ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΝΕΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΦΗΝΕΙ Η ΧΤΕΣΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αποφασιστική απάντηση στο κεφάλαιο και τα τσιράκια του

Δεν πέρασε η προσπάθεια του κεφαλαίου, των κομμάτων, των ΜΜΕ και όλων των μηχανισμών του να θάψουν τη χτεσινή απεργία, δεν πέρασε ούτε η προσπάθειά τους να μειώσουν το έδαφος που καθημερινά κερδίζει η δράση και το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ σε νέες δυνάμεις. Γιατί η γραμμή της λαϊκής αντεπίθεσης, στην οποία πορεύτηκαν εκατοντάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα και ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ οργάνωσαν την απεργία, «ήχησε» σθεναρά σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.

Εκεί που χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν με αιτήματα αντίστοιχα των εργατικών αναγκών. Ξεκαθάρισαν ότι ούτε θα μείνουν θεατές στο σφαγιασμό της ζωής τους, ούτε θα εγκλωβιστούν στη λογική του «μικρότερου κακού» που θέλουν να τους μαντρώσουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει «τις χιλιάδες εργατών και εργατριών που συμμετείχαν στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, ξεπερνώντας εμπόδια που έβαζαν κυβέρνηση, εργοδοσία, κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός μαζί με άλλους μηχανισμούς, όπως ΜΜΕ κλπ.».

Ενώ δίνοντας το σύνθημα για άμεση συνέχιση της πάλης υπογραμμίζει: «Δίνουμε συνέχεια ακόμα πιο αποφασιστικά για την επιτυχία της απεργίας στις 29 Ιούνη. Να πάρουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται, να μην εφησυχάσουμε. Με καλύτερη οργάνωση και σχεδιασμό να δώσουμε τη μάχη της απεργίας. Χωρίς να πάει λεπτό χαμένο συζητάμε με τους εργαζομένους, τους βάζουμε στη μάχη. Κάθε εργασιακός χώρος και τόπος δουλειάς πρέπει να μετατραπούν σε τόπο οργάνωσης του αγώνα. Κάθε χώρος δουλειάς και απεργιακή επιτροπή. Παντού επιτροπές του ΠΑΜΕ. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με εργατόκοσμο στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Για να ξεπερνιούνται τα εμπόδια των ελιγμών της κυβέρνησης, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Μαχητική διαδήλωση στην Αθήνα

Με νέους εργαζόμενους στην κεφαλή

Οι απεργοί γέμισαν τη Σταδίου
Οι απεργοί γέμισαν τη Σταδίου
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο λαός δε θα νομιμοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που χειροτερεύουν τη ζωή όταν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ολόπλευρη βελτίωσή της έστειλαν οι απεργοί της Αθήνας.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, τα πρώτα μπλοκ των προσυγκεντρώσεων άρχισαν να φτάνουν στην Ομόνοια όπου από νωρίς είχε στηθεί η εξέδρα. Το σύνθημα στην πλάτη της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Καταργούν τη σύνταξη, την αποζημίωση. Αυξάνουν το όριο απολύσεων. Μειώνουν το μεροκάματο. Το έγκλημα δε θα περάσει»! Συνδικάτα από δεκάδες κλάδους και χώρους δουλειάς, μαζικοί φορείς, από όλες τις γειτονιές της Αθήνας, εργάτες από τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, την ΤΑ κτλ. δίνουν δυναμικό παρών.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της νεολαίας που μπήκε και στη κεφαλή της πορείας, αναδεικνύοντας ότι πρέπει να δυναμώσει η στοχοπροσηλωμένη παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων στη νέα γενιά της εργατικής τάξης που το κεφάλαιο θέλει εξανδραποδισμένη εντελώς, όπως δείχνουν και τα νέα μέτρα.

«Η μεταλυκειακή "σούπα" αποφοίτων από ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΣ, ΕΠΑΛ διαμορφώνει τη στρατιά ανέργων που είναι απαραίτητη για το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων» σημείωσε στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ο Δημήτρης Βιτάλης, καταγράφοντας πόσο άρρηκτα δένονται η πάλη για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα όπως απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες. Εξάλλου, νωρίτερα, ο Γεράσιμος Χιόνης από την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ, ανέδειξε ότι η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα επιβάλλει την ενίσχυση της πάλης όλων των λαϊκών στρωμάτων σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική βάση: «Για το κεφάλαιο πατρίδα είναι εκεί όπου εξασφαλίζει το μεγαλύτερο κέρδος! Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες παλεύουμε για μια πατρίδα, όπου το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στην ασφάλιση θα είναι εξασφαλισμένα» και υπογραμμίζοντας πώς θα γίνει αυτό, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Παλεύουμε για μια κοινωνία όπου ο πλούτος που παράγεται θα ανήκει σ' αυτούς που τον παράγουν. Μια κοινωνία χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση».

Από την κεφαλή της διαδήλωσης
Από την κεφαλή της διαδήλωσης
Την κεντρική ομιλία έκανε η Αλεξάνδρα Μπαλλού, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Συγκροτημένα οι απεργοί ανέβηκαν τη Σταδίου και διαδήλωσαν προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός με συνθήματα όπως «κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, σκάβουνε το λάκκο για σένανε λαέ»,«ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και κεφαλαιοκράτες, ανάπτυξη και κρίση φορτώνουν στους εργάτες».

Οι απεργοί ανανέωσαν το ραντεβού για την απεργία στις 29 Ιούνη, με τη δέσμευση ότι θα αξιοποιηθεί κάθε λεπτό και κάθε τρόπος για την επιτυχία της. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα στις 11 π.μ.

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να διαλέξει ο λαός το δρόμο της αντεπίθεσης

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα παραβρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για τον καθένα μας, για την κάθε μια, δύο επιλογές υπάρχουν: `Η προσκυνάμε μοιρολατρικά τη φτώχεια και τη δυστυχία που θα εξαπλώνεται, ή οπλισμένοι με θάρρος και αντοχή να αντεπιτεθούμε, παλεύοντας για την κοινωνική λαϊκή ευημερία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απεργία των ναυτεργατών η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε:

«Επειδή παρακολούθησα 2 - 3 κανάλια, υπήρχε κόσμος αγανακτισμένος, γιατί μέχρι σήμερα το πρωί οι εταιρείες τον διαβεβαίωναν ότι τα πλοία θα ξεκινήσουν, ενώ η απεργία ήταν γνωστή και ήταν γνωστή και η απόφαση των ναυτεργατών ότι δε θα πειθαρχήσουν στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ποιοι ήταν αυτοί μέσα στα καράβια; Ανθρωποι που μπορεί αύριο να μείνουν άνεργοι, άνθρωποι που θα τους κοπεί το δώρο Χριστουγέννων και το δώρο Πάσχα. Αυτοί που πήγαν με το πλοίο στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν άνθρωποι που είχαν κοινά συμφέροντα με τους ναυτεργάτες. Προσωπικά, από τα στιγμιότυπα που είδα, δε διαπίστωσα ούτε έκρυθμη κατάσταση, ούτε διαμαρτυρία, ούτε προσπάθεια των επιβατών να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους ναυτεργάτες. Στεναχωρημένοι ήταν, βεβαίως, γιατί την τελευταία στιγμή έμαθαν ότι δεν μπορούσαν να φύγουν, αλλά αύριο τα καράβια θα λειτουργήσουν πάλι».

Συναυλία στις 6 Ιούλη

Πολύμορφη συνέχεια στην πάλη δίνει το ΠΑΜΕ. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, στις 6 Ιούλη, το ΠΑΜΕ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση - συναυλία, στο Σύνταγμα, με τίτλο: «Ενα τραγούδι κατά της βαρβαρότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ