ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Εντείνει τις παρεμβάσεις του το ΠΑΜΕ

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Σειρά παρεμβάσεων με συγκεντρώσεις - συζητήσεις σε χώρους δουλειάς στις πρώην ΔΕΚΟ πραγματοποιούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Στόχος η ενημέρωση των εργαζομένων για τις αιτίες, τους στόχους και τις αντεργατικές, αντιλαϊκές επιπτώσεις του σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την επιτάχυνση, ένταση και ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων πρώην ΔΕΚΟ και το ξεπούλημα συνολικά του δημόσιου πλούτου.

Μέσα από την ενημέρωση να αναδειχθεί η ανάγκη για συντονισμό της δράσης των εργαζομένων και δυνάμωμα του αγώνα που όχι μόνο θα βάζει εμπόδια στην πολιτική αυτή, αλλά θα έρχεται σε σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, θα θέτει το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας θα ενταχθούν σε ενιαίους αποκλειστικά κρατικούς φορείς στην υπηρεσία του λαού. Το πρόγραμμα παρεμβάσεων του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

  • Τη Δευτέρα 14 Ιούνη στις 9π.μ. στον ΗΣΑΠ στο εργοστάσιο Πειραιά με το Λευτέρη Παπακωνσταντόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
  • Την Τρίτη 15 Ιούνη στις 9π.μ. στην ΕΘΕΛ στο αμαξοστάσιο Πέτρου Ράλλη με τον Κώστα Ζιώγα, στέλεχος του ΠΑΜΕ.
  • Την Πέμπτη 17 Ιούνη στις 9π.μ. στην ΕΘΕΛ στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού με τον Δήμο Κουμπούρη , μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
  • Την Πέμπτη 17 Ιούνη στις 9π.μ. στον ΟΣΕ στο κεντρικό εργοστάσιο του Πειραιά με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
  • Την Παρασκευή 18 Ιούνη στις 9π.μ. στον ΟΣΕ στο μηχανοστάσιο Αγ. Ιωάννη Ρέντη με τον Κώστα Λιαπάτη, στέλεχος του ΠΑΜΕ.
Σιδηρόδρομοι στην υπηρεσία του λαού

Την κατεύθυνση της οργάνωσης αγώνων που θα προβάλλουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης ανέδειξε και το χτεσινό μπλοκ των ταξικών δυνάμεων, στην απεργία και τη συγκέντρωση των σιδηροδρομικών στο υπουργείο Μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΣΕ, όπως και οι υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ, προορίζονται για ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και από άλλους χώρους των πρώην ΔΕΚΟ, όπως ΟΤΕ και ΕΛΤΑ, αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμού της δράσης των εργαζομένων.

Σε δήλωσή του, ο Π. Παναγούλιας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, θύμισε τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης, αναδεικνύοντας έτσι ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ έχει και τη σφραγίδα της ΝΔ. Η πολιτική αυτή, είπε, «γίνεται παντού. Ξεπουλιούνται τα πάντα. Μη μας κοροϊδεύουν άλλο για τα ελλείμματα. Αν δεν ξεσηκωθούμε και δεν αντιδράσουμε σε αυτές τις πολιτικές δεν έχουμε μέλλον. Το μήνυμα πρέπει να είναι αγώνας για ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Στην αντίπερα όχθη στέκεται η πλειοψηφία - ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» - στην Ομοσπονδία. Η κριτική που προβάλλουν είναι ότι πρόκειται για δήθεν πρόχειρες πολιτικές της κυβέρνησης και ότι αποφασίστηκαν χωρίς «διάλογο» με την Ομοσπονδία. Επιζήμια είναι και η θέση που προβάλλουν μαζί και άλλες δυνάμεις που εμφανίζονται ως «αριστερές» για εθνικοποίηση επιχειρήσεων συγκαλύπτοντας το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μέσα στον καπιταλισμό, ακόμα και οι δημόσιες, στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για να βγάλει κέρδη το κεφάλαιο.

Ανάλογη απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη όπου ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Αιτία της αντεργατικής επίθεσης στα ΕΑΣ

Ανακοίνωση των ΚΟ του ΚΚΕ στην Πολεμική Βιομηχανία

Σε κινητοποιήσεις συνεχίζουν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», καθώς παραμένουν απλήρωτοι και ταυτόχρονα μεγαλώνει η ανασφάλεια για το μέλλον των επιχειρήσεων στην πολεμική βιομηχανία, αφού η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχει οδηγήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας να είναι υποταγμένη στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αυτές τις μέρες σε καθημερινές συσκέψεις και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς στα εργοστάσια όλης της χώρας. Εκεί μοιράζεται και διαδίδεται η ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Πολεμική Βιομηχανία, που τονίζουν ότι η σημερινή κατάσταση στην πολεμική βιομηχανία είναι τμήμα της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και ειδικότερα σημειώνουν:

«Ιδιωτικοποίηση ολόκληρων εργοστασίων, τμημάτων ή υπηρεσιών. Παραγωγικός μαρασμός και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ελλειψη παραγγελιών και σκόπιμη άρνηση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συμβάσεις για παραγωγική λειτουργία των εργοστασίων. Συνεχιζόμενη συρρίκνωση κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων που φτάνουν έως τη μη καταβολή μισθών και αποζημιώσεων. Η χρησιμοποίηση όλο και πιο πολύ εργαζομένων μέσω εργολάβων και οι απολύσεις συμβασιούχων. Ρουσφέτι, αναξιοκρατία και βόλεμα των ημετέρων».

«Ολα τα παραπάνω, συνεχίζει η ανακοίνωση, συνιστούν την πραγματικότητα των εργοστασίων στην πολεμική βιομηχανία εδώ και πολλά χρόνια και είναι το διαχρονικό και αλληλοσυμπληρούμενο έργο των κυβερνήσεων και διοικήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αποτέλεσμα σήμερα η κυβέρνηση αρνείται συμβάσεις για την παραγωγική λειτουργία των εργοστασίων και την ίδια ώρα αναθέτει συμβάσεις σε αμερικανικές και γερμανικές πολυεθνικές».

«Επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα και τις εξελίξεις ότι το δικαίωμα και η δυνατότητα της χώρας μας να έχει πολεμική βιομηχανία που να καλύπτει τις αμυντικές, αλλά και τις γενικότερες παραγωγικές ανάγκες της χώρας μας, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν χωράνε στην πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στην πολιτική αυτή χωράνε οι ανάγκες Αμερικανών, Γερμανών και ΝΑΤΟ, χωράνε τα κέρδη της THYSSEN, του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ και μερικών ακόμα μεγαλοεισαγωγέων και εμπόρων όπλων», επισημαίνουν ειδικότερα οι ΚΟ του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, καλούν τους εργαζόμενους στην πολεμική βιομηχανία: «Να στηρίξουν και να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και στις ταξικές δυνάμεις που και θέλουν και μπορούν να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αντίστασης και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου, για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία με στόχο την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής (μαζί και της πολεμική βιομηχανίας) τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, ώστε μοναδικό κριτήριο της ανάπτυξης και της διάθεσης του τεράστιου παραγόμενου πλούτου να είναι οι λαϊκές ανάγκες».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να δουλέψουν οι μηχανές «στο φουλ»

Δεν περνά ούτε μέρα χωρίς να αναδεικνύεται η κρίσιμη σημασία της εξόρμησης που συνεχίζεται με τη μορφή της λαχειοφόρου για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ. Για να πάρει απάντηση η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες της εργατικής τάξης για τις δικές της ανάγκες. Γι' αυτό και χρειάζεται ΠΑΜΕ ολόπλευρα δυνατό.

Μιλώντας στον «Ρ» για την οικονομική εξόρμηση ο Μπάμπης Τενές, στέλεχος του ΠΑΜΕ και υπεύθυνος για την εξόρμηση, σημειώνει:

«Προϋπόθεση και όρος για τη δράση του ΠΑΜΕ είναι η οικονομική του ενίσχυση. Το ΠΑΜΕ στηρίζεται στους εργαζόμενους, σ' αυτούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή κάθε μέρα στον αγώνα, στις παρεμβάσεις για τα προβλήματα στους χώρους εργασίας, δυναμώνοντας τους δεσμούς μαζί τους. Στηρίζεται στα εργατικά σωματεία, στις ομοσπονδίες, στα εργατικά κέντρα, στους συνδυασμούς, στις επιτροπές αγώνα στους τόπους δουλειάς, στις επιτροπές, στις συνοικίες, στις εργατογειτονιές.

Το ΠΑΜΕ δεν έχει άλλους πόρους. Το κεφάλαιό του είναι οι θέσεις του, η δράση του.

Η οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ θα δυναμώσει τον ταξικό του προσανατολισμό, τον ταξικό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή αντεργατική επίθεση. Η οικονομική του ενίσχυση θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ στην έκφραση της διεθνιστικής, εργατικής αλληλεγγύης στους εργάτες όλου του κόσμου. Η οικονομική ενίσχυση θα δυναμώσει το ταξικό εργατικό κίνημα, θα δώσει ένα ακόμα γερό χτύπημα στη γραμμή των κοινωνικών διαλόγων, του συμβιβασμού, της υποταγής.

Εχουμε μπει στην τελική ευθεία, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την οικονομική εξόρμηση.

-- Ηδη, τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ από όλη την Ελλάδα έχουν "κλείσει" το πλάνο τους, όπως από Ικαρία, Λακωνία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λιβαδειά, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Εβρο, Κιλκίς, Γρεβενά.

-- Χθες, το 100% του πλάνου τους "έκλεισαν" και οι Γραμματείες Καβάλας, Ηλείας και Αργολίδας.

-- Ακόμα το 100% του πλάνου τους ετοιμάζονται να "κλείσουν" και οι Γραμματείες Ρόδου, Κω, Λέσβου, Ρεθύμνου, Αρκαδίας, Κορινθίας, Φωκίδας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών, Κοζάνης, ΔΕΗ Κοζάνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ