ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η πάλη για αποκλειστικά δημόσια Υγεία να γίνει παλλαϊκή υπόθεση

Η παράδοση της Υγείας στους κανόνες της αγοράς είναι οδυνηρή για ασθενείς και εργαζόμενους, όπως ανέδειξε η χτεσινή «ζωντανή» κουβέντα που είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το προσωπικό του «Ευαγγελισμού»

Στο βιοχημικό οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι υπάρχει έλλειψη σε υλικά ακόμα και για τις αιμοληψίες
Στο βιοχημικό οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι υπάρχει έλλειψη σε υλικά ακόμα και για τις αιμοληψίες
«Απ' αυτό το χώρο του "Ευαγγελισμού", που έχει τεράστια προβλήματα, όπως και όλα τα νοσοκομεία - έλλειψη προσωπικού και τη στάση που κρατούν οι προμηθευτές που δεν παρέχουν τα απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία του νοσοκομείου - καλούμε την υπουργό Υγείας να τοποθετηθεί καθαρά και με χρονοδιάγραμμα: Τι χρηματοδότηση θα πάρουν άμεσα όλα τα νοσοκομεία; Πώς θα καλυφθούν τα χρέη προς τις εταιρείες φαρμάκων και των άλλων υλικών;

Θεωρούμε, δε, ότι δεν μπορεί να θυσιαστούν τα νοσοκομεία και οι άνθρωποι οι οποίοι καταφεύγουν για βοήθεια σε αυτά, όπως και οι εργαζόμενοι, στους σκοπούς του μνημονίου. Δεν πάει άλλο».

Τη δήλωση αυτή έκανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά από την περιοδεία που πραγματοποίησε χτες στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η Αλ. Παπαρήγα περιόδευσε σε πολλά τμήματα (βιοχημικό, πλυντήρια, μαγειρεία), μίλησε με τους εργαζόμενους, ενώ συναντήθηκε και με τη διοίκηση του νοσοκομείου και την προσωρινή διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ).

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι υπάρχει έλλειψη υλικών για την αντιμετώπιση ακόμα και έκτακτων περιστατικών, ότι αναβάλλονται ακόμα και προγραμματισμένα χειρουργεία. «Με αυτές τις ρυθμίσεις, το σταμάτημα της προμήθειας υλικών, υπάρχει τεράστιο κύμα φυγής για βαριά περιστατικά, για ακριβά περιστατικά που πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα απ' όλα τα νοσοκομεία. Και αύριο - μεθαύριο που θα αρχίσουν οι άδειες και θα κλείσουν οι μισές μονάδες, θα κλείσουν τα μισά χειρουργεία, το κύμα αυτό φυγής προς τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσει και θα γιγαντωθεί και θα περάσουμε ένα πολύμηνο διάστημα που θα θησαυρίσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας», τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΝΕ.

Στα πλυντήρια του νοσοκομείου
Στα πλυντήρια του νοσοκομείου
«Αυτά είναι φαινόμενα εξαθλίωσης», είπε η Αλ. Παπαρήγα. Τόνισε ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα απ' την πολιτική της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Οτι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για στάση πληρωμών προκειμένου να φανεί στην τρόικα πως υπάρχει μείωση των δαπανών και των εξόδων των νοσοκομείων, σε βάρος βέβαια των ασθενών και της λαϊκής Υγείας.

Οπως ενημερώθηκε λίγο αργότερα απ' τον διοικητή, τον «Ευαγγελισμό» θα επισκεφτεί σήμερα στις 11 το πρωί αντιπροσωπεία της τρόικας.

Χρειάζεται κρατικός φορέας Φαρμακοβιομηχανίας

Στο βιοχημικό τμήμα, πρώτο σταθμό της περιοδείας, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δεν έχουν τα αναγκαία υλικά για να κάνουν εξετάσεις. «Βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι θα δώσουν λεφτά στις τράπεζες. Εχουν μεγαλύτερο πρόβλημα οι τράπεζες απ' τα νοσοκομεία που δεν έχουν να δουλέψουν; Δεν έχουμε υλικά να κάνουμε αιμοληψίες!», υπογράμμισε χαρακτηριστικά εργαζόμενη.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι περιορίζονται οι κρατικές δαπάνες και ταυτόχρονα τα νοσοκομεία εξαρτώνται από «την αγορά υλικών από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που παράγουν με βάση το κέρδος και μάλιστα με κέρδος που πρέπει να αυγατίζεται». «Εχουμε υπολογίσει απ' το αρχικό πακέτο των 28 δισ. που είπαν ότι θα δώσουν στις τράπεζες, το 1/45 αν το έδιναν στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να προσληφθούν όλοι όσοι λείπουν, γιατροί και λοιπό προσωπικό. Για μας δεν υπάρχει κανένα δίλημμα αν θα τα πάρουν οι τράπεζες, το χρέος, αν θα τα δώσουν για τα ελλείμματα. Δεν υπάρχει δίλημμα. Να πάνε πριν απ' όλα στο μεγάλο έλλειμμα που έχει ο λαός», επισήμανε.

«Στο φάρμακο απ' την παραγωγή για να φτάσει στην κατανάλωση μεσολαβούν 40 κλιμάκια. Και τα ενδιάμεσα κλιμάκια που μεσολαβούν πρέπει να βγάλουν και αυτά. Δεν υπάρχει μεσάζων που δουλεύει για την ψυχή της μάνας του. Εμείς το είπαμε και προχτές ξανά στη Βουλή. Οι προμήθειες να γίνονται απευθείας απ' το κράτος, με τιμή χονδρική και να διατίθενται μέχρι αυτόν που χρειάζεται το φάρμακο ή όλα τα άλλα υλικά, να διατίθεται απευθείας, με κρατικό φαρμακείο, μέσα απ' τον κρατικό δρόμο», είπε. «Να γίνει παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα. Να γίνουν κρατικές επιχειρήσεις φαρμάκων και όπου δεν υπάρχει επάρκεια θα κάνεις και εισαγωγή», είπε, και συμπλήρωσε: «Τι έλεγχο και διαχείριση να κάνεις όταν εξαρτάσαι από 3 - 4 μονοπωλιακούς ομίλους; Η Υγεία πρέπει να είναι δωρεάν για όλο το λαό. Και όταν είναι δωρεάν και δε θα υπάρχει κερδοφορία θα μπορεί να γίνει και διαχειριστικός έλεγχος, να παίρνει κανείς όσα φάρμακα χρειάζεται γιατί δε θα υπάρχει το προσωπικό κίνητρο του κέρδους, του ενδιάμεσου, κλπ.».

Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι πολλές εξετάσεις αναγκάζονται οι ασθενείς να τις πληρώνουν απ' την τσέπη τους γιατί δεν έχουν κοστολογηθεί και αναφέρθηκαν στα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς ακόμα και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, στα απογευματινά ιατρεία, κλπ. Κατήγγειλαν ακόμα ότι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας δίνεται αφειδώς το χρήμα. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι μόλις το 40% των βηματοδοτών τοποθετείται σε δημόσια νοσοκομεία και το άλλο 60% σε ιδιωτικά. Κι ενώ η τοποθέτηση των βηματοδοτών στα δημόσια νοσοκομεία κοστίζει 3.500 - 4.000 ευρώ δεν καλύπτεται πάντοτε εξ ολοκλήρου απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά καλύπτεται όταν γίνεται στα ιδιωτικά νοσοκομεία που κοστίζει από 8.000 έως 12.000 ευρώ!

Οι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι του ΣΕΝΕ αναφέρθηκαν στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που, όπως είπαν, φτάνουν τις περίπου 1.500 κενές οργανικές θέσεις. Στα ιδιωτικά συνεργεία που έχουν κατακλύσει το νοσοκομείο και επεκτείνονται. Οπως είπαν, κοστίζουν στο νοσοκομείο 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, ο εργολάβος παίρνει για κάθε εργαζόμενο 1.600 - 1.700 ευρώ και υπάρχουν καταγγελίες ότι πληρώνει τους εργαζόμενους με 500 - 600 ευρώ το μήνα. Κατήγγειλαν επίσης την «άλωση» των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία με τα stage, τους επικουρικούς, 8μηνίτες και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» υπολογίζεται ότι υπηρετούν 1.200 εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας και σε ιδιωτικά συνεργεία. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε η προσωρινή διοίκηση του ΣΕΝΕ, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο νοσοκομείο, και έμμεσα η παράταξη της ΝΔ, αρνούνται την εγγραφή στο σωματείο των συμβασιούχων και εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία.

«Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, να τη μετράς σαν μια επιχείρηση. Πρέπει να καλυφθούν όλα τα κενά. Οχι με το σταγονόμετρο. Να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών, αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων. Η Υγεία δεν είναι πολυτέλεια», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλοι οι εργαζόμενοι να εγγραφούν σε ένα σωματείο, από κοινού να παλέψουν, για τα αιτήματα που είναι κοινά, το μισθό, την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση. «Τα χρέη δεν τα δημιουργήσατε εσείς. Πρέπει ο λαός να δείξει τη δύναμή του. Να αντιδράσει, γιατί έρχονται και άλλα μέτρα. Οι τόποι δουλειάς να γίνουν κάστρα πάλης», είπε. Και τόνισε: «Χρειάζεται ενιαίο κίνημα απ' τα κάτω. Να γίνει η Υγεία υπόθεση όλου του λαού, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ