ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σταυρώνουν την εργαζόμενη γυναίκα

Η δημοσιοποίηση των βασικών σημείων για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων από το υπουργείο Οικονομικών προκαλεί ανατριχίλα. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, αντρών και γυναικών, ενταφιάζονται. Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2015 υπάγονται στο ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, όπως ακριβώς και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, και θα υποχρεωθούν σε 40 χρόνια εργασίας για να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Κανένας δεν μπορεί να αποχωρεί στη συνταξιοδότηση πριν το 60ό έτος, ενώ ακόμα και στο 60ό θα τους επιβάλλεται και ποινή μείωσης 30% αν δεν έχουν 40 χρόνια εργασίας. Οι συντάξεις τους θα υπολογίζονται πλέον με το νέο τρόπο, ο οποίος τις μειώνει δραστικά. Η μείωση θα επέρχεται και μέσω της μείωσης του συντάξιμου μισθού, ο οποίος θα βγαίνει από τις αποδοχές όλου του εργάσιμου βίου, και μέσω του ποσοστού αναπλήρωσης που μεσοσταθμικά για κάθε έτος πέφτει στο 1,2% αντί του 2,2% που ισχύει σήμερα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πλευρά που αφορά τις εργαζόμενες γυναίκες. Οσες διορίστηκαν πριν το 1993 ή θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά το 1998, «εξισώνονται» με τους άντρες, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το 60ό ανεβαίνει στο 65ο έτος. Ειδικά, οι μητέρες ανήλικων παιδιών σφαγιάζονται. Τις υποχρεώνουν να δουλέψουν ακόμα 15 ολόκληρα χρόνια καταργώντας τη δυνατότητα να θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 50ό έτος. Ακόμα, στις πολύτεκνες οικογένειες, σε αυτές δηλαδή που φέρνουν το βάρος να ανατρέφουν τρία και πλέον παιδιά, στερείται το δικαίωμα, όποιος εργάζεται στο Δημόσιο να συνταξιοδοτείται χωρίς όριο ηλικίας. Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο εργαζόμενες/ους στο Δημόσιο που φέρνουν την ευθύνη και το μεγάλο βάρος να ανασταίνουν παιδί με αναπηρία άνω του 50% ή σύζυγο με αναπηρία άνω του 67% να τους φορτώνει ακόμα 10 χρόνια δουλειάς.

Εδώ μια υποσημείωση. Το δικαίωμα αυτό που είχαν οι μητέρες ανηλίκων ή μητέρες πολύτεκνες κάποιες δεν το ασκούσαν, αφού η σύνταξη ήταν αρκετά μικρή και δεν έφτανε να ζήσουν. Ηταν όμως σημαντικό μια εργαζόμενη η οποία ανατρέφει ανήλικο, φροντίζει και μεγαλώνει τουλάχιστον τρία παιδιά, να έχει αυτή τη δυνατότητα σαν αποκούμπι, σαν διέξοδο, όταν οι αντοχές δε φτάνουν, όταν γίνεται δυσβάσταχτο έως αδύνατο να συνδυάσεις δουλειά και οικογενειακά βάρη. Κι όμως, και αυτή την ελάχιστη διέξοδο ανάγκης κλείνει με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Ενώ θα έπρεπε να είχαν τη δυνατότητα να ζουν ικανοποιώντας όλες τις ανάγκες τους, αυτές και τα παιδιά τους.

Η λεγόμενη «εξίσωση» με τους άντρες, η απώλεια του δικαιώματος οι γυναίκες εργαζόμενες να συνταξιοδοτούνται μια πενταετία νωρίτερα, αποτελεί μια τεράστια κοινωνική υποχώρηση. Είναι βήμα οπισθοδρόμησης με όσες «εξισωτικές» γιρλάντες και αν στολίζεται. Είναι κατάφωρη άρνηση του δύσκολου ρόλου της εργαζόμενης γυναίκας μέσα στην οικογένεια και μάλιστα σε συνθήκες που επιδεικτικώς λείπουν οι βασικές κοινωνικές υποδομές για την ανατροφή των παιδιών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, κλπ. Είναι ταυτόχρονα βαρύ χτύπημα και στη μητρότητα, στις ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες που έχει η γυναίκα εργαζόμενη. Γι' αυτό οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, δεν πρόκειται να αποδεχτούν αυτή την εξέλιξη, δε θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Δίπλα στα άλλα μέτωπα, σε κοινό αγώνα, άντρες και γυναίκες, πρέπει να δώσουν τη μάχη για την προστασία της εργαζόμενης γυναίκας.

Ψέματα - προβοκάτσιες...

Γρηγοριάδης Κώστας

To μέτωπο που έχουν συμπτύξει το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα, εκφράζεται όπως είναι φυσικό και στην επίθεση που κάνουν ενάντια στο ΚΚΕ, με τα ίδια βρώμικα και ξοφλημένα «επιχειρήματα». Ετσι και χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης, σε άσχετη συζήτηση, θυμήθηκε τα οικονομικά του Κόμματος, ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται κανένα φορολογικό έλεγχο και δεν θα ενημερώσει ποτέ για τις επιχορηγήσεις που έχει λάβει. Το χιλιοαπαντημένο ψέμα σε τίποτα δεν τους εμποδίζει να ρίχνουν το μελάνι της προβοκάτσιας, προσπαθώντας μάταια να δημιουργήσουν συγχύσεις στο λαό και αμφιβολίες για την καθαρότητα του ΚΚΕ σε θέσεις και σε πράξεις. Η ψευτιά μάλιστα του ΛΑ.Ο.Σ. γίνεται διπλά προκλητική αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα του Καρατζαφέρη είναι αυτό που κοροϊδεύει κατάμουτρα το λαό, αφού από τη μια δημαγωγικά διαφημίζει την επιστροφή των βουλευτικών οχημάτων στο όνομα της κρίσης και από την άλλη, μαζί με τα άλλα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, κάνει χρήση του νόμου που προβλέπει διορισμούς ημετέρων στη Βουλή. Ετσι βόλεψε ο Καρατζαφέρης μια ντουζίνα υπαλλήλους του, στο κανάλι και στο κόμμα του.

... και αντιΚΚΕ συνεταιρισμός

Οταν τελείωσε ο Αϊβαλιώτης, σειρά πήρε το έτερο πολιτικό ήμισυ, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου. Απευθυνόμενη στον βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη είπε ότι «παραβιάζετε τη λειτουργία της δημοκρατίας, δεν τη σέβεστε όταν λέτε ότι δεν σέβεστε το Σύνταγμα αλλά είστε εδώ γιατί το επιτρέπει το Σύνταγμα». Αφήνουμε κατά μέρος την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να βιάσει κατάφωρα την πραγματικότητα, όταν ακόμα και τα συνδικαλιστικά του εξαπτέρυγα (για να μην πούμε για τους βουλευτές του) κραυγάζουν συχνά - πυκνά για την αντισυνταγματικότητα πολλών από τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, μη θέλοντας βέβαια να ορθώσουν καμιά επί της ουσίας αντίρρηση στην ουσία των μέτρων. Αλλού είναι η ουσία της «απειλής» που εκτόξευσε η Β. Παπανδρέου. Για λογαριασμό του αστικού πολιτικού συστήματος, πασχίζει να επιβάλλει στις λαϊκές συνειδήσεις ότι δημοκρατία σημαίνει επιβολή των αντιλαϊκών νόμων. Να υποτάξει λαϊκές δυνάμεις στο θυσιαστήριο των κατακτήσεών τους με την πολιτική που εφαρμόζουν υπέρ του κεφαλαίου ως υπέρτατη αρχή. Να απεμπολήσουν κάθε δικαίωμα διεκδίκησης. Γι' αυτό χτυπούν το ΚΚΕ. Εκεί θέλουν να το πάνε το πράγμα, για να δημιουργήσουν αντιδραστικά αντανακλαστικά και να σώσουν το τομάρι της πολιτικής τους και του συστήματος που υπηρετούν. Οσες προβοκάτσιες κι αν στήσουν, όσες κραυγές και αν βγάλουν τα πολιτικά συνεταιράκια, το σάλιο τους θα πάει στράφι. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να το τρομάξουν, δεν πρόκειται ποτέ να το βάλουν στο χέρι. Και δε θα κάμψουν το ταξικό αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων.

Δύναμη κρούσης των αντεργατικών μέτρων

Με μια «φωνή», όπως ακριβώς και όταν υπερψηφίστηκε το μνημόνιο με την τρόικα, έτσι και στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, τα αστικά ΜΜΕ έχουν στρατευτεί στον πόλεμο της πλουτοκρατίας κατά της εργατικής τάξης και του λαού. Πειθαρχημένα και μαχητικά «επιχειρηματολογούν» υπέρ της αναγκαιότητας και του μονόδρομου, λειτουργώντας ως η βασική δύναμη κρούσης για τη δημιουργία κλίματος ανοχής και υποταγής στα λαϊκά στρώματα. Ενδεικτικά, για του λόγου το αληθές, ένα σταχυολόγημα από τη χτεσινή αρθρογραφία των αστικών εφημερίδων. Τα «Νέα» στο κύριο άρθρο τους υπερθεματίζουν για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο στα 65 χρόνια. Συμπληρώνουν ότι «πρέπει να εξασφαλίζονται για τις γυναίκες διευκολύνσεις» για την περίοδο που είναι μητέρες, απλά και μόνο για να περισώσουν κάποια προσχήματα «κοινωνικής ευαισθησίας». Η «Ελευθεροτυπία», στο δικό της άρθρο, εξαντλεί την παρέμβασή της, ζητώντας «να αρθούν οι ακρότητες στο Εργασιακό», δίχως βέβαια να προσδιορίζει, σκόπιμα, ποιες θεωρεί ως τέτοιες. Τέλος, το «Εθνος» υπερασπίζεται την ψήφιση «των αλλαγών (!) στις εργασιακές σχέσεις από τη Βουλή, ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Εννοείται ότι δεν έχει αντίρρηση με τις «αλλαγές»... Ακόμα μια φορά, οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο των αστικών ΜΜΕ: Για τη σύγχυση, δηλαδή, και τις αυταπάτες που δημιουργούν και τελικά για το πόσο είναι εχθρικά απέναντι στα δικαιώματά τους και τις ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ