ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 2010
Σελ. /32
Ο γερμανικός «γόρδιος δεσμός» οδηγεί σε νέα λιτότητα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων (μέρος των οποίων εκφράζει τις εσωτερικές αντιφάσεις του καπιταλισμού) η κυβέρνηση της Γερμανίας κατέληξε την περασμένη Τετάρτη σε ένα πρόγραμμα λιτότητας που προβλέπει την εξοικονόμηση άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2014.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2011 η κυβέρνηση συνασπισμού της Αγκελα Μέρκελ θα μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο λιτότητας που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα προβλέπει μείωση δαπανών ύψους άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑΤΑ που προγράμματος λιτότητας είναι η Υγεία, όπου η κυβέρνηση μελετά σοβαρές περικοπές. Υπολογίζοντας ότι το έλλειμμα στον τομέα της Υγείας θα φθάσει τα 11 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για μείωση του ελλείμματος κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Εξετάζεται επίσης η αύξηση της εισφοράς των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμη μείωση στις αμυντικές δαπάνες, των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και προσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων θέτει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών έστω και αν αυτό επιτυγχάνεται από το πολυετές πάγωμα των μισθών, τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης και την καταστροφή των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

ΑΥΤΗ Η ΘΕΩΡΗΣΗ της οικονομίας από τη γερμανική κυβέρνηση φέρνει σε αντίθεση το Βερολίνο με ισχυρούς ευρωενωσιακούς εταίρους, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και φυσικά όλες οι «μικρές» χώρες - μέλη της ΕΕ που βλέπουν τις δικές τους οικονομίες να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την εσωτερική ζήτηση.

ΜΠΟΡΕΙ λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση να κρατά τον πληθωρισμό στη Γερμανία σε χαμηλά επίπεδα (0,9 % τον Ιούνη), «επιβάλλει» όμως στις άλλες χώρες μέτρα που ανεβάζουν τον τιμάριθμο. Το αποτέλεσμα είναι να παράγει περισσότερα προϊόντα προς εξαγωγή, ενώ οι άλλες χώρες δεν μπορούν να τα απορροφήσουν αφού χάνουν την αγοραστική τους δύναμη.

ΕΤΣΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ η «απρόσμενη» υποχώρηση κατά 0,5% των βιομηχανικών παραγγελιών το Μάη, μετά από δύο μήνες ισχυρής ανόδου. Το Μάρτη, οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν καταγράψει άνοδο 5,1% και τον Απρίλιο 3,2%. Το Μάη, οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εγχώριες κατά 0,6%.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ έρχονται και από τον κρίσιμο κλάδο των κατασκευών, όπου τον Ιούνη παρουσιάστηκε εντονότερη κάμψη. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 46,7 μονάδες, από τις 48,6 μονάδες που ήταν το Μάη, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση. Ο δείκτης διατηρείται κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, όριο που υποδηλώνει ανάπτυξη. Τον Απρίλη, οι κατασκευές είχαν παρουσιάσει βελτίωση, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από 2 χρόνια.

Στόχος, οι συντάξεις

«Η επιλογή που έχουμε είναι φτωχότεροι συνταξιούχοι και μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές εισφορές ή περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον κ. Λάζλο Αντορ, Ούγγρο, επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα «απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων». Η δήλωση αποτυπώνει τον κυνισμό του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που αντιμετωπίζει τους συνταξιούχους ως περιττό βάρος της κοινωνίας και την Κοινωνική Ασφάλιση ως εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη. Βεβαίως και τα δύο ισχύουν αν εξετάζει κανείς την οικονομία και την κοινωνία υπό το πρίσμα του καπιταλιστικού κέρδους.

Ο Ούγγρος επίτροπος έκανε αυτή τη δήλωση κατά την παρουσίαση της «Πράσινης Βίβλου για τις συντάξεις», ένα κείμενο που επιχειρεί να ομογενοποιήσει και να στρέψει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση τις «μεταρρυθμίσεις» των συνταξιοδοτικών συστημάτων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά την άποψη των συντακτών της «Βίβλου», «μονόδρομο αποτελεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα».

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ προωθούνται αυτή την περίοδο προτάσεις για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με την επίκληση του χρέους και των ελλειμμάτων. Στην Ελλάδα (πειραματικό εργαστήριο εφαρμογής των πιο αντεργατικών μέτρων) το όριο ανεβαίνει στα 65 με την απαίτηση συμπλήρωσης και 40 χρόνων εργασίας. Η Γαλλία θέλει να αυξήσει το όριο από τα 60 έτη στα 62 έως το 2018, η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο από τα 65 στα 67 έτη και η Γερμανία από τα 65 έτη στα 67 ως το 2029.

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ Στο ιστορικό χαμηλό του 1% αποφάσισε, την Πέμπτη, να διατηρήσει τα ευρωπαϊκά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για 14ο συνεχόμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, αμετάβλητα, στο 0,5%, άφησε τα επιτόκια και η Τράπεζα της Αγγλίας. Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Εκτιμούμε ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη θα κινηθεί με μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης», ανέφερε ο Τρισέ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην ανανέωση των αποθεμάτων και τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat. Αναλυτικά, το ΑΕΠ στις 16 χώρες - μέλη της Ζώνης του Ευρώ σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,2%, σε επίπεδο τριμήνου το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους σημείωσε άνοδο 0,6%.

ΗΠΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Με το χαμηλότερο ρυθμό από το Φλεβάρη αναπτύχθηκε τον Ιούνη ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ISM, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας, μετά και από μια σειρά πρόσφατων εκθέσεων που έδειχναν χαμηλές επιδόσεις και σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας. Ο σχετικός δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε τον Ιούνη στις 53,8 μονάδες, από 55,4 το Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ