ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Παλεύουν για τα δικαιώματά τους

Δεκτή έγινε η προσφυγή της διοίκησης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για να βγει παράνομη η σημερινή απεργία των εργαζομένων

Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες στην Αττική (λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ηλεκτρικός) από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Ακόμα στάση εργασίας, την ίδια μέρα, 12 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς που οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του.

Στο μεταξύ, σήμερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό πραγματοποιούν απεργία ενάντια στην απόφαση της διοίκησης της Αττικό Μετρό Επιχείρηση Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) να πετάξει στο δρόμο σχεδόν 250 συμβασιούχους, των οποίων δεν ανανεώνει τις συμβάσεις. Κάτι που, μεταξύ άλλων, θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του συγκεκριμένου μέσου μεταφοράς. Η εργοδοσία προσπαθώντας να εμποδίσει τον αγώνα των εργαζομένων κατέφυγε χτες στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Αργά το βράδυ, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της εργοδοσίας.

Σε ξεσηκωμό καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις αστικές συγκοινωνίες σε ανακοίνωσή τους, μπροστά στη στάση εργασίας, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και τη συγκέντρωση και αναφέρονται στις γενικότερες αντεργατικές εξελίξεις, δείχνοντας ότι τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες είναι μέρος αυτών. Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση προχωρά στη τελική φάση των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ και συνολικά του δημόσιου πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε και τις αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες που στόχο έχουν «να προετοιμάσουν το έδαφος για να δοθούν στους ιδιώτες, είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε απευθείας με συμβάσεις έργου». Ακόμα, οι ταξικές δυνάμεις αναφέρονται στην έλλειψη προσωπικού, στις ανατροπές στα μέτρα που έχουν ως συνέπεια τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών. Στη συνέχεια, καλούν τους εργαζόμενους σε γενικό ξεσηκωμό με τη γραμμή του ΠΑΜΕ, σε αγώνα για τη διεκδίκηση ενιαίου δημόσιου φορέα αστικών συγκοινωνιών, γενικότερα αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και αφορούν στην ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές συμβάσεις.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕΛΜΑΝ
Προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους απεργούς

Βρήκε αφορμή για να στείλει εξώδικο στο σωματείο ενώ συνεχίζεται η απεργία ενάντια στις απολύσεις

Το αγωνιστικό πείσμα των εργαζομένων ανησυχεί την εργοδοσία
Το αγωνιστικό πείσμα των εργαζομένων ανησυχεί την εργοδοσία
Να τρομοκρατήσει τους απεργούς προσπαθεί η διοίκηση της ξυλοβιομηχανίας «ΣΕΛΜΑΝ», ανήσυχη από την αποφασιστικότητα με την οποία οι εργάτες παλεύουν ενάντια στις 22 απολύσεις αλλά και το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται απέναντι στον αγώνα τους.

Χτες, η εταιρεία προχώρησε σε εξώδικο κατά του Σωματείου Εργαζομένων και των μελών της διοίκησής του. Ως πρόσχημα χρησιμοποίησε το γεγονός ότι δεν επιτράπηκε σε εξωτερικό συνεργείο να εισέλθει στο χώρο της εταιρείας για να επισκευάσει βλάβη σε κλιματιστικό στο χώρο όπου φυλάσσονται οι κεντρικές υπολογιστικές μονάδες της εταιρείας.

Ο σκοπός βέβαια είναι άλλος. Οπως αναφέρεται στο εξώδικο «με πρόσχημα την απεργία το Σωματείο Εργαζομένων, έχει παράνομα αποκλείσει την είσοδο στο εργοστάσιο Βασιλικού Εύβοιας και παρεμποδίζει τη διαχείριση της ιδιοκτησίας και της περιουσίας μας, οι παραγγελίες μας ακυρώνονται, αδυνατούμε να παραδώσουμε εμπορεύματα και να παράγουμε προϊόντα και εν γένει έχουμε υποστεί ανυπολόγιστη θετική και αποθετική ζημία αλλά και ηθική βλάβη, για την αποκατάσταση των οποίων επιφυλασσόμαστε». Μάλιστα, νωρίτερα αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων «για τη νομιμότητα των οποίων η εταιρείας μας επιφυλάσσεται».

Οι εργαζόμενοι της ΣΕΛΜΑΝ, συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα που ξεκίνησαν από τις 2 Ιούνη με 24 επαναλαμβανόμενες απεργίες, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των 22 απολύσεων και να ματαιωθούν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Με απόφασή τους συνεχίζουν μέχρι αύριο τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα συνεδριάζει ξανά η διοίκηση του σωματείου.

Ο Γιώργος Αργύρης, μέλος της Γραμματείας του νομού Εύβοιας του ΠΑΜΕ, με δήλωσή του στο «Ρ» τόνισε: «Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πράξη της εργοδοσίας, στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, ώστε να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν τη θέληση της εταιρείας για την εφαρμογή του σχεδίου της, που προβλέπει 250 - 300 απολύσεις το επόμενο διάστημα. Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής σε συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΛΜΑΝ και να δηλώσουν αποφασιστικά ότι τέτοιου είδους μέτρα και αποφάσεις δε θα περάσουν».

Την αστυνομία φώναξαν στη «ΜΙΝΟΣ»

Πάνω στον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων, χτύπησε χτες η προσπάθεια της εργοδοσίας της «ΜΙΝΟΣ» να βγάλει εμπορεύματα από το εργοστάσιο. Η προσπάθεια της επιχείρησης απέτυχε, παρά το γεγονός ότι κινητοποίησε και την αστυνομία για να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους εργάτες. Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, συνεχίζουν την περιφρούρηση του εργοστασίου. Διεκδικούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Ο αγώνας που πραγματοποιούν δεν είναι μόνο αγώνας για την επιβίωση. Αντιπαρατίθεται με τα σχέδια της εργοδοσίας να ξεμπερδεύει μαζί τους για να αξιοποιήσει τα κίνητρα της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο με την ανασφάλιστη και τσάμπα εργασία καινούριων εργαζομένων. Αντιπαρατίθεται με τη συντονισμένη επίθεση των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων που έχει μπει σε εφαρμογή εδώ και πάνω από ένα χρόνο και εκφράζεται με την απλήρωτη δουλειά για μήνες, με τις απολύσεις, την τετραήμερη και τριήμερη εργασία με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ΠΑΜΕ, με πυρήνα τους εργαζόμενους της «ΜΙΝΟΣ» και άλλων εργοστασίων της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου, κάνει βήματα στην κατεύθυνση οργάνωσης και συντονισμού της δράσης των εργαζομένων της ΒΙΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει σύσκεψη ανέργων και εργαζομένων, αύριο Πέμπτη στις 8 το βράδυ στο Δημαρχείο του Ευόσμου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιπαλεύει την παράταση του ωραρίου

Νέα δυναμική παρέμβαση κόντρα στα αντεργατικά σχέδια της κατασκευάστριας Κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Η εργοδοσία, με τη στήριξη της ΠΑΣΚίτικης πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου, αποφάσισε να προχωρήσει σε παράταση του ημερήσιου χρόνου εργασίας κατά μισή ώρα, εκτιμώντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν το μισάωρο διάλειμμα που επί δεκαετίες έχει κατακτηθεί να συμπεριλαμβάνεται στο 8ωρο τους.

Προχτές το Συνδικάτο Οικοδόμων εμπόδισε την εφαρμογή του μέτρου στο εργοτάξιο του Μετρό στο Καλοχώρι. Χτες από το πρωί η εργοδοσία άρχισε να απειλεί τους εργαζόμενους ότι θα απολυθούν αν δεν αποδεχθούν την παράταση του χρόνου εργασίας. Απέναντί της βρήκε και πάλι το Συνδικάτο Οικοδόμων που με δυναμική παρέμβαση επέβαλε τη λήξη του ωραρίου κανονικά στις 3 το μεσημέρι.

Σήμερα συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα εργοτάξια του Μετρό. Καλούν τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, συσπειρωμένοι στο ταξικό κίνημα να αποκρούσουν και την επίθεση στα δικαιώματά τους και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΜΕΛΚΑ»: Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που προχώρησαν από την περασμένη βδομάδα οι 51 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του περιφερειακού δρόμου Βόλου οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από την εταιρεία «ΜΕΛΚΑ» εδώ και πολλούς μήνες. Απαιτούν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται - οι μισοί είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Φλεβάρη και οι υπόλοιποι από το Μάρτη, δεν έχουν πάρει ακόμα τα αναδρομικά του 2009 κ.ά. - και καταγγέλλουν την εργοδοσία ότι προσπαθεί να τους ξεγελάσει με ψίχουλα.

«ΙΝΤΡΑΚΟΜ»: Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Ιντρακόμ» (11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) ενάντια στις απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να γίνουν σύμφωνα με τα σχέδια της εργοδοσίας.

«ΕΡΓΑΝΗΣ»: Την καταβολή σχεδόν του συνόλου των δεδουλευμένων τους (σε ποσοστό πάνω από 90%), πέτυχαν οι 39 εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας «ΕΡΓΑΝΗΣ ΑΕ», μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις περίπου 9 μηνών. Οι εργαζόμενοι, που δεν υπέκυψαν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, συνέχισαν τον αγώνα τους απαιτώντας την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων, κάτι που τελικά πέτυχαν. Συμμετείχαν μαζικά σε όλες τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, με τα πανό του ΠΑΜΕ, ενώ ταυτόχρονα, έκαναν άνοιγμα και στη γειτονιά που εδρεύει η εταιρεία (Βύρωνας), πετυχαίνοντας τη συμπαράσταση των άλλων εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ