπική έστω - επικύρωση της εν λόγω συμφωνίας από τη Βουλή, που η κυβέρνηση θέλει να τη βαφτίζει «συμφωνία καλών προθέσεων»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Με το βλέμμα στη ΔΕΘ και στα ... «γεύματα»

«Εμείς ακόμα και αν υπάρξει κόντρα θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας», λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες

Με το βλέμμα στραμμένο στο βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είναι το «επικοινωνιακό» επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα επιχειρηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού, το ερχόμενο Σάββατο, να εμφανιστεί ως ένα ακόμα δείγμα της «σοβαρότητας και της συνέπειας» της κυβέρνησης. Η τελευταία, «χωρίς λαϊκισμούς» - όπως λένε τα στελέχη της για να διαβεβαιώσουν ότι η πρωθυπουργική ομιλία δε θα περιλαμβάνει παροχές - θα δώσει έμφαση στην ανάγκη «διατήρησης των κεκτημένων της ΟΝΕ» (σ.σ.: διατήρηση της λιτότητας δηλαδή), θα εμφανιστεί αποφασισμένη «να εντάξει την ελληνική οικονομία στα ευρωπαϊκά δεδομένα» (σ.σ.: πρόκειται για την απόφαση να απορυθμιστούν κατά τα ευρω-πρότυπα οι εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ.) και θα «δεσμευτεί για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής» (σ.σ.: πρόκειται για τη δέσμευση έναντι στο κεφάλαιο να ολοκληρωθεί η αντικοινωνική πολιτική σε υγεία, παιδεία κλπ.). Την Πέμπτη, δε, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα συζήτησης τις οικονομικές εξελίξεις, την οικονομική πολιτική, ενόψει και της Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο Δ. Ρέππας. Οσο για τον «κοινωνικό διάλογο»-απάτη, οι κυβερνώντες δίνουν ενόψει της ΔΕΘ το πραγματικό του περιεχόμενο λέγοντας: «Θέλουμε βέβαια κοινωνικό διάλογο, αλλά ακόμα και με κόντρα εμείς θα προχωρήσουμε»...

Συνδαιτυμόνας του Κλίντον

Παράλληλα, ήδη από τις ερχόμενες μέρες θα πολυπροπαγανδιστεί η ιδιότητα του πρωθυπουργού ως «κεντροαριστερού»... συνδαιτυμόνα του Κλίντον, ο οποίος θα κάνει το τραπέζι στους 14 επικεφαλής των κεντροαριστερών κυβερνήσεων που συναντήθηκαν πρόσφατα στο Βερολίνο και οι οποίοι θα βρίσκονται τις επόμενες μέρες στη Ν. Υόρκη με αφορμή της εκδηλώσεις του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια συνάντηση που δίνει «πόντους» στο προφίλ του πρωθυπουργού, κατά τους συνεργάτες του... Οι τελευταίοι πάντως σπεύδουν να διαψεύσουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης με τον Κλίντον (ή με Τούρκο αξιωματούχο αφού θα βρεθεί και ο Ετσεβίτ στη Ν. Υόρκη).

Αναθεώρηση Συντάγματος

Οσον αφορά στις δραστηριότητες εσωκομματικού χαρακτήρα, για σήμερα έχει οριστεί κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη αρχίζει τις συνεδριάσεις η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από τη Βουλή για το θέμα αυτό, η οποία πρόκειται να παραδώσει το πόρισμά της περί τα μέσα Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει τη συνεδρίαση θα είναι η πρόταση Βενιζέλου για αποδέσμευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές. Δεν αποκλείεται, πάντως, ανεξάρτητα από τις διαδικασίες της αναθεώρησης, να εξεταστεί και θέμα εκλογικού συστήματος καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν σκέψεις για καθιέρωση «μεικτού συστήματος» εκλογής των βουλευτών, δηλαδή το 1/3 με λίστα και τα υπόλοιπα 2/3 με σταυρό.

Τέλος, στο φόντο δημοσιευμάτων που μιλούν για την έναρξη ενός ακόμα γύρου «δείπνων» και «γευμάτων» (άλλα από εκείνο με τον Κλίντον) μεταξύ υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπου τίθενται θέματα αλλαγής ηγεσίας και εσωτερικών αναδιαρθρώσεων, ο Κ. Σκανδαλίδης (που φέρεται να εμπλέκεται σε αυτά), μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, διέψευσε τη δική του συμμετοχή αλλά και την ύπαρξη, γενικά, τέτοιων «μυστικών δείπνων πολιτικής σκοπιμότητας».

Στρατηγέ, ιδού η... Αστυνομία σας

«Ούτε καν η στοιχειώδης αστική κοινοβουλευτική νομιμότητα σε επίπεδο προσχημάτων δεν πρόκειται να τηρηθεί στο θέμα της αστυνομικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, αφού, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία θα υπογραφεί εν κρυπτώ και παραβύστω και θα εφαρμοστεί χωρίς η κυβέρνηση να την προσκομίσει στη Βουλή για μια έστω και τυπική επικύρωσή της!».

Τα παραπάνω γράφτηκαν στο «Ρ» στις αρχές του μήνα. Τρεις βδομάδες μετά, χτες, ήρθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να επιβεβαιώσει την αποκάλυψη και να ομολογήσει ότι πράγματι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να τυλίξει σε μια «κόλλα χαρτί» το εσωτερικό δίκαιο της χώρας και να το παραδώσει αποστειρωμένο... από κάθε υπόνοια ελέγχου ή άσκησης κριτικής, στη CIA και στο FBI.

***

Βέβαια, οι κυβερνώντες κρύβονται πίσω από την αστειότητα ότι η συμφωνία θα δοθεί - όπως λένε - στη δημοσιότητα. Αυτό δα έλειπε! Να υπογράψουν μια τέτοιου είδους συμφωνία και να μην τη δημοσιοποιήσουν καν! Αλλά το να μας εμφανίζουν σαν... παραχώρηση και μεγαλοψυχία (!) τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας (ή όποιων κομματιών της επιλέξουν να μας εμφανίσουν), ε, αυτό παραείναι προκλητικό. Ιδίως όταν την ίδια στιγμή δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προσδίδουν στο πολιτικό σύστημα της χώρας χαρακτήρα διακοσμητικό. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα θέματα για τα οποία έχει εκδηλωθεί αμερικανικό ενδιαφέρον.

***

Σίγουρα το ουσιαστικό ζήτημα γύρω από αυτά τα «αστυνομικά» και «τρομοκρατικά» παιχνίδια αμερικανικής έμπνευσης δεν είναι αν θα έχουν ή όχι τη σφραγίδα της Βουλής, αλλά το περιεχόμενό τους. Κάτι που, όμως, δεν αναιρεί τη σημασία του γεγονότος ότι εδώ κατασκευάζεται ένας τέτοιος χαλκάς εξάρτησης, που προϋποθέτει αφ' ενός οι αρχιτέκτονές του να κινούνται στο παρασκήνιο, αφ' ετέρου να κλείνονται όλες οι πιθανές χαραμάδες που θα μπορούσαν να θίξουν το ανεξέλεγκτο της «τρομοκρα-CIAs».

Αυτή, δε, η εξέλιξη, ότι δηλαδή η κυβέρνηση έχει επιλέξει, εν αγνοία της Βουλής (για το λαό ούτε λόγος να γίνεται), να «αστυνομοκρατήσει» με μεθόδους «Φαρ Ουέστ» τους αντιιμπεριαλιστές - και ως εκ τούτου (κατά την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) - «τρομοκράτες» Ελληνες, θέτει επιπλέον ερωτήματα: Για παράδειγμα, όπως επίσης είχε αποκαλύψει ο «Ρ», η προηγούμενη ελληνοαμερικανική συμφωνία περί «δικαστικής συνδρομής» αν και έχει κυρωθεί από την Ελλάδα δεσμεύει τη χώρα μονομερώς, αφού ανάλογη κύρωση δεν έχει υπάρξει από το Κογκρέσο. Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι από δω και πέρα, αυτού του είδους το «μονομερές των υποχρεώσεων» έναντι των... συμμάχων, το απολύτως, κατά τα άλλα, συμβατό με το καθεστώς της εξάρτησης, θα (ξανα)γίνει και απολύτως εξόφθαλμο; Και μη μας πουν κάποιοι καχύποπτους. Αλλωστε δεν έχουν περάσει και τόσα χρόνια για να έχει ξεχαστεί εκείνο το «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας»...


Ν. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ