ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παλικαρίσια μάχη που ανοίγει νέους δρόμους

Με τους μηχανισμούς κυβέρνησης και εφοπλιστών αναμετρήθηκαν χτες οι ναυτεργάτες, δίνοντας και παίρνοντας αλληλεγγύη από τους εργάτες της στεριάς

Από την περιφρούρηση στους καταπέλτες

ΛΕΠΙΔΗΣ

Από την περιφρούρηση στους καταπέλτες
Η απεργιακή μάχη στον Πειραιά κρίθηκε και χτες πάνω στους καταπέλτες. Εργάτες και εργάτριες της στεριάς, νέοι και νέες, από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ, παραταγμένοι δίπλα στους συναδέλφους τους απεργούς ναυτεργάτες, έδωσαν σε ενιαίο μέτωπο το δίκαιο αγώνα.

Μαζί με τους χιλιάδες που απήργησαν χτες σε όλη τη χώρα, έκαναν ένα ακόμη θαρραλέο βήμα στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που πετάει τους ναυτεργάτες από τα καράβια, τους καταδικάζει σε μισθούς πείνας και τσακισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, βάζει μπουρλότο στην ασφάλεια εργατών της θάλασσας και επιβατών, καταδικάζει τους νησιώτες στην απομόνωση και σε δρομολόγια ανάλογα με τα κέφια και τα κέρδη μιας χούφτας εφοπλιστών.

Ταυτόχρονα, ανέδειξαν τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης, τσακίζοντας τους απεργοσπαστικούς, τρομοκρατικούς μηχανισμούς που έστησαν οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση και τα τσιράκια τους. Η προχτεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκρινε παράνομη την απεργία, μετατράπηκε σε κουρελόχαρτο.

Οι απεργιακές φρουρές από τα ξημερώματα παρατάχθηκαν πάνω στους καταπέλτες, βοηθώντας τους ναυτεργάτες να δώσουν με αποφασιστικότητα την 24ωρη απεργία που είχαν αποφασίσει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Εργάτες στεριάς και θάλασσας αναμετρήθηκαν με αποτελεσματικότητα με το μηχανισμό κυβέρνησης και εφοπλιστών, που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους επιβάτες σαν όχημα για να χτυπηθεί η απεργία, άλλοτε καθοδηγώντας δήθεν «αγανακτισμένους» ταξιδιώτες να ορμήσουν στους απεργούς, και άλλοτε αξιοποιώντας τους ελάχιστους που επιχείρησαν με τη στάση τους να προβοκάρουν το δίκαιο αγώνα.

Κάθε τέτοια προσπάθεια έπεσε στο κενό, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτών - τους οποίους σκόπιμα κατέβασαν οι εταιρείες στο λιμάνι, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν για την απεργία - να στέκονται στο πλευρό των απεργών και του δίκαιου αγώνα τους.

Εκπρόσωποι των εφοπλιστών και στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών αλώνιζαν στο λιμάνι και περιφέρονταν στα καράβια, με στόχο να τρομοκρατήσουν. Οι ναυτεργάτες αντιστάθηκαν σθεναρά. Με το κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ, οι απεργιακές φρουρές πύκνωναν, με απεργούς της Ζώνης, με εργάτες που συνεχώς κατέφθαναν στο λιμάνι και στάθηκαν στους καταπέλτες μέχρι τη λήξη της απεργίας, αργά το βράδυ.

Στο λιμάνι μεταφέρθηκε και ο τόπος της απεργιακής συγκέντρωσης, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Γ. Μανουσογιαννάκη. «Τους δηλώνουμε - τόνισε ο ναυτεργάτης - ότι όσους μηχανισμούς, κρατικούς και παρακρατικούς, φανερούς ή κρυφούς και να αξιοποιήσουν, όσες προβοκάτσιες και αν επιχειρήσουν, όσες αποφάσεις δικαστηρίων και να πάρουν, όσο μελάνι και μαύρη προπαγάνδα και αν χύσουν, όσο και να σκούζουν τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια τους, ό,τι και να κάνουν, δε θα μπορέσουν να σταματήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης, την ταξική πάλη. Παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις αυταπάτες που καλλιεργούν, το ποτάμι δε θα γυρίσει πίσω».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Κλιμακώνουν την επιχείρηση τρομοκράτησης

Ενταλμα σύλληψης σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ

Αφού ο μαζικός αγώνας των ναυτεργατών αχρήστευσε κάθε άλλο τους μηχανισμό, εφοπλιστές και αστικό κράτος με τη συνευθύνη της κυβέρνησης, κατέφυγαν ξανά στην καταστολή, στην ποινικοποίηση της δράσης των ταξικών συνδικάτων.

Ετσι, χτες το βράδυ, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για παρακώλυση συγκοινωνιών ενάντια στον Σάββα Τσιμπόγλου, πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, πρόεδρο του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τον Θανάση Ευαγγελάκη, γραμματέα της ΠΕΜΕΝ, τον Θωμά Παπά, γραμματέα του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Το ένταλμα εκδόθηκε από τον εισαγγελέα Πειραιά, ύστερα από δύο μηνύσεις: την πρώτη κατέθεσε η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και τη δεύτερη οι ακτοπλοϊκές εταιρίες «ΑΝΕΚ» και «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ». Πρόκειται για πέντε στελέχη του ΠΑΜΕ, τα δύο εκ των οποίων είναι και μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από το πρωί οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου έδιναν το σύνθημα. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων τόνιζε ότι «η παρακώλυση συγκοινωνιών έχει γίνει πια καθημερινό φαινόμενο, το οποίο δεν εμποδίζεται ποτέ και για το οποίο δεν τιμωρείται κανένας» και ζητούσε από την πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ακόμα, η «HELLENIE SEAWAYS» σε δελτίο Τύπου σημείωνε «ότι οι αρμόδιες αρχές που είχαν κατά νόμο υποχρέωση να επέμβουν προς άρση της παρανομίας δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την τάξη στο λιμένα».

Η επιλογή είναι συνειδητή και σηματοδοτεί την ανησυχία που προκαλεί στο αστικό κράτος και το εφοπλιστικό κεφάλαιο η δράση που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ κερδίζοντας συνεχώς έδαφος στις συνειδήσεις των εργαζομένων. Ομολογεί πόσο δυσκολεύονται να χτυπήσουν τον αγώνα που, με πρωτοπόρους τους ναυτεργάτες, δυναμώνει ενάντια στην πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα. Την απάντηση την πήραν ήδη, από τους καταπέλτες του Πειραιά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα: η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Διακαναλική αθλιότητα

Σαν καλοκουρδισμένο ρολόι δούλεψε χτες ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των εφοπλιστών, της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ, με τη σύμπραξη όλων των άλλων κομμάτων που εχθρεύονται τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Οι μεγάλοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί στις πρωινές τους εκπομπές λειτουργούσαν σαν να είχαν δικτυωθεί σε διακαναλική μετάδοση, ξερνώντας χολή για την απεργία των ναυτεργατών, την παλικαρίσια περιφρούρησή της, τα δίκαια αιτήματά της. Βασική τους επιδίωξη δεν ήταν μόνο να συκοφαντήσουν την απεργία που οργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων, αλλά και να αποτελέσουν το βασικό μοχλό ενεργοποίησης του μηχανισμού καταστολής.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες επιχείρησαν το πρωί να αξιοποιήσουν και τους επιβάτες των πλοίων, τους οποίους ενημέρωναν εδώ και μέρες ότι τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά, παρά το γεγονός ότι η απεργία είχε έγκαιρα εξαγγελθεί και δημοσιοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά τη δικαστική απόφαση και παρά την κατηγορηματική διαβεβαίωση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ότι η απεργία θα γίνει κανονικά, οι εταιρείες ενημέρωναν τους επιβάτες να βρεθούν το πρωί κανονικά στο λιμάνι. Τι επιδίωκαν; Να αποτελέσουν οι επιβάτες τον πολιορκητικό κριό για να σπάσει η απεργία. Να στρέψουν δηλαδή εργαζόμενους ενάντια σε απεργούς. Αυτή την αθλιότητα προσπάθησαν να ανατροφοδοτήσουν και τα ραδιοτηλεοπτικά ρεπορτάζ, σε ενιαία γραμμή με την προπαγάνδα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης. Δεν το κατάφεραν. Με εξαίρεση ορισμένους εγκάθετους, που συνειδητά έβγαζαν χολή για τους αγώνες του ΠΑΜΕ, δείχνοντας με ποιανού τα συμφέροντα έχουν ταχθεί, η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών κράτησε συνεπή στάση απέναντι στους απεργούς.

Το γεγονός ότι τα τερτίπια τους δεν έπιασαν τόπο, έκανε τα παπαγαλάκια να λυσσάξουν ακόμα περισσότερο από τα μικρόφωνα και τα τηλεπαράθυρα. Ολο το πρωί παρέλασαν εφοπλιστές και δημοσιολόγοι, ορκισμένοι εχθροί του εργατικού κινήματος και αγανακτισμένοι δήθεν πολίτες για να συνδράμουν την προπαγάνδα που συνοψιζόταν στα εξής: Η απεργία είναι παράνομη και πρέπει να κατασταλεί, να εφαρμοστεί ο νόμος. Αυτό είναι που τους ενοχλεί: Το γεγονός ότι οι ταξικές δυνάμεις τηρούν με συνέπεια το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Και στη βάση αυτή οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στους εφοπλιστές και τους πολιτικούς εκφραστές τους, που θέλουν να κατοχυρώσουν σαν «νόμιμο» τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων, το πέταγμα χιλιάδων ναυτεργατών στην ανεργία, τη δουλειά μέχρι τον τάφο, τους μισθούς πείνας, τις συνθήκες ανασφάλειας στη θάλασσα. Με όπλο την αλληλεγγύη, όσο δυναμώνει και ριζοσπαστικοποιείται η ενιαία ταξική πάλη, τόσο η άθλια προπαγάνδα τους δε θα βρίσκει τόπο να σταθεί.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ