ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ
Οδηγούνται στην ανεργία 170 εργαζόμενοι

Τη μονιμοποίηση των εργαζομένων και τη δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας

Στα χέρια των ιδιωτών σπρώχνει συνειδητά η κυβέρνηση τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, στη Θεσσαλονίκη, αφού προτίθεται να διώξει τους 170 εργαζόμενους με συμβάσεις έργου στο τέλος του καλοκαιριού.

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Ζιώγα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όταν λήγουν οι συμβάσεις των συμβασιούχων φεύγουν από το Δημόσιο με τον νόμο 312» και «μπορούν να ξαναπροσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ με δίκαιο τρόπο». Θύμισε, όμως, ότι «το ΑΣΕΠ έκρινε ότι η συγκεκριμένη εργασία δεν είναι εξαρτημένη εργασία», προσθέτοντας πως «είναι καλύτερα να υπάρχουν συμβασιούχοι έργου από το να υπάρχουν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου», γιατί οι πρώτοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Παρ' όλα αυτά, τοποθετούμενος για το πώς θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, είπε ότι η αρμόδια αρχή «μπορεί να προσλάβει συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση της κυβέρνησης»...

«Μακριά από εμάς το δίλημμα αν θα μας φάει η αρκούδα ή ο λύκος», είπε ανταπαντώντας ο Γ. Ζιώγας. Για τους εργαζόμενους σημείωσε πως «επτά, οκτώ και δέκα χρόνια δουλεύουν άτομα στις χωματερές και τους ΧΥΤΑ», ενώ «το 50% όσων ασχολούνται με την αποκομιδή απορριμμάτων έχουν ηπατίτιδα». Συνέχισε, λέγοντας ότι «μετά τη λήξη της σύμβασης τον Αύγουστο ουσιαστικά αυτοί οι 170 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία», ενώ «η λειτουργία θα δοθεί σε ιδιώτες, πράγμα που σημαίνει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί και θα μετακυλιστεί το κόστος στις λαϊκές οικογένειες». Καταθέτοντας τη θέση του ΚΚΕ, ζήτησε «άμεση μονιμοποίηση όλου του προσωπικού» και «άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ώστε να δημιουργηθεί ενιαίος, δημόσιος, κρατικός φορέας συλλογής και διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΑΛΙΜΟΥ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Ζητούν εμπορευματοποίηση του Ελληνικού αλλά με ... μέτρο

Tη... μερική εμπορευματοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ζητούν οι δήμαρχοι των τεσσάρων όμορων δήμων, καθώς προτείνουν την αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων του με τρόπο που θα επιφέρει έσοδα για τη συντήρηση του πάρκου το οποίο ζητούν να δημιουργηθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας παρουσίασαν τα συμπεράσματα μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), σύμφωνα με την οποία προτείνεται η δημιουργία πάρκου στο Ελληνικό και η υλοποίηση έργων πρασίνου, κάτι που, όπως υποστηρίχθηκε, θα στοιχίσει φθηνότερα από όσο ισχυριζόταν το πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ως άλλοθι για να προωθήσει την οικοπεδοποίηση 1.000 στρεμμάτων της έκτασης. Πρόκειται για μια λογική που αποπροσανατολίζει από το κύριο, που είναι να παραμείνει δημόσια, ελεύθερη και δωρεάν η χρήση της έκτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, στη μελέτη προτείνεται η σταδιακή αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού με αποκλειστική διάθεση των εσόδων στη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση του πάρκου. Προτείνεται με απλά λόγια να μην τσιμεντοποιηθεί όλος ο χώρος αλλά κομμάτι του, αυτό των υπαρχόντων κτιρίων, γεγονός που θα επιφέρει νέα εμπορευματοποίηση του χώρου με ενδεχόμενα πάρκινγκ ή άλλες χρήσεις που θα προκύψουν ως... ανάγκες.

Κατά τ' άλλα, η μελέτη προτείνει ο χώρος του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης να διατηρηθεί ενιαίος και να ενταχθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο, καθώς και να αρθεί το καθεστώς των πολυάριθμων φορέων που εμπλέκονται σήμερα στη διαχείρισή του.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ για ψυχική οδύνη στον σύζυγο, στο 3,5 χρόνων παιδί και στους συγγενείς μιας άτυχης 25χρονης εγκύου γυναίκας, υποχρέωσε ο Αρειος Πάγος τον γιατρό μαιευτήρα και τον αναισθησιολόγο, εξαιτίας ιατρικού λάθους, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της κατά τη διάρκεια τεχνικής διακοπής (έκτρωσης) της εγκυμοσύνης.

Η έκτρωση έγινε την 8η βδομάδα κύησης σε ιδιωτική κλινική στη Δράμα. Οπως αναφέρει η απόφαση, το ιδιωτικό ιατρείο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές λειτουργίας οργανωμένης νοσηλευτικής μονάδας. Η αμέλεια του γιατρού κατά τον Αρειο Πάγο έγκειται στο ότι ενήργησε κατά παράβαση των κανόνων της ιατρικής επιστήμης, δε διέγνωσε έγκαιρα την επιπλοκή (εσωτερική αιμορραγία), με αποτέλεσμα να μην προβεί στην άμεση μεταφορά της στο νοσοκομείο, ενώ τελικώς μεταφέρθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

Για τον αναισθησιολόγο κρίθηκε ότι χορήγησε αναισθησιολογικές ουσίες που επέφεραν παρατεταμένη νάρκωση, χωρίς να προετοιμάσει την απαιτούμενη αγωγή για το ενδεχόμενο της μετεγχειρητικής επιπλοκής.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: Φορτηγό γεμάτο σακούλες που περιείχαν συνολικά 74 κιλά ηρωίνης εντόπισαν χτες τα ξημερώματα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, σε χώρο στάθμευσης που βρίσκεται στο 217ο χλμ. της ΕΟ Αθηνών - Λαμίας. Το όχημα βρέθηκε λίγο μετά τις 3 π.μ., ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη και ο οδηγός του, που μετέφερε τα ναρκωτικά από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς αποτελεί μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία, με έδρα τη FYROM, διακινεί μεγάλα φορτία ηρωίνης από την Τουρκία στη Δυτική Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ: Προϊστάμενος Δασικής Υπηρεσίας της Αττικής κατηγορείται για δωροδοκία και εκβίαση. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 7 του Ιούνη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλθηκε ότι ζήτησε 1.000 ευρώ από μεσίτη προκειμένου να δοθούν στον τελευταίο βεβαιώσεις χαρακτηρισμού αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του. Ο μεσίτης, συνοδευόμενος από αστυνομικό, μετέβη στην έδρα της Δασικής Υπηρεσίας και παρέδωσε το ποσό που ήταν προσημειωμένο στο δασικό που συνελήφθη.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις σε Μεσούντα Αρτας και Νάουσα

-- Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανακοινώνουν ότι η εκδήλωση στη Μεσούντα Αρτας προς τιμήν του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 13 Ιούνη 2010, ώρα 11 το πρωί.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση, τα Κεντρικά Γραφεία δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν την παραμονή της εκδήλωσης, Σάββατο 12 Ιούνη, από την Πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2108831368 και 2108225407.

-- Επίσης, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανακοινώνουν ότι η καθιερωμένη πανελλαδική συνάντηση στη Νάουσα, με τη συμμετοχή των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης, θα γίνει στις 26 και 27 Ιούνη 2010.

Οι Εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης και για τη μετάβαση στη Νάουσα και συμμετοχή όσων το επιθυμούν, εκτός των άλλων περιοχών, πούλμαν θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στις 26 Ιούνη από την Πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες και συμμετοχή στα τηλέφωνα 2108831368 και 2108225407.

Παρακαλούνται όλοι οι αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοι και φίλοι της ΕΑ να οργανώσουν τη μετάβασή τους και να συμμετέχουν μαζικά και στις δύο παραπάνω εκδηλώσεις τιμής.

«Εφυγε» μια αγωνίστρια της ειρήνης

Την Κυριακή η κηδεία της σ. Αργυρώς Μουστεράκη

«Εφυγε», από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, η σ. ΑΡΓΥΡΩ ΜΟΥΣΤΕΡΑΚΗ, κόρη του αείμνηστου στρατηγού Ιωάννη Μουστεράκη, διοικητή της 1ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Η κηδεία της θα γίνει στα Κοιμητήρια της Θέρμης Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 13 Ιούνη 2010, ώρα 12.30 το μεσημέρι.

Η Αργυρώ Μουστεράκη από νωρίς υπέστη το κυνηγητό από το μετεμφυλιακό κράτος. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο φιλειρηνικό κίνημα. Ηταν μέχρι πρόσφατα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και διατέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του προεδρείου της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η ΕΔΥΕΘ εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους της.

Δε θα πραγματοποιηθεί, τελικά, για λόγους «ανωτέρας βίας», η προγραμματισμένη, για την Κυριακή (13.6.010) το μεσημέρι, συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιούνται, το Σάββατο 12 Ιούνη, ώρα 7.30 το απόγευμα, στο χώρο του Πάρκου Ιστορικής Μνήμης στο Χαϊδάρι.

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χαϊδαρίου καλεί τους αγωνιστές και φίλους της Αντίστασης να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση που διοργανώνει.

-- Το Παράρτημα Ληξουρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ διοργανώνουν, το Σάββατο 12 Ιούνη, ώρα 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου, εκδήλωση τιμής για τους 5 ήρωες ΕΑΜίτες πατριώτες, που εκτελέστηκαν στην πλατεία Ληξουρίου, το 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές.

-- Η «Ενωση Φίλων μνήμης Διαμαντή», με τη συμπλήρωση 61 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού, την Κυριακή 20 Ιούνη 2010, ώρα 11 το πρωί.

Από την πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα, θα αναχωρήσει πούλμαν, ώρα 7.30 π.μ. της ίδιας μέρας για τον τόπο της εκδήλωσης (τηλ.: 2103802923).

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που εκτελέστηκαν στην περιοχή «Καζανάκι», συνδιοργανώνουν, μεθαύριο Κυριακή 13 Ιούνη, το Παράρτημα Βόλου - Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ,η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11.30 π.μ., στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο χώρο αυτό.

Για όσους επιθυμούν να ανέβουν στο «Καζανάκι», δρομολογείται λεωφορείο, με ώρα εκκίνησης στις 10.45 π.μ., από το δημαρχείο του Βόλου.

Εκλογοαπολογιστικές ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λέσβου πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, το Σάββατο 12 Ιούνη 2010, ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου (οδός Κουντουριώτου 71, 1ος όροφος).

Για υποβολή υποψηφιοτήτων στα γραφεία του Παραρτήματος (Ερμού 75 - Φραγκοκλησιά) και τηλεφωνικά στα τηλέφωνα: 2251028910 ή 6948864140 (Μπολμπούλης) και στο 22510 29671(βραδινές ώρες - Καλογερογιάννης).

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας κάνει την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του την Κυριακή 13 Ιούνη και ώρα 10 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Φιλαδέλφειας (οδός Ν. Τρυπιά 45). Η παρουσία των μελών είναι απαραίτητη (τηλ: 2102530706 και 6946681230).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ