ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σίγουρες πλάτες στα αντεργατικά μέτρα

Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχε χτες ο Αντ. Σαμαράς, που είδε στη συνέχεια και τους μεγαλοεργοδότες του Τουρισμού

Κυβέρνηση και εργοδότες, χέρι χέρι με τη ΝΔ και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, μεθοδεύουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον και καθήκον να σταθούν μαχητικά απέναντί τους, να αντεπιτεθούν
Κυβέρνηση και εργοδότες, χέρι χέρι με τη ΝΔ και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, μεθοδεύουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον και καθήκον να σταθούν μαχητικά απέναντί τους, να αντεπιτεθούν
Αναντικατάστατος σύμμαχος της κυβέρνησης στον πόλεμο για το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αποδεικνύεται στην πράξη η ηγεσία της ΝΔ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αντ. Σαμαράς με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Οπως φάνηκε καθαρά, η υλοποίηση των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που υπόγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ) αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ηγεσία της ΝΔ, παρά το δημαγωγικό «όχι» κατά την ψήφισή του στη Βουλή.

Τα καθ' ύλην αρμόδια στελέχη της ΝΔ, στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση, άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι το μνημόνιο αποτελεί «μπούσουλα» για τη ΝΔ ειδικά σε ό,τι αφορά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε οποιαδήποτε επικριτική αναφορά σε αυτά τα μέτρα. Περιορίστηκε να δηλώσει στους συνδικαλιστές ότι απλά ακούει τις απόψεις και τις προτάσεις τους, όπως είπε εξερχόμενος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη κριτικής για τα προωθούμενα νομοσχέδια που καταργούν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις και διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις.

Εκφράζοντας τη επίσημη θέση της ΝΔ, ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Σταϊκούρας ζήτησε έμμεσα πλην σαφώς από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για την έξοδο από την κρίση. «Απαιτείται ένταση των προσπαθειών», τόνισε, εκτιμώντας ότι «τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία είναι μπροστά».

Στο ίδιο μήκος ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «οι πολιτικές της κυβέρνησης χρησιμοποιούν ως άλλοθι (!) το μνημόνιο, οδηγούν την κοινωνία σε χειρότερες καταστάσεις».

Σε πνεύμα συναίνεσης κινήθηκε ο Γ. Παναγόπουλος. Απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, κάνοντας λόγο απλώς για «κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της εργασίας» και για τα οποία ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο,τι συμφέρει το κεφάλαιο...

Η ηγεσία της ΝΔ υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα των μεγαλοξενοδόχων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια σε ό,τι αφορά την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρηματιών του κλάδου.

«Οι επαγγελματίες του τουρισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει και ο χρόνος κυλά, χωρίς να γίνεται τίποτα», δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε αμέσως μετά τη ΓΣΕΕ ο Αντ. Σαμαράς με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ν. Αγγελόπουλος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η κάμψη (σ.σ. στον τουρισμό) οφείλεται κυρίως στην κακή εικόνα που δημιουργήθηκε από τα γνωστά επεισόδια που έχουν συμβεί ιδιαίτερα στην Αθήνα»(!).

Ο τουρισμός, η ενέργεια, οι επενδύσεις και η «Cosco» ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Ντετζιάνγκ. «Νομίζω ότι οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι - και είναι πολύ ευχάριστο αυτό - να βοηθήσουν, ιδιαίτερα μέσα από τις επενδύσεις τους», εκτίμησε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σήμερα, ο Αντ. Σαμαράς θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ενώ μεθαύριο Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου θα είναι ο μοναδικός ομιλητής. «Η σύγκληση της ΚΟ γίνεται για να μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος, για να δώσει το πολιτικό στίγμα της περιόδου που διανύουμε», δήλωσε («Real fm») ο γγ της ΚΟ Κ. Τασούλας, διαψεύδοντας ότι έχει ζητήσει να μιλήσει στη συνεδρίαση ο Κ. Καραμανλής.

Υπέρ της αναζήτησης συναινέσεων «που θα μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε ρήξεις που είναι απαραίτητες» τάχθηκε, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της «Ντόιτσε Βέλε», η Ντ. Μπακογιάννη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται αυτό το διάστημα. Δεν έκρυψε, βέβαια, ότι την απασχολεί η δημιουργία νέου κόμματος, αλλά, όπως είπε, «δεν προέχει αυτή τη στιγμή αυτό».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το περιουσιακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με θέμα το περιουσιακό συναντήθηκαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, μετά τη διακοπή των συνομιλιών, λόγων των προκλητικών δηλώσεων του δεύτερου με τις οποίες αμφισβητούσε τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών. Η νέα ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ ανακοίνωσε το πρόγραμμα των συναντήσεων των δύο ηγετών έως το τέλος Ιούλη.

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις θέσεις τους, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έθεσε και θα συνεχίσει να θέτει ζήτημα εδαφικών αναπροσαρμογών και εποίκων.

Χτες ανακοινώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συναίνεσε τελικά στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, για έξι ακόμα μήνες, αφού, όπως σημειώθηκε από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Λευκωσίας στον ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκαν αλλαγές, ώστε να μην υπάρχουν πλέον υπονοούμενα για χρονοδιαγράμματα στην επίλυση του Κυπριακού. Το Ψήφισμα εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 1 κατά, της Τουρκίας.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του χρονοδιαγράμματος λύσης μέχρι τέλους του έτους πήρε ο Ντ. Ερογλου με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, όπου τάσσεται ξανά και υπέρ μιας πενταμερούς συνάντησης Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για το θέμα.

Σκοτώνουν την Υγεία

Οι τραγικές καταστάσεις που διαμορφώνονται στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας των δραστικών περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, δεν αποτελούν μόνο ελληνικό φαινόμενο. Το «μνημόνιο» που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ και την ΕΕ προβλέπει δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών. Αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα πήραν όμως και άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων έκαναν κολεγιά με τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους οργανισμούς για να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη. Ορισμένα παραδείγματα:

  • Στην Ουγγαρία, τα νοσοκομεία στερούνται πλέον βασικών αναλώσιμων υλικών ενώ από τις χιλιάδες απολύσεις (το 30% των δημοσίων υπαλλήλων) δεν εξαιρέθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές.
  • Στην Ουκρανία, για την χορήγηση δανείων, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ προχώρησε σε περικοπές ύψους 40% των δαπανών για την Υγεία.
  • Στη Λετονία, απαιτήθηκε να κλείσουν νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονταν έξω από την πρωτεύουσα Ρίγα. Παράλληλα η κυβέρνηση της Λετονίας προχώρησε σε περικοπή των δαπανών για τα νοσοκομεία κατά 40%.
  • Στην Ταϊλάνδη, το ΔΝΤ συμφώνησε με την κυβέρνηση για περικοπές των δαπανών Υγείας κατά 50%.
  • Στην Αφρική, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου του «Cambridge», στις χώρες που το 2008 «συνεργάστηκαν» με το ΔΝΤ, οι δαπάνες Υγείας μειώθηκαν κατά 50%. Ανάμεσα στα άλλα τραγικά αποτελέσματα, ήταν η έκρηξη των κρουσμάτων του ιού AIDS αλλά και οι θάνατοι χιλιάδων ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό.
  • Ερευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο «Cambridge» δείχνει ότι στις 20 χώρες που ζήτησαν τη «συνδρομή» του ΔΝΤ, οι θάνατοι από φυματίωση αυξήθηκαν κατά 17%!

Οι περικοπές και η υποχρηματοδότηση στον τομέα της Υγείας είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ που στη χώρα μας έχουν προσυπογράψει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου», προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση του ευαίσθητου αυτού τομέα, προς όφελος των μονοπωλίων. Τα χειρότερα είναι μπροστά, αν ο λαός δεν παλέψει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, χωρίς καπιταλιστές, όπου η Υγεία θα είναι καθολικό δικαίωμα και όχι κερδοφόρο για το κεφάλαιο εμπόρευμα.


Π.Θ.

ΝΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέντευξη Τύπου για τη ροδακινοπαραγωγή

Σήμερα, στις 12 μ., στη Βέροια

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Ημαθίας και Πέλλας του ΚΚΕ, διοργανώνουν κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη ροδακινοπαραγωγή του 2010». Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 16 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, στο τουριστικό περίπτερο «ΕΛΗΑ» στη Βέροια.

Το νέο ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Δημοκρατικής Μέριμνας» απαρτίζεται απ' τους: Φίλια Βασίλη, πρόεδρο, Χαρατσίδου Αντωνία, αντιπρόεδρο, Λειβάδη Μαρία, αντιπρόεδρο, Ζαχαράτου Κατίνα, γραμματέα, Σταματάτου Φρανς, ειδική γραμματέα, Κουτροκόη Στέλλα, ταμία και μέλη τους Καρακίτσου Μαρία, Χουρμούζη Ειρήνη, Παπαγιωργάκη Ιωάννη και Παπανικολάου Νίτσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ