ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαφτίζει «πρόοδο» τη σφαγή δικαιωμάτων

Να παρουσιάσει τη βαρβαρότητα σαν παράδεισο για τα εργατικά συμφέροντα, προσπάθησε χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Οι ταξικοί αγώνες με προμετωπίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ανοίγουν το δρόμο για το μέλλον. Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της εκφράζουν τη σκουριά ενός συστήματος σάπιου

MotionTeam

Οι ταξικοί αγώνες με προμετωπίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ανοίγουν το δρόμο για το μέλλον. Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της εκφράζουν τη σκουριά ενός συστήματος σάπιου
Την κακοδιαχείριση του κράτους, το σκάνδαλο των ομολόγων και τη γήρανση του πληθυσμού (!), ό,τι, δηλαδή, αναμασούν οι αστικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες στην Ελλάδα και στοχευμένα προβάλλουν οι τεχνοκράτες της ΕΕ, επικαλέστηκε ο Γ. Παπανδρέου για να δικαιολογήσει τις βάρβαρες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία.

Απείλησε ότι αν δεν προχωρήσουν τα αντιδραστικά μέτρα, «δε θα πληρώσουμε τις συντάξεις σήμερα, αλλά και στην επόμενη γενιά», ενώ απέδωσε τις εργασιακές ανατροπές στο «τεράστιο, αντιπαραγωγικό και, βεβαίως, σπάταλο» Δημόσιο και «αυτά είναι που αλλάζουμε». Κουβέντα δεν είπε, βέβαια, για το γεγονός ότι το κεφάλαιο είναι αυτό που άρμεξε τα Ταμεία, με τη συνενοχή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που τώρα έρχονται να φορτώσουν τη «λυπητερή» σ' εκείνους που δεν έχουν καμιά ευθύνη.

Με τη φράση «φτιάχνουμε ένα σύστημα πρόνοιας, το οποίο να αντιμετωπίζει πραγματικά τα προβλήματα των ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, για τους αδύναμους», ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι στόχος των μέτρων είναι να στήσει ένα δίχτυ προστασίας από την απόλυτη εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, η οποία, κατά τα άλλα, θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για τις αυτονόητες υπηρεσίες στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Ασφάλισης.

Ομοίως, ομολόγησε ότι η επιδότηση των εργοδοτών είναι κανόνας για την κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν φτηνότερους εργάτες. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «είμαστε αποφασισμένοι, και προχωράμε ήδη σε επιδότηση και του μισθού και των εισφορών, για να μπουν οι νέοι στην αγορά εργασίας».

Ο Γ. Παπανδρέου βάφτισε «πρόοδο» για τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις άλλες ανατροπές, χαρακτηρίζοντας «μειοψηφία» και «συντεχνία» όσους αγωνίζονται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του μνημονίου.

Υπέδειξε σαν διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση «να μπει τάξη και ευνομία απέναντι στην αδιαφάνεια και την κερδοσκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος (...) Να φορολογηθούν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, για να επενδυθούν αυτά τα έσοδα στην ανάπτυξη, στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, στην πράσινη τεχνολογία, στις υποδομές, που θα μας κάνουν όλους πιο ανταγωνιστικούς».

Αυτό που έκρυψε ξανά ο Γ. Παπανδρέου είναι τις σχέσεις του κράτους με τα μονοπώλια «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει», αφού τόσο στη σφαίρα της παραγωγής, όσο και στο χρηματιστηριακό τζόγο, πρωτόλεια ύλη του κέρδους είναι η εργασιακή εκμετάλλευση, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει αν η κλεμμένη υπεραξία μεταφερθεί από τη μια τσέπη του κεφαλαίου στην άλλη.

Κατά τον ίδιο τρόπο, μόνο σαν φαιδρή μπορεί να εκληφθεί και η άποψη που διατύπωσε ο πρωθυπουργός ότι «το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι και λόγω σπατάλης, και λόγω πελατειακών σχέσεων, και λόγω διαφθοράς» και όχι, βέβαια, ζήτημα άμεσα εξαρτημένο με την τιμή, στην οποία οι εργοδότες αγοράζουν την εργατική δύναμη και την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει με τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που παίρνει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΛΑ.Ο.Σ.
Αντιγράφει ο ένας τον άλλο...

Σαν να προέκυψε από προσυνεννόηση ήταν ο άτυπος διάλογος που είχαν χτες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, επιβεβαιώνοντας την κοινή τους πρεμούρα να χτυπηθεί το κίνημα, να σκύψει ο λαός το κεφάλι και να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο.

Σχολιάζοντας το αντιΚΚΕ παραλήρημα του Γ. Παπανδρέου, ο Καρατζαφέρης είπε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα αισθάνθηκα σαν να ήταν Πάσχα. "Είδομεν το φως το αληθινό", κύριε πρωθυπουργέ - ισχύει για εσάς αυτό - πράγματι, οι διαπιστώσεις οι οποίες κάνατε πριν από λίγο, είναι οι διαπιστώσεις του συνόλου του ελληνικού λαού. Οσο τις έλεγε ο ΛΑ.Ο.Σ., εμείς παίρναμε "ετικέτες" - δεν ξέρω βέβαια ποια ετικέτα θα έχετε εσείς αύριο από τον "Ριζοσπάστη", αλλά είναι μία πραγματικότητα».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε ευθέως να χτυπηθούν οι εργατικοί αγώνες: «Γιατί η Πολιτεία δεν εφαρμόζει το νόμο όσες φορές χρειάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά; Εφόσον γνωρίζετε το σωστό, γιατί δεν πράξατε το σωστό προς αποκατάσταση της νομιμότητας; Είναι ένα ερώτημα, το οποίο νομίζω πρέπει να απαντηθεί προς όλους εκείνους για τους οποίους σήμερα κάνατε μνεία, και πολύ σωστά».


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη

Στις 10.30 το πρωί στην Αθήνα

Πανελλαδική σύσκεψη ανασυγκρότησης διοργανώνει, σήμερα Σάββατο, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», στις 10.30 π.μ., στην Αθήνα, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας). Στην πανελλαδική σύσκεψη θα συζητηθεί η Διακήρυξη, που επεξεργάστηκε η Συντονιστική Επιτροπή, όπου τονίζεται ότι χρειάζεται αντεπίθεση, συμπόρευση με το εργατικό λαϊκό κίνημα, διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δράση για κατάργηση των εγχώριων νόμων, μηχανισμών και πρακτικών παρακολούθησης, ποινικοποίησης και καταστολής των εργατικών λαϊκών αγώνων, απειθαρχία στο ευρωενωσιακό αντιδημοκρατικό πλαίσιο, κατάργηση τρομονόμων και τρομοσυμφωνιών με τις ΗΠΑ, απόκρουση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, κατάργηση της αντιμεταναστευτικής - αντιπροσφυγικής νομοθεσίας, απόκρουση του εντεινόμενου αντικομμουνισμού και της «νομιμότητας» της βαρβαρότητας.


Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Σήμερα Σάββατο

-- Στην Πελασγία Φθιώτιδας, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη», με ομιλητή τον Κ. Μπασδέκη.

-- Στον Αγιο Κωνσταντίνο, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη», με ομιλητή τον Ν. Χαλιώτη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

  • Αύριο Κυριακή

Η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αιγιαλείας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν, στις 11 π.μ., στην Αράχωβα Αχαΐας, συγκέντρωση τιμής στους μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και προβολή της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Θα μιλήσει ο Χρ. Λαϊνάς, μέλος της ΑΕ.

  • Τη Δευτέρα 28/6

-- Σε συγκέντρωση, στην πλατεία Μετεώρων της Πολίχνης, για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσει, στις 8 μ.μ., η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη - συζήτηση για τον «Καλλικράτη» διοργανώνει η ΚΟ Σταυρούπολης του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της (1ης Μαΐου και Λεχόβου).

-- Περιοδείες στα νοσοκομεία «Παναγία» και «Αγιος Παύλος» διοργανώνει, στις 10.30 π.μ., η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

  • Την Τετάρτη 30/6

Η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις, η πρόταση του ΚΚΕ και η οργάνωση δράσης», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ.

ΠΑΜΕ
Πληρωμένη απάντηση στην πρόκληση

Σχόλιο για την επίθεση του πρωθυπουργού στο εργατικό κίνημα

Απάντηση στην άθλια επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στους εργατικούς αγώνες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει το σταμάτημά τους, δίνει το ΠΑΜΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου.

Αφού ξεσάλωσε σε βάρος του δίκιου της εργατικής τάξης και των κινητοποιήσεών της, ο Γ. Παπανδρέου έκλεισε την πρωτολογία του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σας ζητώ να σταματήσετε άμεσα όλα όσα διασύρουν τη χώρα και υπονομεύουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας για τον εργαζόμενο Ελληνα και την Ελληνίδα».

Στο σχόλιό του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ο πρωθυπουργός της χώρας, που με την πολιτική του κόμματός του κάνει τη ζωή των εργαζομένων κόλαση, δε δικαιούται να μας καλεί να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσουμε την πάλη και τις κινητοποιήσεις μας όχι μόνο για να ακυρωθούν τα τερατουργήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, αλλά και για να ανατραπεί η τάξη, τα συμφέροντα της οποίας εκπροσωπεί».

Κλήτευση Γ. Αγγέλου

Διευρύνεται ο κύκλος των κατηγορουμένων στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και «αγγίζει» το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κληθεί σε απολογία ο Γ. Αγγέλου από την ανακρίτρια Ειρ. Καλού που χειρίζεται την υπόθεση με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ο Γ. Αγγέλου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ