ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Στα χέρια μας κρατάμε το μέλλον»

Από τον ΗΣΑΠ στον Πειραιά, ξεκίνησαν χτες οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ στις πρώην ΔΕΚΟ

Ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος συζητά με τους εργαζόμενους
Ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος συζητά με τους εργαζόμενους
«Στα χέρια μας κρατάμε το μέλλον. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση, η εργατική τάξη να έχει στην προοπτική της να πάρει την εξουσία και να βάλει στην υπηρεσία της τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σήμερα δεν μπορεί, για παράδειγμα, ένας κλάδος μόνος του να αποσπάσει κάποιες νίκες, ακόμα και με απεργία διαρκείας. Χρειάζεται ενότητα ταξική, γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής του καπιταλισμού. Σε αυτό το δρόμο της σύγκρουσης μπορεί να κερδίσουμε και κάτι επιμέρους».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χτες το πρωί με εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σε μια ζωντανή και πλούσια συζήτηση για το ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ, για τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ, και κυρίως τους νεότερους, να ξεσηκωθούν απέναντι στην πολιτική που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο, να εγκαταλείψουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που εκφράζουν την «εργατική αριστοκρατία» και να φτιάξουν Επιτροπές Αγώνα, πυρήνες οργάνωσης σε κάθε χώρο. Οπως σημείωσε, για να ενισχυθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες γίνονται όλες οι ανατροπές στο εργασιακό - ασφαλιστικό, αλλά και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, η οποία θα επιφέρει ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενοικιαζόμενους εργαζομένους μέσω εργολάβων, ακόμα πιο υποβαθμισμένες και πιο ακριβές υπηρεσίες για το λαό. Ολες οι κυβερνήσεις - είπε - έφτιαξαν υποδομές με χρήματα του ελληνικού λαού, επειδή οι κεφαλαιοκράτες δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν γι' αυτές, και τώρα τις παραχωρούν. «Το ίδιο δε γίνεται με τον ΗΣΑΠ, με το νέο δίκτυο που φτιάχνουν; Προετοιμάζουν τις υποδομές να είναι έτοιμα "φιλέτα" με ακριβά εισιτήρια για να δώσουν τον ΗΣΑΠ έτοιμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο», συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστική ήταν μια παρέμβαση ενός εργαζόμενου, ο οποίος είπε πως «αν και οι διαδηλώσεις της ΓΣΕΕ είχαν την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ δε θα είχαν καεί οι τρεις άνθρωποι στη "Μαρφίν". Οι διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ είναι υπόδειγμα».

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει τις εξής περιοδείες για την ενημέρωση των εργαζομένων:

  • Σήμερα, Τρίτη 15 του Ιούνη, στις 9 π.μ. στην ΕΘΕΛ στο αμαξοστάσιο Πέτρου Ράλλη με τον Κώστα Ζιώγα, στέλεχος του ΠΑΜΕ.
  • Την Πέμπτη 17 του Ιούνη στις 9 π.μ. στην ΕΘΕΛ στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού με τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
  • Την Πέμπτη 17 του Ιούνη στις 9 π.μ. στον ΟΣΕ στο κεντρικό εργοστάσιο του Πειραιά με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
  • Την Παρασκευή 18 του Ιούνη στις 9 π.μ. στον ΟΣΕ στο μηχανοστάσιο Αγ. Ιωάννη Ρέντη με τον Κώστα Λιαπάτη, στέλεχος του ΠΑΜΕ.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εντείνεται η πανελλαδική της δράση

Από την παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου
Από την παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου
Τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στις κατασκευές, οι επιπτώσεις από την ανεργία που αγγίζει το 60%, από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο εργασιακό, το Ασφαλιστικό, κλπ., βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιφερειακής σύσκεψης που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή σωματείων από την Κεντρική, Ανατολική, Δυτική Μακεδονία και Θράκη.

Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση των αγώνων του ταξικού κινήματος, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, εκτίμηση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν και των ποιοτικών στοιχείων που αναδείχθηκαν όπως η ικανότητα οργάνωσης και περιφρούρησης των αγώνων, η συσπείρωση καινούργιων νέων δυνάμεων, τα βήματα που έγιναν στην προσπάθεια οικοδόμησης της συμμαχίας με τους ΕΒΕ και τους αγρότες.

Παράλληλα, συζητήθηκε η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, με προετοιμασία για απεργία στο 3ο δεκαήμερο του Ιούνη, και την πανελλαδική συγκέντρωση των άνεργων οικοδόμων στην Αθήνα στις 22 Ιούλη με αιτήματα τη λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσα από προγράμματα λαϊκών κατοικιών, έργων αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, κλπ.

Αντίστοιχη σύσκεψη έγινε και στην Αρτα. Αύριο, αντίστοιχη σύσκεψη θα γίνει στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Πάτρα.

Δυναμικές παρεμβάσεις σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

Στην ίδια γραμμή πάλης για την απόκρουση της επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας και αγώνα για το δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα χει τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, κλιμακώνει τις παρεμβάσεις του και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Χτες, από νωρίς το πρωί, κλιμάκιο συνδικαλιστών του Συνδικάτου Οικοδόμων και άλλων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ανέτρεψαν την απόφαση της Κοινοπραξίας για παράταση του ημερήσιου χρόνου εργασίας κατά μισή ώρα με την οποία ουσιαστικά καταργεί το διάλειμμα. Με δυναμική παρέμβαση στο εργοτάξιο του Μετρό στο Καλοχώρι επέβαλαν τη λήξη του ωραρίου στις 3 το μεσημέρι.

Προηγουμένως, πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση σε όλα τα εργοτάξια, μίλησαν με τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικάτο να αποτρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας, να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια απειλής ή τρομοκρατίας από πλευράς της Κοινοπραξίας. Σήμερα, το Συνδικάτο Οικοδόμων θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, με στόχο να εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου που αποφάσισε η Κοινοπραξία του Μετρό με τη στήριξη της πλειοψηφίας του «επιχειρησιακού» σωματείου που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ.

Αντίστοιχα, δυναμική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μαζί με εργαζόμενους από το εργοτάξιο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), καταγγέλλοντας το γεγονός ότι 18 οικοδόμοι παραμένουν απλήρωτοι από τρεις έως και επτά μήνες. Οι εργαζόμενοι, μαζί με τον Γιάννη Πάσουλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων μπήκαν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αναρτώντας πανό για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία κοινοπραξίας «Εδραση» του Συνατσάκη.

Οι εργάτες έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ δημοτικής αρχής, που λέει ότι δε φέρει καμιά ευθύνη και εταιρείας, που απαντά ότι ο δήμος δεν τους έχει καταβάλει όσα οφείλει. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση και των δύο, δηλώνοντας αποφασισμένοι αν δεν πληρωθούν να συνεχίσουν με ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΣΕ
Στάση εργασίας την Πέμπτη

«Σοβαρό διάλογο» με την κυβέρνηση ζητά η πλειοψηφία της ΠΟΣ

Σε στάση εργασίας προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, αντιδρώντας στην απόφαση για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται καθημερινά η ανάγκη οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Σε χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ), οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας εμφανίστηκαν «λάβροι» κατά των ιδιωτικοποιήσεων «ξεχνώντας» βέβαια ότι οι ίδιες δυνάμεις όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν (όπως και εξακολουθούν) την πολιτική που στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των μεταφορών στην ΕΕ, οδηγεί σήμερα το σιδηρόδρομο σε οριστικό ξεπούλημα. Σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε μίλησαν για τα ελλείμματα του ΟΣΕ και εντόπισαν τις αιτίες στη μη καταβολή των «επιδοτήσεων εισιτηρίων» και «Υποχρεώσεων Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος όπως γίνεται με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τις άγονες γραμμές», καλλιεργώντας και έτσι την αντίληψη ότι η ανάπτυξη δικτύου μεταφορών είναι ζήτημα κινήτρων και επιδοτήσεων. Ομως ένα ασφαλές και σύγχρονο δίκτυο μεταφορών που θα καλύπτει όλη την επικράτεια και τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να καλύψει ένας αποκλειστικά κρατικός και ενιαίος σιδηρόδρομος με φθηνές, γρήγορες και ασφαλείς μεταφορές.

Κατά τα άλλα, η πλειοψηφία της ΠΟΣ ανακοίνωσε πως προχωρά σε ... μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα σκάνδαλα που επιβάρυναν τον ΟΣΕ και πολλαπλασίασαν χρέη και ελλείμματα, προσθέτοντας ότι «θα μας βρει το υπουργείο απέναντι, δυναμικά, αν δεν καθίσουν σ' ένα σοβαρό και ειλικρινή διάλογο»!...

Κρίσιμη η σύσκεψη στις Κατασκευές

Με στόχο το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης, τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολούμενων στις Κατασκευές, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, πραγματοποιεί σύσκεψη την Πέμπτη 24 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Ζήνωνος 7 - 9, 2ος όρ.), αναδεικνύοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου απαιτεί πάλη για το σχεδιασμό της, ώστε να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής όχι μόνο στους εργατοϋπαλλήλους του κλάδου, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, εργαζόμενους στην τσιμεντοβιομηχανία, στη χαλυβουργία, στην ΠΑΣΕΒΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ