ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ FRONTEX
Ανελέητο κυνήγι προσφύγων - θυμάτων του ιμπεριαλισμού

Στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της καταστολής σε βάρος των μεταναστών παρουσίασε χτες στην Αθήνα, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Frontex

Eurokinissi

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας (ελέω κυβερνητικών αποφάσεων) στο ανελέητο κυνήγι των προσφύγων του ιμπεριαλισμού και οι αυξημένοι της ρόλοι στις κατασταλτικές επιχειρήσεις κατά μεταναστών στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, επιβεβαιώθηκε και χτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ενημέρωσης των ελληνικών ΜΜΕ στην Αθήνα, από τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Gil Arias Fernandez.

Ο Frontex αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που συγκροτήθηκε το 2005, με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ. Στην ουσία, πρόκειται για ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» του Frontex είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και αποτελεί μηχανισμό ευρύτερης παρέμβασης ενάντια στα συμφέροντα των λαών της ΕΕ και των λαών άλλων χωρών, ενώ μπορεί να δρα ως ένας μηχανισμός ταχείας επέμβασης ανάλογα με τις ανάγκες της ΕΕ.

Οσον αφορά το ρόλο και τη δράση του είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει τονίσει πως η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τον Frontex γίνεται με τέτοιον τρόπο που δεν μπορούν να ελεγχθούν οι «διοικητικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο εν λόγω πλαίσιο και καθορίζουν την περαιτέρω μεταχείριση των αλλοδαπών».

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωενωσιακού οργανισμού για το συντονισμό των επιχειρήσεων φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ που παρουσίασε: Το 2009 εντοπίστηκαν να επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ 106.000 «παράνομοι» μετανάστες (-33% συγκριτικά με το 2008), 113.000 υπέβαλαν αίτημα εισόδου το οποίο απορρίφθηκε (κατά 7% λιγότερα αιτήματα συγκριτικά με το 2008) και 352.800 εντοπίστηκαν ως «παράνομα» διαμένοντες (-16%).

Για την Ελλάδα το 2009 εντοπίστηκαν 30.400 «λαθρομετανάστες» να προσπαθούν να μπουν από τα θαλάσσια σύνορα (από 31.700 το 2008) και 49.000 να προσπαθούν να μπουν από τα χερσαία (από 56.000 το 2008). Οι επιλέγοντες τη χερσαία είσοδο ήταν 10.000 από Τουρκία και 14.000 από Αλβανία.

Στο πρώτο 3μηνο φέτος εντοπίστηκαν 3.700 να προσπαθούν να μπουν από στεριά και 2.900 από θάλασσα (αριθμός συνολικά μειωμένος κατά 7% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι).

Επίσης, στο πρώτο τρίμηνο φέτος εντοπίστηκαν 6.000 «παράνομα» διαμένοντες. Τα αιτήματα χορήγησης ασύλου που υποβλήθηκαν στη χώρα το 2009 ήταν 16.000 (κατά 19% λιγότερα συγκριτικά με το 2008). Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο φέτος είναι μειωμένα κατά 53% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (λίγο περισσότερα από 2.000, ενώ πέρυσι στο τρίμηνο ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 4.000).

Ο ίδιος ο G. Fernandez απέδωσε τις μειώσεις στους αριθμούς στην ανεργία που πλήττει την ΕΕ και αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να καταφύγουν εδώ (ειδικά για την Ελλάδα η Frontex εκτιμά ότι αποθαρρύνονται από την ανεργία κυρίως σε γεωργία και τουρισμό, όπου πριν απασχολούνταν εποχιακά), στις αυστηρότερες πολιτικές ασύλου και αντιμετώπισης της «λαθρομετανάστευσης» και στη συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες καταγωγής των προσφύγων και διέλευσής τους.

Σημείωσε την τάση τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι να έρχονται από τα χερσαία σύνορα και όχι τα θαλάσσια (εκτίμησε ότι μόνο τον Ιούνη η σχέση ήταν τρεις προς ένας). Και το εξήγησε λέγοντας ότι από τη θάλασσα εντοπίζονται ευκολότερα από τους μηχανισμούς καταστολής, από δε τη στεριά πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν ευκολότερα το ταξίδι τους για αλλού στην ΕΕ. Παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι που έρχονται εδώ θέλουν να φύγουν για άλλο προορισμό.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Εγκρίθηκαν 36 από τις 29.501 αιτήσεις το 2009

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής των «κλειστών συνόρων» που ασκεί η ΕΕ, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγημένους ανθρώπους σε διαρκή καταδίωξη

Σε μηδενικά επίπεδα παρέμειναν και το 2009 τα ποσοστά χορήγησης προσφυγικού καθεστώτος από τη χώρα μας. Σε πρώτο βαθμό εκδόθηκαν 11 θετικές αποφάσεις σε 29.501 υποθέσεις (ποσοστό 0,04% ), ενώ υπήρξαν 25 θετικές αποφάσεις σε 870 υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό (ποσοστό 2,87%). Αυτά τονίστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων στις 20 Ιούνη.

Αντίστοιχα τα ποσοστά χορήγησης επικουρικής προστασίας ήταν 0,06% σε πρώτο και 1,26% σε δεύτερο βαθμό. Τα εκκρεμή αιτήματα εξακολούθησαν να συσσωρεύονται, ξεπερνώντας στα τέλη του 2009, τον αριθμό των 48.000 (45.000 σε δεύτερο και 3.000 σε πρώτο βαθμό). Τα προβλήματα σε επίπεδο ενημέρωσης, διερμηνείας, διενέργειας συνεντεύξεων, αιτιολόγησης και ποιότητας των σχετικών αποφάσεων παρέμειναν τα ίδια ή και οξύνθηκαν περισσότερο.

Ιδιαίτερα προβληματική χαρακτηρίστηκε η κατάσταση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής , όπου παραλαμβάνονται γύρω στα 20-30 αιτήματα τη βδομάδα από τους εκατοντάδες αλλοδαπούς που ζητούν άσυλο και συνωστίζονται στις ουρές. Και που αποτελούν έρμαια στα κάθε λογής κυκλώματα που υπόσχονται χορήγηση ασύλου. Οι συνεντεύξεις των ελάχιστων που καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία καθυστερούν πάνω από έξι μήνες. Επίσης, τα διαθέσιμα κέντρα φιλοξενίας έχουν χωρητικότητα 865 ατόμων, από τις οποίες οι 340 θέσεις είναι για ασυνόδευτους ανήλικους με αποτέλεσμα πολλοί αιτούντες άσυλο να είναι άστεγοι και να διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε ότι «ένας μεγάλος αριθμός των παράτυπα εισερχομένων αλλοδαπών στα ελληνοτουρκικά σύνορα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως "λαθρομετανάστες" και εκδίδονται εναντίον τους αποφάσεις απέλασης. Η έλλειψη των κατάλληλων δομών υποδοχής στα ελληνικά σύνορα δεν επιτρέπει τον εντοπισμό των προσφύγων και την παροχή προστασίας που δικαιούνται. Το ποσοστό των αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται στα σημεία εισόδου παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό (8,8% του συνόλου, το 2009)».

«Παράγοντας ανασφάλειας... »

«

Παράγοντα ανασφάλειας των πολιτών της Αθήνας» θεωρεί ο δήμαρχος της πόλης, Ν. Κακλαμάνης, την «υπερσυγκέντρωση» σ' αυτήν μη νομίμων μεταναστών, όπως τους χαρακτηρίζει. Οσο προχωράμε προς τις εκλογές, φαίνεται ότι ο δήμαρχος βγάζει στην επιφάνεια τις πραγματικές του πεποιθήσεις, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει τη «γραμμή» του συστήματος για εκδίωξη των μεταναστών από το κέντρο της πόλης και να «αξιοποιήσει» αντιδραστικές θέσεις που αποδίδουν σ' αυτούς τη μείωση της εμπορικής κίνησης ή τη βρωμιά της πόλης.

Ηταν στα τέλη του Γενάρη, όταν ο Ν. Κακλαμάνης επαιρόταν ότι δε διαχωρίζει τους μετανάστες σε παράνομους και μη, άσχετα βέβαια αν ο δήμος συμμετείχε, και εξακολουθεί, στις επιχειρήσεις - σκούπα που γίνονται συχνά στην Αθήνα, με πρόσχημα την καθαριότητα. Τώρα κάνει σαφές ότι οι μη νόμιμοι μετανάστες είναι πρόβλημα και, μάλιστα, σχετίζει την ύπαρξή τους με τη μικροεγκληματικότητα, στον περιορισμό της οποίας ισχυρίζεται ότι συμβάλλει ο δήμος με το να μοιράζει ένα πιάτο φαΐ σε αυτούς. Μάλιστα, ο Ν. Κακλαμάνης ισχυρίζεται ότι «το θέμα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης σύντομα θα γίνει εθνικό πρόβλημα».

Κρύβει τόσο ο ίδιος, όσο και οι ομοϊδεάτες του ότι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές της Αθήνας, δε φταίνε ούτε οι μετανάστες, ούτε οι Ελληνες εργαζόμενοι, αλλά η ιμπεριαλιστική πολιτική των επεμβάσεων, των πολέμων, της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, η αντιμεταναστευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και, βέβαια, κρύβει ότι η ανασφάλεια των πολιτών της Αθήνας, στους οποίους αναφέρεται, οφείλεται στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων.


Χ. Δ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Καταγγέλλει σύλληψη 16 μεταναστών

Tη σύλληψη 16 μεταναστών την Πέμπτη, 10 Ιούνη, και την απέλαση των περισσοτέρων στις χώρες τους (κυρίως Πακιστάν και Μπαγκλαντές) καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, σημειώνοντας πως «με το πρόσφατο περιστατικό στο νησί μας - και δεν είναι το πρώτο - αποκαλύπτεται το δράμα αυτών των ανθρώπων να βρουν μια καλύτερη ζωή, αφού οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η εξαθλίωση από τις έντονες ταξικές ανισότητες τους "ξεριζώνουν" από τις πατρίδες τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες πιάστηκαν από το Λιμενικό στο δυτικό τμήμα του νησιού, ενώ περίμεναν φουσκωτά δουλεμπορικά να τους μεταφέρουν στην Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ