ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Αιματηρές συγκρούσεις με ... πολλαπλά κίνητρα

Στα σύνορα Κιργιστάν - Ουζμπεκιστάν συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες
Στα σύνορα Κιργιστάν - Ουζμπεκιστάν συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες
ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκυριακό οι βίαιες συγκρούσεις που ξεκίνησαν στο Κιργιστάν την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Ος, με τους νεκρούς να φτάνουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους 124 και οι τραυματίες να ξεπερνούν τους 1.500, ενώ κάηκαν πολλά σπίτια και καταστήματα. Οι συγκρούσεις που παρουσιάζονται ως εθνοτικές ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους (στη νότια παραμεθόριο διαμένουν πολλοί Ουζμπέκοι), δε θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τις γενικότερες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της περιοχής καθώς και από το γεγονός ότι σε αυτή διακυβεύονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ενώ στη χώρα διατηρούν στρατιωτικές βάσεις τόσο οι ΗΠΑ για να εφορμούν στο Αφγανιστάν, όσο και η Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι είχαμε την ανατροπή του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ τον Απρίλη, που επίσης διαπραγματευόταν και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία. Πάντως, ο τελευταίος απέρριψε τις κατηγορίες πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις και κάλεσε τις χώρες που απαρτίζουν το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να αποστείλουν δυνάμεις στο Κιργιστάν.

Χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ρωσία και άλλες χώρες απέστειλαν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια αεροπορικώς στην πόλη Ος, ενώ ξέσπαγαν συγκρούσεις και στην πόλη Τζαλαλαμπάντ και οι αρχές ανακοίνωσαν πως προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα που θεωρείται ύποπτος για την υποκίνηση των αιματηρών ταραχών, χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει το όνομά του στη δημοσιότητα.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας (στην οποία συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν) σημείωσε πως τα μέτρα που έχει πάρει η «προσωρινή» κυβέρνηση είναι «ανεπαρκή» για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Νωρίτερα η «προσωρινή» κυβέρνηση της Ρόζα Οτουνμπέγιεβα, είχε κάνει έκκληση στη Ρωσία να στείλει «ειρηνευτικά» στρατεύματα για να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, είχε αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και ένα τάγμα Ρώσων αλεξιπτωτιστών για να βοηθήσει στην ...προστασία των ρωσικών στρατιωτική εγκαταστάσεων στην αεροπορική βάση «Καντ» που βρίσκεται κοντά στο Μπισκέκ. Σημειώνεται πως εκτός από τη Ρωσία, και οι ΗΠΑ κάνουν χρήση της αεροπορικής βάσης «Μανάς» για να εφορμούν στο Αφγανιστάν.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο Ουζμπεκιστάν

Τουλάχιστον 80.000 είναι οι Κιργίζιοι που έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR) ενώ σημειώνεται πως περίπου 15.000 άνθρωποι - κυρίως γυναίκες που συνοδεύουν παιδιά - παραμένουν στα σύνορα. Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε την αποστολή επείγουσας βοήθειας. Το Ουζμπεκιστάν ωστόσο ανακοίνωσε χτες πως κλείνει τα σύνορά του στους πρόσφυγες καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αρίποφ έκανε έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι εκπροσωπείται στο Κιργιστάν από δύο ειδικούς απεσταλμένους, ενώ τόσο η Κίνα όσο και η Τουρκία ανακοίνωσαν πως θα αποστείλουν αεροσκάφη στο Κιργιστάν για να παραλάβουν πολίτες τους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αποκάλυψη τεράστιων μεταλλευτικών κοιτασμάτων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέες διαστάσεις λαμβάνει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις Αμερικανών γεωλόγων, ότι στη χώρα υπάρχουν από τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως σε μεταλλεύματα, των οποίων η αξία υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τα αφγανικά κοιτάσματα αφορούν κυρίως λίθιο, χαλκό, σίδηρο, χρυσό, νιόβιο και κοβάλτιο. Κοιτάσματα που μπορούν να αναδείξουν τη χώρα σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις παγκοσμίως, με την έκθεση του Πενταγώνου να σημειώνει ότι το Αφγανιστάν μπορεί να μετατραπεί στη «Σαουδική Αραβία του λιθίου».

Οι επενδύσεις όσον αφορά τα μεταλλεύματα στο Αφγανιστάν έχουν ήδη ξεκινήσει από την Κίνα, που επενδύει κυρίως σε ορυχεία χαλκού, ενώ πλέον οι αποκαλύψεις κάνουν λόγο και για περαιτέρω επενδύσεις, μετά την ειρήνευση και σταθεροποίηση της περιοχής, που φυσικά θα καρπωθούν ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, ο εγκάθετος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, επισκέφθηκε την Κανταχάρ, δίνοντας πράσινο φως για τις μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, από τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον, ελεγχόμενο από τους ιμπεριαλιστές, κυβερνητικό στρατό της χώρας. Ο Αφγανός πρόεδρος βρέθηκε στην Κανταχάρ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγό Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, και απαίτησε από τους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους της περιοχής να συνεργαστούν με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για την «αίσια έκβαση», προς όφελος της κατοχής, της προετοιμαζόμενης σφαγής. «Εξαιρετικά ικανοποιημένος με τη στάση του εγκάθετου προέδρου δήλωσε ο Σ. ΜακΚρίσταλ.

Παράλληλα, στη χώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο να χάσει τη ζωή του ένας Βρετανός κατοχικός στρατιώτης, ενώ επίθεση δέχτηκαν Αφγανές μαθήτριες με δηλητηριώδη αέρια, με αποτέλεσμα 50 τουλάχιστον να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Στο Πακιστάν νέα έκθεση βρετανικού ινστιτούτου απευθύνει εκ νέου κατηγορίες στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, για συνεργασία με τους Ταλιμπάν και άμεσες σχέσεις με τις ομάδες των μαχητών στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, έκθεση του London School of Economics σημειώνει ότι η συνεργασία με τους Ταλιμπάν αποτελεί την επίσημη πολιτική των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δημιουργία τους έπαιζαν ρόλο ενίσχυσης των ανταρτών, χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ, με στόχο να πλήξουν τη Σοβιετική Ενωση και τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κόλπους μερίδας πολιτικών κομμάτων των Κοσσοβάρων Αλβανών η σύλληψη του αρχηγού της οργάνωσης «Αυτοδιάθεση» Αλμπίν Κούρτι, το περασμένο Σάββατο, με πρόσχημα τη διοργάνωση βίαιης διαδήλωσης το Φλεβάρη του 2007 με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων.

Στελέχη της «Αυτοδιάθεσης» κατηγόρησαν τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς πως άσκησαν βία από υπερβάλλοντα ζήλο κατά την επιχείρηση σύλληψης του Κούρτι και άλλων πέντε μελών της οργάνωσης. Κατηγόρησαν, μάλιστα, την κυβέρνηση του πρωθυπουργού τους, Χασίμ Θάτσι, πως είχε πολιτικά κίνητρα για τη δίωξη του Κούρτι, επειδή αυτή έγινε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του τελευταίου πως η οργάνωση θα κατέβει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ως αυτόνομο κόμμα... «Αντί η κυβέρνηση του Κοσσόβου να αγωνίζεται κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς μάχεται κατά οργανώσεων πολιτών», σχολίασε εκπρόσωπος της «Αυτοδιάθεσης».

Παράλληλα, ο Αβνι Ζογκιάνι, επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης των Κοσσοβάρων Αλβανών «Τσόχου», συσχέτισε τη σύλληψη του Κούρτι και με τις πρόσφατες πληροφορίες που φέρουν αυτή τη φορά την (κάποτε κατηγορηματικά αντίθετη) κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι να συμμετέχει μελλοντικά σε νέες διαβουλεύσεις με το Βελιγράδι, πιθανώς μετά την έκδοση απόφασης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Διαιτησίας της Χάγης, όπου έχει προσφύγει η Σερβία σχετικά με τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το Φλεβάρη του 2008.

Πάντως, η κυβέρνηση Θάτσι απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά. Η «Αυτοδιάθεση» έχει καλέσει τους Κοσσοβάρους Αλβανούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 26 του μήνα.

ΡΩΣΙΑ - ΟΗΕ
Ζητά αύξηση των «ειρηνευτικών» αποστολών

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της «αύξησης της αποτελεσματικότητας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ». Αυτό δήλωσε ο Σεργκέι Ιβανόφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τα ζητήματα της Ασφάλειας στην ασιατική περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη. Η ρωσική κυβέρνηση έκανε σαφές πως ενδιαφέρεται τόσο για την ποιοτική, όσο και για την ποσοτική αύξηση αυτών των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων, που δρουν κάτω από την «αιγίδα» του ΟΗΕ. Οπως δήλωσε ο Σ. Ιβανόφ: «Αγωνιζόμαστε για την αύξηση του δυναμικού του ΟΗΕ στο έργο της αποτροπής και της υπερνίκησης των κρισιακών καταστάσεων, για τη σταθερή αύξηση της ποσότητας και της αποτελεσματικότητας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων». Ο Ιβανόφ σημείωσε πως είναι κατάλληλη η στιγμή για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της στρατιωτικο-επιτελικής επιτροπής του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, που αποτελεί ένα από τα πεδία όπου διεξάγεται η ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη για την αποστολή ή όχι «ειρηνευτικών» στρατευμάτων σε διάφορες γωνιές του πλανήτη μας.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ