ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΟΧΙ στον ευρωπαϊκό μακαρθισμό!

Παρέμβαση του Ι. Μέλνικοφ, Α' αντιπροέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας

Από διαδήλωση του ΚΚΕ στην Αθήνα ενάντια στον αντικομμουνισμό της ΕΕ
Από διαδήλωση του ΚΚΕ στην Αθήνα ενάντια στον αντικομμουνισμό της ΕΕ
Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α` Αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), κατήγγειλε πως «σε μια ολόκληρη σειρά ευρωπαϊκών χωρών εξαπλώθηκε η αντικομμουνιστική υστερία. Οι αρχές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας και μιας σειράς άλλων χωρών προσπαθούν ενεργά να παραχαράξουν την Ιστορία».

Ο Ι. Μέλνικοφ σημείωσε πως «οι εξελίξεις αυτές συνοδεύονται με την απότομη αύξηση των εθνικιστικών και ξενοφοβικών διαθέσεων. Οι κομμουνιστές της Ρωσίας με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν τις βέβηλες προσπάθειες να εξισωθεί ο φασισμός με το σοβιετικό σοσιαλισμό. Να εισάγουν στα σχολικά βιβλία την πρωτόγονη και κενή θέση για «τον ανταγωνισμό των δυο ολοκληρωτικών καθεστώτων». Δεν μπορεί να μην προκαλέσει την αγανάκτησή μας το γεγονός ότι σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες εγκρίνονται νόμοι ή τροπολογίες που απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα, τη δράση των κομμουνιστικών νεολαιίστικων οργανώσεων, όπως έγινε για παράδειγμα στην Τσεχία. Ενώ ακούγονται απειλές δίωξης κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μολδαβίας από την πλευρά της καινούριας εξουσίας της χώρας. Στη ίδια ακολουθία βρίσκεται η έγκριση από τα Κοινοβούλια της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας των τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα που εξισώσουν την ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία».

Ο Ι. Μέλνικοφ χαρακτήρισε τα παραπάνω γεγονότα προσβολή των Σοβιετικών στρατιωτών διάφορων εθνικοτήτων, «που σκοτώθηκαν ελευθερώνοντας την Ευρώπη από τη φασιστική πανούκλα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως τα πατροπαράδοτα σύμβολα του εργατικού κινήματος το αστέρι και το σφυροδρέπανο ήταν παράλληλα και τα κρατικά σύμβολα της Σοβιετικής Ενωσης».

Το στέλεχος του ΚΚΡΟ έκανε λόγο για ευρωπαϊκό μακαρθισμό, θύμα του οποίου πλέον μπορούν να πέσουν «όχι μόνον οι πολιτικοί, αλλά και συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι» και κατήγγειλε την καταδίκη του παρτιζάνου Βασίλι Κόνονοφ από την Ευρεία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ανατρέπει το «πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων της Δίκης της Νυρεμβέργης κατά του ναζισμού, ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Ο Ι. Μέλνικοφ αναφέρθηκε και στις αιτίες της αντικομμουνιστικής εκστρατείας. «Εμείς οι κομμουνιστές καταλαβαίνουμε με τι συνδέεται το νέο κύμα της αντικομμουνιστικής υστερίας. Οσο χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση στον κόσμο, όσο πιο σοβαρή και πιο βαθιά είναι η οικονομική κρίση, τόσο πιο ενεργά προσπαθούν οι κυρίαρχοι κύκλοι να αποσπάσουν την προσοχή των λαών από τις καθημερινές δυσκολίες. Προσπαθούν να στρέψουν τα βέλη ενάντια σ' εκείνους που προτείνουν εναλλακτικό δρόμο επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων. Ενάντια σ' εκείνους που πιστεύουν στη δύναμη και δημιουργική ενέργεια της εργασίας, που θα 'ναι απελευθερωμένη από την εκμετάλλευση».


Ι.Π.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Στην αντιπροεδρία η Κούβα

ΓΕΝΕΥΗ.--

Η Κούβα εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του στη Γενεύη. Τα 47 μέλη του Συμβουλίου εξέλεξαν τον Ροντόλφο Ρέγιες Ροντρίγκες, τον Κουβανό πρέσβη στην ελβετική πόλη, ως έναν από τους αντιπροέδρους του εν λόγω οργάνου, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη συγκεκριμένη δουλειά που έχει κάνει η Κούβα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόκειται για μια αναγνώριση της δουλειάς της Κουβανικής Επανάστασης για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κουβανικού λαού, αλλά και συνολικά στον κόσμο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η κουβανική πρεσβεία στη Γενεύη.

Αποτελεί μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση του σεβασμού για τον ενεργό ρόλο της Κούβας, που είναι ιδρυτικό μέλος του HRC, στην υπεράσπιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης, αλλά και του αγώνα της ηγεσίας για την υπόθεση αυτή.

Η εκλογή της Κούβας στην αντιπροεδρία του HRC αποτελεί μια συγκεκριμένη απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη διεξαγόμενη βάρβαρη αντικουβανική πολιτική καμπάνια δυσφήμισης.

Σημειώνεται πως ο πρεσβευτής της Ταϊλάνδης στη Γενεύη Σιχασάκ Πουανγκετκέοφ, εξελέγη πρόεδρος του HRC.

ΗΠΑ
Χτύπημα στις συντάξεις

«Ακόμα και αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις οικονομικές αγορές, το δημόσιο χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη εάν δε ληφθούν και άλλα πολιτικά μέτρα», δήλωσε προ ημερών ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας - FED Μπεν Μπερνάκι, αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ που αυξάνεται διαρκώς και υπολογίζεται ότι έχει φτάσει στα 13 τρισ. δολάρια και απηχώντας τη στρατηγική σύνθλιψης των εργαζομένων και των κοινωνικών δαπανών.

Ετσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες των περισσοτέρων των 30 εκατομμυρίων ανέργων ή υποαπασχολούμενων και εκατομμυρίων πεινασμένων και νεόπτωχων, οι περικοπές που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε διάφορους τομείς όπως την Παιδεία, εξαιτίας του «ντόμινο» που προκαλείται στους πολιτειακούς προϋπολογισμούς λόγω «των περικοπών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό» αγγίζουν πλέον και τις συντάξεις. Η πολιτεία του Ιλινόις ήδη ανακοίνωσε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, το υψηλότερο όριο στις ΗΠΑ, και έβαλε στις πολιτειακές συντάξεις το πλαφόν των 106.800 δολαρίων το χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς. Οι πολιτείες της Αριζόνα, της Νέας Υόρκης, του Μιζούρι και του Μισισίπι θα απαιτούν από τους δημοσίους υπαλλήλους να δουλεύουν περισσότερα χρόνια για να θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης, ενώ της Βιρτζίνια απαιτείται για πρώτη φορά από τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν στο πολιτειακό συνταξιοδοτικό ταμείο. Η Καλιφόρνια αυξάνει τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ το Νιου Τζέρσι δε θα αναγνωρίζει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε όποιον εργάζεται κάτω από 32 ώρες τη βδομάδα.

ΗΠΑ
Ρατσιστικό παραλήρημα και από τη Νεμπράσκα

ΦΡΕΜΟΝΤ.--

Αρχισε το ντόμινο μετά την Αριζόνα; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα αν και οι κάτοικοι του Φρέμοντ στην πολιτεία της Νεμπράσκα, που έλαβαν μέρος σε τοπικό δημοψήφισμα, ενέκριναν νόμο ακραιφνώς ρατσιστικό και αυτοί. Νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει σε μετανάστες χωρίς χαρτιά - κυρίως τους Ισπανόφωνους που ζουν στην ευρύτερη περιοχή τους και ο πληθυσμός τους αυξάνεται γοργά τις τελευταίες δύο δεκαετίες - την εργασία και τη διαμονή στην πόλη τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως μεταδίδει το ΑΡ, 57% των κατοίκων του Φρέμοντ τάχθηκαν υπέρ της πρότασης απαγόρευσης στους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν κατοικίες σε όσους βρίσκονται στις ΗΠΑ, χωρίς νόμιμα έγγραφα, ενώ ζητά από τους ενοικιαστές να ενημερώνουν την αστυνομία και να παίρνουν από τις Αρχές της πόλης ειδική άδεια. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις πρέπει να χρησιμοποιούν ομοσπονδιακές βάσεις δεδομένων για τον έλεγχο των παράνομων μεταναστών. Αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι όπως και ο αντιμεταναστευτικός νόμος της Αριζόνας έτσι και η έγκριση του εν λόγω τοπικού νόμου θα κριθεί για τη νομιμότητά της από τη Δικαιοσύνη, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, η μεταναστευτική πολιτική ασκείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ