ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Η λαϊκή οικογένεια στενάζει από τις συνέπειες του μνημονίου

Κατατέθηκε χτες και επικεντρώνει στις αντιδραστικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις αντιλαϊκές συνέπειες από την εφαρμογή του μνημονίου, με αιχμή τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά, κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρόμοια Ερώτηση κατατέθηκε από την Αλέκα Παπαρήγα στις 8 του Ιούνη, δε συζητήθηκε όμως λόγω απουσίας του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, έχει οδυνηρές συνέπειες για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αφού κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και επιβάλλει, εκτός από την ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων (αύξηση απολύσεων, μείωση αποζημίωσης, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτερου μισθού για τους νέους, μαθητεία, γενίκευση της εργασίας ανηλίκων, κ.ά.).

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, αποδεικνύεται ότι λόγω της ανεργίας και της υποαπασχόλησης είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν 40 χρόνια υπηρεσίας και μάλιστα με 300 ένσημα κατ' έτος, που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη ή για να συγκεντρωθούν θα απαιτηθεί να δουλέψει ο εργαζόμενος και πέραν των 70 χρόνων.

Προκύπτει καθαρά επίσης ότι με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, ακόμα και με τις παραπάνω προϋποθέσεις οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά βοηθήματα. Σ' αυτό οδηγεί η μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης από 2% σε 1,2% κάθε χρόνο και ο υπολογισμός της σύνταξης στη βάση των μισθών του συνολικού εργάσιμου βίου. Ακόμα και αν προστεθεί η απαράδεκτα χαμηλή βασική σύνταξη, η μείωση θα είναι δραματική και οι συντάξεις θα κυμανθούν πολύ κάτω και από τις σημερινές, οι οποίες με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι στα 600 ευρώ για το 70% των συνταξιούχων.

Γεγονός είναι ότι οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές είναι μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται πολύ πριν από την κρίση, υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και επιφέρουν βαριές συνέπειες για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός:

  • Πώς θα βρούνε δουλειά οι εργαζόμενοι που θα εξαναγκαστούν να δουλέψουν σε προχωρημένη ηλικία, πώς θα ανταποκριθούν στις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις, πώς θα ζήσουν οι συνταξιούχοι με αυτές τις συντάξεις πείνας;
  • Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τις μαζικές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που ενώ παράγουν τον πλούτο, αντιμετωπίζουν την κατάργηση των εργασιακών, κοινωνικών - ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων;».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Να ενισχυθεί το αντίπαλο δέος του λαού

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Το χαρακτήρα της γενικής πολιτικής αναμέτρησης που αντικειμενικά έχουν οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, ανέδειξε χτες ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνέντευξη Τύπου για τα τοπικά ΜΜΕ της Κέρκυρας.

Ο Θ. Γουλής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που ήδη βιώνουν στη ζωή τους τα λαϊκά στρώματα από την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται χρόνια τώρα μέσα και από την ΤΑ, με όχημα τους συνδυασμούς που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Με συγκεκριμένα παραδείγματα έδειξε τη σύνδεση του λεγόμενου «τοπικού» προβλήματος με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, λέγοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη να τιμωρηθούν τα κόμματα που την υπηρετούν.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο νέο Νοσοκομείο Κέρκυρας το οποίο ένα χρόνο περίπου μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί, καθώς δεν έχει προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ελέω της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που θέλει τα νοσοκομεία να δουλεύουν σαν επιχειρήσεις και το προσωπικό να υπόκειται σε ιδιωτικοοικονομικούς όρους εργασίας.

Σχετικά με τον «Καλλικράτη», σημείωσε ότι αποτελεί μια από τις πτυχές εφαρμογής του αντιλαϊκού μνημονίου, εργαλείο για το άπλωμα της αντιλαϊκής επέλασης στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων, στήριγμα στην «ανάπτυξη» με μοχλό την επιχειρηματική κερδοφορία, που θέλει φθηνούς εργαζόμενους, ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, στραγγαλίζει τους επαγγελματοβιοτέχνες, βάζει συνολικά στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες.

«Κριτήριο - κατέληξε - θετικής δυναμικής για τις πολιτικές εξελίξεις και τα λαϊκά δικαιώματα αποτελεί σήμερα η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, η συμπαράταξη και κοινή συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ όλων εκείνων που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ενισχυθεί το αντίπαλο λαϊκό δέος, να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κριτήριο θετικής δυναμικής είναι να χάσουν αισθητά τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με το συνεργάτη του ΛΑ.Ο.Σ., να αποδοκιμαστούν εκείνοι που στο όνομα των τάχα ανανεωτικών και νεωτεριστικών πολιτικών τους θέσεων γεύτηκαν το μέλι της διοίκησης, στηρίζοντας επί της ουσίας την αντιλαϊκή πολιτική».

Η Αλέκα Παπαρήγα σε Λάρισα και Βόλο

Διήμερη περιοδεία σήμερα και αύριο. Μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις στις δυο πόλεις της Θεσσαλίας

Στη Λάρισα και το Βόλο θα περιοδεύσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Τετάρτη 23 Ιούνη και αύριο Πέμπτη 24 Ιούνη, αντίστοιχα. Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Λάρισα: Τετάρτη 23 Ιούνη

6.30 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ».

7.30 μ.μ.: Συνάντηση με τη Διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, καθώς και με απολυμένους και ανέργους από τον κλάδο.

9 μ.μ.: Κεντρική πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Μαγνησία: Πέμπτη 24 Ιούνη

10.15 π.μ.: Επίσκεψη και ομιλία σε εργαζόμενους της μεταλλοβιομηχανίας ΒΕΜΕΚΕΠ.

12 το μεσημέρι: Επίσκεψη στο ΕΒΟΛ της Ενωσης Συνεταιρισμών Βόλου και ομιλία στους εργαζόμενους.

6.30 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ».

9 μ.μ.: Κεντρική πολιτική συγκέντρωση στην παραλία.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Σήμερα Τετάρτη 23 Ιούνη

-- Εκδήλωση με θέμα «Η θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό» διοργανώνουν η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις Υπηρεσιών και Κατάρτισης της ΚΝΕ, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Εκδήλωση - συζήτηση για τα αντιλαϊκά μέτρα και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, διοργανώνει η ΝΕ Χαλκιδικής του Κόμματος, στις 7.30μ.μ. στη Μεγάλη Παναγία.

-- Συγκέντρωση με θέμα τις τοπικές εκλογές προγραμματίζεται στις 7.30 μ.μ. στο κολυμβητήριο Μελισίων. Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού.

-- Στο Σταυρό Λαμίας, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλήτρια την Κ. Τσέλιου, μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

  • Αύριο Πέμπτη 24 Ιούνη

-- Στις 8 μ.μ., στο Μπασκετάκι Γαλατσίου (Παλιό Τέρμα, Γαλατσίου και Βεΐκου), η Βορειοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η γυναίκα στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί αφιέρωμα για τη ζωή των γυναικών στις σοσιαλιστικές χώρες. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

-- Πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Τοπικές και Περιφερειακές εκλογές - Θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ στις 9 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Εύβοιας.

  • Παρασκευή 25 Ιούνη

Στη Δρυμαία Φθιώτιδας, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλητή τον Χρ. Φουσέκη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.

  • Σάββατο 26 Ιούνη

-- Στην Πελασγία Φθιώτιδας, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλητή τον Κ. Μπασδέκη.

-- Στον Αγιο Κωνσταντίνο συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλητή τον Ν. Χαλιώτη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση στο Περιστέρι

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει την Τετάρτη 30 του Ιούνη και ώρα 7.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στο Περιστέρι με θέμα: «Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Πολιτών (Παπαρρηγοπούλου 94, Περιστέρι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ