ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΙΤΗΡΑ
Εξευτελιστικές οι τιμές παραγωγού

Ανακοίνωση - καταγγελία της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΥ

Σε εξευτελιστικές τιμές αναγκάζονται και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, να πουλήσουν την παραγωγή τους οι σιτοπαραγωγοί. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ «ενώ τα αλώνια στα πεδινά τελειώνουν, οι σιτέμποροι και αλευροβιομήχανοι "αλωνίζουν" στις τιμές αγοράζοντας όσο - όσο από τους παραγωγούς. Αποθρασυμένοι από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ κόβουν και ράβουν κατά πώς τους συμφέρει τις τιμές παραγωγού». Και προσθέτει ότι «έτσι, αξιοποιώντας διάφορα τερτίπια, όπως αυτό της ποιότητας, αλλού αγοράζουν με εξευτελιστικές τιμές σιτάρι, στην πλειοψηφία όμως αγοράζουν με ανοιχτές τιμές, παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει το αίσχος των "ανοιχτών" τιμών και σε άλλους με κλειστές που στην καλύτερη των περιπτώσεων για άριστης ποιότητας στάρι δίνουν ανώτερη τιμή 14 λεπτά το κιλό». Οπως επισημαίνει, «ένα κιλό ψωμί χρειάζεται λιγότερο από ένα κιλό σιτάρι για να γίνει, αλλά πουλιέται προς 1,60 ευρώ μέσο όρο, δηλαδή 16 φορές ακριβότερα, που ας σημειωθεί πως από τα υποπροϊόντα που αφαιρούν από το στάρι βγάζουν όλο το κόστος παραγωγής του ψωμιού.

Πολύ περισσότερο μεγαλώνει η αναλογία κέρδους στα άλλα προϊόντα μεταποίησης του σταριού όπως διάφορα είδη μακαρόνια, γλυκίσματα, κουλούρια κλπ.».

Και υπογραμμίζει: «Πρόκειται, δηλαδή, για ανεξέλεγκτη και μεγάλων διαστάσεων εκμετάλλευση των αγροτών, των εργαζομένων όλων των λαϊκών στρωμάτων που γίνεται ακριβώς εξαιτίας των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς που πιστά και απαρέγκλιτα προωθούν και εφαρμόζουν τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου.

Αυτή η πολιτική θα γίνει ακόμα πιο χειρότερη σε βάρος αγροτών εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων εφόσον δεν τη σταματήσουν και ανατρέψουν με κοινούς αγώνες και με στόχο την ανατροπή αυτού του πολιτικού συσχετισμού δύναμης και στην προοπτική μιας άλλης εξουσίας που κυρίαρχος θα είναι ο λαός».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ τονίζει: «Μέσα σε μια τέτοια προοπτική έχουν νόημα οι αγώνες της αγροτιάς για τα επιμέρους προβλήματα όπως αυτό με το στάρι. Γιατί αγώνες είχαμε και μάλιστα μαζικούς και σκληρούς εδώ και δεκαετίες όμως εφόσον δεν ανατρέπεται αυτή η πολιτική και δεν αποδυναμώνονται αυτά τα κόμματα που την προωθούν, η κατάσταση συνεχώς θα χειροτερεύει για τη μικρομεσαία αγροτιά, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.

Ολοι στον αγώνα με το πλαίσιο της ΠΑΣΥ ενάντια στους αγροτοπατέρες και τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Στην κατεύθυνση αυτή θα παρθούν πρωτοβουλίες από την ΠΑΣΥ του Νομού Λάρισας για ανάπτυξη του αγώνα ώστε να δοθούν τόσο καλύτερες τιμές σε όσα σιτηρά δεν πουλήθηκαν όπως και εισοδηματική ενίσχυση σε όλους τους σιτοπαραγωγούς με βάση την κατώτερη εγγυημένη τιμή που έχουμε ως αίτημα 40 λεπτά το κιλό».

ΔΕΠΑ
Σε θέση «μάχης» ενόψει του ανταγωνισμού

Η διατήρηση της ηγετικής θέσης της ΔΕΠΑ στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι ο βασικός στόχος της εταιρείας, η οποία εξετάζει και προωθεί διάφορα σχέδια σε μια περίοδο που, από τη μία, εντείνεται ο ανταγωνισμός, λόγω των νέων πρόσθετων ρυθμίσεων «απελευθέρωσης» της αγοράς και, από την άλλη, η κυβέρνηση δε βλέπει την ώρα να την παραδώσει ολοκληρωτικά στους ιδιώτες, όταν κρίνει ότι μπορεί να «πιάσει» καλή τιμή. Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους της, σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, απ' όπου προέκυψαν ανάγλυφα οι διεθνείς ανταγωνισμοί και οι μεταπτώσεις στην αγορά, που τίποτα θετικό δεν έχουν να προσφέρουν στα λαϊκά νοικοκυριά, αντίθετα εντείνουν την εκμετάλλευσή τους από τους ενεργειακούς κολοσσούς.

Αυτήν την περίοδο, η ΔΕΠΑ συζητά κατ' αρχήν με την «Gazprom» για τη δυνατότητα προσφοράς εκπτώσεων για ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου, προκειμένου η εταιρεία να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που προκύπτει από το πολύ φτηνότερο υγροποιημένο (LNG) φυσικό αέριο σε σχέση με αυτό που διέρχεται από τους αγωγούς. Στην Ελλάδα έχει εισαχθεί φτηνότερο LNG από την κοινοπραξία Μυτιληναίου - ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ενώ αναμένονται και παραγγελίες της ΔΕΗ. Στα υπόψη είναι βεβαίως και η επέκταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τις όποιες τροποποιήσεις, για την τροφοδότηση της Ελλάδας με φ.α. μετά το 2016, την ίδια ώρα που προωθείται ο τουρκικός - ελληνικός - ιταλικός αγωγός που θα φέρει το αζέρικο αέριο στη δυτική Ευρώπη. Βεβαίως, το όλο σχέδιο ενέχει σημαντικούς κινδύνους, ακόμη και ακύρωσης. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των Αζέρων να προμηθεύσουν τον αγωγό (ITGI) με τις απαραίτητες ποσότητες, κάτι που εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κλειστεί για την προμήθεια του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco.

Στο εσωτερικό, η ΔΕΠΑ θα προωθήσει τους διαγωνισμούς για τις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), εξετάζει την αεριοκίνηση και την τροφοδότηση με αέριο των νησιών. Εξετάζεται, επίσης, η δημιουργία πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου, που θα τοποθετηθεί στη Β. Ελλάδα, καθώς και η ενδεχόμενη συνεργασία με την «Ενεργειακή Αιγαίου» για την κατασκευή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην Καβάλα.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Συν 337 εκατ. ευρώ στα ταμεία

Στο ποσό των 133,7 εκατ. ευρώ ανήλθε ο φόρος που θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους, μετά την 4η αποστολή 607.205 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης ήταν τα ακόλουθα:

Χρεωστικές ήταν 147.358 φορολογικές δηλώσεις, με φορολογούμενο εισόδημα 4.384,1 εκατ. ευρώ και καταβολή φόρου 244,5 εκατ. ευρώ.

Οι πιστωτικές ανήλθαν σε 176.306 με φορολογούμενο εισόδημα 4.109,1 εκατ. ευρώ και επιστροφή φόρου 110,9 εκατ. ευρώ. Οι μηδενικές ανήλθαν σε 283.541 με φορολογούμενο εισόδημα 2.257,2 εκατ. ευρώ.

Και από τις τέσσερις αποστολές, έχουν εκκαθαριστεί 1.960.548 φορολογικές δηλώσεις με φορολογούμενο εισόδημα 33.844,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρος που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία, ανέρχεται στα 337,1 εκατ. ευρώ.

Πρατήριο με μηχανισμό αλλοίωσης των ενδείξεων

Πρόστιμο ύψους 16.000 ευρώ επιβλήθηκε σε πρατήριο με το σήμα της AVIN, στην οδό Πέτρου Ράλλη 105 στο Ρέντη, καθώς μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε συνεργείο του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας βρέθηκε εγκατεστημένος μηχανισμός παρεμβολής στις ενδείξεις οκτώ αντλιών καυσίμων που διέθετε το πρατήριο. Οι οκτώ αντλίες σφραγίστηκαν και θα επαναλειτουργήσουν μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών. Επιβλήθηκαν, δε, πρόστιμα 2.000 ευρώ για καθεμιά από αυτές. Παράλληλα, η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Νομαρχία που έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει επιπλέον πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και 16% επί του ετήσιου τζίρου του πρατηρίου.

ΕΦΟΡΙΑ
Συγκεντρωτικές καταστάσεις

Παράταση δόθηκε στις προθεσμίες για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις που υποβάλλουν όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Με βάση τον ΑΦΜ οι καταληκτικές προθεσμίες ορίζονται για το διάστημα από 26 Αυγούστου μέχρι 6 Σεπτέμβρη.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΧΙ
Από 1 Ιούλη η τήρηση βιβλίων

Από 1/7/2010 υποχρεώνονται οι εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ να τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας (εσόδων - εξόδων) του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού που ενσωματώνεται ή συνδέεται με το ταξίμετρο.

Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με θέμα τους εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ, η οποία επισημαίνει, ότι ο εν λόγω επιτηδευματίας, όταν, εκτός από την εκμετάλλευση του ΤΑΧΙ διατηρεί και άλλο κλάδο πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών, εντάσσεται στην κατηγορία βιβλίων στην έναρξη κάθε διαχειριστικής του περιόδου με βάση το σύνολο των εσόδων του. Ετσι, αν την 1/7/2010 ο εκμεταλλευτής ΤΑΧΙ που τηρεί για την άλλη του δραστηριότητα βιβλία Β' κατηγορίας θα τηρήσει βιβλία Β' κατηγορίας και για την εκμετάλλευση του ΤΑΧΙ, αν τηρεί Γ' κατηγορίας βιβλία θα τηρεί για την εκμετάλλευση ΤΑΧΙ Γ' κατηγορίας βιβλία κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ