ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Κανένας συμβιβασμός σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα, με ελεύθερα ναρκωτικά

Διακήρυξη του ΕΣΥΝ για την 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Από περσινή κινητοποίηση του ΕΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από περσινή κινητοποίηση του ΕΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη
«Η 26η Ιούνη ως ημέρα σηματοδοτεί τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, αγώνα που αποκτάει ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και παγκόσμια». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η φετινή Διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

«Ειδικά στη χώρα μας, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ υιοθετούν σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και καταδικάζουν την πλειοψηφία των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων σε πολύχρονες θυσίες. Καλούν το λαό να πληρώσει την κρίση που δε δημιούργησε. Οι εξελίξεις αυτές περνούν ως τυφώνας και επηρεάζουν εξολοκλήρου τη ζωή όλων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων», επισημαίνει το ΕΣΥΝ. Και σημειώνει ότι «σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει άμεσος κίνδυνος ο αριθμός των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες να αυξηθεί».

«Στη χώρα μας και ενώ το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες είναι οξύ, η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επικεντρώνεται στην καταστολή και στη διαχείριση του προβλήματος με την πριμοδότηση των προγραμμάτων συντήρησης στη χρήση με υποκατάστατα (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη και ανταγωνιστικές στα οπιοειδή ουσίες). Τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα υποχρηματοδοτούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φετινός προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ, του κύριου φορέα εκπόνησης στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που μειώνεται, ενώ του ΟΚΑΝΑ μένει ίδιος. Γίνεται προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με τις προτάσεις σύνδεσής τους με προγράμματα εξολοκλήρου διαφορετικής φιλοσοφίας, όπως είναι τα προγράμματα υποκατάστατων. Ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτών στη θεραπεία. Η πρόληψη είναι πλήρως υποβαθμισμένη. Περιορίζεται στην απλή ενημέρωση, ενώ τα όποια προγράμματα εκπονούνται μέσω των κέντρων πρόληψης καταδικάζονται εξαιτίας της υποχρηματοδότησης σε τερματισμό. Ουσιαστική κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων δεν υφίσταται. Από την άλλη, αρνητικό ρόλο παίζουν οι απόψεις ορισμένων πολιτικών χώρων που συστηματικά εδώ και χρόνια προωθούν την αντίληψη ανοχής στη χρήση ναρκωτικών και την υιοθέτηση της νομιμοποίησης των δήθεν "μαλακών" ναρκωτικών», υπογραμμίζει το ΕΣΥΝ.

Σχετικά με την ανάγκη πρωτογενούς πρόληψης το ΕΣΥΝ επισημαίνει: «Μία στρατηγική πρόληψης δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη της τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στη ζωή ενός νέου ανθρώπου: Την οικογένεια, την εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την τέχνη, τον αθλητισμό, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ουσιαστικά, η πρωτογενής πρόληψη σημαίνει την πρόταση ενός τρόπου ζωής δημιουργικού, με αξίες, στόχους και αξιοπρέπεια, μέσα από τη συλλογικότητα. Ενός τρόπου ζωής με δικαιώματα και δυνατότητες για την ανάπτυξη των νεανικών συνειδήσεων. Η στάση και ο αγώνας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών για την πρωτογενή πρόληψη επιβεβαιώνεται καθημερινά. Ο στόχος για τη δημιουργία ενός μαζικού και διεκδικητικού Αντιναρκωτικού Μετώπου μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή δουλειά και τη συσπείρωση όλων εκείνων που δε συμβιβάζονται σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα και με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Ολων όσοι επιθυμούν να αντιπαλέψουν τις αιτίες που δημιουργούν, αναπαράγουν και γιγαντώνουν το πρόβλημα της τοξικομανίας στη χώρα μας».

Επικίνδυνες αποφάσεις για φυλάκιση απεξαρτημένων

Τους τελευταίους μήνες αυξάνονται τα κρούσματα, όπου η «Δικαιοσύνη» βάζει στο μάτι και στέλνει στη φυλακή ανθρώπους που έδωσαν με πολύ κόπο τη μάχη της απεξάρτησης και τελικά τα κατάφεραν. Είναι η ...«αντιναρκωτική» πολιτική που αντιμετωπίζει τον τοξικομανή ως εγκληματία, ταυτίζοντας την προσπάθεια για απεξάρτηση με τιμωρία και στρέφει την καταστολή της ενάντια στη θεραπεία των χρηστών και όχι στους μεγαλέμπορους ναρκωτικών.

«Στις 21/6/2010 ο Κώστας Ριζόπουλος, που πριν 3 μήνες ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ και είναι συνολικά πάνω από 2,5 χρόνια καθαρός, καταδικάστηκε από το Γ' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε 4 χρόνια φυλακή, χωρίς αναστολή. Αυτή η σκληρή ποινή επιβλήθηκε για μια κλοπή (ζάντα αυτοκινήτου), που έγινε πριν από 13 χρόνια, όταν ο Κώστας ήδη εξαρτημένος από ηρωίνη, ήταν 18 χρόνων. Αυτό χαρακτηρίστηκε από τους αστυνομικούς ως "ληστεία" και κατά συνέπεια "κακούργημα"», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».

Την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης, αλλά και των υπολοίπων ανάλογων καταδικαστικών αποφάσεων απαιτούν όλοι οι θεραπευόμενοι και οι θεραπευτές της μονάδας απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 28 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Λεωφόρος Μεσογείων) και επισημαίνουν: «Το μήνυμα που περνούν όλες αυτές οι δικαστικές αποφάσεις είναι ότι η θέση των εξαρτημένων αλλά και των απεξαρτημένων είναι στη φυλακή! Καταδικάζουμε τη λογική που καλλιεργεί το φόβο και την ανασφάλεια, σκοτώνοντας την ελπίδα μιας ελεύθερης ζωής».

Πλήθος εκδηλώσεων

Στη Θήβα και στη Λιβαδειά το 5ο Πανελλαδικό Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών διοργανώνονται τις επόμενες μέρες διάφορες δραστηριότητες και δρώμενα.

  • Τα παραρτήματα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) πραγματοποιούν πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη Θήβα θα πραγματοποιηθεί το 5ο Πανελλαδικό Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων του ΕΣΥΝ, το Σάββατο 26 Ιούνη, στην κεντρική πλατεία, στις 8:30 μ.μ. Στις εκδηλώσεις του θα συμμετέχουν αθλητικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, μαθητικά μουσικά συγκροτήματα, ενώ θα μιλήσει εκπρόσωπος του ΕΣΥΝ. Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με ανάλογες εκδηλώσεις την Τετάρτη 30 Ιούνη στη Λιβαδειά, στο θέατρο Κρύας, στις 8:30 μ.μ.
  • Το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» οργανώνει αύριο Παρασκευή στο Θησείο, περίπτερα ενημέρωσης (7.30 μ.μ.) και θεατρική παράσταση Καραγκιόζη «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος όφις» (9 το βράδυ). Στις 26 Ιούνη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αττικό Μετρό στο Σύνταγμα, 11 π.μ. - 7 μ.μ., εκθέσεις κεραμικής, μάσκας, κούκλας, φωτογραφίας, γραφιστικής, ζωγραφικής.
  • Το Κέντρο Πρόληψης των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, αύριο Παρασκευή, πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7 το απόγευμα, στο Δάσος Χαϊδαρίου (πεζόδρομος Ηρ. Πολυτεχνείου) με συναυλία μουσικών συγκροτημάτων, ζωγραφική σε μπλούζες, αφήγηση παραμυθιού. Το Σάββατο θα γίνει εκδήλωση στο Αιγάλεω (άλσος, Μπαρουτάδικο) στις 7 το απόγευμα.
Το Σάββατο 26 Ιούνη
  • Γιορτή στο δρόμο διοργανώνει το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», στην οδό Τήνου (ανάμεσα Πατησίων και Ι. Δροσοπούλου), καθώς και στο κτίριο που στεγάζεται το Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 11.30 το βράδυ.
  • Το ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, στην πλατεία Ομονοίας (πεζόδρομος Δώρου, πλησίον Εθνικής Τράπεζας) από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.
  • Η θεατρική ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» θα ανεβάσει τη θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου (Αγία Παρασκευή), στις 9 μ.μ.
  • Η ομάδα της θεραπευτικής κοινότητας του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ - ΟΚΑΝΑ, στις 11.30 το πρωί, περνά από το Ρίο στο Αντίρριο και «χτίζει» τη 12η Γέφυρα προς την καθαρή ζωή (ξεκινούν από τη δυτική προβλήτα Ρίου).
Συγκέντρωση στο Περιστέρι

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει την Τετάρτη 30 του Ιούνη και ώρα 7.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στο Περιστέρι με θέμα: «Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Πολιτών (Παπαρηγοπούλου 94, Περιστέρι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ