ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
Πυρκαγιές σε Σχιστό και Αίγινα

Από τη χτεσινή πυρκαγιά στο Σχιστό
Από τη χτεσινή πυρκαγιά στο Σχιστό
Δύο δασικές πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν χτες, η μία στο Σχιστό Περάματος και η άλλη στην Αίγινα, αποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι, με ευθύνη της κυβέρνησης, η χώρα είναι εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα.

Λίγο πριν τις 2.30 χθες το μεσημέρι, φλόγες ξεπρόβαλαν στη Λ. Σχιστού, κοντά στην περιοχή που γίνεται το παζάρι. Αμέσως, λόγω του δυνατού αέρα, εξαπλώθηκε στους γύρω λόφους με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, προκειμένου να μην επεκταθεί στο κοντινό δάσος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά είναι γεμάτη σκουπίδια. Χαρακτηριστικό είναι πως από την απέναντι πλευρά της Λ. Σχιστού, τα υποτυπώδη πεζοδρόμια, δίπλα στα δέντρα που υπάρχουν στο βουνό, ήταν γεμάτα στρώματα, ξύλα, σακούλες με σκουπίδια και μπάζα, ακόμα και ρούχα, υλικά που αποτελούν προσάναμμα. Και όλα αυτά, σε μία περιοχή όπου οι πυρκαγιές αποτελούν συχνό φαινόμενο. Μάλιστα, πριν από περίπου μία βδομάδα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν κινητοποιηθεί ξανά, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα.

Ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση έχει και η δημοτική αρχή, αλλά και οι υπόλοιποι αρμόδιοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φλόγες έφτασαν τις «Αποθήκες Δ18» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καταστρέφοντας μία από αυτές. Ζημιές, επίσης, προκλήθηκαν σε αρκετές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν πάνω στη Λ. Σχιστού και, ουσιαστικά, εκεί κατάφεραν οι πυροσβέστες να την ανακόψουν και να τη θέσουν υπό μερικό έλεγχο λίγο πριν τις 7 το απόγευμα.

Τα εναέρια μέσα κινητοποιήθηκαν, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στις 3 το μεσημέρι και σε δασική έκταση στην περιοχή Μοναστηρίου Χρυσολεοντίσσης στην Αίγινα. Η φωτιά, σαφώς πιο μικρή από αυτήν του Σχιστού, δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές και τέθηκε υπό έλεγχο στις 6.30 το απόγευμα.

«Γυμνοί» στις πυρκαγιές

Πάντως, και τη φετινή χρονιά, «πάμε γυμνοί» στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως τόνισε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος. Αναφερόμενη στα όσα είχε απαντήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει οργάνωση αντιπυρικού σχεδιασμού και πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτές οι προτάσεις της Δασικής Υπηρεσίας, δεν έχει προσληφθεί εποχικό προσωπικό και οι πόροι είναι μειωμένοι κατά 50%.

Η βουλευτής είχε τονίσει πως υπάρχουν 4.000 κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα, δεν επαρκούν οι στόλοι και τα πυροσβεστικά οχήματα είναι παμπάλαια. Η διασπορά τους στα δασικά οικοσυστήματα γίνεται με βάση τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας, που δεν είναι σωστός, σύμφωνα με τη δασική επιστήμη, αφού θα έπρεπε να γίνεται με τις ζώνες επικινδυνότητας. Είναι χαρακτηριστικό - τόνισε - ότι στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, η Δασική Υπηρεσία συμμετέχει το Σάββατο και την Κυριακή από τις εννιά το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα και αυτό γιατί η κυβέρνηση μείωσε τις υπερωρίες. Την ίδια στιγμή, 128 περιοχές της χώρας έχουν μεγαλύτερη έλλειψη πυρασφάλειας από την υποβάθμιση των κλιμακίων, αφού αποφασίστηκε η μείωση του προσωπικού τους από 17 σε δώδεκα άτομα.

Νέα αιματηρή επίθεση κατά μετανάστη

Αλλη μια αιματηρή επίθεση σε βάρος μετανάστη έγινε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. Οπως μας κατήγγειλε χτες ο πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας τρεις δράστες επιτέθηκαν σε 30χρονο μετανάστη από το Πακιστάν την ώρα που έβγαινε από καφενείο της περιοχής στην οδό Αλκιβιάδου. Οι δράστες του έσπασαν τη μύτη και τον τραυμάτισαν στο σαγόνι και στο αυτί.

Οταν μετανάστες που μένουν στην περιοχή έσπευσαν να τον βοηθήσουν οι δράστες εξαφανίστηκαν. Στη συνέχεια, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ οι μετανάστες κατήγγειλαν τον ξυλοδαρμό σε πλήρωμα περιπολικού που έφτασε στο σημείο της επίθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που το ασθενοφόρο παραλάμβανε τον αιμόφυρτο 30χρονο, μικρός αριθμός ατόμων συγκεντρώθηκε και κινήθηκε απειλητικά κατά των μεταναστών φωνάζοντας «Βρωμιάρηδες, φύγετε από εδώ»! Οι μετανάστες αποχώρησαν για να αποφύγουν τα χειρότερα. Το θύμα της επίθεσης μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό», ενώ έχει υποβάλει μήνυση για την επίθεση που δέχτηκε.

Προσφορά στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγ. Κωνσταντίνος» Ηλιούπολης πρόσφερε για ενίσχυση των οικονομικών του, στο Ιδρυμα «Σπίτι του Αγωνιστή», το ποσό των 150 ευρώ.

Η πρωτοβουλία αυτή, αναγκαία για την απρόσκοπτη πορεία της λειτουργίας του, έγινε δεκτή με βαθιά ικανοποίηση και ευχαριστίες από τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Αύριο Σάββατο η εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), σε συνεργασία με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και την Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ διοργανώνουν, τελικά, το Σάββατο 12 Ιούνη, ώρα 8 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο), την εκδήλωση τιμής που είναι αφιερωμένη στους αγωνιστές των Στρατιωτικών Φυλακών Αθηνών - Μακρονήσου (ΣΦΑ) και στον ήρωα κομμουνιστή ναυτεργάτη Δημήτρη Τατάκη.

Στην εκδήλωση τιμής θα χαιρετίσει ο Γιάννης Επιτρόπου, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, και θα μιλήσουν οι: Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, και ο Σωτήρης Κράνιας, δεσμώτης Μακρονήσου.

ΗΣΑΠ
Αλλαγές στα δρομολόγια

Αλλαγές στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12, την Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Ιούνη, λόγω των εργασιών ανακαίνισης κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.

Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο, κλειστό θα παραμείνει το τμήμα Ειρήνη - Κηφισιά. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται μέσω της λεωφορειακής γραμμής της ΕΘΕΛ Χ5, η αφετηρία της θα βρίσκεται έναντι του σταθμού «Ειρήνη» και το τέρμα της στην πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά.

Τη Δευτέρα κλειστό θα παραμείνει το τμήμα Ειρήνη - Νερατζιώτισσα. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με το λεωφορείο Χ16, που θα ακολουθεί κυκλική πορεία, ενώ η αφετηρία της γραμμής θα βρίσκεται έναντι στου σταθμού «Ειρήνη».

Υπενθυμίζουμε ότι στο σταθμό της Ν. Ιωνίας οι διερχόμενοι συρμοί προς Κηφισιά (άνοδος) δεν πραγματοποιούν στάση, ενώ η αποβάθρα του ίδιου σταθμού, λόγω της αμφιδρόμησης επαναλειτουργεί στην κάθοδο με κατεύθυνση τον Πειραιά.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εγκρίνεται νέο δάνειο

Με νέο δάνειο, που θα φορτωθούν οι εργαζόμενοι της πόλης, «απαντά» η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων στις περικοπές των εσόδων γενικά των δήμων που αποφάσισε η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ, η οποία αποδέχθηκε αρχικά την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης κατά 10% ελέω προγράμματος σταθερότητας και τις υπόλοιπες που ακολούθησαν. Το δάνειο έρχεται να προστεθεί σε αυτό των 50 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει η παρούσα διοίκηση και σε αυτό των 180 εκατομμυρίων ευρώ που είχε ληφθεί επί διοίκησης Ντ. Μπακογιάννη για την κάλυψη ολυμπιακών δαπανών, η αποπληρωμή των οποίων θα βαρύνει σημαντικά τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς μάλιστα να έχουν «δει» καμία βελτίωση στις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Σήμερα η δημαρχιακή επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει και να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης για τη σύναψη δανείου, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου ορίζεται στα πέντε χρόνια. Η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς (προσφορές κατέθεσαν επίσης η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας και η Nomura International plc) που τελικά επελέγη, προβλέπει κυμαινόμενο επιτόκιο βάσης ίσο με το Euribor έξι μηνών πλέον περιθωρίου 6,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ