ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με προκλητικά αιτήματα το Ισραήλ στον ΟΗΕ

Οξύνονται και πάλι τα πνεύματα, με αφορμή νέα προγραμματιζόμενα φορτία με προορισμό τη Γάζα

NEA YOΡΚΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Να σταματήσουν» οι ενέργειες του ΟΗΕ με στόχο τη σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης στις 31 Μάη στη νηοπομπή βοήθειας προς τη Γάζα σε διεθνή ύδατα. Αυτό ζήτησε προκλητικά από τον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι μουν, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση, προβάλλοντας την κίνηση εντυπωσιασμού της «χαλάρωσης» του εμπάργκο, ανακοινώνοντας ότι, ήδη, έχει δρομολογηθεί να εισέρχονται καθημερινά στη Λωρίδα περίπου 130 φορτηγά.

Ο Μπαράκ υποστήριξε ότι εφόσον συνεχίζεται η προσπάθεια «διαφόρων» να στείλουν πλοία με βοήθεια στη Γάζα, παρά «τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Ισραήλ αυτό να γίνει σε συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές και διά μέσου του λιμανιού του Ασντότ», είναι «οξύμωρο και παράδοξο» να συζητείται το ζήτημα της διεθνούς έρευνας. Τόνισε, δε, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει συστήσει μια δική της επιτροπή και επανέλαβε με νόημα ότι το Ισραήλ «δε θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να φτάσει στη Γάζα».

Η αποστροφή αυτή αναφέρεται ουσιαστικά στο Λίβανο και στο Ιράν. Η λιβανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε δύο πλοία με ξένους ακτιβιστές και βοήθεια να αποπλεύσουν από το λιμάνι της Τρίπολης με κατεύθυνση τη Γάζα, διά μέσου των κυπριακών υδάτων. Τα δύο πλοία «Τζούλια» και «Μαριάμ» δεν γνωστοποιήθηκε πότε θα σαλπάρουν. Ο Μπαράκ προειδοποίησε το Λίβανο «να μην προχωρήσει σε ανεύθυνες πράξεις», για να εισπράξει την απάντηση ότι δεν μπορούν οι λιβανικές αρχές να παρεμποδίζουν επ' αόριστον τον απόπλου δύο πλοίων στα οποία δεν έχουν δικαιοδοσία.

Τα πνεύματα αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω, καθώς, μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι το Σάββατο αναχωρεί ένα πλοίο με 1.100 τόνους βοήθειας και 10 επιβαίνοντες με κατεύθυνση τη Γάζα. Δε γνωστοποιήθηκε αν το πλοίο θα κατευθυνθεί πρώτα προς Αίγυπτο ή κάπου αλλού, ενώ αναμένεται να φτάσει εντός 14ημέρου.

Γκρίνια εντός

Σφοδρή κριτική ασκείται ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου, όπως ο υπουργός Αμυνας Μπαράκ, στην απόφαση της δημαρχίας της Ιερουσαλήμ να προχωρήσει στην κατεδάφιση 22 παλαιστινιακών σπιτιών στη συνοικία Σιλουάν του Παρισιού, προκειμένου να ανεγερθεί τουριστικό κέντρο και, ταυτόχρονα, να νομιμοποιηθούν 66 κτίσματα Εβραίων εποίκων. Ο Μπαράκ μίλησε για «πλήρη έλλειψη κοινής λογικής». Επικριτικό εμφανίστηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ καταδίκασε η παλαιστινιακή πλευρά.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Κόντρες» για το κόστος του πολέμου

Δηλώσεις του Αμερικανού διοικητή ΜακΚρίσταλ κατά του αντιπροέδρου Μπάιντεν

Οι υπαρκτές δυσκολίες των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν έρχονται στο προσκήνιο με τις «κόντρες» των αξιωματούχων
Οι υπαρκτές δυσκολίες των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν έρχονται στο προσκήνιο με τις «κόντρες» των αξιωματούχων
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κόντρα για τη στρατηγική στο Αφγανιστάν μεταξύ αμερικανικής κυβέρνησης και στρατού - που, ωστόσο, εκφράζουν τα ίδια ιμπεριαλιστικά συμφέροντα - φέρνουν στην επιφάνεια οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού επικεφαλής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, στον περιοδικό Τύπο, μέσω των οποίων χλεύασε και αμφισβήτησε ευθέως τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Αναφερόμενος στον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ο στρατηγός είπε χαρακτηριστικά «ποιος είναι ο Μπάιντεν», ενώ συνεργάτης του χαρακτήρισε τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζιμ Τζόουνς «έναν κλόουν κολλημένο στο 1985».

Ο Τζ. Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του πολεμικού μετώπου του Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, όπου συγκεντρώνεται η ηγεσία και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των Ταλιμπάν, αναδεικνύοντας και τα πυρηνικά του Πακιστάν, ζητώντας παράλληλα μείωση των πολεμικών κονδυλίων και μεγαλύτερη συμβολή τόσο σε χρήματα όσο και στρατό από τους Ευρωπαίους «συμμάχους».

Ο Σ. ΜακΚρίσταλ από την πλευρά του απαιτεί στήριξη του πολέμου από την Ουάσιγκτον και ενίσχυση των στρατευμάτων, γεγονός που φέρνει γκρίνια σε περιόδους «οικονομικής κρίσης», αφού τα χρήματα που διατίθενται στον πόλεμο πονάνε ιδιαίτερα τους Αμερικανούς φορολογούμενους, με τις αντιδράσεις να ενισχύονται περισσότερο από τις αποκαλύψεις για έμμεση χρηματοδότηση από τα συγκεκριμένα κονδύλια των Ταλιμπάν.

Ο Σ. ΜακΚρίσταλ ανακλήθηκε στην Ουάσιγκτον, για να απολογηθεί, με εντολή του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, με το Λευκό Οίκο να επιβεβαιώνει σενάρια αντικατάστασής του.

Απογοήτευση για τις δηλώσεις ΜακΚρίσταλ εξέφρασαν ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού Μάικλ Μιούλεν και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ενώ την παραίτησή του ζητά και ο επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τα κονδύλια του πολέμου, Ντ. Ομπέι. Στο πλευρό του Σ. ΜακΚρίσταλ στέκεται ο εγκάθετος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, που δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στον Αμερικανό διοικητή.

Στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, ο Χ. Καρζάι προχωρά στην πολιτική εξαγοράς των Ταλιμπάν, καθώς εισηγήθηκε χθες σε αποστολή του ΟΗΕ να διαγραφούν από τη λίστα των «τρομοκρατών» τα ονόματα συγκεκριμένων Ταλιμπάν «που δεν σχετίζονται με την αλ Κάιντα». Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα χθες να σκοτωθούν ο επικεφαλής του τμήματος Υγείας της Κουντούζ, Αζιζουλάχ Σαφάρ, και ένας κατοχικός στρατιώτης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χθες αργά το βράδυ - πρώτες πρωινές ώρες σήμερα - ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Πρώτη στάση του Ρώσου προέδρου το Σαν Φρανσίσκο για να συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ενώ μετά θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα και κατόπιν θα μεταβεί στον Καναδά προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο της G20.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Προθυμία να προχωρήσει στη συμφωνία εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράν, παρά τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι. Το Ισλαμαμπάντ δήλωσε ότι τα σχέδιά του δεν αναστέλλονται ούτε μετά τις πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι το Πακιστάν δεν είναι δεσμευμένο να ακολουθήσει την πολιτική της Ουάσιγκτον...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Αμερικανός υπήκοος, πακιστανικής καταγωγής, Φαϊσάλ Σαχζάντ, που κατηγορείται για την αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα στην Times Square της Νέας Υόρκης την 1η Μαΐου, δήλωσε ένοχος ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

ΙΡΑΚ
Λαϊκή αγανάκτηση με αφορμή την ηλεκτροδότηση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του - εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες - απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, ο υπουργός Ηλεκτρισμού, Καρίμ Ουαχίντ, μετά τις κλιμακούμενες και αιματηρές λαϊκές διαμαρτυρίες για τις συνεχιζόμενες εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως στο νότο της χώρας. Οι διαμαρτυρίες αυτές έλαβαν ανησυχητικές διαστάσεις, τα τελευταία 24ωρα, όταν σε όλο το νότο και κυρίως στις πόλεις Βασόρα και Νασιρίγια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο και περικύκλωσαν οργισμένοι τα κτίρια των τοπικών αρχών, ενώ συγκρούστηκαν σφοδρά με την αστυνομία, με αποτέλεσμα δύο διαδηλωτές να σκοτωθούν και τουλάχιστον 14 αστυνομικοί να τραυματιστούν.

Ο Ουαχίντ κατηγόρησε τον ιρακινό λαό για «ανυπομονησία», αλλά και την κυβέρνηση για «μη καταβολή των απαραίτητων για την ολοκλήρωση των έργων ηλεκτροδότησης του νότου κονδυλίων». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα του Νότιου Ιράκ, ρεύμα υπάρχει μόνο για έξι ώρες, ενώ η θερμοκρασία έχει πλέον αγγίξει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Η έλλειψη σταθερής ηλεκτροδότησης προκαλεί προβλήματα και στην υδροδότηση, αφού το υδροδοτικό δίκτυο επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί και το ρεύμα είναι απαραίτητο για τις όποιες γεωτρήσεις υπάρχουν. Ετσι, μόλις ένας στους τέσσερις Ιρακινούς έχει, ακόμη και σήμερα, πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάλικι υποστήριξε ότι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης και της υποβολής παραίτησης από τον αρμόδιο υπουργό θα εξεταστεί σύντομα. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Κούρδος, Χοσιάρ Ζεμπάρι, προειδοποίησε ότι το παρατεταμένο τέλμα στην πολιτική σκηνή της χώρας, όπου ακόμη δεν έχει καταληχθεί κυβέρνηση συνασπισμού με τις εκλογές να έχουν διεξαχθεί στις 7 Μάρτη, σε συνδυασμό με τις απελπιστικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων στοιχειώδους υποδομής, έχει οδηγήσει την πλειοψηφία του πληθυσμού να ξεπεράσει τα όριά της «και δεν αποκλείεται να έχουμε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές».

Στόχος, πάλι, τα «Συμβούλια Αφύπνισης»

Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του συμβουλίου «Αφύπνισης» της πόλης Μπουχρίζ, στο Βόρειο Ιράκ, σκοτώθηκαν σε επίθεση αγνώστων. Πρόκειται για την πολλοστή επίθεση, τους τελευταίους μήνες, κατά μελών των διαφόρων τοπικών συμβουλίων. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για σουνίτες ενόπλους που, στην πλειοψηφία τους, είχαν περάσει στην αντίσταση κατά της κατοχής και σταδιακά έστρεψαν τα όπλα τους κατά της αυξανόμενης και αιματηρής παρουσίας των ισλαμιστικών παρακλαδιών της «αλ Κάιντα», ενώ συνεργάστηκαν τελικά και με τις κατοχικές δυνάμεις.

Τα συμβούλια θεωρούνται βασικός πυλώνας περιορισμού της ισλαμιστικής δράσης. Γι' αυτό και τα μέλη τους διεκδίκησαν δυναμικά θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, όταν πέρασαν στον έλεγχο της σιιτικής κυβέρνησης, που δεν είχε με καλό μάτι την επιρροή και την ισχύ αυτών των σουνιτών. Προς το παρόν, περιπολούν με τον ιρακινό στρατό.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταδικαστεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση

Με την παρακάτω παρέμβασή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενόψει της ερχόμενης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, καταδικάζει τη βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν:

«Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις ότι στο υπέδαφος του Αφγανιστάν υπάρχει τεράστιος ορυκτός πλούτος σε κοιτάσματα χαλκού, χρυσού, σιδήρου, νιόβιου, κοβάλτιου, και ιδιαιτέρως λιθίου, τα οποία εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε αξία το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η ύπαρξη αυτού του άφθονου ορυκτού πλούτου και η μεγάλη γεωστρατηγική σημασία του Αφγανιστάν σε ό,τι αφορά τις πηγές ενέργειας φυσικού αερίου και πετρελαίου αποτέλεσαν τα κίνητρα της ιμπεριαλιστικής εισβολής των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους σε αυτή τη χώρα με οδυνηρές συνέπειες για τον αφγανικό λαό. Οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλιακών επιχειρησιακών ομίλων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ταυτόχρονα συνεχίζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Καταδικάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους ενάντια στον αφγανικό λαό;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ