ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
«Ταρατατζούμ» και άλλοθι στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ

Αθωώνει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση και καλλιεργεί εφησυχασμό στο λαό

Με «ταρατατζούμ» εντυπωσιοθηρίας, που μόνο για λαϊκή κατανάλωση προσφέρονται, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ανάγει σε κυρίαρχη τη διαδικασία έγκρισης των επίμαχων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας μάλιστα να πιστωθεί πολιτικά τον ελιγμό της κυβέρνησης να φέρει τις αλλαγές με τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό είναι το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που κάνει λόγο για «άτακτη κυβερνητική υποχώρηση» και εξυμνεί την «καταλυτική παρέμβαση Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κυβερνητική μεταστροφή».

Ταυτόχρονα, καλλιεργεί εντυπώσεις πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται υπό το κράτος εκβιασμών απ' την κυβέρνηση, προκειμένου να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, υπονοώντας ότι θα το κάνουν με το «πιστόλι στον κρόταφο», παρά το γεγονός ότι η ...φιλολαϊκή τους συνείδηση, τους επιβάλλει να το καταψηφίσουν!

Διαστρέφοντας μάλιστα την πραγματικότητα, που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα της αστικής τάξης και η στρατηγική του υπηρετείται ενιαία από τα στελέχη, τους υπουργούς και τους βουλευτές του, ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «Κόκκινο») έλεγε χτες ότι «τώρα είναι η ώρα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (...) να αποδείξουν ότι ακούν τους ψηφοφόρους τους (...) Να μετρήσουμε συνειδήσεις που δεν κάμπτονται από σκοπιμότητες και απειλές και για να μετρήσουμε την αξιοπιστία και συνέπεια λόγων και έργων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε με επιστολή του απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα πριν αποφανθεί το ΣτΕ για τη συνταγματικότητά του. Παρόλο που η Προεδρία επισήμανε ότι αυτή είναι μια αυτονόητη στάση, η Κουμουνδούρου διέρρεε ότι ο Κ. Παπούλιας ενδέχεται και να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το αντιασφαλιστικό - αντεργατικό νομοσχέδιο δε θα περάσει απ' τη Βουλή αλλά και αν περάσει δε θα εφαρμοστεί. Στο ίδιο πνεύμα της καλλιέργειας εφησυχασμού ήταν και οι δηλώσεις του Δ. Στρατούλη (ρ/σ ΕΤ3) ότι «δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσει από τη Βουλή αυτά τα νομοσχέδια, αλλά και να τα περάσει, αυτό θα είναι και η βασική αιτία της δικής τους πολιτικής κατάρρευσης».

Συνεχίζεται η εσωκομματική φασαρία

Στο εσωκομματικό πεδίο, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς την πρώτη πανελλαδική της συνδιάσκεψη την ερχόμενη Κυριακή, η οποία θα αποφασίσει την εξαγγελία ίδρυσης νέου κόμματος και τη διαδικασία της ίδρυσής του. Την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο (ξενοδοχείο «Imperial») συγκαλεί πανελλαδική σύσκεψη και η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΠΑΣΟΚ (κίνηση στο εσωτερικό του κόμματος υπό τον Γ. Παναγιωτακόπουλο).

Ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στη «Real News» εκφράζει την επιθυμία για σύγκλιση με τους Οικολόγους - Πράσινους, αλλά δεν αποκλείει επιστροφή στον ΣΥΝ. Απαντά και στις κατηγορίες που διατυπώνονται από πλευράς ΣΥΝ ότι σκοπεύουν να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Να τους θυμίσω μόνον ποιοι κράτησαν όρθιο τον Συνασπισμό, όταν στα προηγούμενα χρόνια πολλοί έφυγαν για το ΠΑΣΟΚ».

Εξελίξεις αναμένονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρωτοβουλία της ΚΟΕ - ενδεχομένως και των άλλων συνιστωσών που υποστηρίζουν τον Αλ. Αλαβάνο - να απευθύνει κάλεσμα σε «23 κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς» για συνάντηση αύριο, Πέμπτη 24 του Ιούνη, στην Αθήνα, εφόσον αποδεχτούν τον προβληματισμό που συνοδεύει την πρόσκληση.

Η ΚΟΕ λέει πως στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να πάρει «σάρκα και οστά» το «Μέτωπο» που επιδιώκει ο Αλ. Αλαβάνος. Βαφτίζοντας ρεαλιστικό ό,τι κινείται στα όρια του αστικού πολιτικού συστήματος, διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχει σήμερα συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση και λύση, ούτε πολιτικό υποκείμενο ικανό να εκφράσει τον λαό».

Σαν «απάντηση», η ΚΟΕ καλεί το λαό να παλέψει για «ακύρωση της συνθήκης ΔΝΤ-ΕΕ», «να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου και το πολιτικό καρτέλ του νεοφιλελευθερισμού» και άλλα παρόμοια συνθηματικά πυροτεχνήματα, που δείχνουν το διαχειριστικό περιεχόμενο της πρότασης όσων συναθροίζονται στην κίνηση Αλαβάνου και την εμφανή τους διάθεση να καναλιζάρουν σε ανώδυνους για το σύστημα στόχους τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμονή για χρονοδιαγράμματα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για ανεντιμότητα στην εξωτερική της πολιτική κατηγόρησε την Τουρκία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στον «EU Observer».

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Αγκυρα όφειλε να εφαρμόζει την ίδια στάση που κρατά απέναντι στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και στο ζήτημα της δικής της κατοχής στην Κύπρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν «εννοούν αυτά που λένε για την κατοχή αραβικών εδαφών, θα έπρεπε να θέσουν τέλος στην κατοχή ενός σημαντικού τμήματος της Κύπρου».

Ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, παρακάθισε τη Δευτέρα σε δείπνο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Η συνάντηση ωστόσο έγινε μετά τις δηλώσεις περί χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και τις έμμεσες βολές προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι οι δύο κοινότητες πρέπει κατ' αρχήν να αποφασίσουν αν θέλουν τη λύση.

Κατά των τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων εμφανίστηκε να τάσσεται και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας πως «αυτό δε σημαίνει ότι εμείς θέλουμε εσαεί να συζητείται το Κυπριακό». Σήμερα θα γίνει νέα συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου, με θέμα το περιουσιακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ