ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Κατεβάζουν τα ρολά στις 29 του Ιούνη

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ προς τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, κάθε αυτοαπασχολούμενο, κάθε ΕΒΕ, να συμμετέχει δυναμικά στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις

Με το κλείσιμο των καταστημάτων τους στις 29 του Ιούνη κλιμακώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ και στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, κάθε Αυτοαπασχολούμενο, κάθε Επαγγελματία, Βιοτέχνη, Εμπορο, να συμμετέχει δυναμικά και μαζικά την Τρίτη 29 του Ιούνη στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις, για την απόκρουση της νέας αντιασφαλιστικής λαίλαπας.

Μαζί με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, τονίζεται στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, με τον ενωμένο αγώνα μας να αντισταθούμε στην επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντιά μας τα μονοπώλια και τα κόμματά τους, η κυβέρνηση και η ΕΕ, που με την πολιτική τους:

  • Κατεδαφίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες και μειώνουν τις συντάξεις σχεδόν στο μισό.
  • Καταργούν την σύνταξη στα 65 με 35 χρόνια ασφάλιση. Στόχος τους είναι να δουλεύουμε μέχρι τα 70.
  • Η σύνταξη γίνεται άπιαστο όνειρο για τις νεότερες ηλικίες, που δεν πρόκειται ποτέ να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πάρουν μια στοιχειώδη σύνταξη.
  • Μειώνουν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση, και καταδικάζουν τον ΟΑΕΕ στην χρεοκοπία.

Τα δισεκατομμύρια που πληρώσαμε και πληρώνουμε στα ασφαλιστικά Ταμεία, πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες των Τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων. Αυτούς θέλουν να προστατέψουν, όταν μιλάνε για κίνδυνο χρεοκοπίας. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τα χρέη και τα ελλείμματα που δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Τα μέτρα για το ασφαλιστικό σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας, τη μείωση μισθών και συντάξεων καταδικάζουν σε εξαθλίωση και χρεοκοπία τα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και όλους τους αυτοαπασχολούμενους, σε ξεσηκωμό, για να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό έγκλημα. Να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που με τη στάση τους στηρίζουν την κυβέρνηση, και να δώσουν αγωνιστικό «παρών» μαζί με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ
«Εκτός» χιλιάδες φτωχοί αγρότες

Στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών οδηγεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Μητρώο Αγροτών, που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ, N. Μωραΐτης, η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο, με ξεκάθαρο στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Αυτό, είπε, αποδεικνύεται από το ότι στο Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων μπορούν να εγγραφούν εκτός από τους αγρότες και επιχειρήσεις, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αγροτουρισμού, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ οδήγησε στο ξεκλήρισμα των αγροτών, που σήμερα δεν μπορούν να είναι στο Μητρώο γιατί το πενιχρό εισόδημα από την αγροτική παραγωγή τους αναγκάζει να δουλέψουν στα εργοστάσια και στην οικοδομή. Αυτοί που θα φύγουν, είπε χαρακτηριστικά, δε θα είναι οι αγρότες του Κολωνακίου αλλά οι φτωχοί αγρότες της υπαίθρου και ιδιαίτερα όσοι κατοικούν σε φτωχές και άγονες περιοχές.

Μπορεί οι φτωχοί αγρότες, συνέχισε, να μην μπορούν να γραφτούν στο Μητρώο αλλά, απεναντίας, μπορεί να γραφτεί ο Μπουτάρης, ο Τσάνταλης, η ΦΑΓΕ, η VIVARTIA, η CRETA FARM, ο Μιμίκος, κλπ. Ολοι αυτοί, είπε, όπως και διάφορα μοναστήρια εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος από τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Καταλήγοντας είπε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως η φτωχομεσαία αγροτιά πρέπει να παλέψει για μια άλλη πολιτική, όπου θα υπάρχει εθνικός σχεδιασμός, θα αξιοποιούνται οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, της διατροφικής επάρκειας της χώρας με καλής ποιότητας προϊόντα και θα προστατεύει το περιβάλλον.

Υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Α. Μπατζελή, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ορίσει τον επαγγελματία αγρότη, θέτοντας κάποια κριτήρια και στη συνέχεια οι αγρότες θα αποκτήσουν την «κάρτα αγρότη», πάνω στην οποία θα γράφονται όλα τα δεδομένα και οι δραστηριότητές τους. Είπε δε ότι δεν έχουν βάση οι κριτικές που ακούγονται ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες χαμηλού εισοδήματος θα τεθούν εκτός συστήματος.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν Σώμα Δίωξης Παρεμπορίου

Tη δημιουργία Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου ζητάνε τώρα οι εμποροβιομήχανοι, που, με συμμάχους τις πλειοψηφίες των διοικήσεων του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), συντηρούν και κλιμακώνουν τον αποπροσανατολισμό για τις αιτίες της μείωσης του εισοδήματος των βιοτεχνών και των εμπόρων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Εμπορίου, του προέδρου του ΕΒΕΑ, εκπροσώπου της αστυνομίας, εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, της ΕΣΕΕ και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, καθώς και της νομαρχίας της Αθήνας, συμφωνήθηκε η καταγραφή ανά αρμόδιο φορέα των «προσκομμάτων» σε νομοθετικό και εκτελεστικό επίπεδο για συντονισμένη δράση. Θα συνταχθεί σχετική έκθεση με τις «παρεμβάσεις» που αξιώνουν για αλλαγή της νομοθεσίας γύρω από το παρεμπόριο.

ΕΛΓΑ
Μεγάλες ζημιές ισχνές αποζημιώσεις

Μεγάλες είναι οι ζημιές από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και η διοίκηση του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) έσπευσε να βγάλει μια ανακοίνωση δημιουργίας εντυπώσεων.

Από τον ΕΛΓΑ ανακοινώθηκε ότι άρχισε η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες και η χαλαζόπτωση στις γεωργικές καλλιέργειες στους νομούς Καβάλας, Πέλλας, Πιερίας και του Βελβενδού Κοζάνης, πράγμα που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι οι πληγέντες θα εισπράξουν έγκαιρα τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν, χωρίς, όμως, να προσδιορίζεται ο χρόνος καταβολής τους. Βέβαια, τίθεται επίσης θέμα τι ακριβώς ποσά αποζημιώσεων θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες. Ομως, η μεγαλύτερη «θεομηνία» που θα πλήξει τους αγρότες είναι το νέο νομοσχέδιο για τις γεωργικές ασφαλίσεις που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου καταργείται ουσιαστικά η κρατική στήριξη που υπήρχε και ο ΕΛΓΑ αν δεν έχει λεφτά δε θα πληρώνει αποζημιώσεις. Θα δίνονται κάποιες προκαταβολές και στο τέλος του έτους θα γίνεται εκκαθάριση και ανάλογα θα δίνονται εξοφλήσεις ή και τίποτα. Αν γίνει άμεσα πράξη αυτό το νομοσχέδιο, μπορεί για τις μεγάλες ζημιές που έγιναν τις τελευταίες μέρες, να δοθεί μια μικρή προκαταβολή και η όποια εξόφληση να γίνει από το 2011, αν περισσεύουν χρήματα. Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα των γεωργικών ασφαλίσεων αποτελεί άλλο ένα μεγάλο πλήγμα για την αγροτιά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τέλος το ψάρεμα για τις βιντζότρατες

Καμία παράταση δε δίνει η ΕΕ στο να συνεχίσουν να ψαρεύουν οι βιντζότρατες. Οπως έγινε γνωστό, η επίτροπος Αλιείας απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για νέα παράταση στη λειτουργία της βιντζότρατας και βούλιαξαν οι ελπίδες όσων ήλπιζαν σε κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τη Διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε στη χώρα μας ότι η προθεσμία παράτασης έχει λήξει και ότι οι επιστημονικές πληροφορίες που έστειλε σχετικά με την κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων στα οποία στοχεύει η βιντζότρατα είναι ελλιπείς ή ανύπαρκτες. Σημειώνει επίσης ότι, δεδομένης της δραστηριότητας αυτού του εργαλείου πάνω από τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, η Ελλάδα δε θα ήταν σε θέση να αποδείξει στην Επιτροπή ότι το εργαλείο αυτό περιορίζεται μόνο στο 1/10 των εθνικών μας λιβαδιών όπως ορίζει η νομοθεσία. Γίνεται για άλλη μια φορά φανερό ότι η ευρωπολιτική έχει βάλει στο στόχαστρο και τους μικρομεσαίους ψαράδες και τους εξαναγκάζει σε εγκατάλειψη της αλιευτικής δραστηριότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ