ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργάνωση και συσπείρωση για κλιμάκωση της πάλης

Συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Αύριο οι συγκεντρώσεις - ομιλίες στις γειτονιές της Αθήνας

Να παλέψει για όλα της τα δικαιώματα, καλείται η εργατική τάξη

MotionTeam

Να παλέψει για όλα της τα δικαιώματα, καλείται η εργατική τάξη
Ζύμωση, οργάνωση, συσπείρωση και καθημερινή δράση με σχέδιο μέσα στους χώρους δουλειάς για να βρουν αγωνιστική διέξοδο η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, είναι το κεντρικό καθήκον των ταξικών συνδικάτων στην περίοδο που διανύουμε. Την επισήμανση αυτή έκανε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ που συνεδρίασε χτες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με τη δράση τους να λειτουργήσουν ως καταλύτης στη συνείδηση των εργαζομένων και κυρίως στην οργάνωση της πάλης.

Ηδη η ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε το ΠΑΜΕ προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη, δίνει ώθηση στους αγώνες, αξιοποιεί τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση της σύγκρουσης με την αντεργατική πολιτική απαιτώντας:

  • Την απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος.
  • Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις.
  • Την προστασία των ανέργων.
Δουλειά πρόσωπο με πρόσωπο

Κρίσιμο ζήτημα για την επιτυχία των αγώνων, για την κλιμάκωση της πάλης, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κινδυνολογίας που εκτοξεύει η κυβέρνηση με την αρωγή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα συνδικάτα πρέπει να «σπάσουν» το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου που καλλιεργεί συστηματικά και επίμονα το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης και κεφαλαίου, να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και με επιχειρήματα τα στελέχη της εργοδοσίας που καθημερινά εκβιάζουν και απειλούν.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η επίθεση δε σταματά με τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Θα ακολουθήσουν και άλλα. Γι' αυτό απαιτείται αγώνας μακροχρόνιος, να εξοπλιστούν με θάρρος, με υπομονή και με αντοχή. Και εδώ αναντικατάστατο όπλο ήταν και παραμένει η δουλειά των συνδικάτων στους τόπους δουλειάς, η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Κατά κλάδο, κατά ομοσπονδία, σε εργοστάσια και γειτονιές να ξεδιπλωθεί η δουλειά, να πυκνώσουν οι επαφές με τους εργαζόμενους, οι συσκέψεις, οι συζητήσεις. Η δράση «από τα κάτω», η συγκρότηση ομάδων, η δημιουργία επιτροπών που θα επωμίζονται και το βάρος της καθημερινής δουλειάς είναι όπλα που πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Ετσι θα αντιμετωπίζεται και η προπαγάνδα της κυβέρνησης, οι ελιγμοί της, η κινδυνολογία της. Μέσα στις γενικές συνελεύσεις, σε συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, οι εργοδότες και ο ΣΕΒ πρέπει να νιώσουν την πίεση των εργατών, τη δύναμη των διεκδικήσεών τους.

Το ίδιο αποφασιστικά πρέπει να αντιμετωπιστεί και η τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η προσπάθεια που γίνεται και με δική της πρωτοβουλία να ενσωματωθούν ο 13ος και 14ος μισθός, και μάλιστα με πρόσχημα για να «σωθούν», πρέπει να βρει την καθολική αντίσταση των εργαζομένων, γιατί έτσι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργησή τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις, να δώσουν τη μάχη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και να τη δώσουν με αξιώσεις με βάση τις ανάγκες τους.

Πρόγραμμα σε κάθε πόλη

Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη 16 Ιούνη συγκεντρώσεις - ομιλίες στις 7.30 το απόγευμα στις εξής περιοχές: Καλλιθέα (πλατεία Κύπρου), Δάφνη (στο μετρό), Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένιας), Γούβα (πλατεία Πλυτά), Αγιοι Ανάργυροι (πλατεία Αγίων Αναργύρων), Περιστέρι (στον Αγιο Αντώνιο στο μετρό), Χαϊδάρι (στην αγορά) και στην πλατεία Αμερικής. Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν αυτές τις μέρες μια σειρά τοπικές Γραμματείες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Ξάνθη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί την Παρασκευή 18 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ξανθίππειον», σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για την οργάνωση της δράσης σε κάθε τόπο δουλειάς και την επιτυχία των επόμενων κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ, έχει ήδη καθοριστεί συλλαλητήριο για τη Δευτέρα 21 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Στη Φωκίδα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, στην προχτεσινή της συνεδρίαση υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Δράση σε κάθε κλάδο

Σήμερα η παρέμβαση της ΟΕΦΣΕΕ στο υπουργείο Υγείας

Δυναμώνουν οι παρεμβάσεις των ταξικών συνδικάτων, Ομοσπονδιών κτλ. κατά κλάδο και τόπο δουλειάς, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσουν οι πυρήνες αγωνιστικής συσπείρωσης, δράσης και αντίστασης μέσα στους τόπους δουλειάς.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) διοργανώνει σήμερα στις 9 το πρωί μαζικό διάβημα στο υπουργείο Υγείας για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και την ασυδοσία των εργοδοτών του κλάδου.

Επίσης, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών μαζί με τα κλαδικά συνδικάτα Αθήνας και Πειραιά θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΕΒ, για τις ΣΣΕ.

Χτες, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών πραγματοποίησε σύσκεψη με τις διοικήσεις των συνδικάτων του κλάδου, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η προετοιμασία για την επιτυχία της μεθαυριανής παράστασης διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 11 π.μ. στον ΣΕΒ για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης, μεθαύριο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση, μεθαύριο στις 5.30 μ.μ. (Εργατικό Κέντρο, 2ος όροφος).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε γενική συνέλευση την Κυριακή 20 Ιούνη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όρ.), και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου προχωρά το απόγευμα στις 23 Ιούνη σε συγκέντρωση του κλάδου, στην Αθήνα, με πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ.

Το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» καλεί τους εργαζόμενους σε έκτακτη γενική συνέλευση την Κυριακή, 4 Ιούλη, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τη διοργάνωση συσκέψεων σε 10 μεγάλους εργασιακούς χώρους σε όλη την Αττική.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στάση εργασίας την Πέμπτη

Στάση εργασίας πραγματοποιούν την Πέμπτη 17 Ιούνη από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες στην Αττική (λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ηλεκτρικός). Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, μεταξύ άλλων, στις περικοπές των αποδοχών τους - αποτέλεσμα των άγριων αντεργατικών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται - και στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Μετρό (ΑΜΕΛ) ανακοίνωσε χθες στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων πως το μέτρο περικοπής των αποδοχών θα εφαρμοστεί και στους εργαζόμενους της επιχείρησης, αλλά και ότι δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το τελευταίο μέτρο αφορά σε περίπου 200 συμβασιούχους που απασχολούνται σχεδόν ένα χρόνο στο Μετρό και αποτελεί και μια ένδειξη των προθέσεων της εργοδοσίας για συρρίκνωση του προσωπικού.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η πλατιά σύσκεψη

Πολύμορφη παρέμβαση σε εργατογειτονιές και βιομηχανικές περιοχές

Πλατιά σύσκεψη συνδικάτων, επιτροπών αγώνα και συνδικαλιστών διοργανώνει σήμερα, Τρίτη, στις 7 το απόγευμα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, προκειμένου να συζητηθούν τα συμπεράσματα από τους αγώνες των τελευταίων μηνών και να προγραμματιστεί η παραπέρα οργάνωση της αντίστασης για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στο φορολογικό. Η σύσκεψη θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο οργάνωσης της αντίστασης σε κλάδους και χώρους δουλειάς που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ προγραμματίζει μια σειρά από δράσεις το επόμενο διάστημα.

  • Την Πέμπτη 17 του Ιούνη, στις 9 το πρωί οργανώνει κινητοποίηση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να αναδείξει τα προβλήματα της Υγείας - Πρόνοιας.
  • Την ίδια μέρα, στις 8 μ.μ., στο δημαρχείο του Ευόσμου οργανώνει σύσκεψη ανέργων και εργαζομένων από τα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου.
  • Επίσης, προγραμματίζει πικετοφορίες για το ασφαλιστικό, την Πέμπτη 17/6 στις 8 μ.μ., στο Ε' Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (συμβολή Μαρτίου - Παπαναστασίου), την Παρασκευή 18/6 στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου και την Τρίτη 30/6 στις 8 μ.μ., στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και στην πλατεία Ωρολογίου της Νεάπολης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ