ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδική σύσκεψη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Το ερχόμενο Σάββατο, 26 του Ιούνη, στις 10.30 το πρωί στην Αθήνα

Πανελλαδική σύσκεψη ανασυγκρότησης διοργανώνει το Σάββατο, 26 Ιούνη, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», στις 10.30 π.μ. στην Αθήνα, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας).

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έγινε στη Θεσσαλονίκη η σύσκεψη της τοπικής επιτροπής. Εγινε πλούσια συζήτηση της επικαιροποιημένης Διακήρυξης που έχει επεξεργαστεί η Συντονιστική Επιτροπή και η οποία θα συζητηθεί στην πανελλαδική σύσκεψη, εκλέχτηκαν αντιπρόσωποι που θα συμμετάσχουν σε αυτήν και συγκροτήθηκε η τοπική επιτροπή.

Από τους ομιλητές τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη ανασύνταξης και ισχυροποίησης του κινήματος για τις λαϊκές ελευθερίες, ως μέρος της συνολικότερης πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

«Οι σημερινές απαιτήσεις για άμεση αντεπίθεση του ελληνικού λαού στην ολομέτωπη και βάναυση επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, της ΕΕ και του ΔΝΤ ενάντια στο σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, καθιστούν επιτακτική την ανασύνταξη και ισχυροποίηση του κινήματος για τις λαϊκές ελευθερίες», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αγγελος Βρετός, μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». «Ενός κινήματος, πρόσθεσε, που θα αναπτύσσει την πάλη για δημοκρατικές ελευθερίες ως μέρος της συνολικότερης πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Που θα αναδεικνύει και στοχεύει τις αιτίες της επίθεσης, θα κινείται σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, θα είναι σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική».

Μέσα από τους στόχους που μπαίνουν, σημείωσε στην εισήγησή του ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, μέλος της τοπικής γραμματείας, επιδιώκουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε να αναπτυχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αντίσταση ενάντια στην πολιτική της καταστολής και στην εργοδοτική τρομοκρατία, να στηρίζονται οι αγώνες του λαϊκού κινήματος, να διευρύνεται το μέτωπο κατά των διώξεων, και να κατανοείται από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις το ασφυκτικό, καταπιεστικό πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας. Να εμπεδώνεται ότι η οριστική διέξοδος για το πλάτεμα, αλλά και το ανεπίστρεπτο των λαϊκών κατακτήσεων δεν μπορεί παρά να κατοχυρώνεται από μια εξουσία λαϊκή».

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ήταν ο Μιχάλης Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος, οι καθηγητές στο ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης και Γιώργος Λεοντιάδης, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος που χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ κ.ά. Μέλη του προεδρείου ήταν ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ο Αγγελος Βρετός και ο Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Νέο δάνειο ο Δήμος Αθηναίων

Με νέα βάρη φορτώνει τα λαϊκά στρώματα της πόλης η δημοτική αρχή της Αθήνας, καθώς αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη δανείου, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, 5ετούς διάρκειας από την Τράπεζα Πειραιώς, με πρόσχημα τις περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε χτες το νέο δάνειο, με τον δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη, να προσπερνά τις ευθύνες της ΚΕΔΚΕ που συναποφάσισε με την κυβέρνηση μείωση των πόρων, ελέω προγράμματος σταθερότητας.

Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι πλήττονται από τα βάρβαρα μέτρα, οι παρατάξεις του δικομματισμού αναλώθηκαν σε προεκλογικές κορώνες για το χρώμα της νέας διοίκησης. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το δάνειο με το σκεπτικό ότι «δεν γνωρίζουμε πού αποβλέπει».

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι απόρροια της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Στ. Λάμπρου. «Υπάρχει μια τάση στο να υποβαθμίζεται το σύστημα που παράγει τη φτώχεια και να μεταφέρονται οι ευθύνες στους διαχειριστές του», τόνισε, απαντώντας στην κούφια αντιπαράθεση των παρατάξεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Επεσήμανε τις συνέπειες που θα έχει στα λαϊκά στρώματα το νέο δάνειο, καθώς για να το ξεπληρώσει η διοίκηση - με δεδομένο και το πολύ υψηλό επιτόκιο του 7,8% - θα προχωρήσει σε αυξήσεις τελών, υποβάθμιση ή κλείσιμο υπηρεσιών. Αναδεικνύονται, κατέληξε ο Στ. Λάμπρου, δύο δρόμοι για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, ο ένας σε όφελος του κεφαλαίου και ο άλλος σε όφελος του λαού. Ο λαός δεν μπορεί να προσμένει τίποτα το καλό για τη ζωή του, αν αυτή η πολιτική δεν ανατραπεί.

Το δάνειο καταψήφισε και η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ανακατανομή των χρημάτων σε άλλες κατευθύνσεις.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Πανελλαδικό αντάμωμα στη Νάουσα

Το διήμερο 26 και 27 Ιούνη, διοργανώνουν τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την καθιερωμένη πανελλαδική συνάντηση στη Νάουσα, με τη συμμετοχή των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης. Για τη μετάβαση στη Νάουσα και συμμετοχή όσων το επιθυμούν, εκτός των άλλων περιοχών που οργανώνεται από τα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, πούλμαν, από Αθήνα, θα αναχωρήσουν, στις 26 Ιούνη από την Πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7.30 π.μ. (πληροφορίες και συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210 8831.368 και 210 8225.407).

Εκλογοαπολογιστική

Το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί τα μέλη του σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Κυριακή 27 Ιούνη 2010 και ώρα 10 π.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμου Ηλιούπολης (οδός Μαρίνου Αντύπα και Σοφ. Βενιζέλου). Εκτός των οργάνων της νέας διοίκησης, θα εκλεγούν και αντιπρόσωποι για το 12ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Για υποψηφιότητες, στα γραφεία του Παραρτήματος μέχρι την Παρασκευή 25 Ιούνη Τετάρτη και Παρασκευή τις ώρες: 10.00 πμ έως 13.00 μμ.

«Καθαρίζουν» το κέντρο της Αθήνας

Νέο κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας, εξαπέλυσε χτες το πρωί η Αστυνομία, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Με πρόσχημα την καθαριότητα και την απολύμανση κτιρίων, «σκούπισαν» αλλοδαπούς οι οποίοι κατοικούσαν σε πολυκατοικίες στις οδούς Αλκιβιάδου 107 και Αριστομένους 49, στον Αγ. Παντελεήμονα. Συνολικά 80 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων προσήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, με πρόσχημα ότι δε διέθεταν τα απαιτούμενα έγγραφα παραμονής στη χώρα μας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αντιμεταναστευτικών μέτρων της ΕΕ, αλλά και η καλλιέργεια κλίματος αστυνομοκρατίας μέσω των συνεχών ελέγχων ακόμα και ανυποψίαστων πολιτών. Γι' αυτό από την περασμένη Δευτέρα εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς κέντρου». «Ειδικές δράσεις» έχουν πραγματοποιηθεί τις περασμένες Τρίτη, Πέμπτη, Κυριακή. Ομως, με βάση το νέο «βελτιωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αστυνόμευσης» για το κέντρο της πρωτεύουσας, οι δράσεις αυτές θα γίνονται σχεδόν κάθε μέρα.

Αποχή δικηγόρων

Σε 15ήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν οι δικηγόροι όλης της χώρας από σήμερα μέχρι τις 7 Ιούλη με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Διαμαρτύρονται για το Ασφαλιστικό, την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών, την επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη (καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων) κλπ.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Τρίπολης διοργανώνει, την Κυριακή 27.6.010 και ώρα 11 το πρωί, στο μνημείο της Μάχης στα Κανελλάκια Γορτυνίας, εκδήλωση για να τιμήσει τη νικηφόρα μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εδώ, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους.

Νέες αυξήσεις στα διόδια λόγω ΦΠΑ

Ακόμη πιο «τσουχτερά» γίνονται τα χαράτσια των διοδίων στην Αττική Οδό, καθώς αυξάνονται από την 1η Ιούλη από 10 έως 40 λεπτά, με πρόσχημα την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23%. Οι νέες τιμές: Δίκυκλα 1,40 ευρώ, ΙΧ επιβατικά 2,80 ευρώ, μικρά και μεσαία φορτηγά και λεωφορεία 7 ευρώ και μεγάλα φορτηγά 11,20 ευρώ.

Αναπροσαρμογές στις τιμές των διοδίων των οχημάτων - εκτός των μοτοσικλετών που παραμένουν αμετάβλητες - για τον ίδιο λόγο ανακοίνωσε επίσης χτες και η ιδιωτική κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», που εκμεταλλεύεται με «σύμβαση παραχώρησης» το τμήμα της Εθνικής Οδού Ράχες Φθιώτιδας - Κλειδί Ημαθίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ