ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Επλήγη «δυτικό αεροσκάφος» στη διάρκεια επιδρομής, λένε οι Ιρακινοί

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Δυτικό αεροσκάφος, που συμμετείχε σε νέα επιδρομή κατά του Ιράκ, στη νότια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ανακοίνωσε πως έπληξε χτες η ιρακινή αεράμυνα.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις στρατιωτικού εκπροσώπου του Ιράκ, «η ιρακινή αεράμυνα αντιμετώπισε τα επιτιθέμενα αεροσκάφη και τα ανάγκασε να επιστρέψουν στις βάσεις τους, στη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, πλήττοντας το ένα από αυτά». Ο ίδιος πρόσθεσε πως νωρίτερα είχε εξαπολυθεί νέα αεροπορική επιδρομή αμερικανο-βρετανικών αεροσκαφών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών πολιτών μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Παράλληλα, στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ κατέκρινε τις συνεχιζόμενες πιέσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράκ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Ρώσος υπουργός φέρεται να διαμαρτυρήθηκε, επισημαίνοντας πως η «συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον κατά του Ιράκ όχι μόνον έχει επιδεινώσει την εκεί κατάσταση, αλλά και παρεμποδίζει τη διευθέτηση του ζητήματος με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νικόλα Σαϊνόβιτς πως ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενδέχεται μέσα στις προσεχείς μέρες να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο!

Ο Σαϊνόβιτς απέφυγε να πει πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί-εάν όντως πραγματοποιηθεί...-αυτό το ταξίδι. Σύμφωνα με δήλωση του Σαϊνόβιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, την οποία επικαλείται σε τηλεγράφημά του το ανεξάρτητο σερβικό πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, ο Σαϊνόβιτς κατέληξε λέγοντας σιβυλλικά: «Νομίζω πως σας είπα αρκετά!»

Η είδηση, πάντως, δεν άργησε να φθάσει στα αυτιά της διοίκησης του ΟΗΕ και της «ΚΦΟΡ» στο Κοσσυφοπέδιο. Στην Πρίστινα, η Σουσάν Μανουέλ, εκπρόσωπος του διοικητή του ΟΗΕ Μπερνάρ Κουσνέρ, έσπευσε να απειλήσει πως εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πατήσει το πόδι του στο Κοσσυφοπέδιο «θα συλληφθεί άμεσα από τους άνδρες της πολυεθνικής ΚΦΟΡ».

Ισχυρισμοί ΟΑΣΕ περί «αδιαφανούς» εκλογικής νομοθεσίας

Νέα αυθαίρετη και δίχως επιχειρήματα επίθεση κατά του Βελιγραδίου, με αφορμή την ομοσπονδιακή εκλογική νομοθεσία της Γιουγκοσλαβίας, εξαπέλυσε χτες ο διευθυντής «Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και Δικαιώματα του Ανθρώπου», Γκέραντ Στούντμαν.

Ο Στούντμαν ισχυρίστηκε πως η εκλογική νομοθεσία που αφορά τις προγραμματισμένες για τις 24 του μήνα εκλογές στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...«είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, αφήνει σημαντικά περιθώρια σε καταχρήσεις, είναι ανεπαρκής όσον αφορά μέτρα που να επιτρέπουν αποτελεσματικό έλεγχο των εκλογών από παρατηρητές και ΜΜΕ, και τέλος δεν επιτρέπει την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων σε κάθε στάδιο καταμέτρησης». Αυτά δήλωσε ο Στούντμαν δίχως να κάνει ούτε μια παραπομπή στην εκλογική νομοθεσία που να αποδεικνύει, έστω και στο ελάχιστο, τους παραπάνω ισχυρισμούς...

ΓΑΛΛΙΑ
Εφερε αποτέλεσμα η κινητοποίηση των ψαράδων

Ο αποκλεισμός των Γάλλων ψαράδων έφερε αποτέλεσμα

Associated Press

Ο αποκλεισμός των Γάλλων ψαράδων έφερε αποτέλεσμα
ΠΑΡΙΣΙ-ΠΑ ΝΤΕ ΚΑΛΕ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι Γάλλοι ψαράδες ήραν χτες τον αποκλεισμό που είχαν επιβάλει τις τελευταίες τρεις μέρες στο τούνελ που ενώνει τη Γαλλία και τη Βρετανία καθώς και στις ναυτικές συγκοινωνίες μεταξύ των δύο χωρών, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει για την αύξηση 75% που είχε επιβληθεί στα καύσιμα.

Η γαλλική κυβέρνηση δέχτηκε, τελικώς, να καταβάλει τις αποζημιώσεις, αφού η εξοντωτική αύξηση αντιμετωπίστηκε με μια σθεναρή κινητοποίηση, που προκάλεσε ωστόσο τη «μήνι» των Βρετανών γειτόνων.

Εκπρόσωπος των βρετανικών αρχών ανέφερε ότι η ναυτική συγκοινωνία αποκαταστάθηκε χτες, με την επαναλειτουργία της γραμμής φέρι Ντόβερ-Καλέ.

Οι ηγέτες της κινητοποίησης των Γάλλων αλιέων ανέφεραν ότι είναι «ικανοποιημένοι» με το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας, Ζαν Γκλαβανί. Από τα όσα έγιναν γνωστά προκύπτει ότι η γαλλική κυβέρνηση δέχτηκε να συμβάλει ώστε να μειώσει το τρομακτικό κόστος για τους ψαράδες από την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Υπάρχουν επίσης αναφορές στα γαλλικά ΜΜΕ περί μείωσης του κόστους των λιμανιών για τους Γάλλους ψαράδες.

Στη συνέχεια, οι ψαράδες ήραν τον αποκλεισμό του Καλέ, αποσύροντας τις οκτώ βάρκες που εμπόδιζαν τον ελλιμενισμό. Ο τελευταίος που βγήκε από τη βάρκα του, μεταδίδει ο ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, ήταν ο Ζοζέ Ιλέ, πρόεδρος του συνδικάτου των ψαράδων του Καλέ. «Τελείωσε με νίκη μας», είπε.

Βρετανική «οργή»

Η κινητοποίηση των Γάλλων ψαράδων ωστόσο προκάλεσε την «οργή» Βρετανών παραθεριστών στη Γαλλία, που προσπαθούσαν να επιστρέψουν, τις τελευταίες τρεις μέρες, στα σπίτια τους, αλλά δεν τους επιτρεπόταν η διέλευση. Χτες πάντως και οι οκτώ λωρίδες του «Ευρωτούνελ», που περνά κάτω από τη Μάγχη, παραδόθηκαν στην κυκλοφορία μέσα σε 20 λεπτά από την άρση του αποκλεισμού.

Η είδηση της άρσης του αποκλεισμού πάντως δεν είχε φτάσει έως νωρίς το απόγευμα χτες στα λιμάνια της Βουλώνης, του Σεν Μαλό, του Σερμπούργκ και της Δουνκέρκης, όπου δεν ήταν γνωστό αν η κινητοποίηση συνεχιζόταν. Ούτως ή άλλως ο αποκλεισμός επρόκειτο να τελειώσει ως το βράδυ.

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τζον Πρέσκοτ, δήλωσε οργίλος στο BBC ότι πρέπει η Γαλλία να εφαρμόσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να αποτραπεί «το να πλήττονται Βρετανοί» από κάτι που «είναι ουσιαστικά ένα γαλλικό πρόβλημα». Σε ύφος που θύμιζε αρκετά τις... παλιές καλές μέρες της «Μάγκι» Θάτσερ, ο Πρέσκοτ αποφάνθηκε πως «είναι εντελώς απαράδεκτο η Βρετανία να βρίσκεται όμηρος σε ένα τέτοιου είδους αποκλεισμό, που προήλθε από μια διαμάχη στη Γαλλία». Υπήρξαν και προστριβές μεταξύ Βρετανών παραθεριστών και Γάλλων που είχαν αποκλείσει το «Ευρωτούνελ» κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι τουρίστες προσπάθησαν να περάσουν διά της βίας από τα μπλόκα.

Η 46χρονη Καρολίν Τσέτγουντ, μια Βρετανή τουρίστρια, δήλωσε στα τηλεοπτικά συνεργεία ότι «δε θα επιστρέψω ποτέ ξανά στη Γαλλία... Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μερικοί ψαράδες μπορούν να κρατούν ομήρους τόσους πολλούς ανθρώπους... Είναι εκβιασμός».

Παρά ταύτα η κινητοποίηση έστειλε ένα μήνυμα νίκης στους εργαζόμενους, πολλές ομάδες των οποίων έχουν σημαντικές διεκδικήσεις.

Αστυνομική βία

Στο Παρίσι, η Αστυνομία συγκρούστηκε με εκατοντάδες ψαράδες επειδή έκαναν διαδήλωση που οι αρχές «δεν είχαν εγκρίνει» πριν τη - νικηφόρα, όπως αποδείχτηκε - συνάντηση των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων με το Γάλλο υπουργό Γεωργίας, Ζαν Γκλαβανί.

Ο Γάλλος υπουργός υποσχέθηκε στους ψαράδες «άμεσες απαντήσεις» στο αίτημά τους και επιβεβαίωσε ότι επιτεύχτηκε μια συμφωνία για ένα πακέτο αποζημίωσής τους, με το οποίο θα εξασφαλιστεί ότι δε θα καταβάλλουν περισσότερα από 1,30 φράγκα ανά λίτρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία, καθώς ζήτησε από τη Γαλλία από τις 29 του Αυγούστου να κάνει «οτιδήποτε χρειάζεται» (!) για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα στενά της Μάγχης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιέζουν τον Πρόεδρο οι στρατηγοί

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο άγραφος κανόνας της τουρκικής πολιτικής λέει ότι όταν οι πολιτικοί δε βρίσκουν άκρη, αναλαμβάνουν να «καθαρίσουν» οι στρατηγοί. Αυτό τείνει να επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση της διαφωνίας Ετσεβίτ - Σεζέρ, όσον αφορά το αμφιλεγόμενο διάταγμα περί απόλυσης όσων δημοσίων λειτουργών έχουν «αποσχιστική ή ανατρεπτική δραστηριότητα» δηλαδή έχουν σχέσεις με κουρδικές ή ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουσεΐν Κιβρίκογλου, παρενέβη χτες ζητώντας από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ να εκδιώξει «χιλιάδες» ισλαμιστές ακτιβιστές από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι δηλώσεις Κιβρίκογλου αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση της Τουρκίας να προωθήσει μέσω του Κοινοβουλίου τη νομοθεσία κατά των Ισλαμιστών, όταν αυτό θα συνέλθει και πάλι τον Οκτώβρη. «Υπάρχουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να καταστρέψουν στο κράτος. Εργάζονται εναντίον του κράτους κάθε μέρα με στόχο την ανατροπή του», εμφανίζεται να δηλώνει ο Κιβρίκογλου, στην εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την επικύρωση του σχετικού διατάγματος από τον Πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο οποίος αρνήθηκε δύο φορές να το υπογράψει. Τώρα η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει το νόμο στο Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να προκαλέσει διαμάχες αφού πέραν των άλλων, ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι σίγουρος για τη συνοχή του.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ζήτησε ωστόσο σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες από τους ηγέτες των κομμάτων να ενισχύσουν την κομματική πειθαρχία ώστε να εξασφαλιστεί η επικύρωση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Η απόλυση των ισλαμιστών ακτιβιστών από τις δημόσιες υπηρεσίες, αποτελεί μέρος ενός τριετούς προγράμματος που περιλαμβάνει μέτρα κατά των ισλαμιστών και είναι δημιούργημα της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Ερμπακάν

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε χτες προσφυγή του πρώην ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετζμεντίν Ερμπακάν κατά της ποινής φυλάκισής του με την κατηγορία της πρόκλησης «φυλετικού μίσους».

Σύμφωνα με τις πηγές, ο ηλικίας 74 ετών Ερμπακάν, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να αποφανθεί υπέρ της μη έκτισης της ποινής φυλάκισης του ενός έτους που του επιβλήθηκε. Οι δικηγόροι του είχαν προειδοποιηθεί στις αρχές του μήνα για την απορριπτική απόφαση, πρόσθεσαν οι πηγές. Ομως το Δικαστήριο θα μελετήσει τρεις προσφυγές του Ερμπακάν για την ακύρωση της ποινής και αυτό μπορεί να απαιτήσει μήνες, ακόμη και χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ